За неправедна ДРЖАВНА МАТУРА 2013

• Креатор на темата Креатор на темата Мон Ами
  • Време на започнување Време на започнување
Дали се сложувате со мене дека матурата и македонски и англиски јазик ( за математика не сум запознаена) беше ПРЕТЕШКА ?!? Дека македонски јазик тестот беше без врска ( поголемиот дел од прашањата ) , а за англискиот јазик немам кометар текстовите по страна и пол со прашања без врска, а за текстот што беше за подредување беше без никаков смисол, значи немаше никаков linking word кој ке ти укаже дали си на почеток или на крај од текстот. Ако ги споредиме тецтовите од изминатие години, кои не дека не беа тешки ама за разлика од овој тие беа боза плус тоа неможат да го оценат моето знаење преку тест кој нема никаква поврзаност со материјалот што го изучуваме.
Пишете ги вашите размислувања. Се согласувате ли да покренеме некаква иницијатива околу матурава која беше без врска ?
Драга,тестовите по англиски беа напишани од студенти од Оксфорд универзитетот за завршен испит основци таму во нивните школи.Така да,секако има основа зашто било толку тешко.Овие прашања само се препратени од Оксфорд и преформулирани овде од комисијата :D Доверлива информација е ова

Ај да ве видам вие што се правите многу јаки, дајте и' уште 400 евра на девојкава, зашто за вас нема разлика од 200 до 400 евра.

Кој вика дека нема разлика бе?

Ја треба да ги сносам последиците ако тој/таа ја утнал/а матурата?

Учи си на време и лади си го со 200 евра.
Играј си курташак и нека ти цицаат уште 200 евра плус.

Не е ова градинка па да се жалиш зашо тебе не ти пишале 5ка со звездичка на рачето туку си у фаза каде што сам ќе треба да си ги сносиш последиците од тоа што цело средно си играл курташак и поеќе си бил на кафиња него ли на часови.

Не е 400 туку разликата е 200 - приватна спрема 100 евра - државна квота :)

Океј, колку и да се, дајте и' ги и крај. Очигледно дека вие или сте полагале матура па сте поминале убаво, или не сте уште матуранти па се инаетете или пак сте поминале матура па се инаетете.
Јас се' уште не сум матурант ама секогаш мора да се погодат некои паметњаковичи како вас да се инаетете.

Kao prvo, protiv maturava sum zosto ima(se) vo nekoi ucilista dozvoleni sekakvi accessories za pomaganje pri resavanjeto i se desava kecas da izvadi cetvorka, barem vaka bese jas koga polagav vo 2010.

Vtoro, devojce ako maturava ti bila preteska da te nateralo da otvoris tema, ne se zapisuvaj na fakultet, for the love of God. No sepak mislam deka si od tie panicarite sto vikaat nisto ne znam i nisto ne napraviv i vo juli ke vidis deka imas dve 5ki.

Treto, 200 ili 400 evra, nebitno, vo drugite razvieni zemji fakultetot e luksuz koj si go dozvoluvaat samo najbogatite ili samo najtalentiranite ucenici za koi se tepaat site univerziteti. Ne se bunete, niski se cenite (ne sakam da zvucam arogantno, ke me sfatite sto sakam da kazam). Kaj nas i Ojle i Dojle se ispozapisaa na fakulteti i posle ke gi butaat vo drzavna administracija. Tehnickive fakulteti i godinava slabo, lani na Elektro uzas bese, 60 deca preku sila.

Океј, колку и да се, дајте и' ги и крај. Очигледно дека вие или сте полагале матура па сте поминале убаво, или не сте уште матуранти па се инаетете или пак сте поминале матура па се инаетете.
Јас се' уште не сум матурант ама секогаш мора да се погодат некои паметњаковичи како вас да се инаетете.
Па да и ние сме полагале матура ама ние сме седнале и сме учеле. А гледајќи ги денешните средношколци колку се заинтересирани за школото не е ни чудно што има плачење на големо после полагање и екстерни.

Ја полагав матура пред 3 години, и што се случуваше? Нас не држеа строго да не препишуваме а после тоа дознавме дека другите училишта се утепале од препишување. Тогаш не знам дали си имал пристап на интернет, али сигурно не ме виделе луѓе како отварам тема на Кајгана за да си ја истресем својата нервоза. Колку поскоро сфатите дека не се секогаш фер работите во животот, толку подобро за вас. Не е за парите, на неа сигурно не и дошло за парите чим си полагала тестови од странство кои сигурно чинат над 50 евра за еден тест :) Како што гледаш, не се инаетам ниту изигравам паметкњаковиќ, туку напротив, се трудам да ви укажам на некои работи. Ако навистина сте толку сигурни во вашето знаење, тогаш повелете и полагајте пред комисија. Таму сигурно најобјективно ќе ви биде оценето вашето знаење.

Доколку сакам да изигравам паметкњаковиќ, би кажал тогаш дека ве жалам вас помладите генерации поради многу работи, но тоа е веќе друга тема, да не забегуваме :D Али убаво што ете си го браниш девојчето без никаква основа, можеби ќе ти даде линк од нејзиниот фејсбук па ќе си давате лајкови двајцата еден на друг :oops:

Мене македонски не ми одеше кога полагав на матура но не на овогодинешнава,бидејќи не ми текнуваа дури два збора за есејот,а англиски тоа ти е гола вода мислам кој си знае солидно не претерано многу.:icon_mrgr: На крај испадна дека само јас имав 5-ка:pos: ,ама си го решавав тестот пополека без препишување.Едно друго училиште "го имале учебникот по англиски" со прашањата и одговорите и на крај испаднаа грешни,јас си терав по мое,тоа е, тврдоглав сум.:D
И да,годинава како што кажуваат многу лесно било,реформите во 100 чекори отидоа низбрдо.:pipi:

Чекај,тек ко ќе видиш дел од 5ките на која основа ги пишат, ќе видиш колку е неправедна матурава:)

Претешка била?

Пизда ви матер бе !

Генерации за мешање малтер сте бе!!

Бришете ги ваквиве теми бе, кој кур...
Па со кое лице го зборите ова бе?
Последна лектира прочитана(до пола) ви е Зоки Поки и се буните дека е претешка?

Или пак нема прашања за турски серии?!

КИЛАВИ ЕДНИ

Види,со килави професори, не очекувај добра генерација.
За мојата матура(полагав македонски и англиски) ниту едната,ниту другата професорка се замараше со нас,не само за матурата туку сите 4 години.
И да, имаше во средно дела кои се тешки за разбирање и кои како такви се ставени во програма за да се анализираат и да се обработат со професор,а сите средношколци ја немаат таа привилегија да имаат добар професор и не само по македонски или англиски, туку и по сите други предмети.
И после затуцани биле децата.

Инаку овие професориве скурчија веќе.Секоја година истиот муабет,тешко ќе биде оценка да ви дадеме,знаете како е инспектори ќе идат,ќе има матура ово оно а тоа испаѓа како нешто обично да е.:notworthy:
За годинава знам на некои другарчиња им велеа по школиве демек во сала ќе се изведувала матурата,па камери ќе имало и многу инспектори.:pos:
Да стават камери можеби ќе се реши проблемот со препишување,со инспектори не бидува.

Де бе одлучете се дали било прелесно или претешко... На едни им било многу тешко, надвор од изучениот материјал (а они од изученото се знаеле) и слично, на други пак прашањата им биле толку лесни што им ја навредувале интелигенцијата :D И ај сега, дали е проблемот кај оние што ги правеле прашањата или кај оние што (не) учеле? Ја бев матурантка малку поодамна, така да не можам да кажам мое субјективно мислење, ама матурантите со кои разговарав во главно се согласија дека тестот по македонски јазик бил океј.
Е сега, проблемот што го имаше и во мое време, а опстанува и денес, се самите тестатори. Како што веќе кажаа некои членови, не е фер што некои училишта/тестатори дозволуваат препишување, додека други си ја вршат работата како што треба. Еве, јас лично признавам ( :rolleyes: ) дека сабајле напишав и испратив преку смс три есеи и две писма за матурата по англиски јазик. Матурантите без никаков проблем успеаа не само да ми ги пратат темите и задачите, туку и да препишат цели есеи. Каде биле тестаторите во моментот? Едноставно не им било гајле. Што секако, не е коректно.

Ова малку оф топик, ама морам да се надоврзам.

Исто така, пред некоја недела, имав можност на кратко да присуствувам на екстерно тестирање во едно средно училиште и многу се разочарав од тоа што го видов таму. Тестаторите одеа од ученик до ученик и ги прашуваа што оценки имаат по предметот по кој се тестираат. На оние со 4ки и 5ки не само што им беше дозволено препишувањето, туку и беа поттикнувани од самите тестатори кои им носеа книги, тетратки, ливчиња со решени задачи... Оние пак со послаби оцени беа строго чувани и не смееја ниту да се свртат...Се со цел оценката да не им се разликува од онаа која ја добиле од професорот.

И после сакаме да ни функционира образовниот систем :cautious: Епа додека на овој начин се спроведуваат ваквите проекти, никогаш нема да бидат успешни, без разлика колку добра била замислата.
И јас да сум на местото на сегашните и идните матуранти, наместо да протестирам за тежината на задачите и тестовите (што секогаш ќе биде субјективно), би протестирала за праведноста на начинот на кој се спроведуваат тестирањата. Прво барајте фер спроведени тестирања, па дури тогаш имате право да се буните за (не)праведноста на оценките кои сте ги добиле.

Па да и ние сме полагале матура ама ние сме седнале и сме учеле. А гледајќи ги денешните средношколци колку се заинтересирани за школото не е ни чудно што има плачење на големо после полагање и екстерни.
Значи вака, девојчево никаде не рече дека не седнала да учела, па поради тоа добила слаба оценка. Да, денешните средношколци не се толку заинтересирани за школото или пак како што јас би рекол ги интересира само оценката отколку примарната функција на школото.
Инаку плачењата после полагања и екстерни не се само поради тоа што учениците не учеле, што како прво не би било и логично да се плаче, а претходно да не си учел, иако некои и ова го прават. Плачењата може да се резултат од неправедноста на тестовите од екстерното или матурата, а тоа вклучува, задавања на прашања кои не биле дел од материјалот за таа година итн.

Ја полагав матура пред 3 години, и што се случуваше? Нас не држеа строго да не препишуваме а после тоа дознавме дека другите училишта се утепале од препишување. Тогаш не знам дали си имал пристап на интернет, али сигурно не ме виделе луѓе како отварам тема на Кајгана за да си ја истресем својата нервоза. Колку поскоро сфатите дека не се секогаш фер работите во животот, толку подобро за вас. Не е за парите, на неа сигурно не и дошло за парите чим си полагала тестови од странство кои сигурно чинат над 50 евра за еден тест :) Како што гледаш, не се инаетам ниту изигравам паметкњаковиќ, туку напротив, се трудам да ви укажам на некои работи. Ако навистина сте толку сигурни во вашето знаење, тогаш повелете и полагајте пред комисија. Таму сигурно најобјективно ќе ви биде оценето вашето знаење.

Доколку сакам да изигравам паметкњаковиќ, би кажал тогаш дека ве жалам вас помладите генерации поради многу работи, но тоа е веќе друга тема, да не забегуваме :D Али убаво што ете си го браниш девојчето без никаква основа, можеби ќе ти даде линк од нејзиниот фејсбук па ќе си давате лајкови двајцата еден на друг :oops:

Препишувањето што се случувало во твое време, а се случува и денеска, не е основа да се истураш така на интернет без основа т.е. можеш само да кажеш само еден добар совет на девојчето бидејќи очигледно дека тогаш ти си бил поинтелигентен и поискусен, за да не се нервираш за неправдите во врска со матурата. Инаку за тоа колку јас сфаќам колку се фер работите во животот не можеш да процениш преку само едно мислење на форум, ова го кажувам зашто ме вметна во оние кои мислат дека животот ќе си тече без проблем... Инаку ако зборуваме од кога имам пристап до интернет, искрено и да не се сеќавам, пред некаде осум и кусур години. Те молам не ми се обраќај како да сум искажал некакво мислење зашто јас никаде не се пожалив дека мене досега ми била нанесена неправда во текот на моето образование (иако ми била многу пати, но никогаш не сум бил разочаран туку само сум барал решение како да го докажам знаењето за материјалот кој се бара и да, сум се нервирал многу пати), па да пишуваш како и јас сум сакал да полагам пред комисија...
За секоја генерација можам да кажам мое мислење за работи кои ги немале и како би им влијаело врз нивниот живот, но никогаш не би кажал дека жалам некаква генерација зашто секоја генерација има своја оригиналност по која се издвојува од другите генерации...
Јас како прво девојчето го бранам по некоја основа, односно го бранам нејзиното мислење, а како второ ти не ни знаеш дали јас всушност имам фејсбук профил.

Значи вака, девојчево никаде не рече дека не седнала да учела, па поради тоа добила слаба оценка. Да, денешните средношколци не се толку заинтересирани за школото или пак како што јас би рекол ги интересира само оценката отколку примарната функција на школото.
Инаку плачењата после полагања и екстерни не се само поради тоа што учениците не учеле, што како прво не би било и логично да се плаче, а претходно да не си учел, иако некои и ова го прават. Плачењата може да се резултат од неправедноста на тестовите од екстерното или матурата, а тоа вклучува, задавања на прашања кои не биле дел од материјалот за таа година итн.

Препишувањето што се случувало во твое време, а се случува и денеска, не е основа да се истураш така на интернет без основа т.е. можеш само да кажеш само еден добар совет на девојчето бидејќи очигледно дека тогаш ти си бил поинтелигентен и поискусен, за да не се нервираш за неправдите во врска со матурата. Инаку за тоа колку јас сфаќам колку се фер работите во животот не можеш да процениш преку само едно мислење на форум, ова го кажувам зашто ме вметна во оние кои мислат дека животот ќе си тече без проблем... Инаку ако зборуваме од кога имам пристап до интернет, искрено и да не се сеќавам, пред некаде осум и кусур години. Те молам не ми се обраќај како да сум искажал некакво мислење зашто јас никаде не се пожалив дека мене досега ми била нанесена неправда во текот на моето образование (иако ми била многу пати, но никогаш не сум бил разочаран туку само сум барал решение како да го докажам знаењето за материјалот кој се бара и да, сум се нервирал многу пати), па да пишуваш како и јас сум сакал да полагам пред комисија...
За секоја генерација можам да кажам мое мислење за работи кои ги немале и како би им влијаело врз нивниот живот, но никогаш не би кажал дека жалам некаква генерација зашто секоја генерација има своја оригиналност по која се издвојува од другите генерации...
Јас како прво девојчето го бранам по некоја основа, односно го бранам нејзиното мислење, а како второ ти не ни знаеш дали јас всушност имам фејсбук профил.

Eпа пријателе, штом ги браниш ставовите на девојчето, значи ти се согласуваш со неа, значи го имаш истото мислење. Значи кога ти се обраќам на тебе и твоите ставови значи дека исто така и се обраќам на девојчето и на сите останати кои го делат истото мислење. :)

Значи сума сумарум, ви следат (не на тебе, уште не си матурант) многу потешки моменти во животот. Ова нека ви биде предвесник за работите кои ви следат во иднина. Не ги земајте лошите ситуации многу при срце, зошто ќе немате сили и нерви за понатаму. Тоа што се јавува во форма на неправда, доколку имате можност непосредно и на краток рок да го решите или отстранете, направете го тоа, доколку не, животот оди понатаму.

Еден добар тест треба да содржи неколку видови прашања, а секој вид треба да ги оддели:
Слабите од просечните ученици;
Просечните од одличните;
Одличните од натпросечните (разликата помеѓу оние што бубаат и логичарите, на кои им е доволно да им ја дадеш основата за да решат „материјал што не го учеле“).
Проблемот кај тебе е што до сега си мислела дека си најпаметна, а по тестов ќе увидиш дека има многу попаметни од тебе.

Претешка била?

Пизда ви матер бе !

Генерации за мешање малтер сте бе!!

Бришете ги ваквиве теми бе, кој кур...
Па со кое лице го зборите ова бе?
Последна лектира прочитана(до пола) ви е Зоки Поки и се буните дека е претешка?

Или пак нема прашања за турски серии?!

КИЛАВИ ЕДНИ

ova e interesno...kenjas na ovie...dodeka ramkovnite se pustaat so 100%....i posle se vrabotuvaat i zimaat plata bez da se pojavat na rabota....ili site neka se pustaat so 5ki ili nikoj ebago....

Чекајте малце бе да го ебам. Оти вие не сфатете дека нема ебана веза учењето со овие матурите? Значи вака, пишува дека според родителите децата на читаат печатени книги заради интернетот, оти ги читат на интернет. Оддолу мислам како понудени одговори ги имаше дека родителите се жалат дека заради интернетот децата не читаат книги, дека децата многу ги читат е-книгите или така нешто и уште 2 понудени. Ај ако сте толку паметни кажете кое е точното?

После има прашање, според авторот какво е значењето на книгата денес. (мислам оти не беше потенцирано во текстот) Понудени одговори имаш никакво, послабо од порано, исто како и порано, и не знам. И сеа, може да послабо од порано, оти писателката вика дека децата помалку читаат печатени книги, ама може и да е исто како и порано, оти значењето на книгата тоа е, неможам јас да го сменам. Сфаќате?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom