ВОДОКРСТ - БОГОЈАВЛЕНИЕ - СВЕТИ ЈОВАН КРСТИТЕЛ

• Креатор на темата Креатор на темата cyberlady
  • Време на започнување Време на започнување
За многу години нека ни е празников.

монасите не се мирјани

Знам де, монасите при монашењето умираат за светот, а мирјаните се живи за светот, голема суштинска разлика!

Инаку, ова што се случило во Делчево е по вина на поповите. Тие треба да најдат време и да си ги едуцираат луѓето зашто се фрла крстот. Треба да им кажат дека покрај материјалните работи кои ќе ги добијат, ќе добијат нешто многу поголемо, ќе добијат дар од Бога. Ме интересира што прават поповите цело време? Толку ли не си ја сакаат верата и работата?

Знам де, монасите при монашењето умираат за светот, а мирјаните се живи за светот, голема суштинска разлика!

Инаку, ова што се случило во Делчево е по вина на поповите. Тие треба да најдат време и да си ги едуцираат луѓето зашто се фрла крстот. Треба да им кажат дека покрај материјалните работи кои ќе ги добијат, ќе добијат нешто многу поголемо, ќе добијат дар од Бога. Ме интересира што прават поповите цело време? Толку ли не си ја сакаат верата и работата?
што пават поповите и колку им е грижа за верата треба да се дискутира во нова тема, инаку се сложувам дека дел од вината е кај поповите, ама и дел е кај родителите и образовните институции, кои не ги научиле на никакво однесување, ова е племе ништо друго... за срамота

[/COLOR]
Не. Календарот на МПЦ (наменет за мирјаните) никаде не наведува дека и понеделник се пости.

Преку годината, мирјаните постат строго во среда и во петок. Во понеделник, среда и петок, постат монасите, колку знам, а во понеделик, среда и петок, се пости строго во петровденските и божикните пости, исто како и монасите.

П.С.
За многу години да им е именденот на сите кои го слават овој празик.

Имаше тема за глупостите како во Делчево во ЧДА .. ова не е ЧДА ..

БОГОЈАВЛЕНИЕ-сигурно се мисли на појавување на бога, каков е овој збор од каде потекнува, не ќе да е македонски овој денешниов?

БОГОЈАВЛЕНИЕ-сигурно се мисли на појавување на бога, каков е овој збор од каде потекнува, не ќе да е македонски овој денешниов?

Старословенски е, такви се двосмислени старословенските зборови.

Па, по правило понеделник, среда и петок се пости. Празниците кои се паѓаат во овие денови се сметаат за посни празници. Има луѓе кои си постат секоја среда и петок, ама јас не постам. Јас постам само за Велигден.
Денес сум сакам кажам не знам речам :smir: Се надевам дека сега сум појасна. :kesa:

Понеделникот не е задолжителен за пост за нас мирјаните во понеделник постат само монасите што не значи дека некој ако сака неможе да пости само со благослов на својот духовник а не самоволно.

--- надополнето ---

Преку годината, мирјаните постат строго во среда и во петок. Во понеделник, среда и петок, постат монасите, колку знам, а во понеделик, среда и петок, се пости строго во петровденските и божикните пости, исто како и монасите.

П.С.
За многу години да им е именденот на сите кои го слават овој празик.

Токму така брате убаво објасни.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom