H
HITCH
Гостин
Не. Календарот на МПЦ (наменет за мирјаните) никаде не наведува дека и понеделник се пости.
Монасите постат и во понеделник, сигурна сум за ова, баба ми така ми има кажано, а имам прашано и поп во Црква.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не. Календарот на МПЦ (наменет за мирјаните) никаде не наведува дека и понеделник се пости.
монасите не се мирјаниМонасите постат и во понеделник, сигурна сум за ова, баба ми така ми има кажано, а имам прашано и поп во Црква.
монасите не се мирјани
што пават поповите и колку им е грижа за верата треба да се дискутира во нова тема, инаку се сложувам дека дел од вината е кај поповите, ама и дел е кај родителите и образовните институции, кои не ги научиле на никакво однесување, ова е племе ништо друго... за срамотаЗнам де, монасите при монашењето умираат за светот, а мирјаните се живи за светот, голема суштинска разлика!
Инаку, ова што се случило во Делчево е по вина на поповите. Тие треба да најдат време и да си ги едуцираат луѓето зашто се фрла крстот. Треба да им кажат дека покрај материјалните работи кои ќе ги добијат, ќе добијат нешто многу поголемо, ќе добијат дар од Бога. Ме интересира што прават поповите цело време? Толку ли не си ја сакаат верата и работата?
[/COLOR]
БОГОЈАВЛЕНИЕ-сигурно се мисли на појавување на бога, каков е овој збор од каде потекнува, не ќе да е македонски овој денешниов?
Па, по правило понеделник, среда и петок се пости. Празниците кои се паѓаат во овие денови се сметаат за посни празници. Има луѓе кои си постат секоја среда и петок, ама јас не постам. Јас постам само за Велигден.
Денес сум сакам кажам не знам речам :smir: Се надевам дека сега сум појасна. :kesa:
Преку годината, мирјаните постат строго во среда и во петок. Во понеделник, среда и петок, постат монасите, колку знам, а во понеделик, среда и петок, се пости строго во петровденските и божикните пости, исто како и монасите.
П.С.
За многу години да им е именденот на сите кои го слават овој празик.