Враќање во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Harald
  • Време на започнување Време на започнување
cola imas link pogore, oficijalna statistika e toa.

za socijalna pomos... samo ke kazam ne daj boze i ako dojde do toa togas datum e apsolutno u pravo i treba da mu se izvinis. porano koga ciganite toa go pravele bilo ok do nekade denes prvo recisi sekade imas ogromni listi za cekanje i uslovi za dobies socijalen stan na koristenje a vo mnogu mesta ke treba da delish vlez so kunte kinte od somalija sto predhodna rabota mu bilo da e pirat i ke ti go ubies deteto za patikite bez oko da mu trepne... vtoro ti kako belec ne si ni prioritet za toa nitu si tamu za takov zivot. i da 200-300 evra vaka zvuci ok dur ne vidis kolku inflacija imalo godinive a tie 200-300 evra se gore dole +10ce sekoj 5 godini...

ne me sfakaj gresno 100 pati podobro bilo i takov zivot sporedeno so ona sto tie luge ziveele vo mkd PORANO, si jadel piel ziveel dobro si imal kola si bil vo ok sredina mesto sutka ili bair deca ti rastele na zapad i veke vtora gen moze da napravi iscekor zatoa se mazele za belgija ama denes so noviot bran "migranti" vo eu ne sum bas siguren. ako e kratkorocno ok, ama jas gledam koreniti promeni vo mnogu industrii i ne mu posakuvam na nikoj da zaglavi bez rabota/pari momentalno.
Автоматски споено мислење:

imase predlozi za vreme na grujo ministerstvo za zemjodelie da ide u strumica a energetika vo bt. se pobunija ministrite i vrabotenite, duri i tie od strumica i bt...
Зошто да живеам со некој циган ?
Тоа е веќе друга тема, ако останиш без стан, без работа итн.
Јас зборам ако ја изгубиш работата социјалното ти покрива дел киријата во моменталниот стан, не спомнав определба на социјален стан, тоа е друго.
Инаку да, не дај Господ никој да остане без работа и да мора на социјално да живее, дојдовме тука за поквалитетен живот а не да чекам државата сметки да ми плаќа.

Ама споредено за кај имаш поголема сигурност ако зачкрипи, во секој случај тоа е надвор, и здравствено и финансиски

Ова зборам за тие кои немаат грб во Македонија и станбеното прашање не му е решено.
Не дај Господ да си самохран родител во Македонија и да останиш без работа, згора на тоа и кирии да треба да плаќаш, и меѓувреме да треба здравство да користиш на државно, ќе ти обели косата во еден ден.

Зошто да живеам со некој циган ?
Тоа е веќе друга тема, ако останиш без стан, без работа итн.
Јас зборам ако ја изгубиш работата социјалното ти покрива дел киријата во моменталниот стан, не спомнав определба на социјален стан, тоа е друго.
Инаку да, не дај Господ никој да остане без работа и да мора на социјално да живее, дојдовме тука за поквалитетен живот а не да чекам државата сметки да ми плаќа.

Ама споредено за кај имаш поголема сигурност ако зачкрипи, во секој случај тоа е надвор, и здравствено и финансиски

Ова зборам за тие кои немаат грб во Македонија и станбеното прашање не му е решено.
Не дај Господ да си самохран родител во Македонија и да останиш без работа, згора на тоа и кирии да треба да плаќаш, и меѓувреме да треба здравство да користиш на државно, ќе ти обели косата во еден ден.
Да се разбереме, ако во МК си имаш вујко владика, т.е. пари и врски за се, Македонија ти е мека и медина, Скандинавија, Сингапур и Америка во едно, само со лош воздух :D Уште ако си во СК и си на водно, и не мораш и низ сообраќај, топотници. Нит воздух ти е проблем нит ништо. Збориме за сите останати кои го немаат тоа, нели.

da ok toa e veke drugo ali kolkav e toj dodatok? vo aus e nesto smesno dali 10% pokriva od kirijata denes.

e sega eu stanuva banana republika eve u spanija smenile zakoni da nemozes da izbrkas stanari duri ni kirija ako ne ti plakaat... neznam sto da kazam, mene eu se poveke pocnuva da mi deluva kako nekoja indiska provincija...

Да се разбереме, ако во МК си имаш вујко владика, т.е. пари и врски за се, Македонија ти е мека и медина, Скандинавија, Сингапур и Америка во едно, само со лош воздух :D Уште ако си во СК и си на водно, и не мораш и низ сообраќај, топотници. Нит воздух ти е проблем нит ништо. Збориме за сите останати кои го немаат тоа, нели.
Така е, плус најголемиот фактор, тука си сам, долу ти е фамилијата, родителите, пријатели, таму си израснал.

da ok toa e veke drugo ali kolkav e toj dodatok? vo aus e nesto smesno dali 10% pokriva od kirijata denes.

e sega eu stanuva banana republika eve u spanija smenile zakoni da nemozes da izbrkas stanari duri ni kirija ako ne ti plakaat... neznam sto da kazam, mene eu se poveke pocnuva da mi deluva kako nekoja indiska provincija...
Ја претеруваат со толерантноста, треба малку да се научат од америка, да има златна средина. Човекот нека е на прво место, ама со усул. Ја кај што работам, Европската филијала, нема парични казни и не можат да те избркаат ако не работиш. Прво треба тој тренд да се види 3+ месеци, па после официјално да ти кажат дека тоа не е ок и да ти дадат втора шанса. И муабетот на шала ама пола вистина е, прекинуваш да работиш, после се оправуваш, работиш 2 месеца во 6, и циклусот се рестартира, демек ако си копиленце, можеш да работиш 4 месеца во околу година и пол, катастрофа. Ја сум у продажби, мене тој факт не ми одговара, ама луѓе кои не се во продажби можат да ја бутнат фирмава. Циркус станува Европа.

Се вика Wohngeld, тоа е за тие кои имаат многу ниски примања споредено со трошоците, пример ако сте семејство со една плата а киријата е прилично голема тогаш ти покриваат дел од киријата, во зависност колкави примања имате.

За Шпанија читав, лудило.
И претходно се жалеа мештаните дека имаат таков проблем, еве сега и декрет му воведоа.
Види, треба да се има некоја толеранција, пример не можиш да го избркаш кираџијата преку ноќ, или да му дадеш еден месец само за да најди нов стан, или да му ја крениш киријата преку ноќ, оти моментално во Минхен да најдеш стан со нормална кирија е претешко, прескапи се а од општината се чека со години затоа што се знае кој има приоритет во таков случај.
Ама овој закон во Шпанија практично ти вели дека станот е во подеднаква сопственост и на кираџијата, индиректно ама така доаѓа.

Problemot najgolem vo Evropa za tie so opseg od minimalna do prosecna plata e sto kirijata i smetkite stigaat od 50 do 80% trosok...
E sega zenara ako raboti primer nesto minimum od 2 do 4 casa imash za hrana i ajde nekade da rasetas, pogolemiot broj parovi gi izbiraat i zenata da raboti vollzeit toa znaci imaat 2 polni plati i nozes da si dozvolis nesto luksuz.... Kaj poveketo imam primeteno ima poveke strees, zasto zenata em sto raboti 8 casa em treba deca da zimas od gradinki, domasni zadaci i kaj poveketo gto gi srekavam zenata ima 40 godini a utepana i izgleda kako 55, plus pogolem stresss i zdrastveni problemi za malku pogolem luksuz, taka izgleda slikata od moja percepcija, ima i mnogu na primer soferi, baustela kaj sto zenata i nemora da raboti, .... Sega sekoj si bira sopstven zivoten pat,

Не знам каде си во Австралија ама за во Сиднеј ти требаат околу 25 просечни плати да собереш 200к, одприлика исто толку ти треба и во Македонија за 20.000 евра ако рачунаме просечна плата и некои си 20% депозит за просечен стан во Скопје од 50тина квадрати
Ахаха, се штеделе 200к во Сиднеј за 2 години. :popce:
Друже, просечната плата после данок е 70-80к, и на воздух да живееш математички не можеш 100к годишно да штедиш.
Мене лично ми требаа 5 години 20% депозит за станот да заштедам (110к депозит). Ако се стегав, не искачав и се тресев над секој долар таа сума можеби за 3 години ќе ја заштедев. За 200к се потребни 6-10 години на една плата.
Значи еве Перт да го земеме, дури да стапнеш во АУС ќе ти отидат едно 10К на виза, карта и да кажеме хотел/airbnb на почеток дури да најдеш тоест во денешно време АКО најдеш стан. 3 месеци да најдеш асална работа (ова апла ако имаш струка иначе за прв пат и повеќе ќе ти фати, овде се бара ЛОКАЛНО искуство) плус ќе ти треба кола (перт е град со површина колку 20% од мкд и нема транспорт како европските градови, овде сакаме коли), да купиш нешто за дома, овде стан/куќа се изнајмува без намештај отидоа уште едно 15К- 20К ... Не си почнал а си 40К во дупка. Тоа дека ќе живееш подобро ако се снајдеш овде не треба ни да се дискутира, ама тоа АКО е не мора да е ни до тебе доволно е да ти излезе нешто надвор од твоја контрола на почеток и да те кошта најверојатно се што имаш. Пак ќе кажам ако немаш помош на старт математиките не излегуваат како што ги замислуваш.

Од збор до збор точно напишано, првите неколку години се за да се вратиш на 0. После тоа можеш да почнуваш нешто подобро да живееш.

Дури и да не си во минус со преселба. Пример од НЗ во Аус да идеш, пак ако сакаш нормално да живееш тешко 200к дека ќе издвоиш така лесно. Оти со времето фамилијата расте, деца растат, се зголемуваат трошоци.
Што да ви кажам, штета што сме шугави овде. Нема перспектива за враќање. Роднини, пријатели тоа е привремена утеха. Утре пак те чека голата вистина за Мк. А таа од ден на ден е се побетер.

Ахаха, се штеделе 200к во Сиднеј за 2 години. :popce:
Друже, просечната плата после данок е 70-80к, и на воздух да живееш математички не можеш 100к годишно да штедиш.
Мене лично ми требаа 5 години 20% депозит за станот да заштедам (110к депозит). Ако се стегав, не искачав и се тресев над секој долар таа сума можеби за 3 години ќе ја заштедев. За 200к се потребни 6-10 години на една плата.

Кај виде дека сум пишал дека за 2 години се штедат 200к ? :tapp: Пишав според податоциве на нет колку просечни плати се потребни груба пресметка, инаку се знае дека ниту таму 200к ниту пак тука 20к за учество не можеш да собереш за 2 години со просечна

cola imas link pogore, oficijalna statistika e toa.

za socijalna pomos... samo ke kazam ne daj boze i ako dojde do toa togas datum e apsolutno u pravo i treba da mu se izvinis. porano koga ciganite toa go pravele bilo ok do nekade denes prvo recisi sekade imas ogromni listi za cekanje i uslovi za dobies socijalen stan na koristenje a vo mnogu mesta ke treba da delish vlez so kunte kinte od somalija sto predhodna rabota mu bilo da e pirat i ke ti go ubies deteto za patikite bez oko da mu trepne... vtoro ti kako belec ne si ni prioritet za toa nitu si tamu za takov zivot. i da 200-300 evra vaka zvuci ok dur ne vidis kolku inflacija imalo godinive a tie 200-300 evra se gore dole +10ce sekoj 5 godini...

ne me sfakaj gresno 100 pati podobro bilo i takov zivot sporedeno so ona sto tie luge ziveele vo mkd PORANO, si jadel piel ziveel dobro si imal kola si bil vo ok sredina mesto sutka ili bair deca ti rastele na zapad i veke vtora gen moze da napravi iscekor zatoa se mazele za belgija ama denes so noviot bran "migranti" vo eu ne sum bas siguren. ako e kratkorocno ok, ama jas gledam koreniti promeni vo mnogu industrii i ne mu posakuvam na nikoj da zaglavi bez rabota/pari momentalno.
Автоматски споено мислење:

imase predlozi za vreme na grujo ministerstvo za zemjodelie da ide u strumica a energetika vo bt. se pobunija ministrite i vrabotenite, duri i tie od strumica i bt...
Една слика може да опише многу повеќе од цели реферати

Screenshot_20261001_224412_com.instagram.android_edit_674953138056382.jpg

Тие што дојдоа не донесоа само религија, туку и безредие, нехигиена и неписменост!

Back
На врв Bottom