Христијанско поимање на ѓаволот

MIKI1, јас никаде не реков дека Рафаел и тој Ураел не постојат, туку само реков дека не се спомнати во Библијата - во проверениот и потврдениот Божји збор. Ако ти си ги сретнал во некоја друга книга, аудио или видео касета, или можеби лично, тогаш повели кажи му, а не ми реплицирај безвесни глупости на мојот текст.

Патем зборот Рафаел веројатно е кованица од еврејските зборови Рафа и Ел. Рафа значи Лекар/Исцелител, а Ел значи Бог. Толку знам за него, толку пишувам. Вие што знаете повеќе, пишете повеќе.

MIKI1, јас никаде не реков дека Рафаел и тој Ураел не постојат, туку само реков дека не се спомнати во Библијата - во проверениот и потврдениот Божји збор. Ако ти си ги сретнал во некоја друга книга, аудио или видео касета, или можеби лично, тогаш повели кажи му, а не ми реплицирај безвесни глупости на мојот текст.

Патем зборот Рафаел веројатно е кованица од еврејските зборови Рафа и Ел. Рафа значи Лекар/Исцелител, а Ел значи Бог. Толку знам за него, толку пишувам. Вие што знаете повеќе, пишете повеќе.

Рафаел и Уриел се споменати во т.н. дефтерканонски книги. Рафаел се јавува во Товит, а Уриел во 3 книга Ездра.

--- надополнето: Jul 6, 2011 10:35 AM ---

Може, еве, на пример, „За небесната хиерархија„ од Диносиј Ареопагит, но, разбира се, тоа „...не е запишано во Библијата....„, а штом не е запишано..не е точно.

Јас нигде не спомнав дека се именува туку дека се реферира.
Прашањето е зашто христијанството одбива да го именува?
Всушност,постојат христијански научници кои велат дека Талмудот не е во несогласност со Христијанството.

Не ми е познат Талмудот (дотолку подобро за мене...), а познавачите велат дека Талмудот е пишуван во новозавениве времиња и е полн со бласфемии од јудеите, упатени кон Мајката Божја и Христос. Далеку од тоа дека Талмудот има нешто рисјанско во себе.

Македонските народни приказни се полни со богомилскиот концепт за дуалност. Договори помеѓу ѓаволот и богот, ѓаволот и човекот, насекаде е присутна дуалноста...
Сепак поп Богомил бил наш човек :)

Македонските народни приказни се полни со богомилскиот концепт за дуалност. Договори помеѓу ѓаволот и богот, ѓаволот и човекот, насекаде е присутна дуалноста...
Сепак поп Богомил бил наш човек :)

дури и Samael .... 2=0 :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom