Здраво , да ве прашам дали некогаш сте земале Хелекс и какви се вашите искуства со него. Дали има некој несакани дејствија и дали се исплати да се пие. Ми го препишаа лекот да го пијам кога ќе почуствувам потреба или па еден месец по две на ден.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
kolku sto znam jas tija apcinja gi prepisuvaat za lugje sto imaat visok pretisok za da odat pocesto da mocaat
mislam deka ne sum greska![]()
Хех ок , мислам дека тоа нема да ми биде проблем пошто многу мала доза ми препишаа.Грешка си, за друго се.
Инаку вреди да се пие, само како што ти кажал лекар, на своја рака никако. Лично, не сум го употребувала, ама имам блиска личност што го употребува и сама кажува дека многу помага. Единствено на што се жали е дека наутро тешко се буди.
kolku sto znam jas tija apcinja gi prepisuvaat za lugje sto imaat visok pretisok za da odat pocesto da mocaat
Хех ок , мислам дека тоа нема да ми биде проблем пошто многу мала доза ми препишаа.
Аее ме утепа сеа со ова за алхохолов :SЕве го упатството и особините на Хелекс, ако е нешто од помош:
http://www.reglek.com.mk/dokumenti/upatstva/487_1.pdf
дел:
ВЛИЈАНИЕ ВРЗ ПСИХОФИЗИЧКИТЕ СПОСОБНОСТИ
Алпразолам може да доведе до намалување на психофизичките способности, посебно
во колку се зема истовремено со алкохол или со други лекови кои делуваат депресивно
на централниот нервен систем. Неопходни е да се превземат мерки на претпазливост во
колку за време на третманот се управува моторно возило или се работи со машини кои
може да нанесат повреди.
НЕСАКАНИ ДЕJСТВА
Несаканите деjства наjчесто се jавуваат во почеток на третманот. Наjчестите несакани
деjства претставуваат потенцирани фармаколошки ефекти на лекот како што се
поспаност, замаеност или вртоглавица.
Ретки несакани деjства се: дистониjа, пореметување на координациjата, губење на
апетитот, пореметување на мемориjата, губење на координациjата, грчеви, седациjа,
замор, неjасен говор, жолтица, слабост на мускулите, jадеж, инконтиненциjа или
ретенциjа на мочка.
Ретко може да се jават парадоксални реакции како раздразливост, зголемен спазам на
мускулите, несоница, ноќни кошмари или халуцинации. Во овие случаи, треба да се
прекине терапиjата со алпразолам.
ДОЗИРАЊЕ И НАЧИН НА УПОТРЕБА
Таблетите Хелекс се даваат перорално. Оптималната доза на алпразолам се
прилагодува индивидуално во зависност од тежината на симптомите и одговорот на
пациентот. Дозата треба да се зголемува претпазливо за да се одбегне jавување на
несакани деjства. Прво се зголемува вечерната доза, а потоа дневната. Ако се забележи
поjава на несакани деjства со почетната доза на лекот, таа треба да се намали.
Аее ме утепа сеа со ова за алхохолов :S
e za so se be kazete![]()
Здраво , да ве прашам дали некогаш сте земале Хелекс и какви се вашите искуства со него. Дали има некој несакани дејствија и дали се исплати да се пие. Ми го препишаа лекот да го пијам кога ќе почуствувам потреба или па еден месец по две на ден.
Викаат дека за младите со некоја форма на анксиозност, подобар бил Деметрин.
Може овде ќе најдеш нешто.
Завршив со ова срање ја ...и го пиев само пола месец 1 на ден и тоа ептееен малце беше грамажата. Неколку пути со алхохол после тоа али ништо чудно не почуствував пошто мала беше дозата.Треба да имаш предвид дека лекот е зависен и дека во поголеми дози влијае на работата на срцето,на дишењето како и прави сериозна штета на црниот дроб-јас знам таков пример кој пиеше дури по 10 милиграма и јазикот му се фаќаше-да не си помислил на злоупотреба ниту на алкохол.
Штета бе млади сте ај ќерата
--- надополнето: 11 мај 2012 во 22:41 ---
Не бе тој предизвикува сонливост а и има поизразити несакани дејства.
И ти помогна/помага ова?Здраво , да ве прашам дали некогаш сте земале Хелекс и какви се вашите искуства со него. Дали има некој несакани дејствија и дали се исплати да се пие. Ми го препишаа лекот да го пијам кога ќе почуствувам потреба или па еден месец по две на ден.