Владата најави зголемување на платите и пензиите

• Креатор на темата Креатор на темата Il Fenomeno
  • Време на започнување Време на започнување
Да беше инфлација арно ќе беше : девалвацијата е очигледна!!! :star:

Abe deca pa zabeguvate,
ne mozi rast samo so + AD!
Mora pokritie vo real sektor.
Ili neka zgolemi,ama neka sktari budzrtari za barem 20%.
Ako ima pari+ vo budzet,a ima,neka daj vo real
sektor,ama to e visa mat. za nasive,i edni i drugi...Ovie se samo pomangupi.

Kako bilo,mene mi cini,znaci +debilana,-konkur...

Za tebe sum doktor na ekonomski nauki i naucno so diploma i prakticno sto ti nikad nema da bides zatoa ne vredjaj

Aj ti definiraj inflacija togas ajde i od sto zavisi ako ne zavisi od pogolem priliv na pari vo promet ?

Srbija inflacija so deset nuli ... poveke pari vo promet pogolema inflacija ... sto ne ti e jasno ?

Aj ke ti pojasnam ... al ako ne pa ti mene pojasni mi eve guglaj na toa internet pa kazi mi

Cekam definicija tvoja za pricina na inflacija ? Prosvetli me

Швеѓанец : интелигенцијата на докторот на економски науки се гледа во неговиот капацитет да прифати шега. Па макар и на Колумбија докторирал :wink:

Не не : овде не збориме за мене - за тебе збориме. Остај ме мене : јас си го избрав своето.

Него да те прашам нешто друго. Остај го Грујо, Бранко, Љубчо и Бучко. Ај наведи ми 10 работи коиштио ТИ ЛИЧНО си ги направил да придонесеш за развојот (културен, економски и политички) на твојата земја. Чекам! :star:

P.S. Приложи докази и факти! :wink:

Oтворив интернет клуб со 10 комјутери(10 работи кој што јас лично сум ги направил за оваа земја)пред 10 години со популарни цени за да може Македонскиот народ да се едуцира и наобразова,немаше политички забрани во мојот клуб како што и сега нема и кога интернетот беше скап по 2 евра на час јас им го овозможував само за половина евро на сиромашните недоволно комјутерски едуцирани граѓани со што го исполнив и вториот економски услов.Политичкиот услов го исполнив уште првата година со моето помагање на одредени талентирани дечки бесплатно да ги употребат моите комјутери и скапо во тоа време платена линија да туркаат Грчки сајтови,ирц канали и слични перипетии и да ја шират вистината за Македонија.Доволно ли е?
Ајде сега ти наведи барем 5 лично твои работи.:)

Јас сепак останувам на мојот став (и знаење). Кога БДП е во пораст, нормално (и очекувано) е и платите да пораснат. Непишано правило е тоа, сплет на околности.

Како би можело да се одрази негативно? Само доколку се зголемат давачките, односно даночните стапки.

Ти кажав како ќе се одрази негативно ама еве и ќе ти повторам. Со тоа што сите тие пари што ќе одат за покачување на платите на администрацијата, ќе мораат да се покријат од некаде. Знаеш, буџетот не дозволува флексибилност. Имаш толку пари колку што имаш, твое е како ќе ги потрошиш како добар домаќин и крај. Е сега, тој 1% што ќе оди за да се покрие "загубата" од зголемувањето на платите, ќе треба да се покрие од некаде.
Ти велиш ќе тргнат од нивниот стомак, јас апсолутно ни случајно не се согласувам со тоа... се на се, се плашам ќе штедат од и на нас. За нив.

Oтворив интернет клуб со 10 комјутери(10 работи кој што јас лично сум ги направил за оваа земја)пред 10 години со популарни цени за да може Македонскиот народ да се едуцира и наобразова,немаше политички забрани во мојот клуб како што и сега нема и кога интернетот беше скап по 2 евра на час јас им го овозможував само за половина евро на сиромашните недоволно комјутерски едуцирани граѓани со што го исполнив и вториот економски услов.Политичкиот услов го исполнив уште првата година со моето помагање на одредени талентирани дечки бесплатно да ги употребат моите комјутери и скапо во тоа време платена линија да туркаат Грчки сајтови,ирц канали и слични перипетии и да ја шират вистината за Македонија.Доволно ли е?
Ајде сега ти наведи барем 5 лично твои работи.:)

Ептен придонест - секоја чест! Сепак, 1997 е малку касно во однос на 1995 кога во Амстердам и Гевгелија дечки “од ист калибар“ го правеа истото. Плагијат? :wink:

Нејсе, ти си направил нешто? Не бе брат - ти си отворил интернет кафе за да можеш да ја издржуваш твојата фамилија. Капитализам? Нелојалност кон својата земја? Колку од твојот приход одел за добротворни цели?

И уште нешто : јас не гледам 10 работи. Гледам три : отварање на интернет кафе, печалење пари, паѓање на грчки ирц канали и интернет страни... И што твојата земја доби со тоа? :raz:

А што се однесува до мене има дури и повеќе од 5 ама ај ќе ти ги пратам по пошта... Важи? :wink:

Za tebe sum doktor na ekonomski nauki i naucno so diploma i prakticno sto ti nikad nema da bides zatoa ne vredjaj

Aj ti definiraj inflacija togas ajde i od sto zavisi ako ne zavisi od pogolem priliv na pari vo promet ?

Srbija inflacija so deset nuli ... poveke pari vo promet pogolema inflacija ... sto ne ti e jasno ?

Aj ke ti pojasnam ... al ako ne pa ti mene pojasni mi eve guglaj na toa internet pa kazi mi

Cekam definicija tvoja za pricina na inflacija ? Prosvetli me
Шо ќе те просветлувам, ти си докторот по економија. И по курви. И емигранти. Стручњак за се, мајстор свог заната. Човекот кој е ноќна мора за шпанските аутобан секс машини.

Повеќе пари во оптек...боже мили.

Економии во кои фрчат миљарди во оптек гледам инфлација вртоглаво ги гриза. Ах, докторе, докторе...

Ти кажав како ќе се одрази негативно ама еве и ќе ти повторам. Со тоа што сите тие пари што ќе одат за покачување на платите на администрацијата, ќе мораат да се покријат од некаде. Знаеш, буџетот не дозволува флексибилност. Имаш толку пари колку што имаш, твое е како ќе ги потрошиш како добар домаќин и крај. Е сега, тој 1% што ќе оди за да се покрие "загубата" од зголемувањето на платите, ќе треба да се покрие од некаде.
Ти велиш ќе тргнат од нивниот стомак, јас апсолутно ни случајно не се согласувам со тоа... се на се, се плашам ќе штедат од и на нас. За нив.
Токму затоа, имаш колку што имаш и ти одлучуваш како ќе ги потрошиш. Тоа не значи загуба и надокнадување на загубата, значи правилна распределба на средства.

А како ќе штедат од нас? Ќе ни дојдат дома и ќе ни тарашкаат по плакари? : )

И Фљава еволуираше од „Играчница“...па стана експерт на интернет мрежи и менаџирање со стечајни работници...и тоа со капиталистички примеси...:pos:

Оф мори мајко... :dozd:

Не сум Фљава туку Flava. А значењето на Flava ти е претпоставувам непознато.

Btw, Интернет мрежи не - Интернет дечко, Интернет. Башка, тоа е само една областите за која сум стручна. Некои луѓе имаат можда повеќе од една диплома, нели? Или тоа е научна фантастика за тебе?
Гледам, многу се замараш со тоа каде постирам откога почна да ти снемуваат реплики на моите постови! Дури и да не бев стручна за темиве, не значи дека не може да постира кој сака. Ама знам јас тебе што ти е проблемот... Не сум од твоите, а тоа ти смета многу, нели?

Ако знаеш да ми реплицираш на тема, реплицирај и не ја затскривај твојата неспособност за реплики со коментари во врска со моето образование, личност и слично.

П.С. Размислувам дали воопшто да продолжам да постирам тука кога модераторот на темава е член на Младите сили на ДПМНЕ или како и да се викате. Не може да модерира некој што е пристрасен.

Ептен придонест - секоја чест! Сепак, 1997 е малку касно во однос на 1995 кога во Амстердам и Гевгелија дечки “од ист калибар“ го правеа истото. Плагијат? :wink:

Нејсе, ти си направил нешто? Не бе брат - ти си отворил интернет кафе за да можеш да ја издржуваш твојата фамилија. Капитализам? Нелојалност кон својата земја? Колку од твојот приход одел за добротворни цели?

И уште нешто : јас не гледам 10 работи. Гледам три : отварање на интернет кафе, печалење пари, паѓање на грчки ирц канали и интернет страни... И што твојата земја доби со тоа? :raz:

А што се однесува до мене има дури и повеќе од 5 ама ај ќе ти ги пратам по пошта... Важи? :wink:

Во Стохолм тоа го правев и пред 95та,ама на само 4 компјутери со еден пријател.Ти побара 10 работи и јас ти наведов 10 компјутери иако сега ги намалив на 8 :) од кој да ти кажам искрено поради популарните цени едвај гледам фамилија па морам уште отогаш да работам и други работи,значи голем дел од мојот приход сеуште оди во и за добротворни цели.Напоменувам дека си ги плаќам сите давачки кон државата без печалба на пари едноставно да ги покриеш трошоците а некогаш ни тоа.
Мојата земја доби со тоа едуцирани и веќе етаблирани веб дизајнери нив барем 10 кој се половина во Скопје половина по светот,мрежни оператори исто така добро платени кој го испекоа својот признат занает за ефтини пари практично бесплатно во мојот интернет клуб во време кога политичарите крадеа од устите на тие деца што денес се во врвот на Македонската комјутерска технологија малку и по моја заслуга.
Треба ли уште земјава да добива од мене?....иако ми возвраќа само со нелојална конкуренција и моронски одлуки за да ми го затвори мојот и онака едвај одржив приватен бизнис?

Од буџетски пари. Државната администрација зема плата од буџет. Ако буџетот го дозволува тоа, нека ги покачат. Наместо да се трошат буџетски пари за скапи дневници, шетање по бел свет на делегации, опремување кабинети и канцеларии, луксузни возила и перверзии, нека пренасочат 1% наменски средства од буџетот за плати на државната администрација. Зошто да не? Би му дошло исто како ако ти располагаш месечно со 200 евра, од кои 50 евра пичкаш на цигари, да скратиш арч за цигари на 25 евра и со другите 25 секој месец да си купуваш по некое парче гардероба. Исто. Не мора да ти се зголемат приходите, доволно е плански да ги менаџираш.

Не. За овој народ само намалување на плати. И стап. И предизборни ветувања од типот "гласајте за нас, ќе ви ги скратиме платите, а ние со буџетски пари ќе си правиме перверзии додека вие буричкате по контејнерите".

Не го дозовлува тоа буџетот. Има податок дека веќе почнала владата да троши пари што фактички не постојат.

Сепак владата исполнуваќи работи што не ги вети во предизборието заборави да исполни барем една од оние што ги ветуваше на митинзите пред да биде избрана,или вие знаете за барем една работа,можеби јас не сум доволно информиран?:)

Во Шпиц мислам беше. Дефицитот е зголемен на 1% пишува.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom