Хелекс

• Креатор на темата Креатор на темата Мезнаеш
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
27 април 2011
Мислења
2.320
Поени од реакции
3.178
Локација
Скопје
Здраво , да ве прашам дали некогаш сте земале Хелекс и какви се вашите искуства со него. Дали има некој несакани дејствија и дали се исплати да се пие. Ми го препишаа лекот да го пијам кога ќе почуствувам потреба или па еден месец по две на ден.

kolku sto znam jas tija apcinja gi prepisuvaat za lugje sto imaat visok pretisok za da odat pocesto da mocaat :)
mislam deka ne sum greska :)

kolku sto znam jas tija apcinja gi prepisuvaat za lugje sto imaat visok pretisok za da odat pocesto da mocaat :)

Грешка си, за друго се.
Инаку вреди да се пие, само како што ти кажал лекар, на своја рака никако. Лично, не сум го употребувала, ама имам блиска личност што го употребува и сама кажува дека многу помага. Единствено на што се жали е дека наутро тешко се буди.

Еве го упатството и особините на Хелекс, ако е нешто од помош:
http://www.reglek.com.mk/dokumenti/upatstva/487_1.pdf

дел:
ВЛИЈАНИЕ ВРЗ ПСИХОФИЗИЧКИТЕ СПОСОБНОСТИ
Алпразолам може да доведе до намалување на психофизичките способности, посебно
во колку се зема истовремено со алкохол или со други лекови кои делуваат депресивно
на централниот нервен систем. Неопходни е да се превземат мерки на претпазливост во
колку за време на третманот се управува моторно возило или се работи со машини кои
може да нанесат повреди.
НЕСАКАНИ ДЕJСТВА
Несаканите деjства наjчесто се jавуваат во почеток на третманот. Наjчестите несакани
деjства претставуваат потенцирани фармаколошки ефекти на лекот како што се
поспаност, замаеност или вртоглавица.
Ретки несакани деjства се: дистониjа, пореметување на координациjата, губење на
апетитот, пореметување на мемориjата, губење на координациjата, грчеви, седациjа,
замор, неjасен говор, жолтица, слабост на мускулите, jадеж, инконтиненциjа или
ретенциjа на мочка.
Ретко може да се jават парадоксални реакции како раздразливост, зголемен спазам на
мускулите, несоница, ноќни кошмари или халуцинации. Во овие случаи, треба да се
прекине терапиjата со алпразолам.
ДОЗИРАЊЕ И НАЧИН НА УПОТРЕБА
Таблетите Хелекс се даваат перорално. Оптималната доза на алпразолам се
прилагодува индивидуално во зависност од тежината на симптомите и одговорот на
пациентот. Дозата треба да се зголемува претпазливо за да се одбегне jавување на
несакани деjства. Прво се зголемува вечерната доза, а потоа дневната. Ако се забележи
поjава на несакани деjства со почетната доза на лекот, таа треба да се намали.

Грешка си, за друго се.
Инаку вреди да се пие, само како што ти кажал лекар, на своја рака никако. Лично, не сум го употребувала, ама имам блиска личност што го употребува и сама кажува дека многу помага. Единствено на што се жали е дека наутро тешко се буди.
Хех ок , мислам дека тоа нема да ми биде проблем пошто многу мала доза ми препишаа.

Хахаха не не :)

Еве го упатството и особините на Хелекс, ако е нешто од помош:
http://www.reglek.com.mk/dokumenti/upatstva/487_1.pdf

дел:
ВЛИЈАНИЕ ВРЗ ПСИХОФИЗИЧКИТЕ СПОСОБНОСТИ
Алпразолам може да доведе до намалување на психофизичките способности, посебно
во колку се зема истовремено со алкохол или со други лекови кои делуваат депресивно
на централниот нервен систем. Неопходни е да се превземат мерки на претпазливост во
колку за време на третманот се управува моторно возило или се работи со машини кои
може да нанесат повреди.
НЕСАКАНИ ДЕJСТВА
Несаканите деjства наjчесто се jавуваат во почеток на третманот. Наjчестите несакани
деjства претставуваат потенцирани фармаколошки ефекти на лекот како што се
поспаност, замаеност или вртоглавица.
Ретки несакани деjства се: дистониjа, пореметување на координациjата, губење на
апетитот, пореметување на мемориjата, губење на координациjата, грчеви, седациjа,
замор, неjасен говор, жолтица, слабост на мускулите, jадеж, инконтиненциjа или
ретенциjа на мочка.
Ретко може да се jават парадоксални реакции како раздразливост, зголемен спазам на
мускулите, несоница, ноќни кошмари или халуцинации. Во овие случаи, треба да се
прекине терапиjата со алпразолам.
ДОЗИРАЊЕ И НАЧИН НА УПОТРЕБА
Таблетите Хелекс се даваат перорално. Оптималната доза на алпразолам се
прилагодува индивидуално во зависност од тежината на симптомите и одговорот на
пациентот. Дозата треба да се зголемува претпазливо за да се одбегне jавување на
несакани деjства. Прво се зголемува вечерната доза, а потоа дневната. Ако се забележи
поjава на несакани деjства со почетната доза на лекот, таа треба да се намали.
Аее ме утепа сеа со ова за алхохолов :S

Викаат дека за младите со некоја форма на анксиозност, подобар бил Деметрин.
Може овде ќе најдеш нешто.

e za so se be kazete :)

Хелекс (Helex™, Heleks) е лек во вид на таблети. Се произведува од Крка (Krka). Составот на Хелекс е алпразолам (alprazolam).
Дозирање: Индивидуално како што препишал лекарот. Инаку, анксиозност или анксиозност со депресија: почетна доза: возрасни: 3 x 0,25 – 0,5 mg на ден, пациенти над 65 години: 2 – 3 x 0,25 mg на ден; доза на одржување: возрасни: 0,5 – 4 mg на ден во 2-3 дози, пациенти над 65 години: 0,5 – 0,75 mg на ден во 2-3 дози; панични состојби: 3 x 0,5 – 1 mg на ден; дозата постепено се зголемува (не повеќе од 1 mg на 3 – 4 дена); доза на одржување: 4 – 10 mg на ден во неколку поделени дози; лекувањето се прекинува постепено.
Група: Нервен систем
Подгрупа: Анксиолитик
АТЦ код: N05BA12
Пакување: 30 таблети х 0,25 mg; 30 таблети х 0,5 mg; 30 таблети х 1 mg
Регулаторен статус: се издава само со рецепт (RX)

Достапни форми и цена:
Rp таблети — 30 x 0,25 mg – 90.29 ден.
Rp таблети — 30 x 0,50 mg – 123.37 ден.
Rp таблети — 30 x 1 mg – 206.30 ден.

Повеќе за активната состојка на Хелекс, алпразолам, може да прочитате овде.
Извор:
Агенција за лекови

Здраво , да ве прашам дали некогаш сте земале Хелекс и какви се вашите искуства со него. Дали има некој несакани дејствија и дали се исплати да се пие. Ми го препишаа лекот да го пијам кога ќе почуствувам потреба или па еден месец по две на ден.

Треба да имаш предвид дека лекот е зависен и дека во поголеми дози влијае на работата на срцето,на дишењето како и прави сериозна штета на црниот дроб-јас знам таков пример кој пиеше дури по 10 милиграма и јазикот му се фаќаше-да не си помислил на злоупотреба ниту на алкохол.

Штета бе млади сте ај ќерата:(
--- надополнето: 11 мај 2012 во 22:41 ---
Викаат дека за младите со некоја форма на анксиозност, подобар бил Деметрин.
Може овде ќе најдеш нешто.

Не бе тој предизвикува сонливост а и има поизразити несакани дејства.

Треба да имаш предвид дека лекот е зависен и дека во поголеми дози влијае на работата на срцето,на дишењето како и прави сериозна штета на црниот дроб-јас знам таков пример кој пиеше дури по 10 милиграма и јазикот му се фаќаше-да не си помислил на злоупотреба ниту на алкохол.

Штета бе млади сте ај ќерата:(
--- надополнето: 11 мај 2012 во 22:41 ---

Не бе тој предизвикува сонливост а и има поизразити несакани дејства.
Завршив со ова срање ја ...и го пиев само пола месец 1 на ден и тоа ептееен малце беше грамажата. Неколку пути со алхохол после тоа али ништо чудно не почуствував пошто мала беше дозата.

Не е срање ако помага,очигледно тебе ти помогнала терапијата.

И ти помогна/помага ова?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom