Хелиоцентризам - религија или лажна наука?

• Креатор на темата Креатор на темата Invisible Force
  • Време на започнување Време на започнување
@Пророкот Добро би било ова се што го пишав да го прочиташ внимателно. Па да видиш дали сум го надмудрил со факти ;)

Promeтеј,

од сите наведени докази, најјак ми е доказот со нишалото од Фуко...кое никој не го зема за сериозно, од причини кои се поврзани со самото нишало.

И што е најбитно, убеден сум па дури и „верувам„ дека самиот си ја проверил точноста од наведените докази...нели?...:)

на пр. кога една ѕвезда се враќа на истото место на небото).
На пример кога северница се појавува секогаш фиксирана на север над центарот на фиксирана и неподвижна рамна земја?
Автоматски споено мислење:

2. Обем на Земјата, уште кога Ератостен ја измерил големината на Земјата со сенки од стапови во различни градови (Сијена и Александрија) во Египет. Денес точно знаеме дека екваторијалниот обем е околу 40.075 km
Ова е веќе смешно и да се спомнува еј 21 век сме. Ако се знае обемот на земјата тогаш зошто нигде нема физичко закривување на океаните, морињата, езерата и реките итн? Ако 70 проценти од светот е вода тогаш логично земјата е рамна.

. Формула за брзина, ако знаеш обем на Земјата (C ≈ 40.075.000 m),време за една ротација (T ≈ 86.164 s),тогаш брзината е едноставно:v = \frac{C}{T} v \approx \frac{40.075.000 \, m}{86.164 \, s} \approx 465 \, m/s
Постои формула ама не постои движење. На кој начин да се провери брзината? Тука лежи зајакот.

Како да се замисли: ? Земјата е сфера и се врти околу својата оска.
Ова не можеш никако да го докажеш бидејќи не постои реално... Освен нели ДА СЕ ЗАМИСЛИ.

Последно уредено:
Жити бога барај телефонска говорница и избаци се од матрицава.

Постои формула ама не постои движење. На кој начин да се провери брзината? Тука лежи зајакот.
На кој начин да се измери брзината ?

Објаснување: Направи-сам ѕвездени траги (камера) Што ти треба: статив + фотоапарат/телефон со long-exposure. Како? сними неколку часови ноќе, насочено кон Поларната ѕвезда (север). Ѕвездите ќе остават кружни траги. Измери колкав агол (во степени) се „завртеле“ за точно мерено време.
Аголната брзина е ≈ 15° на час. Од аголната брзина добиваш линеарна:v = \omega \, R \cos\varphi(За Скопје ~42° → .)
нас не вртиш баце

Пак не разираш, жал ми е. Како човек да продолжи да прави со тебе муабет?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom