Веб дизајн помош (совети, трикови, алатки итн.)

• Креатор на темата Креатор на темата bojan81
  • Време на започнување Време на започнување
Знае ли некој како се додаваат нови опции на phpBB форум или на Џумла 1.5????Дали треба да знаеш програмски јазик или нешто друго?????

Знае ли некој како се додаваат нови опции на phpBB форум или на Џумла 1.5????Дали треба да знаеш програмски јазик или нешто друго?????

Абе имаш различни варијанти, ама се ти е џабе ако незнаеш барем HTML и PHP. E сеа имаш и други работи кои треба да ги занеш, али претежно PHP ти треба за вакви работи.

Абе имаш различни варијанти, ама се ти е џабе ако незнаеш барем HTML и PHP. E сеа имаш и други работи кои треба да ги занеш, али претежно PHP ти треба за вакви работи.

Сепак тоа треба да го направиш во PHP или HTML така????

ЛОЛ,чекај малце бе,ти сакаш одма да правиш опции за џумла,прво научи што е,како се користи,па научи html,css,php,my sql, па тогаш размислувај за опции :D

Сепак тоа треба да го направиш во PHP или HTML така????

PHP и HTML ти се 2 сосема различни поими. HTML не е програмски јазик, HTML е Hyper Text Markup Language, само ради неговиот код некои го "претставуваат" како програмски јазик, а пак PHP ти е програмски јазик за правење WEB апликаци. Е сега сето на кратко бјаснето би изгледало вака... Страната ја дизајнираш со HTML и за да добие поубав шмек ја "китиш" со CSS, а пак функциите... т.е. програмскиот дел го правиш со PHP. Бидејки во твојот случај се работи за форум и за Joomla тогаш тука имаме и бази на податоци (MySql...). Е сега за да можеш да додадеш некоја опција на форум или пак на Joomla најпрвин мора да имаш познавање барем на основите на сето тоа што го наведов погоре (за да можеш да вметнеш готова скрипта), а доколку сакаш лично ти да си направиш опција е тоа е веќе друга работа :) Тогаш мора да имаш прилично добро познавање од сето тоа што го наведов погоре... Исто така имаш уште 300 дрангулии поврзани со овие работи кои можеш да ги искористиш... Јас ти дадов само пример од најосновните (ако може така да се изразам) работи кои треба да ги знаеш за да го направиш тоа што го сакаш.

@SkyDriver џабе збориш братче,додека не седне сам да се заинтересира да прогугла да читне нешто ништо нема да направи :helou:

Барајте малку google мислам дека на сите ќе ви биде полесно...

Незнаев дека да питам па ај тука..как да правам најобични аватари за мсн :):) по моја желба некои..пример како што имаат некои на форумов..нешто како oваа подоле преку Photoshop:
zuf8xx.png

Дали можи малце да ми пообјасните околу џумла? Шо е тоа? Дали е програма? Дали е добра оти јас прв пат ја слушам. И нешто околу maya. позз:salut:

Незнаев дека да питам па ај тука..как да правам најобични аватари за мсн :):) по моја желба некои..пример како што имаат некои на форумов..нешто како oваа подоле преку Photoshop:
zuf8xx.png

Фотошоп бе друже :) Али ако сакаш поедноставни мислам дека подобро би ти било со некој поедноставен Image editor затоа што фотошоп колку што е добар во неговите мжности толку е и комплициран за работа.

Дали можи малце да ми пообјасните околу џумла? Шо е тоа? Дали е програма? Дали е добра оти јас прв пат ја слушам. И нешто околу maya. позз:salut:

На прост и краток начин кажано Joomla е слободен софтвер за правење интернет страница. Значи имаш хостинг, ја аплоадираш Joomla-та, потоа ја инсталираш и после тоа ја одржуваш односно имаш Администраторски панел (Admin Panel) каде што имаш различни опции, додаваш/бришеш корисници, додаваш/бришеш содржина на страната, додаваш/бришеш/едитираш темплејт на страната... Незнам како стучно да ти го објаснам ова... еве тука имаш подетално и постручно What is Joomla.
Официјална Joomla страна.

Нешто околу Maya... во кој смисол ? Што е Maya или туторлијали за Maya ?
На кратко... Maya е софтвер за 3D моделирање :)
Официјална страна на Maya.

Не ти треба јоомла за интернет страна. Комплицирана е за инсталирање и треба база.
Ако ти треба страна барај слободни темплејти на нет или користи хтмл код наједноставен е за употреба.

Не ти треба јоомла за интернет страна. Комплицирана е за инсталирање и треба база.
Ако ти треба страна барај слободни темплејти на нет или користи хтмл код наједноставен е за употреба.

За кого како... мене на пример не ми е тешко да стискам Next > next > next... да внесам име на база и да стиснам Finish. За креирање на база не ми е тешко да внесам корисничко име, лозинка и име на база... и што ми е најбоље никој нема да ми сере после дека ми е готов темлејтот (освен оние што не го сваќаат значењето на Joomla).

За кого како... мене на пример не ми е тешко да стискам Next > next > next... да внесам име на база и да стиснам Finish. За креирање на база не ми е тешко да внесам корисничко име, лозинка и име на база... и што ми е најбоље никој нема да ми сере после дека ми е готов темлејтот (освен оние што не го сваќаат значењето на Joomla).

Па добро за тој што не знае не е исто. И 90 % работат механички, без знаење од бази поточно на готово ги креираат темплејтите дали јоомла или било која скрипта и кога ќе се зезне нешто нема поправање.
Затоа муабетот ми е за почетници најдобро без бази и со поедноставни програми, на нет има мал милион на слободен софтвер со изработка на веб за 2 минути,

Sky знам дека преку Photoshop ти пишав да ги правам преку фотошоп ама туториалче некое мало едноставно како..:toe:

Sky знам дека преку Photoshop ти пишав да ги правам преку фотошоп ама туториалче некое мало едноставно како..:toe:

Пиши на Google > Avatar Photoshop или слично... ќе те разбере Goole и ќе ти извади еден куп туторијали :)
Еве мене прв овој туторијал ми го даде. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom