Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Da,da sve ubavo,ama ogincheto kaj ti zamina?Neli toa e nad sve,samo prstive gi natopiv i kako svekja ti go izgasnav. Takva ljubov sakash da shirish,taka ja spoznavash ljubovta sprema choveshtvoto,pa sega moj -tvoj bogovi mi delish. Ete kolku ti e ljubovta golema,kolku edna svekja shto so prsti se gasi. Drukpat ne plukaj po grugi zoshto ljubov ne e toa,pa sega da mi davash soveti za ljubov. Toa e licemerno.Ako ljubish ne pravi podelbi,ne bidi licemeren.
Смири се бе клисарDali nekojpat Bog te izneveril? Na bilo koj nacin?
Ништо не е над нас и ништо не е под нас.Оганот само ме истера надвор во ноќта да бидам поблиску до водатаКажав јас, не верувам, работам!
Ако нема оган што ќе ја зоврие водата, ни едно јајце не може да свариш...
И пак ќе кажам: Не мериме кое е над или под... тоа е јасно со еони... Не си првиот ни последниот со вакви изјави...
Работата е тоа што само оган не бидува, само вода па ич не бидуваОганот е секогаш над водата, водата над воздухот воздухот над земјата
И ете ти ја четириделната поделба на божественото според евреите, платонисти, кабалисти... итн итн...
Не е толку потребно верување во богови, колку што е потребно работа и спознавање![]()
Ништо не е над нас и ништо не е под нас.
Земете на пример еден морков пред вас и замислете дека тој е бог, потоа исечете го на мали делчиња и замислете дека тоа сме ние лугето, сите делчиња се различни, мегутоа сите се едно исто. Целината од која сме се одвоиле за нас е бог, а всушност ние ја сочинуваме итата таа целина.
Се додека ја знаеме вистината сме срекни и немаме потреба од натпревари мегу нас, сите сме едно и сите заедно сме бог, секој од нас е дел од бог и бог е дел од секој од нас.
Егото тука се појавува како најголемо зло, ако може така да се нарече.
Егото е тоа што придонело да мислиме дека сме одвоени од целината, од таму и потребата за натпревар помегу нас, од таму и чувството на страв.
Страв како начин на живот е она на што не учат религиите.
Вербата во бог како целина ни помага да се ослободуваме од сопствените уверувања дека сме сами, а слепото следење на било која религија не не прави ништо повеке од марионети управувани од истите за нивна лична моќ пред се.
Потребно е работа и спознавање, ама и верба, не во измислени богови...
Ма не е битно чија филозофија толкувам, битно е дека тоа го спознав спознавајки се себе, работејки и верувајки истовременоЕ тука е проблемот... со замислувањето, кое дава причина да се верува...
Егото не е зло... не негувано его е проблем кон спознавање, но секако не е зло.
И во право си за религиите
Но секако не си во право за вербата...
П.С. Јас ти велам дека ти несакајќи ја толкуваш филозофијата на телемата... ама ајде![]()
Ма не е битно чија филозофија толкувам, битно е дека тоа го спознав спознавајки се себе, работејки и верувајки истовремено
--- надополнето: Oct 9, 2011 10:37 AM ---
Егото не може да биде зло, бидејки зло не постои.
Го употребив тој поим за да биде поразбирливо.
Контролирано его ни треба, чистење од истото, за да се спознаваме, па повеке би рекол дека е пречка.
(да се поправам)
ДодавамДодади дека и зборовите како форма на мислите се препрека и ете ти човек!![]()
Јас од пишаново гледам дека ти не знаеш што е љубов.Си пишал дека треба да веруваш во љубовта односно бог.Љубовта е Бог, таа не казнува убива или се одмаздува таа
е
љубов, Божја љубов и се одразува во нас преку радост и среќа и љубов, ако мислите дека Бог казнува се лажете
тогаш не верувате во Љубовта односно Бог.
Ако верувате дека Бог се одмаздува или ги казнува
преку страдање оние што згрешиле и направиле зло тогаш
не знаете што е Љубов.
http://www.youtube.com/watch?v=1L87eq09kx8&
feature=player_embedded
И Дејвид Коперфилд напраил статуата на слободата да ја снема па не му веруваш дека е господ нели?Еве јас го предизвикувам, ако е семоќен вечер нека го помести крстот од водно на Шар планина. И така еднаш за секогаш со еден потег ке ни даде дознаење дека е тука. Не мора да се појави, еве само нека го помести Милениумскиот крст од Водно на Шар Планина и јас ке се покаам за своите грешни мислења и ке знам дека постои, нема да верувам во него туку ке знам.
Верувај сум бил најголемиот верник во моето друштво, јас сум ги терал во црква да одиме, скоро секоја недела, меѓутоа човекот учи постојано, и сака да ја дознава вистината, а јас можеби и толку многу настојував да одам во црква за да ја дознаам вистината и никогаш не успевав, се беше некако матно, некои измислени светови на богови, ангели, демони, закони божји и сл. но ништо што може навистина да се дознае. Се беше некако далечно од човекот, таму некаде далеку каде само поповите и нивните методологии може да те одведат откако ке умреш.
Сите ги имаме истите мисли и сваќања, поади тоа што така од мали не учат без и тие што не учат, не учат без свесно да размислат дали тоа навистина е така. И така ланецот продолжува.И Дејвид Коперфилд напраил статуата на слободата да ја снема па не му веруваш дека е господ нели?
Па тука е тоа што е да не речам тешкото,да веруваш во нешто и да му служиш и во ниеден момент да не се сомневаш дека не е тука иако неможеш да го видеш.
Јас сум лабилен кога станува збор за верата,од што викаш исто како тебе голем навидум верник до голем скептик и на крај збунет што не знам што навистина е или не е вистина.
Знам дека и мене ми се смешни тие приказни во Библијата и други религии сум проучувал и сум наоѓал негодување.
Едно нешто сум заприметил,кога ќе ме снајде некоја опасно лоша и тешка работа и кога знам дека никој не може да ми помогне или дека не зависи од ништо друго туку само од некаква навидум среќа или чудо да се случи знам дека сепак се приметувам како безпомошно СЕ МОЛАМ на која и да е сила и двигател за да ми помогне.
Знам дека пред некој ден ми дадоа некој клип со монструмско масакрирање на двајца мажи и во тој момент си реков "Зар бог го дозволува ова?"
Мислам дека е вечна тема и дека треба да се размислува на неа да се бара одговорот и дека може тоа е знак дека ако навистина постои реинкарнација сме стадиум погоре од другите што јадат,пијат,спијат и не ги занима што бараат тука и зашто воопште живеат за на крај да настапи смртта и да бидеш два метра под земја.
Знам кој е Ошо мислам иам и некои книги симнато во пи-си ама сепак ако прифатам дека нема бог и дека по твоево кажување сами сме свои газди тогаш ќе се навраќам наназад како се настанало и ќе одам нанапред што после смртта и пак ќе се збунам.Пиши на јутуб Osho talk и ако сакаш да си сигурен, стабилна личност, да не те моткаат другите како сакаат, само слушај го малку, треба и да разбираш англиски, и многу работи ке ти станат јасни.
Кое е поблиску до висината:Знам кој е Ошо мислам иам и некои книги симнато во пи-си ама сепак ако прифатам дека нема бог и дека по твоево кажување сами сме свои газди тогаш ќе се навраќам наназад како се настанало и ќе одам нанапред што после смртта и пак ќе се збунам.
Оганот само ме истера надвор во ноќта да бидам поблиску до водатаКажав јас, не верувам, работам!
![]()
Ако не мериш ,зошто огнот го стави над водата.Ако нема оган што ќе ја зоврие водата, ни едно јајце не може да свариш...
И пак ќе кажам: Не мериме кое е над или под... тоа е јасно со еони... Не си првиот ни последниот со вакви изјави...
Работата е тоа што само оган не бидува, само вода па ич не бидуваОганот е секогаш над водата, водата над воздухот воздухот над земјата
И ете ти ја четириделната поделба на божественото според евреите, платонисти, кабалисти... итн итн...
Не е толку потребно верување во богови, колку што е потребно работа и спознавање![]()
Ако сретнете некој по улица кој ви вели: Верувајте, и ќе бидете спасени, плукнете го во лице, ставете му земја на очите како доказ на негоавата слепост и продолжете по својот пат!
Биди сега човек(без надувани фрази) сработи го својот дел и спознај ја љубовта кон човештвото, ако можеш!
Не верувај, само љуби!
.