Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
ne negiram deka germanicte se men-maschine ama...
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Marshall_Plan
ne e isto da frlis 148bilioni denesni dolari vo zapadna evropa I da vikas deka Yugoslavia bila tapa bidejki posporo se razvivala
zamislii Mkd da dobiese pomos namesto embargo 1992?
The reconstruction plan, developed at a meeting of the participating European states, was established on June 5, 1947. It offered the same aid to the Soviet Union and its allies, but they did not accept it,[8][9] as to do so would be to allow a degree of US control over the Communist economies.

Е сега да го ебам, кој е крив кога не сакале да ги прифатат, па решиле со ангарија да градат патишта на кои одвај се разминувале коњски коли, а камо ли камиони. :)

Се слагам јас дека Македонија е вукојебина, затоа и зборувам дека е ирелевантна споредбата.
Македонија води толку лоша социјална политика шо се повеќе и повеќе не задолжува и ќе ни се врати како бумеранг за не многу време од сега.

Истото шо се дешавало и со Југославија. Постојано задолжување и работење на фирми со загуби.
Плус, пазар кој е регионален и кој не ја расте економијата на ниеден начин.
Лош квалитет на работа. Муабетот оти електрониката од Југославија била јака е безврска. Електроника со третокласен германски стандард е. :) Дека не се расипувале исто е глупост. Денес се расипуваат производи кои се шкљ, со ефтина цена која нели значи и низок квалитет.
Исто така, бројките дека била јака воена индустрија or something е тапа, пошто продавала на држави кои биле исти како неа.
Кредитирање од кое уште ги чувствуваме последиците. А ќе ги чувствуваме и од македонското работење сега.
Лоша инфраструктура.
Лош квалитет на живот, струја, вода, телефонија - многу покасно од сите западни држави.

Јесте, државата била разрушена, ама и Италија и Западна Германија биле разрушени, па станале прилично силни економии, многу повеќе од Југославија.
Со многу појака инфраструктура. Со многу појака технологија. Со многу поголема инвентивност.

Медиумската слобода у Југославија - 0.
Личната слобода исто.
Економската слобода исто.

Овде не ја бранам Македонија. Македонија ги има истите овие срања, ниска медиумска, лична и економска слобода. Ебиветар инфраструктура, ебиветар претприемништво и инвентивност.

Муабетот оти можеле да си дозволат одмори, јесте. Ама и ние денес да ги затвориме границите ќе одат 500.000 души у Дојран на одмор годинава, ама тоа е далеку од реална бројка. Истото е и со Југославија.
Задолжување за да се купи социјалниот мир. Исто како бате Грујче денес. :)

Само накратко. Условите после втора светска јасни се нели? Се она што го гледаш во Македонија, секое патче и институција било изградено во тоа време. На таа „лоша“ инфраструктура се шлепаме до ден денес. Зошто Германија се развила иако била најголем губитник, веројатно знаеш дека е поделена на Америка, Франција, Англија и ДДР (советски сојуз). Да не објаснувам во тоа време и денес кај се парите. После следи студената војна во чие време е исто лошо да се завртиш на било која страна по пари. Плус Југославија е плански систем и не се приклучува кон ниеден блок официјално кокетирајќи со Советски сојуз и Америка.

За квалитетот на производите во однос на она што денес се пласира на нашиот пазар не ни треба да зборам. Горење е од таа доба фирма, до ден денес важи за квалитет. Само што неможеш да си го дозволиш. Муабетот ми е дека луѓето купувале квалитет имале стандард за да го купат.

Лош квалитет на струја, вода и телефонија.Ова ме потсети на изјава на вемеро, во време на сдсм македонците 5% само користеле интернет, а денес 60%.
Кредитирање од кое до ден денес ги чувствуваме последиците е исто како изјавата дека големата економска криза сеуште не е помината.

Медиумска слобода и економска слобода во социјализам баш и не идат заедно. Додај ја и религијата. Нешто налик денешниов систем капитализам не оди заедно со пари кај народот и класна еднаквост и силно контролирани медиуми за ширење пропаганда. Секој систем си има свои карактеристики. Во кој систем подобро се живее треба народот да се праша. Во последно време гледам дека народот ширум светот не е нешто импресиониран од системов. Во делот лична состојба и сигурност сум убедена дека било подобро од денес. Не располага Југославија со зачувани статистики од поголеми рамки да го споредиме криминалот и убиствата, дали можеби орки се шетале низ главен град со арапски знамиња, дали на народот му било страв да шета по улици и слични прашања со многу јасни одговори. Стравот го чува лозјето велат старите. А лична слобода во смисла се што сакам да кажам не било можно се разбира во склоп со системот. Исто како во денешниот каде можеш вака да си збориш што ќе ти текне, а кога треба да извадиш некој прљав веш имаш место во идризово од десет години.

Колку што има да се пишуваат позитивни страни на живеење има секако и негативни од денешен аспект. Имам пишувано за негативните. Планскиот систем во конкуренција со пазарниот ширум Европа не успеал да опстои. Едноставно требало да се менува, не го смениле туку се создаде почва за појава на Милошевиќ, Туѓман и Алиизетбеговиќ кои најдоа доста креативно решение за цел балкан.

Од денешен аспект ние може да критикуваме што год сакаме во Југославија. Нормално не е исто да се живее денес со оваа технологија и услови, каде верувам на 7 години веќе си имал мобилен телефон, а на 10 и компјутер. Немало размена на информации, луѓето си живееле во својот свет и биле задоволни. Вести имало 5 мин. Ниту знаеле дека радикални муслимани во Африка киднапирале цело школо ниту пак ги интересирало. На човек не му треба многу, мир, сигурно работно место и пари за нормален живот. За жал во 2014 пола од населението ги нема тие основни работи за нормално функционирање.

Од пред некое време сум на мислење дека овој денешен систем нема да оди долго. Ако планскиот и социјализмот беа нефункционални економски, денешниов пазарен капитализам неефикасно ги распределува приходите со што се создава голема класна разлика и во самите земји и помеѓу земјите. Богатите богати, сиромашните цел живот сиромашни. Потребно е да се менува, впрочем државата (со нејзините институции) е создадена за услуга и добробит на населението. Не гледам ништо од тоа. Со војни се земаат пазари (Украина 70мил народ). Не оди на добро.

Јас не сум југоносталгичар не верувам во повторно обединување на овие народи, ниту пак можам да живеам во таков систем. Али сум страшно разочарана од придобивките на нашата земја по осамостојувањето до денес. Немам ни коментар да опишам колку лошо го доживувам системот денешен во Македонија. Само ми текнува администрација и мрак пред очи. Додека живее македонецот во таков систем, дотогаш Југославија ќе биде подобра. Зошто и не се многу далеку со стандард и слободи.

Последно уредено:
Само накратко. Условите после втора светска јасни се нели? Се она што го гледаш во Македонија, секое патче и институција било изградено во тоа време. На таа „лоша“ инфраструктура се шлепаме до ден денес. Зошто Германија се развила иако била најголем губитник, веројатно знаеш дека е поделена на Америка, Франција, Англија и ДДР (советски сојуз). Да не објаснувам во тоа време и денес кај се парите. После следи студената војна во чие време е исто лошо да се завртиш на било која страна по пари. Плус Југославија е плански систем и не се приклучува кон ниеден блок официјално кокетирајќи со Советски сојуз и Америка.
Таа инфраструктура е лоша у споредба со инфраструктурата у Западна Германија. Тие автопатишта шо ги имаат у споредба со овие шо ги имаме, смешни се дури.
Дека Америка помогнала у градбата, да, помогнала. Ама понудила помош и тука, која не ја прифатиле. Од причини дека ќе им се мешале у економијата. Оти и се мешале у економијата на ЗГ, денес е ваква каква шо е, далеку посилна и од Америка дури.
За квалитетот на производите во однос на она што денес се пласира на нашиот пазар не ни треба да зборам. Горење е од таа доба фирма, до ден денес важи за квалитет. Само што неможеш да си го дозволиш. Муабетот ми е дека луѓето купувале квалитет имале стандард за да го купат.
Горење од пред 20 години не е истата Горење.
Лош квалитет на струја, вода и телефонија.Ова ме потсети на изјава на вемеро, во време на сдсм македонците 5% само користеле интернет, а денес 60%.
Кредитирање од кое до ден денес ги чувствуваме последиците е исто како изјавата дека големата економска криза сеуште не е помината.
И мене ме потсети, ама е така. Сите социјалистички држави се познати по тоа уствари. По лошиот квалитет на струја, вода, канализации. Шо е тужно.

Медиумска слобода и економска слобода во социјализам баш и не идат заедно. Додај ја и религијата. Нешто налик денешниов систем капитализам не оди заедно со пари кај народот и класна еднаквост и силно контролирани медиуми за ширење пропаганда. Секој систем си има свои карактеристики. Во кој систем подобро се живее треба народот да се праша. Во последно време гледам дека народот ширум светот не е нешто импресиониран од системов. Во делот лична состојба и сигурност сум убедена дека било подобро од денес. Не располага Југославија со зачувани статистики од поголеми рамки да го споредиме криминалот и убиствата, дали можеби орки се шетале низ главен град со арапски знамиња, дали на народот му било страв да шета по улици и слични прашања со многу јасни одговори. Стравот го чува лозјето велат старите. А лична слобода во смисла се што сакам да кажам не било можно се разбира во склоп со системот. Исто како во денешниот каде можеш вака да си збориш што ќе ти текне, а кога треба да извадиш некој прљав веш имаш место во идризово од десет години.
За богатењето на богатите и сиромашењето на сиромашни ќе пишам подоле.
За тоа дека во капитализмот нема пари населението, баш и не можам да се сложам. Да би немало пари, во најкапиталистичките земји не би имало најголеми плати и најквалитетен живот баш на средната класа. Швицарска пример. Дури и Словенија е у топ економии со многу квалитетен живот на средната класа. Капитализмот ја создаде средната класа на светско ниво. Ама ги создаде и богатите, кои ете, имале муда да ги инвестираат средствата, место да ги потрошат.
Разликата меѓу средната класа која ќе стане богата и средната класа која ќе остане средна класа е во тоа шо едните кога ќе земат кредит, го трошат, а другите го инвестираат.
Разлика во ментален склоп.
Од пред некое време сум на мислење дека овој денешен систем нема да оди долго. Ако планскиот и социјализмот беа нефункционални економски, денешниов пазарен капитализам неефикасно ги распределува приходите со што се создава голема класна разлика и во самите земји и помеѓу земјите. Богатите богати, сиромашните цел живот сиромашни. Потребно е да се менува, впрочем државата (со нејзините институции) е создадена за услуга и добробит на населението. Не гледам ништо од тоа. Со војни се земаат пазари (Украина 70мил народ). Не оди на добро.
Сите сме на мислење дека ќе биде така. Само шо единствената разлика е дека богатите остануваат богати, а сиромашните сиромашни само оти прераспределбата на богатството ја вршат државите.
Еве еден многу прост пример како богатите кај нас у времето на Груевски станаа 5 пати побогати, кои доколку би постоел класичен капитализам, или слободен пазар у кој државата не би се мешала, не би се десило истото.
Скопје 2014 чини 500 милиони евра. Народни пари. Кои завршија у 3-4 фирми. Бетон, Жикол, и ваљда една две други.
Да истите не беа собрани од даноци и останеа кај граѓаните, се работи за пари на 500.000 семејства, у просек по некои 1.000 евра, кои семејството ќе ги трошеше по маркети, ќе си купеше клима, или ќе одеше 3 дена у Дојран. Истите пари ќе завршеа кај мали бизниси, кои ги создава средната класа.
Ако сакаме да опстои средната класа, и дури и да се богати, а не да се одржува како во социјализмот, единствено бива ако државата не ни ги зема парите и да ги дава во рацете на богаташи со јаки фирми.
Доколку тие пари се распределуваат во малите бизниси, ние волонтерски да го правиме тоа, средната класа ќе јакне.
Најголем противник на средната класа е државата.

И примерот со Скопје 2014 е за Македонија.
Проблемот е шо во секоја развиена држава постои тендерисување на богатите фирми.
Затоа веќе не постојат држави со слободни пазари. Корпоратизам - да, слободен пазар и капитализам - не. Прераспределбата у западните држави не се чувствува толку сериозно, оти и да ти земе држават 30 посто од платата, пак останува за тебе. Ама тука да ти земе 30 посто, тоа се многу пари за македончето.

http://en.wikipedia.org/wiki/Agorism

Јас не сум југоносталгичар не верувам во повторно обединување на овие народи, ниту пак можам да живеам во таков систем. Али сум страшно разочарана од придобивките на нашата земја по осамостојувањето до денес. Немам ни коментар да опишам колку лошо го доживувам системот денешен во Македонија. Само ми текнува администрација и мрак пред очи. Додека живее македонецот во таков систем, дотогаш Југославија ќе биде подобра. Зошто и не се многу далеку со стандард и слободи.
Се слагаме тука.

Скопје 2014 чини 500 милиони евра. Народни пари. Кои завршија у 3-4 фирми. Бетон, Жикол, и ваљда една две други.
Да истите не беа собрани од даноци и останеа кај граѓаните, се работи за пари на 500.000 семејства, у просек по некои 1.000 евра, кои семејството ќе ги трошеше по маркети, ќе си купеше клима, или ќе одеше 3 дена у Дојран. Истите пари ќе завршеа кај мали бизниси, кои ги создава средната класа.

Не е точно!
Тие се парите на владата и на општината, самиот Коцевски рече дека (не се сеќавам кој проект беше) али дека за него 2 третини пари ќе плати општината а една третина владата. Така да за некои народни пари нема ни абер. Народот е багра која и то шо има го троши да се прехрани преку месецо, немаат тие пари ни за себе нешо да направат а камоли толку споменици и нови градби низ Скопје, да имаше народо толку пари - ќе си напраеа за себе и убај куќи и ќе возеа скапи коли и ќе ги имаа најјаките женски.
Народо во Америка, во Саудиска Арбаија во Кувајт.. е тие имаат пари, се возат по цел ден во моќни машини, јадат по кафани и сендвичари, и не прашват и се ценкаат како ова мизерија овде туку одма ваѓа картичка и плаќа.
Да имаше Македонија Кувајќани место Македонци сега ќе бевме најјаката држава во Европа и Меркел ќе идеше кај нас да бара пари на заем. Владата и премијерот мора да се снаоѓаат и да плаќаат за сите тие велелепни градби низ скопје, само се прашувам за кого бе? дали се исплаќа на овој народ да му градиш такви величенствени дела?

Дека Америка помогнала у градбата, да, помогнала. Ама понудила помош и тука, која не ја прифатиле. Од причини дека ќе им се мешале у економијата. .
Америка помагала материјално и со пари, многу повеќе одколку што мислиме. Никој не одбил све е прифатено - и кеш, и машини, и јајца у прав и мокасини. Све.
Тоа е награда за историското Не.
И не ти се мешал никој у економија (не ни приближно како денес). Иако ти не можеш да сфатиш како тоа е можно, пошто живееш у свет по студената војна, глобализиран.

Не оставале на мира, баш поради тоа Не.

Tуку во врска со темата т.е прашањето.. во времето на СФРЈ,Македонија доби целосна индустрализација,фабрики кои имаа по 10.000 вработени.. се сомневам дека некогаш Македонија ќе биде способна во својата независност да отвора толкави фабрики.Бранко искраде се што изгради Комунизмот во Македонија.. не остана за грујо една фирма..
Aj sega fala i na srbite za oficirski dom i naroden teatar a da i za skopska pivarnica. A na turcite za kale i kameni most.

Gesendet von meinem GT-S6310N mit Tapatalk

Aj sega fala i na srbite za oficirski dom i naroden teatar a da i za skopska pivarnica. A na turcite za kale i kameni most.

Gesendet von meinem GT-S6310N mit Tapatalk
СФРЈ не е Србија,за твоја информација СФРЈ имала 6 републики,второ не ја знам историјата на офицерски дом и народен театар,а калето е стратешко место и нема зошто ФАЛА.. само кажав дека никогаш Македонија нема да изгради толку фабрики колку комунизмот за 50 години.. никогаш.. и тоа СО СВОИ ПАРИ..

10557168_294635910719715_2161551696002209199_n.jpg

Се додека алтернативата на ВМРО е СДСМ, се додека алтернативата на македонскиот кронизам е социјализмот, се додека репер за држава е Југославија место Њемачка, се додека вработување у државна администрација е врвот на младината пошто е „безбедно“ работно место, се додека „учи сине да не работиш“ е најголемата мудрост на селската крчма, се додека убијци со 1 милион убиства на рацете се величат, се додека профитот го сметаме за зло, се додека капиталот паѓа од земја и газдата и работникот треба да делат 50-50, се додека сите сме алтруисти шо место сами да направиме некое добро, потпишуваме петиции за државата да ги присили сите други, е се до тогаш нема да не биде.

До тогаш, факти како сликата подоле, ќе бидат одминувани.

BvLo3rpIQAAQevV.jpg

Ама не сте криви. Некни со еден таксист праев муабет у такси, ми вика: ХААРП го контролираат времето. Му вратив: абе ако америте го праат тоа, оти не си ги средат прво торнадата шо ги чинат милијарди секоја година. Едноставно го скокна тоа делче и продолжи да треска глупости како америте го контролирале времето и до ноември ќе било жешко. Тоа е тоа селективно слушање информации.

А зошто сите само ја споредуваат Титова Југославија со овие држави денес?!
Зошто немам прочитано мислење за можностите што според мене би ги имала Југославија ако во поново време тргнеше да учи од Њемачка како што вели дечкото погоре.
Во тоа лежи проблемот според мене, најголемиот проблем за Југославија всушност бил Тито.

А зошто сите само ја споредуваат Титова Југославија со овие држави денес?!
Зошто немам прочитано мислење за можностите што според мене би ги имала Југославија ако во поново време тргнеше да учи од Њемачка како што вели дечкото погоре.
Во тоа лежи проблемот според мене, најголемиот проблем за Југославија всушност бил Тито.
:cuc:

Некој шо ги сфатил работите.

Камо Југославија да беше слободна држава со слободен пазар каде шо ќе се гради претприемнички дух меѓу младите, каде приватната сопственост ќе беше светост.

Btw, ако Тито ви дал држава, у 44та на Илинден, Ченто и другарите, кога нели ја „основаат“ државата, имале за цел да биде држава со слободна економија која ќе тргува well со цел свет.
Ама пошто тоа не му одговарало на Маршалот, го осудиле на затвор, и го третирале како гомно човекот.

Не ви ја дал државата Тито, ви ја дале вашите македонци на чело со Ченто.

Оти не се запрашате колку македонци шо одбиле да учествуваат во Титовите воени единици биле стрелани како кучиња?

:cuc:

Некој шо ги сфатил работите.

Камо Југославија да беше слободна држава со слободен пазар каде шо ќе се гради претприемнички дух меѓу младите, каде приватната сопственост ќе беше светост.

Btw, ако Тито ви дал држава, у 44та на Илинден, Ченто и другарите, кога нели ја „основаат“ државата, имале за цел да биде држава со слободна економија која ќе тргува well со цел свет.
Ама пошто тоа не му одговарало на Маршалот, го осудиле на затвор, и го третирале како гомно човекот.

Не ви ја дал државата Тито, ви ја дале вашите македонци на чело со Ченто.

Оти не се запрашате колку македонци шо одбиле да учествуваат во Титовите воени единици биле стрелани како кучиња?
Логиката е таа, сите среќни а всушност сите угнетени. И наеднаш сето тоа пука и се се распаѓа.
Ми пречел и секогаш ќе ми пречи национализмот. Ниту мастурбирам многу многу на Македонија како држава или пак сум прегорд за нашата историја.
Јас сум за Југославија од која сите би имале корист заедно.
Значи и после смртта на Тито минал период во кој никој не се сетил да преземи нешто, сето тоа е пак Титово лошо влијание. И ден денес се бара Тито, не го сакам Тито, сакам да живеам во поголема држава со пазарна економија, со приватна сопственост и претприемачки дух како што нагласи ти.

Логиката е таа, сите среќни а всушност сите угнетени. И наеднаш сето тоа пука и се се распаѓа.
Ми пречел и секогаш ќе ми пречи национализмот. Ниту мастурбирам многу многу на Македонија како држава или пак сум прегорд за нашата историја.
Јас сум за Југославија од која сите би имале корист заедно.
Значи и после смртта на Тито минал период во кој никој не се сетил да преземи нешто, сето тоа е пак Титово лошо влијание. И ден денес се бара Тито, не го сакам Тито, сакам да живеам во поголема држава со пазарна економија, со приватна сопственост и претприемачки дух како што нагласи ти.
Дефинитивно сите имаат корист од поголема држава.
Повеќе различни региони со различни јаки особини кои произведуваат одредени производи, а се извезуваат заеднички, шо би значело појака валута.
А од друга страна, повеќе домашни производи кои би ги добивале по поефтина цена него ли да бидат увезувани од некоја си туѓа држава.

Дефинитивно сите имаат корист од поголема држава.
Повеќе различни региони со различни јаки особини кои произведуваат одредени производи, а се извезуваат заеднички, шо би значело појака валута.
А од друга страна, повеќе домашни производи кои би ги добивале по поефтина цена него ли да бидат увезувани од некоја си туѓа држава.
Точно, најбитна е валутата за нашиот случај.
Ако размислиме за успешност на некоја наша фирма во денешни услови гледаме до кои простори од Екс-ЈУ го раширила пазарот. И сите тамошни фирми работат на сличен начин. Сите имаат премал пазар за да задоволително функционираат.
И од спортски аспект, сите гледаат да формираат некоја регионална лига за да се зголеми квалитетот.
Има уште многу примери од кои јас иако не сум доволно образован за економија и слични работи би заклучил дека сите би имале корист.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom