Visual basic програмирање

• Креатор на темата Креатор на темата bad_boy
  • Време на започнување Време на започнување
Се обидов да ти испратам приватно, но не умеам да прикачам папка. Ако не добиеш, прати ми e-mail адреса. Така сигурно ќе успеам.

Eve ti za animacija kod:

Код:
Public Class Form2

Private Sub Form2_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load
        PictureBox1.ImageLocation = System.AppDomain.CurrentDomain.BaseDirectory() & "images\1.jpg"
        PictureBox2.ImageLocation = System.AppDomain.CurrentDomain.BaseDirectory() & "images\3.jpg"
    End Sub

Private Sub PictureBox1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles PictureBox1.Click
        Dim rn As New Random()
        PictureBox1.ImageLocation = System.AppDomain.CurrentDomain.BaseDirectory() & "images\" & rn.Next(1, 4).ToString & ".jpg"
    End Sub

Private Sub PictureBox2_MouseHover(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles PictureBox2.MouseHover
        Dim rn As New Random()
        PictureBox2.ImageLocation = System.AppDomain.CurrentDomain.BaseDirectory() & "images\1.jpg"
    End Sub

Private Sub PictureBox2_MouseLeave(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles PictureBox2.MouseLeave
        Dim rn As New Random()
        PictureBox2.ImageLocation = System.AppDomain.CurrentDomain.BaseDirectory() & "images\3.jpg"
    End Sub
End Class

eve go i programceto, se nadevam deka toa e toa sto ti treba.

Attachments

• app.rar
    app.rar
    177,2 KB · Прегледи: 6
Фала за програмчето тоа ми требаше ама јас анимација на друг начин знам да правам па така да се губам во кодот:salut:

Имам едно прашање! Како може на пр. имам направено апликација во која имам вметнато 1 textbox и 1 commandbutton. Е сега сакам кога ке се кликне на копчето информација од textbox - от да може да се прати нa пример од еден на друг компјутер :)

Еее имав вакво нешто, демек месинџер :)
sean greasly или како се вилаше програмерот што ја имаше направено :S имв видео туторијал ама кон знае кај е. побарај на гугл така ке најдеш. (мн се чепати кога зборува уууу не можев да го слушам го мутирав :))

Еее имав вакво нешто, демек месинџер :)
sean greasly или како се вилаше програмерот што ја имаше направено :S имв видео туторијал ама кон знае кај е. побарај на гугл така ке најдеш. (мн се чепати кога зборува уууу не можев да го слушам го мутирав :))

Не можам да најдам ништо :( Ај малце HELP :)

Не можам да најдам ништо :( Ај малце HELP :)
Еве побарај мислам дека тука видов :)

http://www.devdos.com/vb/Visual_Basic.shtml

Едно прашање (до оние кои можат да помогнат):

Сакам да поврзам Access база со Visual Basic апликација ама имам проблем.
Поврзано е се само проблемот е кога ќе притиснам копче ехит за да излезе ми додава член во базата а ако исклучам од Х не додава ништо.
Еве го кодот
Код:
rsMyRS2.AddNew
rsMyRS2("IP") = txtIP.Text
rsMyRS2("ImeVaga") = txtVaga.Text
rsMyRS2("ChVaga") = Check1.Value
rsMyRS2.Update

Каде што rsMyRS2 е РекордСет (нешто не можам во постов да пишувам на латиница, може до Операва е).

? Некој идеја ?

Кога пребарувам и кога ќе го најде тој член го дава како нулл, и кога има услов иф членот=нулл тхен бриши го, не влегува во овој иф не го гледа како нулл а го дава така при дебагирање.

Еве побарај мислам дека тука видов :)

http://www.devdos.com/vb/Visual_Basic.shtml

Едно прашање (до оние кои можат да помогнат):

Сакам да поврзам Access база со Visual Basic апликација ама имам проблем.
Поврзано е се само проблемот е кога ќе притиснам копче ехит за да излезе ми додава член во базата а ако исклучам од Х не додава ништо.
Еве го кодот
Код:
rsMyRS2.AddNew
rsMyRS2("IP") = txtIP.Text
rsMyRS2("ImeVaga") = txtVaga.Text
rsMyRS2("ChVaga") = Check1.Value
rsMyRS2.Update

Каде што rsMyRS2 е РекордСет (нешто не можам во постов да пишувам на латиница, може до Операва е).

? Некој идеја ?

Кога пребарувам и кога ќе го најде тој член го дава како нулл, и кога има услов иф членот=нулл тхен бриши го, не влегува во овој иф не го гледа како нулл а го дава така при дебагирање.

idi u events na form1 i odberi event on form close ili on form closing
Tuka staj go kodot i upotrebi System,threading za da mu ostais vreme da go zapamti posledniot record . rabotata e toa sto nekojpat treba da ostais kod so ke se izraboti na zatvaranje ......

Pozdrav Skrstevski .....

www.ingsoft.mkd.net

Послдениот рекорд го запамтува, само што додава + рекорд во кој нема ништо. Го додава она што било последно во текст боксовите.
Треба да се додаде рекорд при притискање на копче, кодот стои таму.

Ако не го решам ова, тогаш како да го избришам рекордот ? Не може по содржина да го најде.

Работам во Visual Basic 6.

Послдениот рекорд го запамтува, само што додава + рекорд во кој нема ништо. Го додава она што било последно во текст боксовите.
Треба да се додаде рекорд при притискање на копче, кодот стои таму.

Ако не го решам ова, тогаш како да го избришам рекордот ? Не може по содржина да го најде.

Работам во Visual Basic 6.
More druze zemi si VS.NET da te vidi gospod ..... I taka e sto pati podobar samo sintaksata mu e malce porazlicna .... VS6 nema vgradeno settings da pamti ...... zatoa ti vraka vidi po registri u stvari neznam za VS6 kako ide . Mislev si na VS.net

Јас не бев за да се работи ова во Visual Basic, ама ете мораше.
Треба да биде готова програмава за во понеделник :) воа е ситница ама може да прави проблем.
Сепак фала, ако се сетиш на нешто тука сум :)

Едит: Решив. Текст боксовите не ги поврзав со базата (ги “откачив“) . . .

Уште едно прашање.

Со ова:
Код:
WaitForProcess Shell("notepad file", vbNormalFocus)
се чека да се изврши она што е во наводниците, сега е notepad, а file е фајлот кој сакам да биде отворен. Ама вака ке бара фајл file.txt. Кој е начинот file претходно да биде дефиниран на пример "c:\open.txt" и file да биде заменето со ова ? Ако ставам како стринг (а и што и да е) нема да работи, не го заменува.

Едит: Средив, фала :pos:

Се извинувам за постовиве ама ако не прашам нема да (до)знам(аам)

Трето за ова нема да се снајдам сам.

Додека е активна главната програма, да може да повика друга програма да се извршува, но главната да не биде “замрзната“ како што е со:
Код:
WaitForProcess Shell("notepad file", vbNormalFocus)
Како мултитаскинг што е кај процесорите така овде, а како се вика не знам.

хелп ?

Кога програмава се пробува на друг компјутер дава некои грешки со фајлови.
Кога и тие фајлови ќе ги ископирам дава грешка:

Class not registered.
Looking for object with CLSID:{00000010-0000-0010-8000-00AA006D2EA4}

Ок мислам дека средив, еве учете од грешките :)

Кога програмава се пробува на друг компјутер дава некои грешки со фајлови.
Кога и тие фајлови ќе ги ископирам дава грешка:

Class not registered.
Looking for object with CLSID:{00000010-0000-0010-8000-00AA006D2EA4}

Ок мислам дека средив, еве учете од грешките :)
E radi vakvi raboti nikoj neraboti vo COM tehnologija .

Moras da ja registriras klasata vo COM objekti .....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom