Владина криза или криза во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата VirtualVlad
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
27 јануари 2007
Мислења
156
Поени од реакции
0
ДПА ја напушта владата - изјава на М.Тачи

ДПА ја напушта владата - изјава на М.Тачи
Скопје /27/05/ 09:51
Демократската партија на Албанците (ДПА) ја напушта владината коалиција - изјави доцна синоќа за електронските медиуми потпретседателот Мендух Тачи.

Тој ја обвини владеачката ВМРО ДПМНЕ за неисполнување на договореното и за, како што рече, ниското ниво на комуникација.

Премиерот и лидер на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски, кој е надвор од државата, не е информиран за одлуката, изјави Мендух Тачи. Тој соопшти дека во петокот имал повеќе телефонски контакти со премиерот.

Одлуката ДПА да ја напушти владината коалиција е дефинитивна и усогласена со лидерот на партијата Арбен Џафери, рече Тачи. Според него, најдоцна во понеделник одлуката формално ќе биде потврдена од највисокото раководство на партијата.

ДПА ја напушта владината коалиција, откако владеачката ВМРО - ДПМНЕ и Демократската унија за интеграција (ДУИ), која е надвор од парламентот, најавија дека се пред постигнување согласност.

Една од забелешките на Мендух Тачи е дека ВМРО ДПМНЕ постигна согласност со ДУИ, а не ги отвори прашањата кои според договорот со ДПА требало да се решаваат. Тачи не прецизираше за кои прашања станува збор.

Непосреден повод ДПА да ја напушти владината коалиција се оставките на четворица високи функционери на Министерството за внатрешни работи (МВР) од оваа партија.

Оставка најнапред поднесе заменик министерот Рефет Елмази, а денеска му се придружија и замениците директори во Јавната безбедност и во УБК Васфи Доко и Ремзи Салиху, како и шефот на Одделот на МВР за цивилни работи Нафи Доко.

Повод е неодамнешната акција на специјалните сили на полицијата во Танушевци
за која има различни видувања. /крај/ р

Повторно тоа Танушевци...

Значи и официјално имаме распаѓање на владата.
Дали ќе влезе ДУИ или ќе имаме нови избори?

Јас мислам дека ова е еден вид уцена од страна на Тачи, ради некои желби кои ги подзборавиле ВМРО да им ги остварат. Освен тоа може да биде обид од страна на Тачи да се иницираат предвремени избори, каде ВМРО дефинитивно ќе добие многу повеќе пратенички места а и ДПА повеќе во однос на ДУИ па после ќе глумат дека се „смириле” и ги изедначиле разликите со ВМРО за пак со ВМРО да влезат во коалиција.
Ваквата нервоза кај ДПА е јасна со оглед на комплексноста партиската хетерогеност на Власта, па се добива чувство ко да се создава голема коалиција, што го уништва фактот дека во сонова ВМРО и ДПА се власта кои ако се гледаат како коалиција победници на минтите избори пред скоро една година.
Го начекаа моментот ова целото да го наместат додека Премиерот е надвор од државата за да неможе тој одма да реагира лично. Така да реално е да се очекува дека сега кога ќе се врати Премиерот да седнат на маса и да ги средат проблемите, со оглед на тоа дека најглупавото нешто за развојот на земјава е сега да се прават нови избори.

ne se zdravi ovie ednas se tepaat za vlez vo vlada a posle radi nekolku potezi na grujo demek se otkazuvaat(za da ima predvremeni izbori)zar pak li letovo ke treba da gi trpime ako ima izbori,neznam sto izjavile ahmeti i grujo ako nema izbori ke ima vojna :(

Треба да се остават ДПА и ДУИ да преговараат, а не ДПМНЕ да им биде курир...Аман! Нема никаков проблем помеѓу ДУИ и ДПМНЕ или помеѓу ДПМНЕ и ДПА - проблемот е помеѓу ДПА и ДУИ!

Па нормално дека е меѓу нив проблемот, инаку зошто оваа галама....сигурно не е за џабе....

Инаку нека си одат од владата постребали ни....

зашто ова све му е како дежа ву од 2001 !!!!..брррррр.......исти партии, само некој актери се заменети.....проблемот е што погрешни луѓе се на погрешни места, не може боксери, психопати и останат џган да ја водат државава.
само мора да престанат да не уценуваат со војни и слични работи, мислам дека овој пат нема да им помине тоа

Им дадовме секакви права...од ‘‘надвор‘‘ мислам дека рекоја готово е..значи нема повеќе шо да бараат..Затоа тешко за војна. Оти никој не би бил со нив.

Samo prasanje na vreme bese koga taci ke go napravi ova. Iskreno bev iznenaden zasto do sega ne go napravi, posto grujo veke podolgo vreme go ignorira vo pregovorite so DUI. Mada ima poenta toa sto vika Bacillus gagous, koga go nema fraerot, site se kurcat. Do dusa isto ke bese i da e tuka, znaejki go taci, ne e nevoobicaeno vo panika kako i stalno da reagira ko malo dete. mnogu pati do sega koga bil pritisnat ili koga mu e neprijatno vo situacijata vo koja se naoga, prvo sto mu doaga na pamet i sto go kazue e "ti ibav mamata" samo so drugi zborovi:) Ona sto spored mene e poentata na celata situacija, e slednovo. Sekoj si go brani svojot interes i svoite pozicii. Konfliktot megu dui i dpa e vo toa koj da bide gazda i da go kontrolira albanskiot del od makedonija. ona sto mene mi preci, e sto nasive gi ostavaat da go teraat toj konflikt legitimno preku instituciite. Nie na nekoj nacin kako da go otpisavme toj del od makedonija i vo interes na "dobrite meguetnicki odnosi" ne se mesame vo niedno prasanje koe i nas ne zasega. posebno sega vo ovoj period koga se resava Kosovo, i koga se resava priemot vo NATO....nemora da objasnuvam kolku e bitno site aspekti na nasite interesi da bidat zastiteni. A vo interes na dpa i dui nikako ne e vlez vo nato ili pak resenie za kosovo koe i odgovara na makedonija. taka da mislam deka treba da se gleda malce posiroko i da se zeme vo predvid toa. istorijata pokazala deka otposle sekogas sme svakale deka site nastani koi ni se slucile bile osmisleni i so konkretna cel, a dodeka se slucuvale nie sme bile ubedeni deka toa e samo obicen vtornik i se stremevme da pravime oaza na mir.

има и една друг работа овде...СТАТУСОТ НА КОСОВО..мислам дека и ДПА и ДУИ играат на таа карта да вршат притисок и да се закануваат дека ако не се признае косово од наша страна ќе има војна.Само проблемот во целата работа е што западот се прави слеп и тоа го користат нашиве "браќа" албанци.али самите сме си криви.што сме си сееле тоа ќе си жнееме.Од големи македонци од типот на грујо, бучко, ѓорчев, милошевски и компанија сега ќе не работи една шака народ.

како што би рекол Цацко: ЕПА ЧОРБА МАКЕДОНЧЕ

Еее, сега по едно црно ќе ставиме на кошулите оти ДПА и ДУИ не сакале да бидат во владата.
Што рече некој пред мене, тие се тепаа да бидат во владата а сега си одат?
На некој му текнува ли чива е идеата и кој е посакуваниот ефект?

kalpazan напиша:
Еее, сега по едно црно ќе ставиме на кошулите оти ДПА и ДУИ не сакале да бидат во владата.
Што рече некој пред мене, тие се тепаа да бидат во владата а сега си одат?
На некој му текнува ли чива е идеата и кој е посакуваниот ефект?

:pos2::pos2:.... мислам дека треба и ден на жалост да прогласиме

abe neka si odat i dpa i dui i neka ne se vracat,kako celiot svet da se vrti okolu niv.I toj baletanot Gruevski sto se isplasil,pa vo Makedonija zivee.Nekako ova lici na 2001,:zlo: (tuka sme nie branitelite),.....

zlaki напиша:
Nekako ova lici na 2001
Да видиме.

Имаме излегување од влада на ДПА во 2007 (ДА во 2001)
Имаме Танушевци 2007 (Танушевци 2001)
Имаме Косово 1999 (Косово 2007 - статус)

Ни фали само афера за прислушкување и признавање на Тајван.

Овие сценаристиве(кои и да се) уопште не се инвентивни, се едно те исто сценарио ни сервираат.

da da lici,no samo sto ovoj pat ce bide vaka:
1.Ce se slucat planirani tenzii na granicata
2.Istoto i vo vladata so izleguvanjeto na DPA i DUI
3.Demek pod pritisok od SAD(zaradi imeto i severnata granica)Gruevski prv ce go priznae Kosovo
4.Sledi kompletna Siptarizacija vo Severo Zapadniot del na Makedonija
Toa e.Drugoto se znae.
Treba Gruevski da zavzeme stav prema Evropa -Ja sakate Makedonija vo Evropa ili Ne.A ne vece videni raboti,ova ne postignavme so DPMNE-e sega ce bide ova.NE i NE,dosta so uceni od 25%nelojalni (gragjani).
A i za ova:nemoj ni slucajno da Gruevski im dade prava(borecki) na ONA!!!
Neka misle i na nas koi bevme na branikot(carli,treska,alfa,tango,zelezen,panter,radika,i dr.) na Makedonija a ostanavme omalovazuvani.:zlo:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom