Воздухопловен Винг и ПВО на Република Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Iceman.
  • Време на започнување Време на започнување
на вежби :D

ниту Нато и коалицијата,ниту Русија сега не користи нешто слично за извршување на своите борбени мисии во Африка,Афганистан,Ирак,Сирија итн

на вежби :D

ниту Нато и коалицијата,ниту Русија сега не користи нешто слично за извршување на своите борбени мисии во Африка,Афганистан,Ирак,Сирија итн

Војната од 2001 во споредба со Ирак или Сирија, е играчка. Или не ги читаш коментарите или не се разбираме, дека доколку би се употребувал би бил против терористички групи и би дејствувал со Ми-24 во случајов доколку би бил набавен.

војна не може да биде играчка,тврдам дека ако овај Пилатусот леташе во 2001ва еден немаше да се врати од борбен лет

дај ми извештаи каде Пилатусот се употребувал во борбени дејствија и какви резултати се добиле,тактички вежби шаблони и војна не мешај

Војната од 2001 во споредба со Ирак или Сирија, е играчка. Или не ги читаш коментарите или не се разбираме, дека доколку би се употребувал би бил против терористички групи и би дејствувал со Ми-24 во случајов доколку би бил набавен.
Терористичка група денес е поинаков поим од времето кога настанал
ИРА, Црвени бригади, Црвениот фронт... кои биле терористички групи, биле вооружени со пиштоли, автомати (со пиштолска муниција) сачмарки и можеби ретко некоја автоматска пушка.
Денес терористичка група има противоклопни лансери, митролези калибар 12,7 мм пушкомитролези, митролези, безповлечни топови, лансери за против авионски проектили.....

@Iceman. Ми дојде на ум вчера пример се деси да влезе некој ловец на територија на Македонија и почне да гаѓа што му дое како би итнтервенирала нашата армија и нон стоп да праи прелети влези испукај излези од мак воздушен простор па пак истото :D имаме ли средства барем да го детектираме
...не си почитал погоре , пазатоа ти доаѓаат на ум вакви небулози..:):):) Од друга страна не сме баш беспомошни, имаме еден куп голубари наоколу кои со саати гледаат во небо. Може некој ќе промети дека тоа што ќе забучи не е дунек , туку Торнадо.....:sneaky:
Единствено што треба.. е да им се купат воки-токи и да се поврзат преку некој репетитор и оп-а-ла еве ти ефтин и префектен ВОИН систем....

Единствено што треба.. е да им се купат воки-токи и да се поврзат преку некој репетитор и оп-а-ла еве ти ефтин и префектен ВОИН систем....
He треба ни тоа кај нас муабети се шират побрзо од воки токи

војна не може да биде играчка,тврдам дека ако овај Пилатусот леташе во 2001ва еден немаше да се врати од борбен лет

дај ми извештаи каде Пилатусот се употребувал во борбени дејствија и какви резултати се добиле,тактички вежби шаблони и војна не мешај
..за кој Пилатус зборувате?? Пилатус 21???
Сосема добар , многу скап авион( кој држи цена како половен) за напредна обука и тренажа и одржување на летачка кондиција на пилоти. Словенци не се глупи , знаат дека ако пукне војна пилоти нема да има ни за лек, авиони колку сакаш дури и бакшиш ќе ти ги даваат , ако имаш кој да ги лета...

Темата за борбени летала кои и одговараат на Македонија дојде до крај на претходните страници се презентирани летала кои се од американско, руско и европско потекло 8 и 9.
Бразил
Embraer EMB 314 Super Tucano 5 борбени и 2 тренажни
935_zps53gyqkog.jpg

AIR_EMB-314_Super_Tucano_Dominican_Republic_lg_zpsjgprmo00.jpg

AIR_EMB-314_Super_Tucano_Angola_Arrives_Embraer_lg_zpsy9bqbz8z.jpg

Кина
Harbin Z-9 (Z-9WA- 4 хеликоптера и Z-9B 2 хеликоптера)
Z-9WA1_zpszu9el8yn.jpg

plaaf-z-9wa5B15D_zpswcc7koeu.jpg

Eurocopter_Dauphin_Malinese_Air_Force_P0Bh6nV_zpsksvgnyt8.jpg

CAIC Z-10 од 6 до 8 хеликоптера
Z-101_zpsr5yvzypq.jpg

maxresdefault_zpsaxfqatfq.jpg

71_zpsqyq6zfu3.jpg

Hongdu JL-8 5 -борбени и 1-тренажен
Egypt%20K-8%20trainer%20aircraft%20appeared%20on%20the%20Malta%20Air%20Show%20this%20year%201_zpsfcmceuxn.jpg

catic_k8_garyshepard_zpsx81xmaky.jpg

Индија
HAL Dhruv од 2 до 4 хеликоптера
IA_Dhruv_Berlin-08_zpsmmvemqjt.jpg

HAL Rudra 4 хеликоптера
2364216_zpsd4w7nzk0.jpg

Можеше и вчера да го објавам но бидејќи е произведуван и развиван од повеќе В.В и се води под различни имиња затоа решив денес.
Hawk 200 (BAE Systems Hawk-British Aerospace Hawk 200) 5 борбени и 1 тренажен
hawk3_zpstpfk86qz.jpg

0915016_zpssqt1fncy.jpg

Embraer EMB 314 Super Tucano е одлична комбинација со сите летала, како и на сегашното В.В со Mi-24 и Mi-8/17

Последно уредено:
..за кој Пилатус зборувате?? Пилатус 21???
Сосема добар , многу скап авион( кој држи цена како половен) за напредна обука и тренажа и одржување на летачка кондиција на пилоти. Словенци не се глупи , знаат дека ако пукне војна пилоти нема да има ни за лек, авиони колку сакаш дури и бакшиш ќе ти ги даваат , ако имаш кој да ги лета...
точно така,за тренажен процес ОК,но за борбени дејствија како што некој тврди овде :icon_lol:

Не навлегувам веќе во дискусија ти имаш твое мислење и некоја замисла, јас од друга страна презентирам факти за тоа дека може да дејствува, значи јас не ја дадов идеата јас не реков дека може да се прават варијанти, тоа е разлика меѓу мене и тебе.

Терористичка група денес е поинаков поим од времето кога настанал
ИРА, Црвени бригади, Црвениот фронт... кои биле терористички групи, биле вооружени со пиштоли, автомати (со пиштолска муниција) сачмарки и можеби ретко некоја автоматска пушка.
Денес терористичка група има противоклопни лансери, митролези калибар 12,7 мм пушкомитролези, митролези, безповлечни топови, лансери за против авионски проектили.....

Да јас зборев за терористи од 1920 година, нема потреба да ми објаснуваш ниту пак те прашав, зборувам за терористите кај нас и кој може да се појават добро знам какво оружје имаат и би имале.

Ти ги шириш темите и многу замараш до бескрај, стварно не знам како не ти е досадно, турбо да тераш од еден крај до друг сега да кажам едно ти нудиш 30 други варијанти кои имаат многу мала допирна точка со темата, не сум изненаден што имаш 20.489 кога само со тебе направив преку 10 мислења за глупости.

точно така,за тренажен процес ОК,но за борбени дејствија како што некој тврди овде :icon_lol:

Повторно ќе ти одговорам дека не трврдам туку дека тоа е факт, инаку колку за информација и Pilatus 21 се нуди и во борбена варијанта, но го напишав PC-9 поради тоа што се користи и има позитивни искуства.

Без разлика што и да напишете со вас двајца на оваа тема ќе нема да реплицирам ниту пак да учествувам во дискусии не сакам да го трошам времето на пишување на коментари и реплики на кои им нема крај.
Од мене еве и ви признавам јавно во право сте, конструкторите не знаат вие се разбирате и сте добро упатени.

Да јас зборев за терористи од 1920 година, нема потреба да ми објаснуваш ниту пак те прашав, зборувам за терористите кај нас и кој може да се појават добро знам какво оружје имаат и би имале.

Ти ги шириш темите и многу замараш до бескрај, стварно не знам како не ти е досадно, турбо да тераш од еден крај до друг сега да кажам едно ти нудиш 30 други варијанти кои имаат многу мала допирна точка со темата, не сум изненаден што имаш 20.489 кога само со тебе направив преку 10 мислења за глупости.
Вакви “експерти“ ко тебе имам доста видено во мои 20.000 постови, седиш, листаш на интернет слики и викаш “леле овој шубав авијон е “ и оп ќе го ставиш на форум као ете ова нам ни треба.
Имаш ли бидено војска, те имат ли надлетувано мигови, галеби јастреби газели милови, имаш ли видено како изгледа напад на 2 галеба на положај, имаш ли зборано со пилоти имаш ли нивни искуства запомнето како е кога одиш на задача како згледа, имаш ли учено и полагано тактика на авијација, тактика на АРЈ ПВО, имаш ли уредувано вартрени положај, имаш ли гледано со сати и сати и сати надлетување на авиони, отварање на оган??
Јас ти ја кажувам реалноста ти враќаш со бајки и прикаски, редиш авиони и хелихоптери како од албум со сличиња и коментираш “од овие 6, од оние 4, од овие 5 од оние 6..... ко да порачуваш колачи за визита“
Не те интересира ништо друго, не согледуваш ни знаеш ни те интересира шо е тоа систем на одбрана, не се тоа 6 авиони (оние белите ми се најубај) и 4 хелихоптери.

Вакви “експерти“ ко тебе имам доста видено во мои 20.000 постови, седиш, листаш на интернет слики и викаш “леле овој шубав авијон е “ и оп ќе го ставиш на форум као ете ова нам ни треба.
Имаш ли бидено војска, те имат ли надлетувано мигови, галеби јастреби газели милови, имаш ли видено како изгледа напад на 2 галеба на положај, имаш ли зборано со пилоти имаш ли нивни искуства запомнето како е кога одиш на задача како згледа, имаш ли учено и полагано тактика на авијација, тактика на АРЈ ПВО, имаш ли уредувано вартрени положај, имаш ли гледано со сати и сати и сати надлетување на авиони, отварање на оган??
Јас ти ја кажувам реалноста ти враќаш со бајки и прикаски, редиш авиони и хелихоптери како од албум со сличиња и коментираш “од овие 6, од оние 4, од овие 5 од оние 6..... ко да порачуваш колачи за визита“
Не те интересира ништо друго, не согледуваш ни знаеш ни те интересира шо е тоа систем на одбрана, не се тоа 6 авиони (оние белите ми се најубај) и 4 хелихоптери.
Добро бе, не се сите овде стари куки, повеќето се, ако не и сите цицалчиња.... и дал еден два гуштера со опашки до кај најблиската постојка на ЈСП...:) Ги плашиш бе....
Пробај со арно..: прва и основна работа кога концепираш некоја скаламерија е да знаеш зошто ја концепираш и за кого. Од тука почнува се. А во случајов кој го разглобуваме овде..за воопшто да можеш да почнеш ти треба држава и народ во неа кој знае што сака т.е. има цел и знае како да дојде до неа, илити некој тоа го вика национална доктрина....Дури тогаш правиш концепт какви стапови ти требаат за да ја спроведеш и реализираш успешно, а тука меѓу другите нешта ти доаѓаат и оружените сили со авијацијата како дел. А ние немаме во моментов , а и децении пред тоа ни А од тоа. Затоа за тоа кој авион ни одговара правиме муабет на основа на лепота на истиот, како е обоен и колку џамбазите кои го продаваат успешно го фалат...по весници и списанија;)

Сигурно можеме да произведиме германска технологија од 30 сетите
Замисли 12 вакви напаѓаат еден зад друг, ечат сирени експлози потресуваат земја, се крева црн чад а избезумени терористички групи заедно со јатаците бегаат наоколу фрлајќи оружје и опрема

Да системот на стварање галама е едноставен .ж
Гога штукат аидела во обрушување протокот ја активирал турбината која стварала грозен звук.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom