ХИВ/СИДА

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Ново дизајнираните синтетички молекули го завземаат излезот на генетскиот материјал на вирусот од инфицираното клеточно јадро до цитоплазмата, со што размножувањето на вирусот е блокирано и избегната е инфекцијата на другите клетки.
post-22-300x213.jpg

Генетскиот материјал на ХИВ-1 вирусот, е формиран од РНА-та и енкодира специфични протеини кои му дозолуваат да пенетрира во човечките клетки и да се размножува во истите. Новите инхибитори на вирусот, наречени терфенилс, развиени од оваа група на научници, биле компјутерски дизајнирани за да ги зголемат интеракциите со еден од протеините кои се енкодирани од вирусот, виралниот протеин Rev.

На овој начин, тефенилсот се придружува на рецепторот на Rev во виралната RNA, со што ја превентира интеракцијата помеѓу протеинот и неговиот РНА рецептор. Оваа интеракција е потребна за генетскиот материјал на вирусот да го напушти јадрото на инфектираната клетка и, притоа, тоа е од клучно значење за преживувањето на HIV-1. Терфенилсот го блокира генетскиот материјал на вирусот од излегувањето на клетката со што спречува инфицирање на други клетки.

Откритието е резултат на блиска соработка помеѓу три истражувачки групи низ годините. Сепак, научниците на универзитетот Католика де Валенсија ја имаа функцијата создавање на компјутерски дизајн и верифицирале експериментално дека терфенилсот бил способен за вклучување кон Rev рецепторот во виралната РНА и инхибирање на интеракцијата помеѓу РНА-та и протеинот.

Молекулите биле синтетизирани во хемиската лабораторија на професорот Сантос Фустеро. Исто така, низ експериментите со клетките кои биле инфицирани од вирусот, истражувачите демонстрирале дека инхибиторите ја блокираат репликацијата на HIV-1 вирусот и ја инхибираат функцијата на Rev протеинот, потврдувајќи ја на овој начин валидноста на моделите кои биле генерирани на компјутерот.

Иако неколку природни антибиотици делуваат на рибозомалната РНА на бактериско ниво, до сега, дизајнирање на нов синтетички ентитет кој е способен за влегување во целната РНА и со релевантен фармацевтски ефект било невозможно. Структурите на терфинилот кои биле идентификувани во ова истражување можат да отворат нови патишта и пристапи кон други видови на терапии кои се формираат со помош на јадрени киселини.

Од друга рака, инфекцијата од ХИВ афектирала 34 милиони луѓе низ светот во 2010 година, според Светската Организација за Здравје. Недостатокот од релевантни решенија создал потреба од нови пристапи кон овој проблем.

Резултатите од ова истражување се патентирани и трите лаборатории кои биле вклучени во истражувањето ја оддржуваат нивната соработка со цел да се подобрат фамацевтските особини на новите Rev инхибитори.

Извор: Решение за сидата пронајдено

Како може да се добие хив ? освен со пренесување со заразено лице како може да се добие не ми е јасно значи мора да имаш контакт (секс) со заразено лице од хив за да добиеш?? Доколку имаш секс (орален) со лице кое има некоја инфекција (мислам кандида ) освен таа инфекција со ке се пренесе може некако хив да ссе добие ?? Глупо е знам ама паничам

Како може да се добие хив ? освен со пренесување со заразено лице како може да се добие не ми е јасно значи мора да имаш контакт (секс) со заразено лице од хив за да добиеш?? Доколку имаш секс (орален) со лице кое има некоја инфекција (мислам кандида ) освен таа инфекција со ке се пренесе може некако хив да ссе добие ?? Глупо е знам ама паничам
За почеток, личноста со која имаш сексуален однос треба да е заразен со ХИВ. Ако не е заразен со ХИВ не може да ти пренесе ХИВ. Е сеа, при незаштитен, орален секс со лице кое има ХИВ постојат шанси да биде пренесен вирусот, особено ако има(ш) ранички на и/или во устата.

Да, од заразено лице, болно или носител и да, орално може. Секој допир со крв од такви лица е опасен. Лошото е што не знаете однапред кое лице носи вирус, кое не. Затоа треба секој полов однос за лица кои не се во брак да се стави заштита. Мада и таа заштита прашање е колку е сигурна
Оти и не е само сидата проблем. Прочитај ја поврзаноста на гениталниот и оралниот хпв, орален секс и канцерот на уста и грло
http://www.cdc.gov/std/hpv/stdFact-HPVandoralcancer.htm
http://www.mountsinai.org/patient-c.../head-and-neck-cancer/oral-cancer/hpv/hpv-faq
Over the past decade there has been at least a four- to five-fold increase in the number of oropharynx cancers in the US. The oropharynx includes the tonsils and the base of the tongue. The increase in these cancers is a result of HPV infection.

За почеток, личноста со која имаш сексуален однос треба да е заразен со ХИВ. Ако не е заразен со ХИВ не може да ти пренесе ХИВ. Е сеа, при незаштитен, орален секс со лице кое има ХИВ постојат шанси да биде пренесен вирусот, особено ако има(ш) ранички на и/или во устата.

НЕ не не е заразен со хив туку обична инфекција (кандида) изгледа и 2цата ја имаме си ја пренесуваме еве заказавме на гиниколог па ке видиме ке мора да се лечиме
--- надополнето: 11 февруари 2014 во 11:59 ---
Да, од заразено лице, болно или носител и да, орално може. Секој допир со крв од такви лица е опасен. Лошото е што не знаете однапред кое лице носи вирус, кое не. Затоа треба секој полов однос за лица кои не се во брак да се стави заштита. Мада и таа заштита прашање е колку е сигурна
Оти и не е само сидата проблем. Прочитај ја поврзаноста на гениталниот и оралниот хпв, орален секс и канцерот на уста и грло
http://www.mountsinai.org/patient-c.../head-and-neck-cancer/oral-cancer/hpv/hpv-faq
Over the past decade there has been at least a four- to five-fold increase in the number of oropharynx cancers in the US. The oropharynx includes the tonsils and the base of the tongue. The increase in these cancers is a result of HPV infection.

Значи нема тој хив мислам некако со имаме орален секс па да добиеме што знам мојта психа :D

Последно уредено од модератор:
НЕ не не е заразен со хив туку обична инфекција (кандида) изгледа и 2цата ја имаме си ја пренесуваме еве заказавме на гиниколог па ке видиме ке мора да се лечиме
--- надополнето: 11 февруари 2014 во 11:59 ---

Значи нема тој хив мислам некако со имаме орален секс па да добиеме што знам мојта психа :D
Епа со здравје да си ја носите,ништо страшно. Ќе ви каже докторот за лечење. Иначе психата те "тепа". Ако нема ХИВ не може да ти пренесе.

Последно уредено од модератор:
Добро секако можеби заштитните средства како кондомот да се далеку посигурни денеска со сета оваа технологија која е развиена ... пд материјалот до создавање мора да се практикува сигурност ... но сепак може убаво да се каже,со резерва да се гледа, нема ништо такво како перфекција,има само близу перфекција,но и тоа пак не е 100% сигурност зар не ... значи може да се заразиш со заразна болест ако едната единка е заразена а другата не, па мост е односот за болеста да се пренесе ..
сепак :)

Како мислеш носител мајка заразена при порагај да ти пренесе или ?

Може мајка да пренесе на новороденчето, имам така читано.

Како мислеш носител мајка заразена при порагај да ти пренесе или ?
како носител на вирусот. Едно лице може да е заразено, но да не ги пројавува симптомите. Ние говорно ги разликуваме како хив носител и болен од сида. Заразни се колку што знам и двете лица. Еве од доктори.мк кои се сепак доктори, статија за оваа болест
http://doktori.mk/element/view/4ed6c973ecd54/SIDA-sindrom-na-steknata-imunodeficiencija
Не мислам дека треба да живеете до толку во страв ако сте проверени и добро се знаете, само треба да внимавате.

како носител на вирусот. Едно лице може да е заразено, но да не ги пројавува симптомите. Ние говорно ги разликуваме како хив носител и болен од сида. Заразни се колку што знам и двете лица. Еве од доктори.мк кои се сепак доктори, статија за оваа болест
http://doktori.mk/element/view/4ed6c973ecd54/SIDA-sindrom-na-steknata-imunodeficiencija
Не мислам дека треба да живеете до толку во страв ако сте проверени и добро се знаете, само треба да внимавате.
Фала.

Ако мајката е позитивна тогаш може да му пренесе на бебето преку мајчиното млеко :)
Moже и да се роди бебето со ХИВ, поради крвта што иде низ папочната врвца уште кога е во матката.

Ако мајката е позитивна тогаш може да му пренесе на бебето преку мајчиното млеко :)
Ili preku krvta za vreme na ragjanjeto ili preku mlekoto moze da se prenese.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Сериозни сте дека доколку има лек нема да го пуштаат у продажба само ради тоа шо као некој нема да профитира од тоа? Ами од таквиот лек нема да профитираат онака со децении и децении? Као ако денес се открие лек, одма сите ќе се излечат.

Според таа логика, и за еден куп искоренети болести уште ќе немаше лек, пошто ќе немаат како да профитираат фирмите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom