Хелиоцентризам - религија или лажна наука?

• Креатор на темата Креатор на темата Invisible Force
  • Време на започнување Време на започнување
@Пророкот Добро би било ова се што го пишав да го прочиташ внимателно. Па да видиш дали сум го надмудрил со факти ;)

Promeтеј,

од сите наведени докази, најјак ми е доказот со нишалото од Фуко...кое никој не го зема за сериозно, од причини кои се поврзани со самото нишало.

И што е најбитно, убеден сум па дури и „верувам„ дека самиот си ја проверил точноста од наведените докази...нели?...:)

на пр. кога една ѕвезда се враќа на истото место на небото).
На пример кога северница се појавува секогаш фиксирана на север над центарот на фиксирана и неподвижна рамна земја?
Автоматски споено мислење:

2. Обем на Земјата, уште кога Ератостен ја измерил големината на Земјата со сенки од стапови во различни градови (Сијена и Александрија) во Египет. Денес точно знаеме дека екваторијалниот обем е околу 40.075 km
Ова е веќе смешно и да се спомнува еј 21 век сме. Ако се знае обемот на земјата тогаш зошто нигде нема физичко закривување на океаните, морињата, езерата и реките итн? Ако 70 проценти од светот е вода тогаш логично земјата е рамна.

. Формула за брзина, ако знаеш обем на Земјата (C ≈ 40.075.000 m),време за една ротација (T ≈ 86.164 s),тогаш брзината е едноставно:v = \frac{C}{T} v \approx \frac{40.075.000 \, m}{86.164 \, s} \approx 465 \, m/s
Постои формула ама не постои движење. На кој начин да се провери брзината? Тука лежи зајакот.

Како да се замисли: ? Земјата е сфера и се врти околу својата оска.
Ова не можеш никако да го докажеш бидејќи не постои реално... Освен нели ДА СЕ ЗАМИСЛИ.

Последно уредено:
Постои формула ама не постои движење. На кој начин да се провери брзината? Тука лежи зајакот.
На кој начин да се измери брзината ?

Објаснување: Направи-сам ѕвездени траги (камера) Што ти треба: статив + фотоапарат/телефон со long-exposure. Како? сними неколку часови ноќе, насочено кон Поларната ѕвезда (север). Ѕвездите ќе остават кружни траги. Измери колкав агол (во степени) се „завртеле“ за точно мерено време.
Аголната брзина е ≈ 15° на час. Од аголната брзина добиваш линеарна:v = \omega \, R \cos\varphi(За Скопје ~42° → .)
нас не вртиш баце

Пак не разираш, жал ми е. Како човек да продолжи да прави со тебе муабет?

Attachments

• Screenshot_2025-08-20-01-12-11-35_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg
    Screenshot_2025-08-20-01-12-11-35_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg
    395,7 KB · Прегледи: 9
  • Screenshot_2025-08-20-01-11-32-04_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg
    Screenshot_2025-08-20-01-11-32-04_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg
    139,4 KB · Прегледи: 9
  • Screenshot_2025-08-20-01-11-56-28_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg
    Screenshot_2025-08-20-01-11-56-28_948cd9899890cbd5c2798760b2b95377.jpg
    186,4 KB · Прегледи: 9
Нема што да се дискутира со луѓе кои постираат видеа од ледени зидови..
Game od Thrones and the Army of the Dead are comming..

@Invisible Force @Пророкот ne znam dali imalo diskusija, po vas koj stoi zad celava konspiracija i zoshto troshat vreme energija i pari da ne lazat deka zemjata e okrugla? Koja e celta?
Јас познавајќи те отприлика тебе не сум сигурен дали си сериозен или само си тераш мајтап да тепаш време? Еве ти прв дај и насока на дискусијата напиши го прво твоето размислување сигурен сум дека имаш некакво...

zoshto troshat vreme energija i pari
Повеќе заработуваат отколку што трошат

Јас познавајќи те отприлика тебе не сум сигурен дали си сериозен или само си тераш мајтап да тепаш време?

Najcesto ne sum seriozen i kako i site ovde tepam vreme no ova me interesira fenomenoloshki dali ste pomislile duboko na temava.
Eve ja ne znam koj bi mozel da se angazira do tolku i shto dobiva prakticno so celava lazga. Sho im menuva kakva forma e zemjata?

@Invisible Force @Пророкот ne znam dali imalo diskusija, po vas koj stoi zad celava konspiracija i zoshto troshat vreme energija i pari da ne lazat deka zemjata e okrugla? Koja e celta?

Прво и основно, немам изнесено свој став дали Земјава е „топчеста„ или „тепсијаста„. Не знам, никад не сум ја видел Земјава „од прва„, со своето око, со еден се‘ опфатен поглед, не „на парче„.

Второ, центрите на моќ кои со векови изнесуваат лажни учења, имаат за цел да го затскријат точно учење кое го опфаќа Бога, Светов (Вселената и се‘ во неа) и животот (особено човекот/човековиот).

Јасно е одамна, уште на почетокот од човековото постоење на Земјава, кој е таткото на лагата и кои неговите слуги, кои непрекидно не‘ лажат или во „најдобар„ случај изнесуваат полу-вистини...

Накратко кажано, обликот од Земјата е само дел од тоа лажење, чија цел веќе е постигната во гоооолема мера; голем дел од денешното човештво е обезбожено, истото тоа битисува само на биолошка основа (вегетира...) а вистината ја има заменето со лага. Таквата сорта од луѓе неизбежно завршува во пеколот, што лажговците го сметаат за свој успех и директен удар на Бога, затоа што Бог го смета човекот за свое врвно дело, за своја „слика„ на Земјава.

Последно уредено:
Прво и основно, немам изнесено свој став дали Земјава е „топчеста„ или „тепсијаста„. Не знам, никад не сум ја видел Земјава „од прва„, со своето око, со еден се‘ опфатен поглед, не „на парче„.
Па и господ во кој веруваш не си го видел, ама не го негираш :noze:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom