Ваши идеи за игри

• Креатор на темата Креатор на темата Донев
  • Време на започнување Време на започнување

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.791
Поени од реакции
52.799
Поради тоа што немаше доволно интерес за организирање на натпревар, еве една тема во која ќе можете да ги пишувате вашите идеи.

На секоја игра која ја играме скоро секогаш нели мора да и најдеме по некој недостаток, секогаш имаме некаква критика, нешто што не ни се свиѓа, нешто што би сакале да е поинаку направено. Епа ја отварам темава со цел да видиме како вие би направиле една игра. Да видиме каква е креативноста на кајганџиите во улога на креатори на игри.

Ако веќе имате некаква идеја, гледајте да не ја пишете во една реченица само, пробајте по опширно да ја објасните вашата замисла.
Исто така, не е темава само за кажување идеи. Може по слободно да се дискутира, да критикувате нечија идеја, да ја пофалите, да се надоврзете и да додадете нешто ваше и слично.

Еве две идеи од темата за натпреварот:
РПГ во прво лице (Слично на Фолаут 3, и Фолаут Њу Вегас) од комитското време на Македонија. Почнуваш како 16годишен каур, угнетуван од клетите Турци, и полека низ играњето си го развиваш профилот, собираш нешта, итн. итн. Се зависи како си го градиш карактерот, дали ќе те сакаат каурите, дали ќе те сакаат турците, и од репутацијата. Играта инаку нема среќен крај.
Спој од повеќе игри во една и еден вид на Real-life симулација во прво лице е играта го израснуваш ликот по пат можеш да заглавиш во криминални дејства како малолетен престапник,трки со автомобили - NFS стил,можеш да одиш во војска па те препраќаат на воени жаришта - CoD/BF стил,спортист - ФИФА/НБА стил со become a pro/my player - како правиш трансфери нова средина стекнување пријателства и луксузот сам по себе што си доаѓа,можеш да бираш да продолжиш студии и по тој пат да тргнеш со основање на фирми и слични работи. Како што кажав Real life симулација по која според мене би се попалиле американските богати дебели деца кои би плаќале по 50 долари за играва која патем добро би им дошла со порции од мекдоналдс,KFC,старбакс и други.
П.С Можеш да бидеш и Драган Вучиќ - Farming Simulator стил на игра.

Па, повелете. Искористете ја вашата имагинација и креативност :)

И некој слободно од тука ќе може да црпи идеи без да плаќа дополнително луѓе за истото :).

Да, ќе се истепаат кој да ја украде најдобрата идеја :)

Бидејќи такво нешто воопшто не се случува по светов, па сарказмот е тотално оправдан, нели? :)

Јас се кладам дека македонец неможе ни супер марио да направи така да не треба да се сеќирате дека некој ќе украде нечија идеа:icon_lol:

Бидејќи такво нешто воопшто не се случува по светов, па сарказмот е тотално оправдан, нели? :)
Добро де, никој не е принуден тука на нешто. Имаше интерес од неколку членови и секоја недела да се смислуваат игри на некоја тема, ама не доволно за да се реализира нешто такво па затоа еве една тема во која ќе може да пише секој кој сака. Ако нејќе, не мора :)

Јас се кладам дека македонец неможе ни супер марио да направи така да не треба да се сеќирате дека некој ќе украде нечија идеа:icon_lol:

Не мора да е Македонец. Големо соседство сме. Но еве конкретно за Македонци - Имаме талентирани дечки (само често немаат изворни идеи за што и како, и полесно и нечија друг ада ја земат, и моделираат во нешто). Ти велиш Супер Марио, јас викам дека подобра игра од C&C можат да направат. Имаше два-тројца што презентираа овде мислам дека беше, на форумов, стратегиска игра во развој, изгледаше подобро од 80% од тоа што сум го видел на Западниов маркет.[DOUBLEPOST=1394207005][/DOUBLEPOST]
Добро де, никој не е принуден тука на нешто. Имаше интерес од неколку членови и секоја недела да се смислуваат игри на некоја тема, ама не доволно за да се реализира нешто такво па затоа еве една тема во која ќе може да пише секој кој сака. Ако нејќе, не мора :)

Океј, види, идејата е супер, за пумпање и тренирање креативни џусеви и сл. брејнсторминг и се, само посочив дека може да се искористи од некого, а постирачот/развивачот на идејата тоа да не му се допаднe (па ова е повеќе како discretion/forewarning).

Последно уредено:
Не мора да е Македонец. Големо соседство сме. Но еве конкретно за Македонци - Имаме талентирани дечки (само често немаат изворни идеи за што и како, и полесно и нечија друг ада ја земат, и моделираат во нешто). Ти велиш Супер Марио, јас викам дека подобра игра од C&C можат да направат. Имаше два-тројца што презентираа овде мислам дека беше, на форумов, стратегиска игра во развој, изгледаше подобро од 80% од тоа што сум го видел на Западниов маркет.
Самиот си кажа немаат идеи па од тука и тоа што го презентирале е сигурно copy paste од некоја западњачка игра или микс од повеќе стратегиски жанрови исто од западњачки пазар.Пак ќе кажам и си стојам на тоа нашиве освен copy paste ништо друго незнаат. :icon_lol:

Самиот си кажа немаат идеи па од тука и тоа што го презентирале е сигурно copy paste од некоја западњачка игра или микс од повеќе стратегиски жанрови исто од западњачки пазар.Пак ќе кажам и си стојам на тоа нашиве освен copy paste ништо друго незнаат. :icon_lol:

Бидејќи не беше како било што сум видел до сега, ќе речам дека не се согласувам дека таа поедина игра во развој беше copy-paste. Но дека имаме луѓе со идеи, имаме. Само ретко кој го искористува професионално тој "капитал". Полесно е да направиш страшен дериватив или "позајмиш" нечија идеја, отколку да ангажираш некој како креатор на приказна, концепти, идеи за игра која сакаш да ја направиш, бидејќи нели, ако се направи, ќе треба хипотетичката заработка дел и нему/неа да и припадне :).

Имаш еден батка, во средина на 20ти години - рани 30ти години , кој појма нема што прави со животот. Можеше да бираш меѓу 2 лика. Гик што во животот едина цицка што ја фатил е својата, или не сакајќи турнат во некоја теткица во автобус, или пак да бидеш хејтерското гомно од човек, тежок 180-190 кила жива мера, со хемороиди на газот, што не може да си го најде курето дури моча, па принуден е да седнува на вц школката. Поентата на играта, да бидеш што поголем трол на најголемиот форум на светот, да си изградиш свое online алтер его, да бидеш internet god, преку различни начини на уценување, упикување и други лигушкарски опции :D

Едно нешто што отсекогаш сум сакал да го видам јас како wannabe историчар, а без разлика колку и да напредува гејмингот, никако да се оствари... еве вака.

Замислата отсекогаш ми беше:

Игра сместена во античко време, периодот од Rome: Total War да речеме. Меѓутоа играва е first person. Почнуваш како најобичен војник, skirmisher кој пред битка фрла копја на непријателите, потоа се повлекува. Ова воедно би бил еден вид на прв левел или почетните мисии. Вистина, и во реалноста овие луѓе имале најмали и најкратки задолженија.

Потоа си унапреден како фалангист (тука постои можност и за разграничување, да бидеш фалангист или стрелец, дури и коњаник, меѓутоа тоа би било прешироко, ќе се задржам на фалангистот). Значи ти си обичен копјаник, ништо појак или послаб од тие околу тебе, у секој момент може да те ѕвекне стрела или да ти ја сјебат формацијата и да мора надвор од тактиката да се браниш. Со ова на некој начин се докажуваш неколку нивоа, за потоа да бидеш унапреден во некој тип на водач, најверојатно коњаник (постои можност и да бидеш командант на фалангистите, али и тоа би било преопширно да раскажувам).

Сепак повторно си обичен коњаник, ништо посилен од другите, а послаб само од главниот командант. Дејствието е слично ко копјаникот, се докажуваш додека не си унапреден во командат на коњаницата. Па евентуално потоа стигнуваш и до генерал.

Е сега ова толку ми е интересна замисла, а сепак неостварена засега, што може да биде изозбличена во single player кампања доколку не се опфатат толку ситно деталите, а ако се задржат на разграничување и прилагодување на можностите, може дури да се направи и MMORPG. Ако е последново, може да има различни избори, да се градиш посебно како копјаник, стрелец, коњаник и тн. и да учествуваш во еден вид онлајн армија. Меѓутоа што и да е, сметам дека би било јако да се направи. Се надевам ќе го видам еден ден :)

Да иде нешто етно, да пука патриотско и сентиментално.

Те пушта почеток на дваести век со карактер Лазарус Бараков како задњи клошар и n00b. И Почнуваш во некоја куќа и си слуга на Колозов. Прва мисија е да разнесеш по селото дека чорбаџијата добил синче. И тргаш од куќа на куќа и кликаш пред секоја врата да ти отворат, да има некаде да покажува дали се дома или не, па ти отвараат и стискаш спејс да им кажеш. Од секоја куќа зимаш поени. Ама да има бед гајс, искача ќелав тип со рогови шо е ѓаол и ти поставува сопки. Ти треба да го тепаш него со стапо на селскио поп кој треба да го најдеш и да го колектираш по патот. Финтата е шо ѓаволот можеш да го натепаш ама не можеш да го убиеш. Подоцна во играта повторно ти става сопки. Втора мисија мораш да ја отклучиш собирајќи 10 луѓе на крштенката на чорбаџијата. Па после качуваш левел, не си веќе слуга, па тргнуваш на печалба. Тоа е втора мисија. По пат се тепаш со арамии. Доколку те ограбат се враќаш да бидеш слуга кај чорбаџијата. У меѓувреме можеш да се спријателиш со селскио еким и да ти дава хелт поушнс ака напивки за енергија и да те спасува од арамиите и ѓаоло. Целта на крајо е да тепаш турски војници и кади бабе ефендии.

Играва може и мултиплеер, пример, селски еким vs селски поп. Или, ангело господов vs ѓаоло. The ultimate fight! Free download. Спонзорирана од влада. hehe

Македонска верзија на Assassin Creed.

Haha nativni gaming developeri vo Makedonija.....Poprvo ke ja docekam Haleevata kometata otkolku da vidam Makedonska komercijalna igra.
Treba nekoj da vlozi vo toa a nikoj ne gleda na toa kako profitabilna industrija...Mislam gledate koga muzikata i filmot edvaj opstojuvaat sto ocekuvate pa za gaming industrijata koja procveta tek pred 10tina godini.
Site begaat rabotat za drugi firmi...Ne oti nemame sposobni lugje tuku oti nema koj da im dade alatki.
Mozat Bugarishtana da imaat svoja divijza od Crytek i Ubisoft i da pravat milijonski profiti....nie ke se raduvame na flash igri so Sekerinska.
Toa ti e prosta siromasna drzava......
Moze tamu vo USA Bethesda Softworks da ja vodi Makedonec. Firmata koja ja istavi Skyrim, Fallout, Dishonored i red drugi.....Ovde nema mesto za sposobni lugje.

.....Ovde nema mesto za sposobni lugje кои би се занимавале со game design/creation итн итн

Fixed. Има способни луѓе, и тоа многу. Само у државава има можеби иљадници работи кои треба прво да се средат, па дури после за едно 20 години да се дискутира за ова. А реално, доста небитна работа е.

@RickyLFC9 интересна замисла. Не пиша само, како би се одвивале битките, приказната. Ќе освојуваш територии со крајна цел не знам до кај да стигнеш, цело време против различни војски или битен е само твојот напредок, а противниците ќе се рандом, на рандом локации?

@Andrew исто интересно. На двајцата значи фокусот ви е на развојот на ликот што е добро.

@Jedah се согласувам, во право си. Ама тоа е веќе друга тема, да не забегуваме овде :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom