Хрватска ги протерува пушачите

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.579
Поени од реакции
35.741
Локација
Скопје
Веб-сајт
www.kajgana.com
Сите пушачи во Хрватска од почетокот на идната недела и официјално ќе бидат изолирани од општеството.

Ова се должи на стапувањето на сила на Законот за ограничување на употреба на тутунските производи, кој го забранува пушењето на отворен и јавен простор, со исклучок на психијатриските установи.
Казните за непочитување на Законот, што минатата недела го одобри и хрватскиот парламент, се движат од 140 до 2.800 евра.

Покрај тоа, сите кутии цигари во земјата, освен општото предупредување за штетноста од пушењето, исто како и во земјите на Унијата, ќе мора да содржат и морбидни фотографии на болести предизвикани од пушењето.

аууу, браво! камо и кај нас нешто вакво. тибам пушачите... СКРОЗ да се забранат!:helou:

Бравос :smir:

Кај и да е и кај нас ќе има ваков закон. Македонија ја следи Европа:)

Само колку тоа ќе се почитува во Македонија е друго :)

Уааааааааааа, педери лицемерни.

Ако се штетни, нека ги забранат за продажба ебате, а не - ем сакаат парички од акциза да лапаат, ем пушачите да ги подјебаваат.

Че го забранит бе, ама тутун-босови че го продаваат под тезга. Приватни фабрики, молим љепо. Бајрам, Бане и Мило како че го живит ако го забраним на дуван?

Кога кај нас ова? 01.01.2010?

И создавање на "забрането овошје" фазон, за да е послатко :)

Стварно претерале... Нека ги забранат исто како марихуанчето и сите дроги, па да можат Прилепќани троа бизнис да напраат со тутунот :)

А викате и ова кај нас ке дојде а? Кхм, ке видиме кога, и колку ке се почитува и спроведува пред се.

А стварно бе? Сите викаат дека пушењето е штетно, а никој не ги затвара фабриките за цигари. Можда не ги затвараат оти се работи за корупција или што знам:toe:.

тибам пушачите...:helou:

а знаеш дека самиот автор на темава и воедно и администратор е пушач?! хихихихи

А стварно бе? Сите викаат дека пушењето е штетно, а никој не ги затвара фабриките за цигари. Можда не ги затвараат оти се работи за корупција или што знам:toe:.

абе не може само кај нас да ги затворат (ако мислеше на тоа) пошо сегде у свет има фабрики за цигари.
доколку мислеше на глобално ниво пак мислам дека не треба да се затворат бидејќи глобалната економија ќе доживее голем пад, а и што тогаш би се случило со зависниците од тутун?! кое е чарето за нив?!

сепак мислам дека ваков зако треба и кај нас :) на кој му се пуши нека иде дома или пак нека има не секои 10 кафичи 1 во кој ќе биде дозволено пушењето :) :helou:

е ова е веќе вест на денот :vozbud:
ај едно копи пејст николче ќе те молам и кај нас :vozbud:

едит - ко ќе размислам поубо, шо корист од ваков закон ко цимеров пушит... сепак најмногу време поминвам овде со него, така да... џабе закон, пак ќе си дишам јас чадој:nesum:

Кога кај нас ова? 01.01.2010?

Од тогаш важи за сите кафичи и останати угостителски објекти, а за сите други јавни простории веќе е стапен во сила од први овој месец. Друго е што не ги претрупале телевизиите со оваа вест, ама прашајте инспектори, па ќе дознаете. Ќе прават изненадувања ваљда, мамата нивна. Казната е по 300 евра за начеканиот пушач и 2000 до 4500 евра за фирмата.
Иначе не сум за овој закон, посебно не за толку екстремен како тој во Хрватска. Што е претерано, претерано е.
Да се има посебни простории за пушачи и непушачи е сосем во ред, ама скроз да се забрани пушењето, посебно во една ваква земја со поголем број на страстни пушачи - никако.

па ќе се прфрлиме за пушење на натурални цигари.. ем здрави, ем задоволни, ем сите адети со ред...
а баш ги намалив на краен минимум и ваков закон ми лупнат.. ке ме убијат во поим... не за нешто.. пак ке ми стане интересно да пишам цигари.. знаеш ке мораш да се криеш.. па со секоја запакена цигара ( во случај да не те фатат ) ке си побогат за 300 евра .. и со секое фрлено догорче ( во случај да не те фатат) ке си побогат за + 50 евра...
па после ке си пееме: ти си милионер не сакам јас цигари, милионер хигиена нас ни фали...

E uste ova ni fali,se se resi vo Makedonija pa uste i da ne izoliraat kako bolni od nekoja zarazna boest...Ako se trujam za sebe se trujam ne za drzavata..

Куртонска работа која нашиве во недостиг на мерки што ке донесат опипливо подобар живот,гарантирам дека ке ја спроведат,колку да се осетиме нели....светски

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom