WiFi антени и совети за подобар сигнал!

• Креатор на темата Креатор на темата oxygenne
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
10 јуни 2005
Мислења
413
Поени од реакции
145
Веб-сајт
www.exe.com.mk
Да се пофалам со мојата,декларирана како 18dbi и до сега една од најдобрите:)

Hmmmm a za sto ja koristis? Za WLAN ili za Onnet WiFi? Sakam da znam posto ocajno baram care da si go ojacam signalot za Wifi-to na onnet.... a inace koristam WRT54GS so fabrickite anteni!

Најдобри WiFi антени се добиваат на следниве начини. Можеби малку звучи смешно, но и тоа како го подобруваат квалитетот на сигналот!

1) USB адаптерот стави го во средината на една цедалка за храна.
2) Во лименка.
3) Фолија за домаќинство извиткана во облик на чинија (како сателитска), а USB адаптерот во средина.

За што подобар и поквалитетен прием, најдобро е да се најдете на мапата на покриеност и да го насочите уредот кон базната станица.

Link Quality е најбитната работа. Доколку квалитетот е некои 30%, тогаш најверојатно ќе имате проблеми со конектирањето. Доколку е над 50% - тогаш ќе имате добар интернет.

Друга битна работа... Link Strenght. Не е толку битно колкава ќе биде јачината (и со 40% strenght може да имате 95% quality). Квалитетот на линкот не зависи секогаш од јачината на сигналот (signal strenght). Битно е Noise (шумот) да биде помал ид Link Strenght. Најчесто (во 90% од случаите) ако имате поголем шум од јачина на сигналот - нема да може да се конектирате успешно.

Што го предизвикува шумот и како да се ослободите од него?

- Микро бранова печка;
- Мобилен телефон;
- Фиксен безжичен телефон;
- Неонки;

И некои други работи што „зрачат” на речиси иста фрекфенција. Значи трудете се овие работи да бидат што е можно по далеку од антената додека сурфате.

Ах, да... Можеби е глупаво, но и тоа се случува често. Ако си препиен со вода (или најчесто пиво!) и имаш слаба покриеност, може да имаш проблеми со примањето на сигналот. :-)

Dali nekoj ima USB wifi ured koj ima dobar signal kako i AP ili ruter

oxygenne напиша:
Да се пофалам со мојата,декларирана како 18dbi и до сега една од најдобрите:)
Ne e deklarirana kako 18db tuku dava gain 18db. Znaci taa antena sumot na signalot ti go podobruva za 18db.

Jane напиша:
Ne e deklarirana kako 18db tuku dava gain 18db. Znaci taa antena sumot na signalot ti go podobruva za 18db.

Читај меѓу редови:) , а ако го подобрува шумот за 18дб тогаш сме завршиле работа

leomeogeo напиша:
Dali nekoj ima USB wifi ured koj ima dobar signal kako i AP ili ruter
Има, во Германос. SweeX USB адаптер со 3 метра продолжен кабел. Го имаш во WiFI Box-от (без разлика дали е месечен или годишен). :wink:

Параметри кои се среќаваат кај вифи антените се следниве:

Power Level снага на сигналот споредена со друг референтен сигнал(1mw)
Power (in dB) = 10 * log10 (Signal/Reference) Пример ако е 50mw имаме--> Power (in dB) = 10 * log10 (50/1) = 10 * log10 (50) = 10 * 1,7 = 17 dBm

3dB Double transmit power-->GAIN 2
10dB 10 times the transmit power
30dB 1000 times the transmit power

0dBm 1mW
1dBm 1.25mW
2dBm 1.56mW
3dBm 2mW
4dBm 2.5mW
5dBm 3.12mW
6dBm 4mW
7dBm 5mW
8dBm 6.25mW
9dBm 8mW
10dBm 10mW
11dBm 12.5mW
12dBm 16mW
13dBm 20mW
14dBm 25mW
15dBm 32mW
16dBm 40mW
17dBm 50mW
18dBm 64mW
19dBm 80mW
20dBm 100mW
21dBm 128mW
22dBm 160mW
23dBm 200mW
24dBm 256mW
25dBm 320mW

-Transmit Power се изразува во mw или db а се однесува на снагата што ја предава одреден бежичен уред
Radiated power [dBm] = Transmitter power [dBm] - cable loss [dB] + antenna gain[dBi]

-Receive Sensitivity предстваува ниво на сигнал што одреден бежичен уред треба да го прими за да се оствари конекција
Receive [dBm]: antenna gain[dBi]- cable loss [dB]- receiver sensitivity [dBm]
10dBm 10mW
3dBm 2mW
0dBm 1mW
−3dBm 0.5mW
−10dBm 0.1mW
−20dBm 0.01mW
−30dBm 0.001mW
−40dBm 0.0001mW
−50dBm 0.00001mW
−60dBm 0.000001mW
−70dBm 0.0000001mW

-Antenna Gain во принцип антените представуваат пасивни уреди и тие не ја зголемуваат излезната моќ него само го насочуваат сигналот во одреден правец.Единица
мерка е dBi и му доаѓа како засилување во однос на референтна антена(антена која зрачи во сите правци подеднакво)

-Noise Level ниво на шум на сигналот кој влијае на негова деградација

-Signal to Noise Ratio(SNR) представува однос на сигналот на шум и јачината на сигналот во принцип ако сигналот на шум е поголем од самиот сигнал нема да има пренос.За да се оствари пренос
потребно е нивната разлика да биде негде најмалку 5db
Signal/Noise Ratio [dB] = 10 * Log10 (Signal Power [W] / Noise Power [W])

Треба да се напомене доколку се зголеми моќта на антената таа ке зрачи подалеку но тоа не значи и дека подеднакво ке ги прима сигналите од тоа растојание.Со ставање антена со поголемо засилување се
постигнува да истата зрачи на поголеми растојанија и паралелно е способна да слуша послаби сигнали

Fala za opsirniot odgovor, mislev dali moze da se najde USB adapter so dobar signal kako na primer da se sporeduva so D-link APB900 ili Linksys znaci da ima izlezna snaga okolu 50mW inace toj SWEEX sto go ima vo germanos e samo 14dBm ili 25mW sto e malce.
Pozdrav

Acid напиша:
Link Quality е најбитната работа. Доколку квалитетот е некои 30%, тогаш најверојатно ќе имате проблеми со конектирањето. Доколку е над 50% - тогаш ќе имате добар интернет.

Друга битна работа... Link Strenght. Не е толку битно колкава ќе биде јачината (и со 40% strenght може да имате 95% quality). Квалитетот на линкот не зависи секогаш од јачината на сигналот (signal strenght). Битно е Noise (шумот) да биде помал ид Link Strenght. Најчесто (во 90% од случаите) ако имате поголем шум од јачина на сигналот - нема да може да се конектирате успешно.

Што го предизвикува шумот и како да се ослободите од него?

- Микро бранова печка;
- Мобилен телефон;
- Фиксен безжичен телефон;
- Неонки;
Malku gi smesa rabotive ama ke te popravam!
-Link Strength (ne strenght) ako e pod 25-30% nemoze da se ostvari konekcija. Nad toa moze, i sto poveke procenti tolku konekcijata e podobra. Inaku ne e mnogu bitno ovde da imas mnogu procenti. I so 35% no dobar kvalitet ke imas odlicna konekcija.
-Link Quality obicno imam 3-7% no ako vremeto e epten dobro imam i 10-20%. I vo dvata slucai interentot mi ide so prosek od 90KBps (prvite sekundi e 150-160KBps pa potoa se namauva). Koga vrne mnogu ili koga ima drugi problemi so vremeto, kvalitetot na signalot mi e 1%. Togas imam konekcija no edna strana mi ja otvara otprilika 15min no imam konekcija.
-Noise (sum) - toa sto go kaza nema vrska. Sumot se meri so Network Stumbler (http://www.netstumbler.com/downloads/netstumblerinstaller_0_4_0.exe) obico treba da e nad -90dbm za da ima bilo kakva konekcija. Jas imam okolu -80dbm i internetov mi e super no so poveke toa podobro.

Inaku edna rabota zavisi od druga. Nemoze edno nesto da ti e dobro a drugoto da ti e loso. Kvalitetot zavisi od sumot t.e. ako ednoto ti e dobro ne moze drugoto da e loso. Ili site cinat ili niedno ne cini. Osven koga vrene i koga ima golema vlaznost vo vozduhot, link strenght ostanuva jako a noise i link quality slabeat.

A eve tabela kako slabee signalot niz objekti.

Objekt Priblizno slabeenje na signalot
Sprat-betonska ploca 15-25db
Ciglen zid 5-10db
Drvo 5db
Staklo 3db
Covecko telo 3db

a inaku sto bese rabotava, postov ne mozev dva dena da go pratam?!?!

leomeogeo напиша:
Fala za opsirniot odgovor, mislev dali moze da se najde USB adapter so dobar signal kako na primer da se sporeduva so D-link APB900 ili Linksys znaci da ima izlezna snaga okolu 50mW inace toj SWEEX sto go ima vo germanos e samo 14dBm ili 25mW sto e malce.
Pozdrav
Abe mojot e so 100mW

Вака сеа. Склопив еден компјутер ама немам WiFi. За таа цел порачав PCMCIA и би сакал да ја инсталирам на компјутеров за да го тргнам модемот т.е. FreeBox и да го ставам до видео-проекторот за да си гледам филмови.

Може некој да ми каже каде да најдам драјвери за инсталација на PCMCIA Карта?

Благодарам и однапред и одназад (во зависност од интересите).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom