Влијание на оптимизмот...

• Креатор на темата Креатор на темата Гладиус
  • Време на започнување Време на започнување

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Предходната тема која ја имав отворено беше сосема различна од оваа но еден од коментарите ме поттикна да ја отворам и оваа тема.
Живееме во свет на илузии, свет во кој сето она што го сакаме е толку блиску а и толку далеку од нас. Сите од нас, на еден или друг начин веруваат деа ќе успеат во нешто кое што го имаат замислено. Но да се запрашаме, дали оптимизмот е токму она што влијае на нашите одлуки. Не дека не верувам во дејствувањето на психата врз сите работи, напротив потполно и се согласувам со тоа. Но оптимизмот е нешто друго. За мене тоа претставува единствен излез од некоја ситуација, која во моментот ни се чини безизлезна, но всушност е енда многу проста и лесна задача, која животот ни ја има поставено. Секако дека оптимизмот делува добро за расположението, но сепак зашто да веруваме дека се ќе заврши добро, зашто да живееме во заблуда дека сите работи туку така, одеднаш, ќе се средат сами по себе, со наш, многу мал допринос. Дали треба да веруваме дека нештото кое што највеќе ќе ни помогне во животот е оптимизмот? Секако дека не. Во кој правец би се движел светот, ако се наеднаш оставиме како што е и само имаме верба и се надеваме на подобро (поточно станеме оптимисти кои слепо веруваат на ова размислување). Каде се сите оние падови во животот, за кои и покрај се што сме сториле и покрај оптимизмот, останале неуспеси во животот. Покрај се, не за џабе постои и онаа рамнотежа во природата ЈИНГ и ЈАНГ... Мораме да се соочиме со реалноста дека да се биде оптимист и не е најпаметната работа во денешно време. Зад секој успех, многу добро знаеме дека постојат многу прегазени луѓе, гордост и суровост. Епа и не гледам некој оптимизам во целава работа и целиов живот, кога на крај сите умираме, оставајќи зад себе еден цел куп од работи кои на крај и не ни се потребни. Но тука пак ќе се јави оптимизмот. Задгробен живот, спас од маките... Е сега конечно можам да се поврзам со претходната тема......А ШТО ПОНАТАМУ?!?!...
Како оптимизмот вилјае на луѓето и дали е позитивен или негативен...одлучува човекот како единка...дали ќе веруваш дека помошта доаѓа сама по себе, или цврсто ќе застанеш и ќе ги преземеш работите во свои раце е твој личен избор. Само едно можам да кажам со сигурност, оптимизмот не е ни приближно средство за борба во животот за постигнување успеси како што се ЖЕЛБАТА, ВЕРБАТА И НАДЕШТА...

ochigledno e deka na lugeto opshto na Balkanskive prostori, ne im nedostasuva optimizmot, takvi se prirodno

inache kako drugachie, bi go opravdale faktot deka seushte kolku tolku se stabilni vo ovaa seopshta govnarija sho se deshava 20 god unazat

ako probate da mu opishete eden "normalen" den od vashiot zivot na nekoj zapadnjak, verujte mi na zborot deka ke misli deka go lazete-kako ste ziveele i kako ziveat drugite luge-nemozat da svatat ednostavno-za niv toa ne e zivot

taka da opshta konstatcija e deka lugeto nashi se polni so optimizam, i dobro e sho e taka:smir:

ochigledno e deka na lugeto opshto na Balkanskive prostori, ne im nedostasuva optimizmot, takvi se prirodno

inache kako drugachie, bi go opravdale faktot deka seushte kolku tolku se stabilni vo ovaa seopshta govnarija sho se deshava 20 god unazat

ako probate da mu opishete eden "normalen" den od vashiot zivot na nekoj zapadnjak, verujte mi na zborot deka ke misli deka go lazete-kako ste ziveele i kako ziveat drugite luge-nemozat da svatat ednostavno-za niv toa ne e zivot

taka da opshta konstatcija e deka lugeto nashi se polni so optimizam, i dobro e sho e taka:smir:
епа баш поради тој оптимизам, се наоѓаме онаму каде што сме...Сега пред малку ручав и слушав на вести за фармерите со млекото со откупна цена незнам таму некои проблеми... И што треба сега они да прават...Да го дадат млекото за 50% помала цена откокју претходно, да работат со загуба но сепак да бидат оптимисти дека еден ден сетоа тоа ќе им се врати. Едноставно сме премногу добри и затоа веруваме во успех и напредок ако сме оптимисти.
:helou:

Оптимизмот е основа на вербата, надешта и желбата. Од оптимизмот и песимизмот излегуваат одговори но сосема спротивни меѓу себе.

Добро е да си оптимист но секако не слеп оптимист, во глобала све се темели на психа, свеста со оптимистот да ја контролираш така да да не се замараш со плачење, кршење глава, бегање од реалноста, туку да се соочиш со фактите, ок тоа се случи ајде да видиме што понатака, тука влегува оптимизмот да те насочи кон пронаогање на пат со кој ко прво нема да се нервираш, па после тој пат да биде успешен.

Оптимизмот само ти отвара врата, вербата, надежта и желбата ти помагаат во мотивацијата, да издржиш а ти си одговорен да го пронајдеш правиот начин тоа да успее, тоа ти што си го наумил.

По мене значи оптимизмот е многу влијателен во животот, но само со него не се живее, ти треба се и верба, надеж и желби и многу многу мачење.

Ако си само оптимист, а не и работник, ќе умреш од глад, зашто ништо нема да сработиш.

Ако си само работник, а не и оптимист, ќе умреш од нервози, зашто ќе се изработиш за други (ќе те искористат и ќе те отфрлат).

Оптимизам и труд. Тоа е добитната комбинација.

Секако дека оптимизмот делува добро за расположението, но сепак зашто да веруваме дека се ќе заврши добро, зашто да живееме во заблуда дека сите работи туку така, одеднаш, ќе се средат сами по себе, со наш, многу мал допринос. Дали треба да веруваме дека нештото кое што највеќе ќе ни помогне во животот е оптимизмот? Секако дека не. Во кој правец би се движел светот, ако се наеднаш оставиме како што е и само имаме верба и се надеваме на подобро (поточно станеме оптимисти кои слепо веруваат на ова размислување). Каде се сите оние падови во животот, за кои и покрај се што сме сториле и покрај оптимизмот, останале неуспеси во животот.
Оптимизмот за мене не значи оставање на работите да се средат сами по себе, туку позитивно размислување од наша страна, кое ќе не разведри и ќе не натера уште повеќе да се потрудиме да ја оствариме нашата цел.

Мораме да се соочиме со реалноста дека да се биде оптимист и не е најпаметната работа во денешно време. Зад секој успех, многу добро знаеме дека постојат многу прегазени луѓе, гордост и суровост.
Како тоа зад секој успех стојат многу прегазени луѓе, гордост и суровост? Можеби повеќето случаи го тврдат тоа, но не е секогаш така и тоа нема врска со оптимизмот. Луѓето кои прават подли работи за да успеат во животот, немаат врска ни со оптимизам ни со песимизам. Тие немаат памет за да размислат за нешто повеќе од нивната себична цел. :toe:

Како оптимизмот вилјае на луѓето и дали е позитивен или негативен...одлучува човекот како единка...дали ќе веруваш дека помошта доаѓа сама по себе, или цврсто ќе застанеш и ќе ги преземеш работите во свои раце е твој личен избор. Само едно можам да кажам со сигурност, оптимизмот не е ни приближно средство за борба во животот за постигнување успеси како што се ЖЕЛБАТА, ВЕРБАТА И НАДЕШТА...
Значи како што кажав погоре ... оптимизмот те тера да имаш желба, верба и надеж за да постигнуваш успеси. Без него, човек ќе падне во депресија, ќе изгуби желба за се` и ќе остане таму каде што е - во калта.:smir:

Оптимизмот за мене не значи оставање на работите да се средат сами по себе, туку позитивно размислување од наша страна, кое ќе не разведри и ќе не натера уште повеќе да се потрудиме да ја оствариме нашата цел.

Како тоа зад секој успех стојат многу прегазени луѓе, гордост и суровост? Можеби повеќето случаи го тврдат тоа, но не е секогаш така и тоа нема врска со оптимизмот. Луѓето кои прават подли работи за да успеат во животот, немаат врска ни со оптимизам ни со песимизам. Тие немаат памет за да размислат за нешто повеќе од нивната себична цел. :toe:

Значи како што кажав погоре ... оптимизмот те тера да имаш желба, верба и надеж за да постигнуваш успеси. Без него, човек ќе падне во депресија, ќе изгуби желба за се` и ќе остане таму каде што е - во калта.:smir:
Бидејќи гледам дека се си искоментирал детално, сакам нешто да ти кажа...ЗНАЧИ ЗБОРАМ ЗА МЕНЕШТО ПРЕТСТАВУВА...Оптимизмот е само како што веќе кажав заблуда која не тера да веруваме дека за нешто ќе успееме, и за мене тоа е повеќе лажна надеж отколку размислување...Доколку би било размислување, тогаш не би се разведрувале со позитивни мисли туку едноставно свесно би ги правеле работите дои крај без разлика дали ќе успеат или не. Оптимизмот е само еден излез од мозочна блокада и страв од непознатото.

Знаеш дека цели теории се развиени за оптимизам и сите имаат еден заклучок,дека е подобар од песимизмот:wink:
Се надевам збориш за реалниот оптимизам,оној кој ти давам поттик да продолжиш во она што го работиш за да успееш.Оптимизмот ти ја дава вољата и вербата во она што го твориш да го направиш најдобро што можеш за да се гордееш самиот со успехот,а потоа и останатите да бидат горди на тебе.Што ќе се случи ако сите бидеме песимисти?Цела држава црно ќе носи и ќе се прекрстиме во Р.Депресија.
За разлика од оптимизмот,песимизмот има разорно дејство врз самодовербата.Буквално те турка во депресија и немоќ.Кој е тој што си го посакува ова за себе?Ти?
Додека оптимизмот го красат зборовите:Јас можам,јас ќе успеам,песимизмот говори:Неможам јас ниту некогаш ќе го направам.Пред да пробаш ќе се откажеш со такви мисли.
Од друга страна нереално гледање на работите доведува до ист заклучок,ѕид пред твоите можности и способности.

optimizmot sekako se granichi so realnoto, moze da posakuvame mnogu, no treba da sme realni optimisti

ponekogash ne e sramota da se priznae porazot, sramota e da ne proba da se iskoristi shansa nekoja...

iskreno mislam deka optimistite najubavo si minuvaat vo zivotot...sekogas ke ima nesto podobro...so takvo ubeduvanje si ziveat...jas za zal sum realist i nemozam da gledam na takov nacin i iskreno malku mi e maka poradi toa :)

iskreno mislam deka optimistite najubavo si minuvaat vo zivotot...sekogas ke ima nesto podobro...so takvo ubeduvanje si ziveat...jas za zal sum realist i nemozam da gledam na takov nacin i iskreno malku mi e maka poradi toa :)
Конечно некој ме разбира на што мислам...Секако дека оптимизмот е ок работа што се случува ама реланоста е друго а размислувањате друго...:helou:

Не знам зошто , но мислам дека само да бидеме оптимистички настроени цело време нема да биде баш најдобро ... понекогаш мора малце песимизам и реализам да внесеме во миксот ... и тек тогаш може да добиеме некоја отприлике добитна комбинација ... Барем тоа е мое мислење не знам за вас ... :helou:

Blago onom ko mlad poludi zivot mu prodje u sreci i veselju :tv:

Хехе...уште да беше така :)

Еве јас сум оптимист, но не значи дека слепо гледам на работите и мислам дека се ќе се среди само по себе еден ден.Се додека не вложам труд, резултат нема да видам па макар и постојано да се убедувам дека ќе биде...Кажаа веќе погоре, но морав пак да го нагласам тоа...
Оптимизмот во тебе те поттикнува да твориш, да создаваш, да дејствуваш...Ако однапред се самоубедуваш дека не можеш, ја губиш битката уште пред да ја започнеш.Се откажуваш, а се' уште не си ни пробал...
По некоја моја логика, сите сме реалисти, не знам зошто песимистите и оптимистите не ги сметате за реалисти.Но додека реалистот што е оптимистички настроен има многу повеќе шанси да успее, тој што песимистички гледа на работите нема далеку да стигне.:salut:

Хехе...уште да беше така :)

Еве јас сум оптимист, но не значи дека слепо гледам на работите и мислам дека се ќе се среди само по себе еден ден.Се додека не вложам труд, резултат нема да видам па макар и постојано да се убедувам дека ќе биде...Кажаа веќе погоре, но морав пак да го нагласам тоа...
Оптимизмот во тебе те поттикнува да твориш, да создаваш, да дејствуваш...Ако однапред се самоубедуваш дека не можеш, ја губиш битката уште пред да ја започнеш.Се откажуваш, а се' уште не си ни пробал...
По некоја моја логика, сите сме реалисти, не знам зошто песимистите и оптимистите не ги сметате за реалисти.Но додека реалистот што е оптимистички настроен има многу повеќе шанси да успее, тој што песимистички гледа на работите нема далеку да стигне.:salut:
Искрено не може баш да се каже дека оптимистите се реалисити. Ако ти си реалиста поточно ако оптимистот е реалиста тогаш зашто одма гледа на работите од подобрата страна а не онака како што се одвива... Туку веднаш се замислува како тоа ќе успее и слично... А кога веќе ти почнуваш да правиш планови, а да ќе успее, можам јас и слично, почнуваш веќе да размислуваш на работата дека ќе се одвива онака како што ти сакасш да се одвива а не како што наведуваат условите... Затоа и оптимистите и песимистите бар за мене не се реални.:nesum:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom