Ваш омилен филозоф

• Креатор на темата Креатор на темата Caihlem
  • Време на започнување Време на започнување
Protagora( 480-410 p.n.e)
"Nema apsolutna vistina za se i za site , se e relativno . Soznanieto zavisi od nasi od nasite setila. Sekoj misli za nesto onaka kako sto mu izgleda , za nekogo vodata e studena , za nekogo topla . I ednoto i drugoto e vistina "

Платон и Сократ без двоумење
нивната едноставност во пишување и творење, сакале сите да ги разберат, не бирале калси луѓе.
Подоцна повеќе.:helou:

Isto i gorhija bil dobar , tvrdel deka moralot e sredstvo so koe poslabite edinki se branat od posilnite. I deka ne e bitno vo filozofijata mnogu doznavanjeto na nekoi si apsolutni vistini tuku kako da dojdes do konkretno nesto , do mok , do pozicija , do ugled nesto u toj stil :vozbud:

Горѓија , нихилист и скептицист
"ништо не постои - и ако нешто постои не може да се сознае
ако се сознае - не можеме да го разбереме
ако се разбере - не може да се соопшти на другите"

поинает магаре од него не верувам дека се родило досега:tapp:

:pos::pos::pos:

Инаку на темата - Кант,Жан-Жак Русо,Џон Лок,а од антикава Сократ,а и Аристотел исто.

Има доста филозофи кои ги почитувам и секогаш ми се интересни за читање или за дискутирање,а не ги спомнав во горенаведените.Ме мрзи сега да пишувам искрено.

...Aristoteles...

"change in all things is sweet"

Пјер-Жозеф Прудон (политички филозоф), Имануел Кант, Хегел, Албер Ками, Жан-Пол Сартр и од источњачкиве Лао Це.

Sith

Зигмунд Фројд без размислување. Типот најмногу навлегол во нешто што дотогаш не било допрено, а сепак било екстремно важно,во човечкиот ум, во човечката психологија,ги пронашол причините за дејствата...

Зигмунд Фројд без размислување. Типот најмногу навлегол во нешто што дотогаш не било допрено, а сепак било екстремно важно,во човечкиот ум, во човечката психологија,ги пронашол причините за дејствата...

Го читам,али сепак има некои точки кои трпат доста критики.

Според мене Беркли и Декарт и да не сакаш да го сакаш,сегде го има!:vozbud:

ХЕРАКЛИТ-темниот од ефес 535-475
како основа на светот го зема огнот,позната е неговата бора на спротивност како движечка сила и секако PANTA REI -античката теорија на релативитет :)

Сократ!Го обожавам.Ми се допаѓа тоа што воопшто не запишувал мисли туку ги кажувал за да биде слушнат.Не знам дали знаете дека својата жена Ксантипа и бракот го споредувал со скротување на див коњ.А младите ги учел дека ако не се оженат ќе бидат среќни а доколку се решат на тој чекор ќе станат филозофи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom