За сите вработени:дали ве нервира некој колега/колешка или можеби претпоставениот?

• Креатор на темата Креатор на темата Annabel
  • Време на започнување Време на започнување
Мене искрено,најмногу ме нервира директорката. Не знае за доста за одредени работи очигледно... Има моменти кога не сакам да си одам толку рано дома,но ете таа сепак ме праќа... Запнала да си одиме порано па да си одиме.. Она ако сака да си оди порано затоа што има спремен ручек на маса .. јас не сакам.. Убаво ми е на работа...
Шала на страна,и се восхитувам најискрено. Дефинитивно мислам дека нема поинтелигента личност и дека би можела многу да научам од неа... а како можам да приметам нејзе и не и претставува баш некој проблем да ми пренесува знаење.

Здраво Саше
Јас сум вработена во модната конфекција АД “Ф. М.” од Штип. Те читам доста време и забележувам дека си човек од и на страна на народот.
Ова писмо го имам препраќано до многу од самонаречените и самопрогласените “доаени” на македонското новинарство како Снежана Лупевска, Миленко Неделковски, Васко Ефтов и остала багра која секогаш се лупа по гради дека лакомо ја глода вистината и дека под градите им пулсира 16 крако сонце и тоа се во име на народот.
Нити се ангажираа, нити го објавија, нити ми вратија.
Најверојатно затоа што овде се работи за судбината на обичниот човек, судбина која никој не го тангира. Или можеби затоа што од оваа тематика не се собираат политички поени.
Кого го занимаат грпките на работничката која триесет и кусур години бува на машина?

Кого го занимаат брчките на мајката која триесет и нешто години го вади лебот за своите деца со игла?
И се е тоа во ред.
Ние ретко сме се пожалиле и ретко цимолиме. Да се биде жена во Штип, значи да се биде борец. Ние сме жени воини , кој трпат се во името на своите деца.

http://maktel.mk/makedonija-2/item/...ka-od-shtip-sashe-pomagaj-ne-tepaat-na-rabota

Ме наежи писмово у п.м.И ќе ве молам да го дочитате писмото до крај, да не се појавувате одма со реакции од типот на „комуњарска лага“ или пак „од кој ајван поставуваш ти писмо, од човек кој сака да се прикаже во добро светло“ зошто ова е реалноста во Македонија.

Еве во ист мачен стил, друго сведоштво:

И ова го има – во Штип

Писмо од една шивачка: Луѓе помогнете ни, очајни сме!

Јас сум вработена во модната конфекција АД „Ф. М.” од Штип. Ова писмо го имам препраќано до многу од самонаречените и самопрогласените „доаени” на македонското новинарство. Нити се ангажираа, нити го објавија писмово, нити ми вратија. Најверојатно затоа што овде се работи за судбината на обичниот човек, судбина која никој не го тангира. Или можеби затоа што од оваа тематика не се собираат политички поени. Кого го занимаат грпките на работничката која триесет и кусур години бува на машина? Кого го занимаат брчките на мајката која триесет и нешто години го вади лебот за своите деца со игла?

mkd-87172.jpg

И се е тоа во ред.
Ние ретко сме се пожалиле и ретко цимолиме. Да се биде жена во Штип, значи да се биде борец. Ние сме жени воини, кој трпат се во името на своите деца. Но, преку оваа тортура која ја дишеме подолго време не можам да поминам. Јас како жена не можам да поминам преку навредите кои ни се упатуваат веќе подолго време.
Во нашата конфекција имаме технички директор Л.M. Навидум сосема небитно име за македонската јавност. Но, тоа е човекот чие име моите колешки ги асоцира на страв, викање, мобинг… Овој човек ги бои нашите секојдневија со реченици како: „А мури ороспијо, кај глеаше!“; „Шо трчаш ма како прле, пред магаре. Магарицо недна!”; „Ваа струмичката магарица, па ја нема на работа“; „Као не ти се скапа главата, па иглата ја скапа мури краво недна!”; „Ти мури нели не фаќаше, не фаќаше, како се одеднш почна да фаќаш!? Не можеш да се изнаебеш со тај маж ти!“ (навреда упатена на жена од 35-6 години која 15 години немаше дете и поради бременоста не можеше да остане до 17 часот); „Тоа ти е како кучиња ко ќе се заклечкат на ебање, така и она изглеа со маж и, па затоа ја нема на работа”…
Дури се случи еднаш да вецето кога беше затворено заради чистење да и се обрати на хигиеничарката, на цел глас пред толку жени со: „Отварај ма или ќе го извадам тука да мочам!”
Жената кога отвори, се случи во кавгата (затоа што таа не молчеше, туку му возвраќаше), a дури се дрзне да ја удри. Има и уште зборови упатени кон работничките како овцо, гуско, глупача, мрсница, стрвна газица, лакома крава, мрсна, тупа… Моите колешки се жени кои се плашат да го дигнат гласот и го прифаќаат ова ко да е нормално.
Е па јас не можам така. Мене ме боли и секоја навреда упатена кон било која жена, си ја поимам ко кон мене да е упатена. Јас не барам кој знае што.
Јас само сакам да се слушне дека во Македонија постои шугаво место каде што одиш ко човек, работиш вредно и си одиш дома и исмеан и навреден и најчесто во солзи.
Луѓе помогнете ни, очајни сме! Дојдете направете една анонимна анкета ќе видите за што ви зборам. Дојдете и доволно е само да им погледнете во очите на овие жени. Дојдете да го почувствувате стравот и стресот во нивните очи.
Ние веќе одамна не се чувствуваме ко луѓе. За нас можеби е доцна, но барем да се обидеме да смениме нешто за нашите деца. Ова едноставно не смее да се случува. Јас не сакам да растам внуче чие мајка која чесно си го вади лебот, некој на работа да се осмелува да ја нарекува курва, ороспија, крава и сето тоа да биде нормално и да помине неказнето.

Сега за сега за среќа се немам закачнато со никој од колегиве, а и газдата е добар човек :)

Па моментално не, но на претходната работа имаше такви. Особено некои кои не беа баш пријателски настроени кон Македонците . :)

Сега за сега за среќа се немам закачнато со никој од колегиве, а и газдата е добар човек :)

Кај работиш бе дај ќе пријавиме, неможе со 12 години да те терат да работиш, те злоупотребуваат

Јас изгледа пак ќе почнам во конфекција, држете ми среќа и посакајте ми го целото трпение на целиот свет. Кој не работел во конфекција - не знае! Ни на душман да не му посакаш...

Боб што работиш?
Во кафана :)

Кај работиш бе дај ќе пријавиме, неможе со 12 години да те терат да работиш, те злоупотребуваат
Извини вака ама јас и ти не сме врсници, ти да работеше ќе пријавевме зошто те злоупотребуваат, но јас имам 22 години, сам си бирам дали ќе се вработам или не ;)
Позз :)

Ова со работничките во Штип, има доста поголема тежина и далеку ја надминува субјективноста на темава, но од веќе отворените теми, можеби технички, според мене, највеќе одговараше тука да се стави.

По алармот на очајните работнички во Штип

Курви, ороспии, магарици, крави! Вреди ли да се трпи вулгарниот шеф за мизерни 100 евра?

Зошто ли го премолчуваат ова? Вреди ли да да се трпи сиот страв од озлогласениот, вулгарен шеф, од газдата што утре може да ги избрка на улица, да ги остави без лебот и маргаринот штипските шивачки ако решат да проговорат јавно и отворено?
Вреди ли да се трпи тоа за мизерни 100 евра? На 1001 прашање, ниту еден разумен одговор, откако на социјалните мрежи беше обелоденето во каква ненормална, понижувачка атмосфера работат работнички во модна конфекција во Штип. Под притисок на неискултивиран, вулгарен, нечовечен, но моќен шеф работничките секојдневно трпат тортура, навреди. Некој помоќен од овој невоспитан раководител му дал право да малтретира. И затоа немоќните работнички молчат од страв, со исклучок на една која неодамна седна и напиша анонимно писмо за шокантната атмосфера во модната штипска конфекција. Писмото со денови се вртеше на социјалните мрежи, собираше лајкови и секакви коментари. Имаше и сомнежи дали е тоа веродостојно? Или пак, можеби е нечесен потег на конкуренцијата за да ѝ наштети на модната конфекција.
Писмото е веродостојно. Тоа го дознавме во потрага на работничката што се осмели да напише за мобингот во својата фирма со надеж дека некој од надлежните и платени инспектори во име на својата служба и државна и сигурна плата ќе се заинтересира за шефот што своите колешки ги нарекува „курви, крави, магарици....“ Писмото не е измислено. Дека зад очајниот повик на штипските работнички „Луѓе помогнте ни“ стои освестена, но не доволно храбра работничка ни потврди и Димитар Апасиев, претседател на граѓанското движење за социјална правда ЛЕНКА, единствените што се заинтересирале за да го испитаат мобингот во модната конфекција (освен медиумите).
Во посочената модна конфекција наидовме на ѕид: „Ве молиме немојте да нè прашувате, ќе нè испудат“!!....
Во Трудовиот инспекторат ги затекнавме во преголема гужва – сите инспектори биле на терен!
Во синдикатот (ССМ), пак, ни дадоа одговор што само уште еднаш ни потврди дека во македонската битка за социјална правда со години ништо не се менува – сите сакаме правда, ама ако може комшијата да ни ја сервира на тацна!
Анѓелко Анѓелковски, претседател на синдикатот на текстилните работници, ни објасни дека не можат да помогнат во случајов, ниту да ја ангажираат синдикалната правна служба, ниту канцеларијата за мобинг. Малтретираните работнички не членувале во нивната синдикална организација.
Од околу 80 модни конфекции во Штип, ниту една не членува во синдикатот на текстилците, објаснува нивниот претседател.
И што да се прави со вулгарниот и неискултивиран шеф?
Да беше во некоја западноевропска модна конфекција, досега работничките ќе го распнеа – не само на столбот на срамот. Ваквите таму не виреат долго.
Кое е вистинското место во Македонија каде што може да се пријави и да се санкционира мобингот? По сите силни кампањи „Пријавете вознемирување“, „Пријавете мобинг“, „Пријавете шиканирање“ работничките во штипските конфекции не успеаја да најдат посигурно место од Фејсбук за да ги кажат своите маки!
Вреди ли да се истрпи сиот страв од озлогласениот шеф, од газдата што утре може да ги избрка на улица, да ги остави без лебот и маргаринот овие работнички ако решат да проговорат јавно и отворено?
Вреди ли да се трпи тоа за мизерни 100 евра? Вреди ли за која било сума, со не знам колку нули?
На оваа тема, за очајничкиот повик на штипските работнички, разговаравме со Димитар Апасиев, претседател на ЛЕНКА, невладината организација за социјална правда:
Следува: Како клетниците што работат за мизерни 100 евра да се изборат за правда кога инспекторите се продаваат за обичен ручек во кафеана!
Стојанка Митреска

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom