WiFi Omni дали го засилуваат сигналот?

• Креатор на темата Креатор на темата leomeogeo
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
10 февруари 2006
Мислења
358
Поени од реакции
8
Jas mislam deka omni antenite kako pasiven element ne mozat da go zasilat signalot, kaj usmerenite link anteni e mozno bidejki celata snaga ja usmeruvaat vo mal agol na pokrivanje dodeka kaj omni pokrivanjeto e 360 stepeni.

leomeogeo напиша:
Jas mislam deka omni antenite kako pasiven element ne mozat da go zasilat signalot, kaj usmerenite link anteni e mozno bidejki celata snaga ja usmeruvaat vo mal agol na pokrivanje dodeka kaj omni pokrivanjeto e 360 stepeni.

хммм, мислам дека не си во право, антените го обликуваат сигналот така?
и насочените и омнидирекционалните го обликуваат секоја според спецификациите
зашто тогаш производителот декларира кај омни антените моќност т.е. засилување?
и зошто на терен се покажало дека дека различни омни различно го засилуваат сигналот, нормално во зависот од нивната декларирана моќност од 4-5 децибели па се до 15 децибели
тоа со усмерувањето во мал агол кај насочените значи дека сигналот оди подалеку, а кај омниците поблиску но во агол од 360 :)

Znaci ako imam PC karticka od 30 mW so omni od 12 dBi ke imam 4 pati pojak signal.Kolku vo metri ili km bi mozelo da se da se pokrie so 30mW + 12dBi = 120mW se na se

leomeogeo напиша:
Znaci ako imam PC karticka od 30 mW so omni od 12 dBi ke imam 4 pati pojak signal.Kolku vo metri ili km bi mozelo da se da se pokrie so 30mW + 12dBi = 120mW se na se

зависи на која висина ке ја поставиш, колку во околината ке има и други уреди на 2.4, јонизација на воздух има исто така влијание
зависи и каква омница, ако е 12ка тогаш таа зрачи со многу мал вертикален агол(4-5степени) т.е. тие подалеку ке имаат подобар сигнал отколку тие поблиску(види дијаграм на зрачење на омнито), исто така значајно е и каква антена има тој што се закачува кај тебе....има фактори мал милион, се се дознава на лице место

Pa na kula vo aerodrom koja se gleda od mnogu daleku 3-3.5 km opticka vidlivost, pri idealni vremenski uslovi (znaci bez snea doza i t.n.)
kolku ke mozam da pokrijam vo m ili km ako korisnicite koristat AP od 40mW so osnovnite anteni (Dali moze 1 km)
a kolku nadvoresni omni (dali moze 4km)
i so nasoceni (dali moze 7km)

со фабрички омни на километар...тешко
претпоставувам дека ке варира сигнал, а со тоа и трансфер
не е логично да се врзуваш омни со омни, такашто таа опција отпаѓа :)
а со насочена....зависи каква насочена, за бројката од 7км ке ти кажам во недела дали е можна ;)

loging во беверли треба да имаат, не сум ги посетил одамна
а не е лошо и да провариш во мтв позади универзална

vazi cekam vo nedela d mi kazes, Nesto razbrav deka ima nekade vo gradov Grit 24 dB za 2000 Denari, dali imas informacija kade moze da se najdat

За 200ден. стварно не е скапо. Само побарај на интернет има на многу страни и сам да си направиш антена. Најлеса варијанта што ја имам видено е да ставиш USB WiFi адаптер во фокусот на една чинија од антена.

Za pristap kon pristapna tocka najdobro e so nasocena antena a naj lesna za pravenje bila kantena pa sega dali e najdobra neznam,dali mozes da mi kazes koi od nasocenite anteni imaat dobri performansi:cantena, grid, yagi, biquad ili nekoja druga

oxygenne напиша:
Некој да знае каде во градов може да се набават RP-SMA конектори

Побарај во Логин Системи.

leomeogeo напиша:
vazi cekam vo nedela d mi kazes, Nesto razbrav deka ima nekade vo gradov Grit 24 dB za 2000 Denari, dali imas informacija kade moze da se najdat

Има не се баш 2000 денари ама се ефтини инаку се охридски и не се лоши.

leomeogeo напиша:
Za pristap kon pristapna tocka najdobro e so nasocena antena a naj lesna za pravenje bila kantena pa sega dali e najdobra neznam,dali mozes da mi kazes koi od nasocenite anteni imaat dobri performansi:cantena, grid, yagi, biquad ili nekoja druga

Не ти препорачувам да правиш кантена оти ќе си ја чукаш главата како на аватарот на круша, поарно купи си и yagi има исто така охридски, ефтини а добри.

Kade mozam da najdam ohditski yagi? A zosto da ne pravam cantena, kazimi da znam da ne ni pocnuvam?

Како прво неможеш кај нас да најдеш каква што треба кутија, како второ многу прецизна треба да биде изработката за да работи асално. Значи и да ја направиш може да не фаќа како што треба. Инаку тие охридските yagi може да се најдат во Логин Системи. да напоменам дека има малку поскапи yagi производство од Искра (незнам колку се добри и беа без кабел и конектори) и тие мислам дека може да се најдат во Логин.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom