Владата најави зголемување на платите и пензиите

• Креатор на темата Креатор на темата Il Fenomeno
  • Време на започнување Време на започнување
Да сакаше премиерот да фрлам пара немаше да воведе рамен данок. :smir:
Можда наместо намалување на данокот од 18% на 5% треба некој да ви го покачи од 18% на 28% или 118% па за да бидете среќни. И да ви ги намалат платите за 34%. И оп, буџетот полн. Топ.

Напрај му набори - шо да ти кажам :toe:

Епа нема да му напраам набори пошо мене лично ми одговара, ама не и на народот. Немаше потреба ни од рамен данок ама ок, премиерот решил да го празни буџетот. :icon_lol:

Можда наместо намалување на данокот од 18% на 5% треба некој да ви го покачи од 18% на 28% или 118% па за да бидете среќни. И да ви ги намалат платите за 34%. И оп, буџетот полн. Топ.

А си помислил на опцијата да не се менува некаде ништо? Што мораше да направи рамен данок? За побогатите да стануваат уште побогати? Не, ја не би играла така. Даноците се потребни за посиромашните да добиваат повеќе пари од државата. Така е во цела Скандинавија. А таму најубаво се живее.

Колку да им стане јасно на дискутираните страни:

1. Буџетот нема да биде во минус, и нема да требаат дополнителни средства за да се покријат давачките за покачените плати на администрацијата. Од кај на некого таква идеја?! Владата конкретно на пресот си кажа, поради порастот на БДП, може да се издвојат средства за ваквиот потег бидејќи има дополнителен прилив на средства во буџетот на Република Македонија - Крај!

2. Нема да се случи тој дефицит за кој сите зборите...Размислете малку бе луѓе...

Со намалувањето на даноците, се намалуваат и цените на производите, а со тоа се зголемува куповната моќ, со зголемена куповна моќ, повеќе благо - и за произведувачот, и за преработувачот и за купувачот, нај на крај - буџетот!

Flava напиша:
А си помислил на опцијата да не се менува некаде ништо? Што мораше да направи рамен данок? За побогатите да стануваат уште побогати? Не, ја не би играла така. Даноците се потребни за посиромашните да добиваат повеќе пари од државата. Така е во цела Скандинавија. А таму најубаво се живее.
Tocno.

Колку да им стане јасно на дискутираните страни:

1. Буџетот нема да биде во минус, и нема да требаат дополнителни средства за да се покријат давачките за покачените плати на администрацијата. Од кај на некого таква идеја?! Владата конкретно на пресот си кажа, поради порастот на БДП, може да се издвојат средства за ваквиот потег бидејќи има дополнителен прилив на средства во буџетот на Република Македонија - Крај!

2. Нема да се случи тој дефицит за кој сите зборите...Размислете малку бе луѓе...

Со намалувањето на даноците, се намалуваат и цените на производите, а со тоа се зголемува куповната моќ, со зголемена куповна моќ, повеќе благо - и за произведувачот, и за преработувачот и за купувачот, нај на крај - буџетот!
1.Teska glupost.
Eve pr:
Ovoj mesec zarabotiv +100k evra.Mi se kacija na glava i mojte i dejceto,sakale koj kola,koj odmor...ako ne recam ce trosite ko normalni,utre ne ce mozam i od tie 100 da pravam po 200k mesec.
Ne e sekoj den Veligden.
E sega mozi se lutat,ha,ha.

2.Podrzuvam za to.

1.Teska glupost.
Eve pr:
Ovoj mesec zarabotiv +100k evra.Mi se kacija na glava i mojte i dejceto,sakale koj kola,koj odmor...ako ne recam ce trosite ko normalni,utre ne ce mozam i od tie 100 da pravam po 200k mesec.
Ne e sekoj den Veligden.
E sega mozi se lutat,ha,ha.
Епа не е баш тукутака тоа :) Има многу фактори кои ја гарантираат стабилноста на континуираното полнењена буџетската сметка...

Ακο некаде се живее поубаво од Македонија - одете си од неа. Ако пак сакате да имате исти бенефиции како Скандинавија - изградете зимски центри и донесете ги зимските олимписки игри и во Македонија и ќе биде ок работата.

Нејсе, и во Франција данокот служеШЕ за помагање на сиромашните ама кога почнаа да злоупотребуваат (за време на социјалдемократската левица од 1997 до 2002) дури и тие што имаа работа одејќи според филозофијата “Ќе седам дома оти државата ми плаќа повеќе од работодавецот“ се качи нагло дефицитот којшто денес изнесува близу 2 милијарди евра.

Веќе видено Флава. И не само тоа - нефункционално!!! Истата судбина ја сакаш за Македонија? Не одговара. :wink:

Ај прочитај ми го постот уште еднаш и концентрирај се на суштината. А суштината е: со рамниот данок богатите стануваат уште побогати, а посиромашните се на статус кво. Во Македонија треба да се прави нешто со сиромашните. Тие имаат проблем, а не другите 2% од населението. Со мали даноци не се полни буџетот сигурно. А желбите и надежите на Груевски дека со тоа што ете, со рамниот данок ќе имаат поголема добивка работодавците и ќе ја споделуваат со вработените се жива глупост. Дава изјави како да е Алиса во земјата на чудата. Оние Грцине во текстилните фабрики да не ќе ја споделат добивката со работничките што умираат таму на 50 степени? НЕМА.

Леле плиткооооооо... Ќе го земам јас во предвид и ненапишаното во постот и ќе ти кажам дека раскинатиот договор од СДСМ го продлабочува дефицитот којшто, според тебе, и така е голем. И? Сакаш да играме рингишпил? Нема проблем :pos2: :pos2:

Леле плиткооооооо... Ќе го земам јас во предвид и ненапишаното во постот и ќе ти кажам дека раскинатиот договор од СДСМ го продлабочува дефицитот којшто, според тебе, и така е голем. И? Сакаш да играме рингишпил? Нема проблем :pos2: :pos2:

Плитко е да се одобрува, по дифолт, секоја одлука на владата и да се криват СДСМ за ОКТА, а не ЉуБчо.

Имаш во темата за ОКТА постиран линк од teneke мислам, од Дневник, а насловот е нешо као: Почитувањето на договорот - поскапо од пресудата на судот во Париз. Заклучок? Добро е што СДСМ го раскинале договорот.

Сакам да ми кажеш што мислиш за рамниот данок! Го одобруваш? Имаше потреба од него? Ајде кажи ако имаш што да кажеш. :pos2:

Macedalien напиша:
Едно друго прашање Флава. Македонија има нафта?

Јас го одобрувам рамниот данок.

Зашто го одобруваш рамниот данок? Имаше ли ПОТРЕБА од него сега? Немаше. Сакам за ова да се изјасниш. Како помага рамниот данок за подобрување на животот на 98% од населението?

Ако имало криминал во Гевгелија нека го уапсат. Многу јасно.

Abe luge Gruevski e najdobriot ekonomist sto gi ima zemjava..vruvajte coekot znaj so praj....bez veze odluki ne donesuvat tie si imat statistiki.

Еј стварно вас од Социјалдемократска Младина на Македонија не ви е лесно. Али јебига тоа ви е партиска директива од Шема да просеравате на секоја владина одлука. Моите дома се административци, со завршен факултет а имаат плата по 180 евра. Со оваква плата добро занете како се живее.

Затоа напред за оваа одлука на Владата!

Ma ostaj gi be neka se glupiraat, samo me interesira kolku stranici kje napraat pred Mistichen da zatvori tema. Da se napagalo sekoj dvizhenje napred, sekoe dobro, fenomen.

Shema.....koe olicetvorenie na luzer... :nesum:

Не, прво ќе дискутираме за една работа, па за друга после... На прашање не ми одговарај со прашање за сосема трета работа.

Зашто го одобруваш? Имаше ли ПОТРЕБА од него сега? Немаше. End of story.

Еве ти одговор : Рамниот данок ми помогна да ги покријам личните инвестиции за соларна енергија. Од ПЕРСОНАЛНА гледна точка, ЗА МЕНЕ, истиот е потребен и полезен. Ти одговорив? Се качи на таван од среќа?

А за болдираното : извини ама не си ти никој к*р фактор мене да ми забраниш на форум којшто донекаде е мој (капитализам душо) на дискутирам. :wink:

И не : не е трета работа. Се осудува секој и секого за некои кражби и за некои глупи договори раскинати со цел да и се наштети на Македонија. Целта ги оправдува средствара и аргументите? Еве, оправдај ги личните богатства на тие двајца еминентни членови на СДСМ и ќе праиме муабет. Се останато е млатење празна слама.

Значи, чекам одговор од каде ним пари и дали е тоа поврзано со твоите “сироти“ шивачки, нивните срцеви тегоби и нивната плата од 150 денари дневно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom