Хомосексуални бракови во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ние имаме близок контакт со активистите за човекови права низ Европа. Ние им кажуваме дека нешто не е во ред со владата во МК. Им кажуваме дека јавно излегуваат политичари од власта и кажуваат дека се што не е хетеросексуално и религиозно, го сметаат за изопачено, болно и недраво. Им кажуваме дека сме напаѓани додека мирно укажуваме дека во МК има ЛГБТ заедница и дека има хетеро луѓе кои го поддржуваат тоа, исто и им кажуваме дека коа пријавуваме во полиција напад, полицијата не гледа со потсмев и презир, без причина. Од каде мислиш дека се финансиите за формирање на невладини организации, за шетање по градовите, за плакати...? Јас како член на организација за човекови права сум доста задоволен во последните неколку месеци. Многу хомосексуалци доаѓаат и зборат со психолозите од организацијата, секојдневно се повеќе и повеќе се зголемува бројот на членови, на некој начин сме заштитени од активистите за човекови права од Европа. Во неколку наврати и те поканив, да дојдиш и да се увериш дека во МК има далеку повеќе од 5 хомосексуалци.
Се е во ред со правата на гејојте во Македонија, хомосексуалноста не е забранета сои постои нивно здружение а хомосексуалците се вработени добро ситуирани и слободни. Македонија е демократска земја со устав и закони и јасни процедури како се менуваат или донесуваат одредени работи. За измена или носење на некој закон потребни се или:
Иницијатива на владата, значи гејојте во владата да поднесат иницијатива за променување или донесување закон
или
Иницијатива од пратеници значи доволен број геј пратеници да поднесат до влада таква иницијатива
или
Потписи од 10.000 граѓани депонирани во суд.
Секако дека сте вие организација која се залага за ред и почитување на законите и ќе искористите една од можните опции за донесување и измена на закон. Владата може да оцени дали тие неколку геја и нивните сексуални желби се над интересите и сфаќањата на народот кој живее во Македонија, пратениците исто така слободно ќе оценат дали е од интерес на граѓаните кои ги избраа да се донесува таков закон а и граѓаните сами можат да размислат дали би сакале да има такви измени во законите. Јас сум исто така за демократија.

Е добро де, значи се жалите надвор дека не ве прифаќа народот, плукате по нашата држава и кога ќе се вратите очекувате да ве пречекуваат со овации после?

Значи ете добро е што кажа дека педерите се подржувани од надвор, да се тука многу, они ќе створат организација, ќе донираат пари доколку сакаат да постигнат нешто. Но очигледно е дека доколку тоа го направат, тогаш ќе нема потреба од донации од надвор и ќе нема лесен живот. Значи све ти е братче лицемерие. Нема искреност. Додека лаете ќе има пари, кога нема потреба од лаење ќе нема пари. Затоа е и ароганцијата затоа е и вреѓањето затоа се и провокациите. Вие немате цел, само лаете за без потреба :)
Народот во МК не е воопшто виновен за тоа што се случува. Тоа е објаснато во претходните постови. Инаку, има македонски организации со седишта во МК за правата на ЛГБТ лицата во МК, кои што се финансирани од надвор. И никој не плука по Македонија како земја и Македонците како народ. Него, реално, не е во ред тоа што политичарите од власта си земаат за право да кажуваат погрешни работи, да кажуваат што е нормално а што изопачено, според нив, а не како што стои официјално, што е истражувано и дојдено е до заклучок дека Being Gay is okey.

Медицината не е егзактна наука, тоа што се случува во Паштунското општество а што подетално проучено пред 3 години многу лесно го побива досегашното медицинско становиште на западните земји. Башка на тоа има држави во светот кои бројат повеќе од 2/3 од светското население, чија медиција смета дека хомосексуализмот е болест. Така да немој многу многу да се кладиш на факт, нема многу да помогне, пошто логични заклучоци повеќе се стекнуваат од очигледни работи како што е Хомосексуалното Паштунско општество во кое 100% од машките педери биле силувани како деца и така станале педери.

Гледам дека ти хомосексуалното општество го сфаќаш сосема погрешно. Значи, хомосексуална заедница е помеѓу двајца истополови, возрасни, партнери кои своеволно го прават тоа што го прават, а притоа се среќни и задоволени. Такво нешто во заедницата каде што живеат паштуните се смета за болест, и хомосексуалните лица се казнувани со смрт. Ние во Македонија не сакаме такво општество.

Еве, јас не сум силуван како дете, а сум бисекс.

Се е во ред со правата на гејојте во Македонија, хомосексуалноста не е забранета сои постои нивно здружение а хомосексуалците се вработени добро ситуирани и слободни. Македонија е демократска земја со устав и закони и јасни процедури како се менуваат или донесуваат одредени работи. За измена или носење на некој закон потребни се или:
Иницијатива на владата, значи гејојте во владата да поднесат иницијатива за променување или донесување закон
или
Иницијатива од пратеници значи доволен број геј пратеници да поднесат до влада таква иницијатива
или
Потписи од 10.000 граѓани депонирани во суд.
Секако дека сте вие организација која се залага за ред и почитување на законите и ќе искористите една од можните опции за донесување и измена на закон. Владата може да оцени дали тие неколку геја и нивните сексуални желби се над интересите и сфаќањата на народот кој живее во Македонија, пратениците исто така слободно ќе оценат дали е од интерес на граѓаните кои ги избраа да се донесува таков закон а и граѓаните сами можат да размислат дали би сакале да има такви измени во законите. Јас сум исто така за демократија.
А дали сметаш дека е демократски тоа што се зборува по ТВ во врска со хомосексуалноста?

А дали сметаш дека е демократски тоа што се зборува по ТВ во врска со хомосексуалноста?
Имаш демократско даљинско за ТВ да си смениш програма која не те бендисува, мене ако некоја вест не ме бендисва или емисија, оп одам на друг канал. Мислење дека гејството е неприродно и ненормално е право на човек исто како и она дека било природно и нормално. И затоа кога за една работа има спротивни мислења, како правилно и точно се зема она на мнозинството
Демократски нели.

Луѓе бре,дајте му живот на животот.
штом сакаат нека се женат, еее дај боже само да се женуваат и мажааат за да бидат среќни.
Та нели гледате само се разведуваат браковите створени ,,маж и жена или?

шо сте полуделе ,остајте нека си се земаат и нека бидат сречни.

поздрав
та за нашите деца лесно е ,чешки ние да одимаме деца та ке му ја лагаме ...

Можеби звучи старомодно и себично од моја страна но си имам посебно мислење за кој е нормален и што е нормално а што не.
Нормален е оној кој е ист и се однесува исто како и сите останати( се мисли на мнозинтвото). Значи ако не се вклопува со сите останати тогаш не е нормално. По таа некоја логика хомосексуалноста е далеку од нормална и хомосексуалците се далеку од нормални, па што сакаат нека кажуваат по медиуми и по семинари или каде и да е.
А судејки по реакциите на обичниот народ и по мнозинството на населението изгледа и тие мислат дека хомосексуалноста е далеку од нормална и дека хомосексуалците се далеку од нормални како што се обидуваат да ги прикажат во последно време.
Да беше процентуално барем 60/40 хетеро хомо можеби и ке мислев поинаку, но вака сепак си стојам на ставот дека хомосексуалноста не е нормална работа и треба да се третира како таква, па кој што сака нека кажува и докажува.

Можеби звучи старомодно и себично од моја страна но си имам посебно мислење за кој е нормален и што е нормално а што не.
Нормален е оној кој е ист и се однесува исто како и сите останати( се мисли на мнозинтвото). Значи ако не се вклопува со сите останати тогаш не е нормално. По таа некоја логика хомосексуалноста е далеку од нормална и хомосексуалците се далеку од нормални, па што сакаат нека кажуваат по медиуми и по семинари или каде и да е.
А судејки по реакциите на обичниот народ и по мнозинството на населението изгледа и тие мислат дека хомосексуалноста е далеку од нормална и дека хомосексуалците се далеку од нормални како што се обидуваат да ги прикажат во последно време.
Да беше процентуално барем 60/40 хетеро хомо можеби и ке мислев поинаку, но вака сепак си стојам на ставот дека хомосексуалноста не е нормална работа и треба да се третира како таква, па кој што сака нека кажува и докажува.
За жал така е, во некои рурални средини, села и помали градови во Македонија луѓето сеуште хомосексуалците ги сметаат за изроди, болни и што не. Мене ми е сосема јасна причината за тоа, односно за влијанието на медиумите кои се под конрола на власта, а за тоа народот не е виновен, апсолутно. Но со тек на време и со голема помош на активистите за човекови права од Европа, се менува менталитетот на дел од народот, така што Скопје, пр, може да се каже дека и не толку опасна средина за еден хомосексуален пар. Али, реформите, што би рекла власта, ќе продолжат и ќе траат се додека воопшто не исчезнат предрасудите и дискриминацијата, и додека ЛГБТ лицата во МК ги добијаат правата кои што треба да ги имаат и што ги заслужуваат.

* Еве дел од билбордите кои беа поставени во

Битола

945737_10201196376575928_1456338256_n.jpg

603800_10201196375895911_2106167311_n.jpg

295847_373590656087266_417081921_n.jpg

Тетово

11883_381304755315856_975201699_n.jpg

253316_381322698647395_60565127_n.jpg

Еве нешто и од Скопје

485535_382296521883346_633485420_n.jpg

Значи тоа е толку ненормално,па уште ко ќе ги видам во чаршија пред нивното ЛГБТ бункерче ми доаѓа бомба да им фрлам...гледам низ градов испадна полесно е да станеш педер отколку женска да си фатиш,аман.

Значи тоа е толку ненормално,па уште ко ќе ги видам во чаршија пред нивното ЛГБТ бункерче ми доаѓа бомба да им фрлам...гледам низ градов испадна полесно е да станеш педер отколку женска да си фатиш,аман.
Не ти се тебе виновни хомосексуалците за тоа што ти не можеш да најдеш девојка.

За жал така е, во некои рурални средини, села и помали градови во Македонија луѓето сеуште хомосексуалците ги сметаат за изроди, болни и што не. Мене ми е сосема јасна причината за тоа, односно за влијанието на медиумите кои се под конрола на власта, а за тоа народот не е виновен, апсолутно. Но со тек на време и со голема помош на активистите за човекови права од Европа, се менува менталитетот на дел од народот, така што Скопје, пр, може да се каже дека и не толку опасна средина за еден хомосексуален пар. Али, реформите, што би рекла власта, ќе продолжат и ќе траат се додека воопшто не исчезнат предрасудите и дискриминацијата, и додека ЛГБТ лицата во МК ги добијаат правата кои што треба да ги имаат и што ги заслужуваат.
Да не се сватиме погрешно, не ги сметам за нормални затоа според мене и не се, но не ми пречи нивното постоење се додека не ми го набиваат на нос. И затоа што не се нормални а не затоа што се посебни не сметам дека треба или заслужуваат некакви посеби права или незнам што. Такви си се какви што си се и нека играат со картите кои им се поделени.
Никој барем тука не ги гони кривично дека се такви какви што си се и мислам дека со тоа државата е сосема толерантна и демократска спрема нив. Знам дека не се тие криви што имаат ненормални побуди, ама пак од друга страна што се останатите криви па да мораат да се прилагодуваат на нив и да менуваат етички норми и обичаи само ради да им се угоди на една минорна заедница затоа што се смета за посебна и има ненормални побуди.

Да не се сватиме погрешно, не ги сметам за нормални затоа според мене и не се, но не ми пречи нивното постоење се додека не ми го набиваат на нос. И затоа што не се нормални а не затоа што се посебни не сметам дека треба или заслужуваат некакви посеби права или незнам што. Такви си се какви што си се и нека играат со картите кои им се поделени.
Никој барем тука не ги гони кривично дека се такви какви што си се и мислам дека со тоа државата е сосема толерантна и демократска спрема нив. Знам дека не се тие криви што имаат ненормални побуди, ама пак од друга страна што се останатите криви па да мораат да се прилагодуваат на нив и да менуваат етички норми и обичаи само ради да им се угоди на една минорна заедница затоа што се смета за посебна и има ненормални побуди.
Да, те разбирам. Токму за луѓето како тебе пишав во претходниот пост, односно дека не си ти виновен за таквото размислување. Ниту ти, ниту било кој друг нема потреба да менува етнички норми и обичаи, али и јас и било кој друг нема потреба да се придржуваме кон истите тие обичаи и етнички норми, зашто МК е демократска и секуларна држава, што значи дека секој има право на слобода, додека одредена група почувствува дека ги нема правата кои што мисли дека ги заслужува, може слободно да го искаже незадоволството па дури и да побара помош од луѓе надвор од МК што и се случува во последно време, исто секуларизмот значи дека не е задолжително да се биде религиозен и да се почитуваат обичаи, али кој сака може да ги почитува, НО тоа да не го користи за дискриминирање и омаловажување на другите групи на луѓе кои се различни.

Гледам дека ти хомосексуалното општество го сфаќаш сосема погрешно. Значи, хомосексуална заедница е помеѓу двајца истополови, возрасни, партнери кои своеволно го прават тоа што го прават, а притоа се среќни и задоволени. Такво нешто во заедницата каде што живеат паштуните се смета за болест, и хомосексуалните лица се казнувани со смрт. Ние во Македонија не сакаме такво општество.
Добро чоек ти будала мене ме праиш или сам се праиш будала?

Дали го виде истражувањето за Паштуните?
Дали прочита некој артикл?
Дали погледа некој документарец?

Сакаш да ме лажеш во очи тука и сите да ги лажеш во очи, да се праиш наудрен и после да те подржиме?

Еве го само воведот, кој дел од овој пасус не го разбираш за да ти го разјаснам?

An unclassified study from a military research unit in southern Afghanistan details how homosexual behavior is unusually common among men in the large ethnic group known as Pashtuns -- though they seem to be in complete denial about it.

Јас незнам што треба човек да прави за да е хомосексуалец. Што не разбираш тука?

Знаеш како викаш ти: „Тоа не постои кај Паштуните таму е со смрт казнето ич не ме боли што пишува тука и што се дешава таму, чим јас викам дека не постои, тогаш не постои.

Ме праиш будала и мене и сите тука што читаат, а целта ти е да не убедиш како хомосексуалното однесување е нормално. Јазот го копаш подлабок, ја сечеш гранката на којашто седиш. Или друго е работата а? Се работи за пари тука не? Не е важно што ќе постигнеш, важно е да се лае а?

Како и да е, хомо движењето добива негативни поени од вакви пацерски и патетични обиди. Мене тоа у секој случај ми одговора. Само така продолжи. :)
--- надополнето: 12 мај 2013 во 00:59 ---
Да, те разбирам. Токму за луѓето како тебе пишав во претходниот пост, односно дека не си ти виновен за таквото размислување. Ниту ти, ниту било кој друг нема потреба да менува етнички норми и обичаи, али и јас и било кој друг нема потреба да се придржуваме кон истите тие обичаи и етнички норми, зашто МК е демократска и секуларна држава, што значи дека секој има право на слобода, додека одредена група почувствува дека ги нема правата кои што мисли дека ги заслужува, може слободно да го искаже незадоволството па дури и да побара помош од луѓе надвор од МК што и се случува во последно време, исто секуларизмот значи дека не е задолжително да се биде религиозен и да се почитуваат обичаи, али кој сака може да ги почитува, НО тоа да не го користи за дискриминирање и омаловажување на другите групи на луѓе кои се различни.
Пред неколку постови тврдеше дека не е секуларна.
повели:
Освен тоа, демократијата ги заштитува и малцинствата како што на пр. кај нас се ЛГБТ луѓето. А башка, МК е демократска и секуларна држава само на хартија, во реалноста тоа нема везе.

Нема што јас да сум виновен дека го делам истото мислење со најголемиот дел на населението, туку криви сте вие што несакате да сватите дека најголем дел од населението вашите сексуални афинитети ги смета за настрани. Не треба ние да се извинуваме, прилагодуваме или удоволуваме само затоа што вие сметате дека нас ни се погрешни сваќањата, туку треба да си се прилагодите и да најдете начин да се вклопите во општеството.
А за демократија и дискриминација кажав погоре.
Ште е демократски одредува мнозинството.
А пошто никој кривично не ве гони само затоа што сте хомосексуалци нема ни дискриминација.
Тоа што барате преку леб погача не ги прави сите дискриминатори туку едноставно мнозинството не го дели вашето мислење дека сте нешто посебни и специјални наместо настрани.

и додека ЛГБТ лицата во МК ги добијаат правата кои што треба да ги имаат и што ги заслужуваат.

Какви се тие права?
И кој им дава право на педерите да имат повеќе + екстра права од мене?

Педерите треба да се запрашат:
Dunning-Kruger.jpg

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom