За неправедна ДРЖАВНА МАТУРА 2013

• Креатор на темата Креатор на темата Мон Ами
  • Време на започнување Време на започнување
Шпанија бе... Штом е Дон, мора да е Шпанија :D
Кога било, не разбрав... Во време по витезите. :)

векот се бара:icon_mrgr:
Dimitar171 16 век беше одговорот.
не сум баш сигурен за ова,напишана е 1605 до 1614 мислам,прочитав на нет дека се спомнуваат настани од 1610 година,значи може да е и 17ти век.
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 01:02 ---
Пак ќе повторам,лесно беше за оние кој се плашеа дека ќе паднат...за 5ка е тешко :) имаат право што се бунат,подобро нека дадеа некој прашања од граматика место овие двосмислените прашања.Чим професорките што не спремаа цела генерација за Небиднина ни рекоа дека 3те одговори се можни што поише.

Килави биле денешниве средношколци.Проблемот јас го гледам во министерството што форсира тестови што ги поминуваат сите и поради тоа премногу деца не чепкаат книга знаејќи дека секако ќе поминат.Дај тежок тест и ќе се види кој учел.Тоа со препишувањето стварно не знам како би се решило.Средношколците килави ги прави тежината на тестот.

Убаво имаше пишано некој, концептот на матурата е ужасен. 4-ка може да извади и тој што ништо нема учено, и тој што се има убиено од учење. Мора да се сменат критериумите и шемата на самото тестирање.

Чекајте малце бе да го ебам. Оти вие не сфатете дека нема ебана веза учењето со овие матурите? Значи вака, пишува дека според родителите децата на читаат печатени книги заради интернетот, оти ги читат на интернет. Оддолу мислам како понудени одговори ги имаше дека родителите се жалат дека заради интернетот децата не читаат книги, дека децата многу ги читат е-книгите или така нешто и уште 2 понудени. Ај ако сте толку паметни кажете кое е точното?

После има прашање, според авторот какво е значењето на книгата денес. (мислам оти не беше потенцирано во текстот) Понудени одговори имаш никакво, послабо од порано, исто како и порано, и не знам. И сеа, може да послабо од порано, оти писателката вика дека децата помалку читаат печатени книги, ама може и да е исто како и порано, оти значењето на книгата тоа е, неможам јас да го сменам. Сфаќате?

Значењето на книгата е исто, само луѓето колку ја сфаќаат вредноста на книгата, е тоа е друго.

Денешнава матура е полесна од еден обичен тест.

Најретардираната персона ќе го помине тестот.
Доволно е прашањата на заокружување да ги исфарбаш точно.
А тоа е мн лесно, бидејќи за време на еден тест, ученикот смее да оди 5 пати по WC, па така за 5 пати ке ги ѕирнеш сите одговори.

Освен што е трошок и малтретирање за децата, др ништо нема од матурава.

Пак ќе повторам,лесно беше за оние кој се плашеа дека ќе паднат...за 5ка е тешко :)

Е, тешко е, знам.
Јас кога полагав матура пред 3 години, само 4% имаа 5ка македонски. 4 само, од сите, па израчунајте колку се тоа.

А вие сите сакате петки. Епа нема, жал ми е.
Кај нас имаше македонски можеби преку 70 петки во генерација (груб просек), а накрај само една, од цела гимназија. Ферски беше? Не бе, али скоро па и реално.

Така да, заебете петки да добивате како ќе ви текне. Како што се џивкате на се и свашта, на факултет, само нив ќе ги добивате.
Многу сте разлигавени, жими се, уште малце па и ме живцирате кога читам глупости и вакви лигави теми по форумов.

Значењето на книгата е исто, само луѓето колку ја сфаќаат вредноста на книгата, е тоа е друго.

Ама според авторот на тој артиклот, не според мене или тебе. :D

ја кога полагав матура бев прва генерација и поминав лесно а искрен ок нига не отворив - ако за 4 години не си научил сега за недела дена пред матура не се учи ништо.. можеш само да се потсетиш на одредени работи... е сеа какви ви биле прашањата оваа година незнам и неможам да ви се мешам.. но едно можам да ве посоветувам ако покренувате било каква иницјатива за преполагање или па протести или незнам ти што...

барајте од министерството за образование тие што ве тестираат или да се понашаат како што треба односно да не кажуваат одговори или па сите нека ви ги кажат одговорите па бидете на исто рамниште....

вака на некој начин се врши селекција - неможе некој што неучел 4 години и некој што бубал 4 години да се на исто рамниште благодарение на тоа што некој од тестаторите им ги кажал одговорите или па се утепале од препишување...

Толку!
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 03:37 ---
Е, тешко е, знам.
Јас кога полагав матура пред 3 години, само 4% имаа 5ка македонски. 4 само, од сите, па израчунајте колку се тоа.

Кај нас имаше македонски можеби преку 70 петки во генерација (груб просек), а накрај само една, од цела гимназија. Ферски беше? Не бе, али скоро па и реално.

Така да, заебете петки да добивате како ќе ви текне. Како што се џивкате на се и свашта, на факултет, само нив ќе ги добивате.
Многу сте разлигавени, жими се, уште малце па и ме живцирате кога читам глупости и вакви лигави теми по форумов.
не се напнувај толку :)

Значи вака, девојчево никаде не рече дека не седнала да учела, па поради тоа добила слаба оценка. Да, денешните средношколци не се толку заинтересирани за школото или пак како што јас би рекол ги интересира само оценката отколку примарната функција на школото.
Инаку плачењата после полагања и екстерни не се само поради тоа што учениците не учеле, што како прво не би било и логично да се плаче, а претходно да не си учел, иако некои и ова го прават. Плачењата може да се резултат од неправедноста на тестовите од екстерното или матурата, а тоа вклучува, задавања на прашања кои не биле дел од материјалот за таа година итн.
Другар, ако јас сум учела и знам што сум напишала нема зошто да се бунам дека прашањата биле и вакви и такви, поготово ако материјалот си го учел 4 години. Ете напишаа за некоја песна демек ја немало, на крај испадна дека всушност ја имало, ама некој требало да отвори книга. И зошто се сакаат на сервирано? Ги чека факултет, нема таму вакво лигавење и скокање. Веќе напишав, кај пишува дека мора да положи од прва? Ако не е задоволна, а е сигурна во своето знаење нека излезе пред комисија. Ова со покренување на протести, ама воопшто не им држи вода. Ако мислат они дека животот е розев, гадно се зезнале, на факултет е црн пекол. Ќе ја бараат матурата, колку и глупави да се прашањата. Оти не виделе они глупави прашања затоа и се бунат. Кога ќе добијат прашања од типот: ,,Кое од точните тврдења е најмалку точно,, е тогаш може да поверувам дека е тешко. Нека почнат да си создаваат навика за учење, а не по форуми да организираат протести. Нашето образование е :гомце: и крај на приказната.

Баш ми се интересни овие што пишуваат дека математиката била лесна и положиле со 4+ само со една недела учење...

Другар, ако јас сум учела и знам што сум напишала нема зошто да се бунам дека прашањата биле и вакви и такви, поготово ако материјалот си го учел 4 години. Ете напишаа за некоја песна демек ја немало, на крај испадна дека всушност ја имало, ама некој требало да отвори книга. И зошто се сакаат на сервирано? Ги чека факултет, нема таму вакво лигавење и скокање. Веќе напишав, кај пишува дека мора да положи од прва? Ако не е задоволна, а е сигурна во своето знаење нека излезе пред комисија. Ова со покренување на протести, ама воопшто не им држи вода. Ако мислат они дека животот е розев, гадно се зезнале, на факултет е црн пекол. Ќе ја бараат матурата, колку и глупави да се прашањата. Оти не виделе они глупави прашања затоа и се бунат. Кога ќе добијат прашања од типот: ,,Кое од точните тврдења е најмалку точно,, е тогаш може да поверувам дека е тешко. Нека почнат да си создаваат навика за учење, а не по форуми да организираат протести. Нашето образование е :гомце: и крај на приказната.
Работата со песната е посуптилна, бидејќи ние во програмата имаме избор песни од Ацо Шопов, и не секој ја работи песната на часовите.
За тоа има повеќе причини, а некои од тие се:
-нема доволно часови;
-нема прецизирано кои песни се бараат;
-професорот одлучува кои песни ќе се работат.

Инаку, матурата според мене не беше тешка. Јас полагав македонски и математика и супер поминав.

Работата со песната е посуптилна, бидејќи ние во програмата имаме избор песни од Ацо Шопов, и не секој ја работи песната на часовите.
За тоа има повеќе причини, а некои од тие се:
-нема доволно часови;
-нема прецизирано кои песни се бараат;
-професорот одлучува кои песни ќе се работат.

Инаку, матурата според мене не беше тешка. Јас полагав македонски и математика и супер поминав.
И ние кога полагавме не беше поразлично во врска со песните и делата и лектирите, ама не се буневме, имавме учебник за матура и го читавме и се снаоѓавме...и ова не е изговор. Не може секогаш се да биде сервирано.

И на крај, како на некого не му била тешка матурата, а некој се жали и кука до толку да мора да отвори тема и да повикува на протест. Што ти кажува тоа?

Баш ми се интересни овие што пишуваат дека математиката била лесна и положиле со 4+ само со една недела учење...

1 недела повторување е сосема различно од 4 години учење!

Е, тешко е, знам.

хах лошо си ме проценила,сеедно ми е што ќе добијам не ми значи ништо,неам 5,00 просек ја за да се живцирам нешто.Не ни се жалам само се смеам,почнав да учам во четврток а има деца во мој клас што стварно учат,и учеа 2 недели унапред.А види финта,ја може и да извадам 5ка а они 4ка,само ради тие 5-6 трик прашања кој ни професорката не ги знаеше.Да не зборам што сите што имаа 2ки сеа ќе извадат 4ки ради препишувањето и учебниците у вц:icon_lol:
Дај престанете да си лечите комплекси демек you know nothing,ќе видите понатака бла бла.Ви кажувам дека матурата не е реална,петките и треба да бидат тешки да се добијат али со прашања од материјалот да се види кој учел.Не треба да биде рулет кој поише среќа има.

Успат незнам кај учиш,али школото и критериумот ви е за жалење...да имаш 70 петки и да извадиш на матура само една е причината ради која се прави ова тестирање. Кај нас очекувам да има подобри оцени него ли оние на професорите.

1 недела повторување е сосема различно од 4 години учење!

Да, ама дека матурата била лесна, тоа може да го каже само некој деген што препишал се или пак некој што ништо не знае...Незнам како било годинешнава матура по математика, јас полагав лани...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom