Вие и кафето

• Креатор на темата Креатор на темата fsreplay
  • Време на започнување Време на започнување
Re: За Нес

Што си патувал доста, тогаш не требало да ти е тешко да дадеш одговор на прашањето што го поставив.

Значи во кои конретни земји можеш да седнеш во било кое кафе и да нарачаш фрапе?

fsreplay напиша:
Sum patuval dosta i dosega edinstveno na Malta ne znaea sto e toa cafe frape na drugi mesta sekade imalo i sekade bilo bez mleko. I koga go nemalo vo meni samo kazes deka sakas takvo i ti donasaat. :wink:

Da zatoa sto nema kafe bar koj sto nema aparat za frape. Toa nes kafe sto go vikame nie i sto go sluzat po nasite kafe barovi nema vrska so toa kako navistina treba da bide kafe frape. Tuka go pravat so mnogu mleko i malku mraz, a ustvari treba da e bez mleko i so poveke mraz i voda. Najverojatno go pravat taka zatoa sto e prilagodeno sprema vkusot na nasite lugje. Jas nikade ne pijam nes kafe kaj nas zatoa sto takviot vkus ne mi se dopagja. Jas doma najubavo si go pravam.

Абе ти знаеш како да си го направиш кафето, во кафичите не знаат да прават како што ти сакаш јебига тоа е тоа, еве на пример јас нес кафето го сакам со повеке ладно млеко и со 5 лачки шекер, и многу чоколаден прелив :) со малку пена :)

Кога сме веке кај кафињата јас мислам дека треба да ги погледнете кафињата на насловната страна и да ми кажете мислење :)

Mexican i Irish sum gi probal i ne se losi ama nekako taa kombinacija na vkusovi bas i ne mi odi. :lol:

Јас сеуште немам пробано ништо коа учев барменство само алкохолни и безалкохолни пијалоци пробував, ова со кафиња и со вино немам пробано, ама у скоро време ке ги пробам и кафињата :)

Abe najubavo kafe pravam jas, dzabe vezete za neznam kakvi kafinja :lol: :lol: :P

divine напиша:
Abe najubavo kafe pravam jas, dzabe vezete za neznam kakvi kafinja :lol: :lol: :P

На работа си??? Ај стај кафе и кажи кај ти е нет-кафето да ти дојдам на гости :wink:

Javi mi koga ke si pred Struga, deka ako stavam od sega ke se izladi duri stignes :lol: :wink:

Najomileno kafe shto sekogash bi go piel(barem sega za sega) bi bilo kapucinoto ili neskafe...moze da mi se zdosadi i ednoto i drugoto,neznam :)

irish_coffee.jpg

Irish Coffee
1-2 лажички кафеав шекер
4 cl Irish Whiskey
Се дополнува со кафе (Филтер кафе), се украсува со шлаг одозгора.
Се сервира во чаша за вино и се декорира со какао, лажичка и цевка.

Mexican Coffee
2cl Tequila
2cl Kahlua (Данска водка со зрна од кафе)
Се дополнува со кафе и се украсува со шлаg одозгора.
Се сервира во чаша за вино, и се декорира со какао, лажичка и цевка.

Coffee Benedectine
4cl Benedectine Dom (Француски ликер со коњак зачинет со тревки).

Baileys Irish Coffee
4cl Baileys (Ирско виски со шлаг и карамел)
Се дополнува со кафе и се украсува со шлаг одозгора.

Roman Coffee
2cl Galliano (Италијанска водка со ванила и разијан)
2cl Kahlua
Се сервира во чаша за вино, и се декорира со какао лажичка и цевка.

Coffee Kingston
2cl Jamaica рум
2cl Кафеаво Какао
Се дополнува со кафе и се украсува со шлак одозгора. Се сервира во чаша за вино, и се декорира со какао лажичка и цевка.

Coffee Nero
Чашата се загрева и се прави шекерен врв. Се става 4cl Galliano, се пали и се врти чашата за да изгори и да се претвори во прегорен шекер. Се дополнува со кафе и се украсува со шлаг одозгора.

Ирско кафе

Состојки

* 1 лажичка шеќер
* 1 доза виски(5 ml) - вискито требало да биде руско :)
* 2/3 шоља јако кафе
* 1/4 шоља шлаг

Подготовка
Загрејте чаша со топла вода. Турете ја во чаша а во чашата ставете го лајчето. Во чашата ставето го шеќерот, вискито, шеќерот и кафето и мешајте се додека шеќерот не се стопи. Ставете го шладот на задната страна на лажичето и гледајте шлагот да се лизга до чашата. После ова немој да мешате!:))

Kafe pijam mnogu retko, i koga pijam e obicno filter ili instant kafe so malku mleko i bez shekjer.

Nikogash ne sum mozhela da sfatam kako nekoi lugje ne mozhat da go pochnat denot bez kafe?

И јас исто :? ретко пијам кафе.. скоро ич .. и не можам да сватам како некој не можат да го почнат денот без кафе и цигара обавезно:)))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom