Виртуелно vs реално ораторство

• Креатор на темата Креатор на темата Kallista
  • Време на започнување Време на започнување
Факт е дека ова во поголем дел од случаите е и чиста вистина. За мене би рекол дека неспоредливо сум потивок тука и помалку комуницирам отколку што тоа го правам во живо :D ...навиена брмчалка сум. Е сега... мсн, скајп и останати чет помагала, ги користам максимално за да комуницирам со личностите со кои и во живо би истепал и по неколку часа квалитетен муабет, и искрено не ми е никаков проблем она кое што би го изговорил да го напишам, да се осеќам исто како во живо да разговараме, се разбира ги нема емоциите со кои нормален разговор би бил пропратен но барем во поголем дел разговорот едноставно си е разговор за мене. инаку една интересна појава која ја имам забележано е дека личности кои имале проблеми со раскажување или прераскажување се доста послаби писатели (во смисла имаат потешкотии да се изразат писмено - во случајов форум или чет програма). Мое тврдење е дека тие кои имаат и онака пообени постови а и поголемка бројка на постови под аватарот многу ретко имаат проблеми со доброто ораторство т.е способноста за убав и концизен разговор лице во лице.

Какво ќе биде реалното ораторство за 20 години каде што најверојатно нема ни да се оди на факултет ни на училиште, па има виртуелни предавања ќе има има виртуелни полагања на тестови, сега со фејсбук не е ништо тогаш ќе биде интересно, Wall-e и целата претстава за луѓето на овој филм ќе стане реалност.

За 20 години како што вака наредува техниката веројатно ќе има развиено фул 3D така да... реалноста би била нешто налик на филмот Сурогат со Брус Вилис (кога веќе споредуваш филмови и евентуална реалност)

Не е до интернетот, туку до тоа што некому му е полесно да комуницира писмено. Во суштина, кој многу зборува, малку кажува. Темата е оксиморон. Не постои виртуелно ораторство. Ораторството е вештина на естетски убаво, јавно говорништво.

Јас не зборувам. Јас хипнотизирам.

А на пишано? Поима немам. Викаат дека и така многу "зборувам".

Па добро. Некои имаат проблем смисленото да го кажат на глас а на пишано имаат повеќе време за размислување и им испаѓа поубаво тоа. Плус ако згрешат им е полесно да се поправат. Јас имам проблем комплексни реченици со милион транседентно имагинарно професионално деформирано максималистички зборови да ги кажам без да се здркам у зборење додека на пишано секако тоа лека-полека ке го напишам.

Во суштина, кој многу зборува, малку кажува.
A оној што ич не зборува во реалниот свет, а пишува по 100 страни виртуелно.....што кажува тоа за него?

Љуби да пишува.
М.М.Е не сум знаела.:uvo:
Мене па ме учеле дека треба да умееш и да пишуваш и да говориш....пошо ќе ме сметале за муле у друштво, ако не сум знaела да бекнам :icon_lol:

М.М.Е не сум знаела.:uvo:
Мене па ме учеле дека треба да умееш и да пишуваш и да говориш....пошо ќе ме сметале за муле у друштво, ако не сум знaела да бекнам :icon_lol:

Ова се нови времиња,ич не си современа.Треба да знаеш да типкаш на тастатура,а во друштво да ќутиш.Од друга страна треба да си толку стручна и да оцениш што има во глава оној што молчи,тако звана Клеопатра балканска пророчица.

A оној што ич не зборува во реалниот свет, а пишува по 100 страни виртуелно.....што кажува тоа за него?

Слично со тоа - знае да мастурбира со саати а се секса 11 секунди.

Мене пак сите ми се лутат оти не им правам муабет на мсн, фб, а не сакаат да разберат дека ме мрзи да пишувам и дека ми е ептен глупо по цел ден да проверувам статус, кој ми манал лајк, кој пишал нешто на профил, па што правиш, како си, дали пиеше кафе, дали си за излагање....бла,бла...:tapp:

А, пак во живо, сосема поинаков сум. Уста не можат да ми затворат, се нешто мелам, вака било-онака било. Во последно време ме научија сите дека не им пишувам на мсн (освен кога имам потреба), па сега и цел ден да бидам приклучен, за чудо никој не ми пишува. :)

Да не ја растурам темава,нека ме избрише Џени :wub:
Се надевам Џену ќе прифати извинување:smir: ама...Леандра ако ми дозволи да ја корегирам за Македонка... Добив впечаток дека сите беа таман и колку што треба во муабетите (ноември +25) па така и Македонка.

Инаку јас научив овде да пишувам, писмените македонски ми беа катастрофа, слабо се имам изразувано писмено.

А, пак во живо, сосема поинаков сум. Уста не можат да ми затворат
Излегува ние машкиот свет више збориме у живо него понежниот пол :)

Ова се нови времиња,ич не си современа.Треба да знаеш да типкаш на тастатура,а во друштво да ќутиш.Од друга страна треба да си толку стручна и да оцениш што има во глава оној што молчи,тако звана Клеопатра балканска пророчица.
Драга, пророчицата Клеопатра сеуште не е актуелна на фејсбук, ама баба Ванѓа е, само уште не сум испробала како функционира таа апликација али сигурно ко ќе проверам и објавам резултат ќе ми стиснат лајк :нана:

п.с.Само да не станеме многу современи па да раѓаме деца без уста, а со 10 прсти на една и 10 прсти на друга рака :pipi:

Сега збориме за забеганоста на рајата по социјалниве мрежи или пак за она ИНТЕРНЕТ ОРАТОЕСТВО(како блогови излинкувани,креирање видеа,пропагандни анимации...) ова зазма замав и влијае врз рајата.....

А реално чуму бре ораторство ти треба,дискутирај,прави муабет,немај мака поарно е биди директен...бар да знаат народот дека не си катиљ:toe:......Башка Реално не сте на правен на натпревар за оратори.

Па никој лично не знам виртуелно што ова она па не можам да оценам.
А за себе па не знам сега да се оценувам сам себеси не би било баш во ред, ама сепак мислам за себе дека реално сум заебан исто како што сум и виртуелно, не ми треба пола саат за да смислам реченица, малку помалку од тоа :icon_lol:.

Дефинитивно е тапа што ете на собиранката видов луѓе кои сум ги психоанализирала на форум (значи сум се заинтересирала за нив, најчесто ми се свиѓале као фаци), а кои само онака кратко се поздравија со мене и не праевме некој подолг муабет. Интересно, на прашањето од моја страна: "Како ти иде животот/што праиш?", една ми одговори кратко и ме праша "А, тебе?", и после заборави дека треба да одговорам и си продужи да збори за себе, лол. Еве зошто, фејсбук и сличните наметнува преокупирање со тоа како човек ќе се презентира себе пред другите, преку тоа ставање во разни групи, ставање слики од себе и ставање кул топици...колку повеќе лајкови добиваш, толку си покул демек. Никој вистински не се интересира за никој, разгледувањето туѓи профили се сведува на немање свој живот и ставање лајкови за да се добијат лајкови назад.

Еден глуп феномен што приметив неодамна е кога на човек му е роденден, ако сака да види кој се му честитал, треба да се стаи на фејсбук, наместо фино-лепо да си добие порака/јавување на телефон. Ако моите блиски пријатели не ми честитаат роденден на телефон туку на фејсбук, онда ќе си го избришам профилот.:)

Дефинитивно е тапа што ете на собиранката видов луѓе кои сум ги психоанализирала на форум (значи сум се заинтересирала за нив, најчесто ми се свиѓале као фаци), а кои само онака кратко се поздравија со мене и не праевме некој подолг муабет. Интересно, на прашањето од моја страна: "Како ти иде животот/што праиш?", една ми одговори кратко и ме праша "А, тебе?", и после заборави дека треба да одговорам и си продужи да збори за себе, лол. Еве зошто, фејсбук и сличните наметнува преокупирање со тоа како човек ќе се презентира себе пред другите, преку тоа ставање во разни групи, ставање слики од себе и ставање кул топици...колку повеќе лајкови добиваш, толку си покул демек. Никој вистински не се интересира за никој, разгледувањето туѓи профили се сведува на немање свој живот и ставање лајкови за да се добијат лајкови назад.

Еден глуп феномен што приметив неодамна е кога на човек му е роденден, ако сака да види кој се му честитал, треба да се стаи на фејсбук, наместо фино-лепо да си добие порака/јавување на телефон. Ако моите блиски пријатели не ми честитаат роденден на телефон туку на фејсбук, онда ќе си го избришам профилот.:)

Фејсубк поттикнува асоцијализација и тоа страшна асоцијализација. Виртуелните другарчиња се во игра, односно се е механизирано би рекол.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom