Верба во Бог - страв, стравопочит, респект, спознание или нешто сосема друго?

• Креатор на темата Креатор на темата Donald Sikert
  • Време на започнување Време на започнување
Твојата причина за да веруваш во бог е страв за да не се чуствуваш огорчен и стравот да се самосожалуваш...
И како помага вербата а не работата во спознавањето?
Многу „напумпано“ зборуваш, како и многумина пред тебе тука...
П.С.
Бог да е со тебе... и со мене е... ако богот е љубов под волја :)
Вербата и спознавањето одат едно со друго, не дека го потценувам едното.
Не се работи за страв од огорченост и самосожалување, се работи за желба за чист ум и убав живот, потреба за слобода.
Можеби малку страв, би рекол од предпазливост, а не страв како начин на живот.
А тоа што го кажуваш, дека бог е љубов под волја, е всушност истото кое и јас го кажувам, размисли малце:)

Вербата и спознавањето одат едно со друго, не дека го потценувам едното.
Не се работи за страв од огорченост и самосожалување, се работи за желба за чист ум и убав живот, потреба за слобода.
Можеби малку страв, би рекол од предпазливост, а не страв како начин на живот.
А тоа што го кажуваш, дека бог е љубов под волја, е всушност истото кое и јас го кажувам, размисли малце:)

Е добро штом велиш дека е истото... :)

Е добро штом велиш дека е истото... :)
Го читав тоа што си го напишал за волјата, потполно се согласувам, тоа и се обидувам да го укажам.
Поимот верба е тука некаде, само што секој на свој начин го разбира.
Затоа велам перцепцијата на нештата е таа која ја креира нашата реалност
и самиот наслов на темата кажува многу.

Го читав тоа што си го напишал за волјата, потполно се согласувам, тоа и се обидувам да го укажам.
Поимот верба е тука некаде, само што секој на свој начин го разбира.
Затоа велам перцепцијата на нештата е таа која ја креира нашата реалност
и самиот наслов на темата кажува многу.
Ете детево и како телемит ќе се пронајде...
Убаво убаво :)

...П.С. Ако ја засакаш водата,а заборавиш на огнот кој што тлее во сечие срце, пак си застранил од патот.
Ne moze sekoj chovek da ja zasaka vodata.Bidejki taa nema oblik,nema vkus,nema miris i nema boja.Istata dava zivot i na dobri i na loshi,na vernici i nevernici. Od utrobata na vashata majka taa ve oblikuva i ve prepushti da rastete vo ovoj svet. Napustenata ima povekje deca od taa shto ima maz,no nekoj zaboravil od kade padnal bidejki go izrsnala makjea koja saka da go podeli na dve polovini deteto(rastejki go vo dualen svet) samo da ne i go dade celosno deteto na vistinskata majka. Solomon pravilno presudi,za da doznae koja e vistinskata majka . Ljubovta(oginot) ili vodata(duhot) Ti shto mislish chivo dete e ,na ljubovta koja go zachnuva i e plod na dvajca koj se spoile vo edno,ili e dete na vodata koja go olbikuva vo utrobata?

Ne moze sekoj chovek da ja zasaka vodata.Bidejki taa nema oblik,nema vkus,nema miris i nema boja.Istata dava zivot i na dobri i na loshi,na vernici i nevernici. Od utrobata na vashata majka taa ve oblikuva i ve prepushti da rastete vo ovoj svet. Napustenata ima povekje deca od taa shto ima maz,no nekoj zaboravil od kade padnal bidejki go izrsnala makjea koja saka da go podeli na dve polovini deteto(rastejki go vo dualen svet) samo da ne i go dade celosno deteto na vistinskata majka. Solomon pravilno presudi,za da doznae koja e vistinskata majka . Ljubovta(oginot) ili vodata(duhot) Ti shto mislish chivo dete e ,na ljubovta koja go zachnuva i e plod na dvajca koj se spoile vo edno,ili e dete na vodata koja go olbikuva vo utrobata?

На форумов само читам изјави како едни на други се вели НЕ МОЖЕ ова НЕ МОЖЕ она... :)
Без оган, водата нема што да обликува :)
Огнот е над се, секогаш :)

Љубовта е Бог, таа не казнува убива или се одмаздува таа
е
љубов, Божја љубов и се одразува во нас преку радост и среќа и љубов, ако мислите дека Бог казнува се лажете
тогаш не верувате во Љубовта односно Бог.
Ако верувате дека Бог се одмаздува или ги казнува
преку страдање оние што згрешиле и направиле зло тогаш
не знаете што е Љубов.

http://www.youtube.com/watch?v=1L87eq09kx8&
feature=player_embedded

Љубовта е Бог, таа не казнува убива или се одмаздува таа
е
љубов, Божја љубов и се одразува во нас преку радост и среќа и љубов, ако мислите дека Бог казнува се лажете
тогаш не верувате во Љубовта односно Бог.
Ако верувате дека Бог се одмаздува или ги казнува
преку страдање оние што згрешиле и направиле зло тогаш
не знаете што е Љубов.

http://www.youtube.com/watch?v=1L87eq09kx8&
feature=player_embedded
Зло, страдање, казна... се се тоа само креации на свеста
Бог не ги препознава истите
Постои само љубов, се друго е само во нашите глави.

На форумов само читам изјави како едни на други се вели НЕ МОЖЕ ова НЕ МОЖЕ она... Без оган, водата нема што да обликува Огнот е над се, секогаш
Bez voda nema koj da zachnuva.Nema ogin da gori.Deteto e na vodata. Zoshto Bog(ljubovta) saka da go podeli deteto na dve,raj-pekol,dobri -loshi,poslushni -ne poslushni,vernici-ne vernici,dodeka vodata ne pravi podelbi,ne uslovuva,nema pravila i zakoni,na site im dava zivot. Bog e ljubov (jajce),od koe ako izlezesh kje snesesh drugo jajce,alfa i omega,kraj za edno veruvanje pochetok na novo. Vo koe od malo do golemo site kje go poznavaat Bog. I nikoj nikogo nema da uchi bidejki site kje go poznavaat. Stoish vo ognot koj dogoruva.Zgasnuva.

Bez voda nema koj da zachnuva.Nema ogin da gori.Deteto e na vodata. Zoshto Bog(ljubovta) saka da go podeli deteto na dve,raj-pekol,dobri -loshi,poslushni -ne poslushni,vernici-ne vernici,dodeka vodata ne pravi podelbi,ne uslovuva,nema pravila i zakoni,na site im dava zivot. Bog e ljubov (jajce),od koe ako izlezesh kje snesesh drugo jajce,alfa i omega,kraj za edno veruvanje pochetok na novo. Vo koe od malo do golemo site kje go poznavaat Bog. I nikoj nikogo nema da uchi bidejki site kje go poznavaat. Stoish vo ognot koj dogoruva.Zgasnuva.

Се убаво, но сево ова во заградите важи за твојот видокруг, твојот универзум...
Твојот концепт за бог, за јајца, за води... е твој...
Љубовта е тука... не користи идно време кога зборуваш за неа... не ми филозофирај, оди љуби.. :)
И да, да се вратиме на земјата:

There is no god, but man!
Биди сега човек(без надувани фрази) сработи го својот дел и спознај ја љубовта кон човештвото, ако можеш!
Не верувај, само љуби!

П.С. Јас овде се борам да покажам само дека нема потреба да се верува, потребно е да се работи и спознава. Твојот поглед на било кој бог или богови или идеали ми е небитен... немам јас ништо со твоето разбирање...

Da,da sve ubavo,ama ogincheto kaj ti zamina?Neli toa e nad sve,samo prstive gi natopiv i kako svekja ti go izgasnav. Takva ljubov sakash da shirish,taka ja spoznavash ljubovta sprema choveshtvoto,pa sega moj -tvoj bogovi mi delish. Ete kolku ti e ljubovta golema,kolku edna svekja shto so prsti se gasi. Drukpat ne plukaj po grugi zoshto ljubov ne e toa,pa sega da mi davash soveti za ljubov. Toa e licemerno.Ako ljubish ne pravi podelbi,ne bidi licemeren.

Da,da sve ubavo,ama ogincheto kaj ti zamina?Neli toa e nad sve,samo prstive gi natopiv i kako svekja ti go izgasnav. Takva ljubov sakash da shirish,taka ja spoznavash ljubovta sprema choveshtvoto,pa sega moj -tvoj bogovi mi delish. Ete kolku ti e ljubovta golema,kolku edna svekja shto so prsti se gasi. Drukpat ne plukaj po grugi zoshto ljubov ne e toa,pa sega da mi davash soveti za ljubov. Toa e licemerno.Ako ljubish ne pravi podelbi,ne bidi licemeren.
Оганчето нигде незамина, токму тоа те натера да го напишеш постот, и да се пофалиш како си го угаснал нечиво друго оганче само со два прста.
Не е лицемерие да се има сопствен став, лицемрие е да се наметнува и промовира како единствен тој став на сите останати.

Оганчето нигде незамина, токму тоа те натера да го напишеш постот, и да се пофалиш како си го угаснал нечиво друго оганче само со два прста. Не е лицемерие да се има сопствен став, лицемрие е да се наметнува и промовира како единствен тој став на сите останати.
Kakov stav nametnav? Zarem treba da nametna opsht poim deka bez voda nema zivot. Toa i vrapchinjata go znaat. Najtragichno nekoj da promovira ljubov,a da pluka naokolu. Koj e vo pravo a koj vo krivo,koj zivee vo vistina,a koj ne. Ljubovta ne uslovuva,ne e licemerna,ne vika ova e moe,a ova tvoe. Jas dadov primer zemajki ja vodata za primer.Koja dava bez da bara,uslovuva ili pluka. Tvojot ogin pogolem li e?

Kakov stav nametnav? Zarem treba da nametna opsht poim deka bez voda nema zivot. Toa i vrapchinjata go znaat. Najtragichno nekoj da promovira ljubov,a da pluka naokolu. Koj e vo pravo a koj vo krivo,koj zivee vo vistina,a koj ne. Ljubovta ne uslovuva,ne e licemerna,ne vika ova e moe,a ova tvoe. Jas dadov primer zemajki ja vodata za primer.Koja dava bez da bara,uslovuva ili pluka.
Никаде нереков дека ти си наметнал став, реков дека не е лицемерие да се каже сопствениот став, туку лицемерие е наметнува сопствениот став како единствено вреден и исправен.
И што е "право" а што "криво"? Која е таа вистина за која зборуваш?
Правиш аналогии за давање и земање со нешта кој немаат субјективност. Водата не е субјект! Таа неможе ниту да условува, ниту да дава, ниту да зема. Животот се прилагодил на неа, а не обратно.
И баш ме интересира каде виде плукање во постот кој велеше дека љубовта се спознава а не се верува во неа?
Tvojot ogin pogolem li e?
Ако почнеме да ги мериме, тогаш да поголем е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom