Визуелен снег

• Креатор на темата Креатор на темата Mac))
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Решив да ја започнам темава за да го слушнам вашето мислење, како и препораки за некои добри очни доктори во Скопје. За што станува збор?

Визуелен снег е симптом кој се појави во последните 10-тина години (веројатно заради појавата на Интернетот) и дури сега науката почнува да го акредитира како реална состојба, наместо психички проблем или проблем предизвикан од дрога.
Кога индивидуата има визуелен снег, тогаш во темни простории, глетки каде што нема фокус (на пример небото) и слично има статичен снег, сличен на оној кога гледате телевизија со полош сигнал или како што камерите снимаат во слабо осветлен простор.

Papanague_Visual_snow_vision_small_490_en.bmp

Еве и еден GIF пример за ова:
vs-animated.gif

Како еден од многуте што го има забележано ова, моите симптоми не се силни како на последната слика, но сепак доволно јаки за да ги забележувам (ако се фокусирам) во темница или при гледање во небо. На следниот линк е убаво опишано за што станува збор:

http://www.medpagetoday.com/MeetingCoverage/AAN/32416

Една теорија е дека ова е само манифестација од страна на хипер-обзервативни луѓе (не знам како да ви преведам :)) и дека е поради зголеменото набљудување и фокусирање на сосема нормални појави. Други велат дека се појавува кај оние со мигрени, трети уште тврдат дека е дрогата или психички...

Мислам дека ова е интересен симптом кој вреди да се дискутира. Нашиве доктори не се стручни за ова, досега сум пробувал да зборам со повеќе, но го отфрлаат како нешто нереално. :)
Темава треба да стои и за други луѓе во Македонија, бидејќи првиот пат кога ќе ги забележи некој овие симптоми знае да биде навистина страшно...но, полесно е кога знаете дека и други ги имаат истите и засега не се забележани некои промени или влошувања на симптомот.

+1.Не колку на сликава и ретко, ама имало.
А можно е и од голем замор.Најчесто така се сеќавам на вакви ‘моменти‘.Денес по некоја логика сакал или не сите сме пред компјутер (порано пред тв), кој по дома кој на работа, некој и двете.90% од тие по институции носат наочари.Сигурно не е само мода, не е исто зрачењето пред машина за куцање и пред компјутер.Не е исто да играш на компјутер или со џамлии (oh, wait:sneaky:).Имаше некој ‘стандард за безбедно работење‘ со компјутер, 30 cm минимум екранот од очите и неколку cm повисоко.Ама не знам колку е делотворно.
Дали лекарите ќе го сфатат ова озбилно и дали е можно да го средат со досегашна пракса на лекување...мое мислење е не и дека допрва ‘проблемот ќе се актуелизира‘.

Чек ова не се флотери? Тие настануваат како резултат на нехомогеност на течноста што го исполнува окото.

слаба пикселажа;)
ако збориме за “истото“, ѕвездичките, кај мене тоа се јавува од најрана возраст (10+) и секогаш било поврзано со умор или промена на притисок. како дете турбо трчање и кога ќе се прибереш вечерта сите ѕведи ги гледаш.
во постари години (средно и даље) може да се јави и само со завртување на глава. да не збориме и со станување од столче/фотеља/кревет-промена на притисок
додека за облаците кои “пловат“ може да ги приметиме само ако гледаме во нешто али не сме фокусирани на конкретен објект. тоа вероватно течноста во окото се слева. и не ова не треба да се придава значение. сосема нормална работа.
нормално, за тие “хипер-обзервативни“ луѓе и хиохондрици тоа е чудно и ненормално. така да ни лекар ни лекарства не се потребни.
се надевам дека збориме за исто и дека не сум офф:cautious:

Чек ова не се флотери? Тие настануваат како резултат на нехомогеност на течноста што го исполнува окото.

Не, убаво се гледа на првата и особено втората фотографија. Floaters пловат во око, ги има секој јас колку што сум информиран. За визуелен снег сеуште не е докажано дали го има секој, постои и таква теорија.

Кооператива, најлесно да се објасни е кога гледаш во силна светлина, после кога трепкаш имаш како imprint, односно negative after-image од објектот што си го гледал. Кај луѓето со визуелен снег цело време се случува ова на темни површини (каде што окото нема некоја црта-линија и слично да се фокусира на него), а дополнително кога гледаш во небо има мали бели/црни точки (мислам дека се бели, ама некогаш како црни ги гледам) што шетаат лево десно, многу брзо. Како што читав и ова е дел од тој визуелен снег, инаку мене тие највеќе ме плашеа.

Дополнителна информација, оние со визуелен снег го гледаат ова и кога ќе затворат очи - затоа некои поврзуваат дека можеби е некоја хемикалија во мозокот.

Не, убаво се гледа на првата и особено втората фотографија. Floaters пловат во око, ги има секој јас колку што сум информиран. За визуелен снег сеуште не е докажано дали го има секој, постои и таква теорија.

Кооператива, најлесно да се објасни е кога гледаш во силна светлина, после кога трепкаш имаш како imprint, односно negative after-image од објектот што си го гледал. Кај луѓето со визуелен снег цело време се случува ова на темни површини (каде што окото нема некоја црта-линија и слично да се фокусира на него), а дополнително кога гледаш во небо има мали бели/црни (мислам дека се бели, ама некогаш како црни ги гледам) што шетаат лево десно, многу брзо. Како што читав и ова е дел од тој визуелен снег, инаку мене тие највеќе ме плашеа.

Дополнителна информација, оние со визуелен снег го гледаат ова и кога ќе затворат очи - затоа некои поврзуваат дека можеби е некоја хемикалија во мозокот.
значи за ИСТОТО збориме. и еве преу 30 год ги имам тие симптоми, не сум им придал значење а и во иднина сигурно нема, а и ти и било кој друг не би требало ич да сте загрижени.
е сега, ДА, на лекарите/научниците е да откријат зошто се појавува ова, но за обичниот човек е небитно

значи за ИСТОТО збориме. и еве преу 30 год ги имам тие симптоми, не сум им придал значење а и во иднина сигурно нема, а и ти и било кој друг не би требало ич да сте загрижени.
е сега, ДА, на лекарите/научниците е да откријат зошто се појавува ова, но за обичниот човек е небитно

Супер ако збориме за истото, за визуелен снег тешко е да се објасни и нели да се сфатат двајца. :)

Само не разбрав дали кај тебе цело време се присутни тие симптоми или само во одредени ситуации?
На нет има луѓе што точно знаат кога им започнале симптомите и на одредени кога им завршиле, а се намалуваат при земање на лекови за мигрена.

Кај мене, јас уште откако памтам знам дека во темница ми „трне“ видот малце, дури откако се зачитав за ова сфатив што е работата. Претходно мислев да не ми е превисок притисокот, ама сосема ми е нормален.

Слаба ти е графичката, смени ја. :cool:
Ми се има случено како на сликана, пред некоја недела. Седам во просторија и се загледав надвор, а времето беше облачно, скоро да заврни. И ми се виде дека врни ама многу ситни капки. И се трудам да распознаам по стакла, шофершајбни дали навистина врни, ама немаше никакви траги. Гледам повторно надвор, и понатаму ми изгледа дека врни. На крај кога излегов надвор конечно испадна дека не врни. И ова ми се случи повеќепати во различни денови. :eek: Weird as fuck

Слаба ти е графичката, смени ја. :cool:
Ми се има случено како на сликана, пред некоја недела. Седам во просторија и се загледав надвор, а времето беше облачно, скоро да заврни. И ми се виде дека врни ама многу ситни капки. И се трудам да распознаам по стакла, шофершајбни дали навистина врни, ама немаше никакви траги. Гледам повторно надвор, и понатаму ми изгледа дека врни. На крај кога излегов надвор конечно испадна дека не врни. И ова ми се случи повеќепати во различни денови. :eek: Weird as fuck

Да, знае да има ваков ефект пример ако гледаш во крошните на дрвата (во црните делови од нив особено)...ако ти текнува на оној ефектот на дожд во PES/FIFA, како црти беше кога врнеше. :)

Да, знае да има ваков ефект пример ако гледаш во крошните на дрвата (во црните делови од нив особено)...ако ти текнува на оној ефектот на дожд во PES/FIFA, како црти беше кога врнеше. :)
Баш во дрвата и во патеката (коцка) гледав и фасадите одоколу (стакло). Не како другите претходно што спомнаа дека во небото гледале.
PES/FIFA немам играно :) ама баш како црти изгледаше, не како снег на телевизор (како пиксели).

Nekade posle 10tata godina pocna da mi se javuva ova, dobro se sekjavam prviot pat koga mi se javi, citav kniga nekade okolu 2 sati pa koga go trgnav fokusot od knigata vidot mi se pretvori vo analogna televizija so losh signal. Se plasev prvite godini da ne mi se pravi perde na okoto(posto imam vo familijata lica operirani vo rana vozrast od perde) i koga posetiv ocen lekar me posovetuva pomalce da gledam televizija i koga koristam kompjuter da pravam pauza na sekoj polovina cas.Prvite godini se vodev po toa pravilo ali sega poretko pravam pauzi i si se naviknav so problemov .

Јас имам вакви уште од мал, од кога се сеќавам за мене.
Помалку или повеќе скоро секогаш и флоатери, и снегот најчесто „sвезди“ малку покрупни, и импринт на средина иако не сум гледал во извор на светлина кој што е контекстуално во силен контраст.

Мислам дека нема никаква врска со појавата на интернетот ни компјутерите пошто јас на ова се сеќавам уште од градинка, значи сигурно помалку од 5 годишна воозраст, јасно се сеќавам погледнував низ прозор и се чудев што е. И сега сеуште ги имам, сум забележал и други слични визуелни ефекти само не обрнувам внимание.

Јас имам вакви уште од мал, од кога се сеќавам за мене.
Помалку или повеќе скоро секогаш и флоатери, и снегот најчесто „sвезди“ малку покрупни, и импринт на средина иако не сум гледал во извор на светлина кој што е контекстуално во силен контраст.

Мислам дека нема никаква врска со појавата на интернетот ни компјутерите пошто јас на ова се сеќавам уште од градинка, значи сигурно помалку од 5 годишна воозраст, јасно се сеќавам погледнував низ прозор и се чудев што е. И сега сеуште ги имам, сум забележал и други слични визуелни ефекти само не обрнувам внимание.

Да не се разбереме погрешно, мислев на тоа дека темава се актуелизира поради појавата на Интернетот, каде што еве сите споделуваме меѓу себе работи и можеме полесно да се најдеме едни со други. Темава е жив доказ за тоа! :)

Јас го имам ова како симптом од Aura Migrena ,од која често страдам .... така што ,гадно е ова ... сериозно гадно ...:mad:

Супер ако збориме за истото, за визуелен снег тешко е да се објасни и нели да се сфатат двајца. :)

Само не разбрав дали кај тебе цело време се присутни тие симптоми или само во одредени ситуации?
На нет има луѓе што точно знаат кога им започнале симптомите и на одредени кога им завршиле, а се намалуваат при земање на лекови за мигрена.

Кај мене, јас уште откако памтам знам дека во темница ми „трне“ видот малце, дури откако се зачитав за ова сфатив што е работата. Претходно мислев да не ми е превисок притисокот, ама сосема ми е нормален.
не се присутни цело време, а за одредени ситуации,..... хмммм, 60-70% е кога ќе сменам позиција, станам. иако се појавуваат и од чиста мира кога седам. но фрекентноста зависи, некогаш може да биде 2-3 дена по ред, а еве сега со месеци не ми се случило. (y)

Back
На врв Bottom