UVB-76 - мистериозната фреквенција во Русија

Член од
27 мај 2013
Мислења
719
Поени од реакции
537
Го најдов ова како можно решение и има некаква смисла....

Михаил Дмитриј Женја Борис
-> МДЖБ - 112 ,Поселок Герби. С 1982 года хранитьсја баллистическаја ракета.
Код 059 -> Запрос на использование средств удаленного контролја.
Павел Роман Ольга Леонид Анна Зинаида Николај Иван Константин
->
Пролазник - Тјажелаја машина с установленној системој ПРО.

85-02-85-50-76 -> Условныј код бронетехники США, так как шифровки сејчас другие, то сказать точно не могу.

14 676 -> Запрос маршрута. Рајон Урала.

Архипелаг -> Уральскиј горы.

Превод мислам дека нема потреба

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
Конечно ја отвори :D

Во врска со темава, може со векови да збориш, да нагаѓаш и пак да се вртиш во круг и ќе останеш со прашина во раце.

Има теорија дека оваа појава е некакво истражување во центарот во јоносферата, вертикално издигната од станицата. Некаде далеку во срцето на јоносферата, овие сигнали претрпуваат доплер ефект, или нагла промена на насоката на сигналите(кои можат да бидат и звучни и светлосни). Со оваа промена на насоката на сигналите, фреквенцијата станува уште посилна и по резонантна, но само кога изворот и обзерваторот(примачот) се доближуваат меѓу себе. Како дополнително да се отежни ситацијава, има уште нешто. Рековме дека изворот и примачот се доближуваат меѓу себе... Примачот го знаеме, станицата UVB-76 и еден сигнал е испратен во малото Руско село, Кирсино. А каде е изворот? И како тој постојано се доближува до примачот?

За доближувањето на изворот со примачот, или доплер ефектот, сведочи уште нешто. Наместо по распадот на комунизмот, овие сигнали да прекинат, тие значително стануваат по интензивни. А што поголема интензивност = поблиско растојание помеѓу изворот и примачот.

Незнам дали е спомнато, но, ми се чини после 2010 година, сигналот ја променил насоката. Сигналот паднал во напуштена воена база - Поваров. Локален селанец изјавил дека еден ден во 2010, паднала тешка магла. Сите воени лица биле евакуирано во најбрзо време, без никој да знае.

Мала екипа за истражување, поставила најразлична опрема во овој бункер. Бункерот го опишуваат како морничаво и темно место полно со тесни соби. Но, едно нешто им оставило впечаток, а тоа е дневник за UVB-76, воден лично од армијата.

И еве некои слики од првата станица.
http://englishrussia.com/2010/08/28/inside-the-mysterious-uvb-76-station/

Член од
19 април 2012
Мислења
429
Поени од реакции
681
Ајде и јас да (не)допринесам, од моето истражување на зборовите, како акроними.

Од тоа што можев да најдам, бромал е синтетичка течност која се користела како седатив и хипнотик;
изафет, според Персиската граматика спојува два збора, така што, според примерот од вики, како придавка се добива “Големиот Брат“.
Од другите зборови има многу анаграми.

Како и да е, верувам дека сите ова сте го пребарале до сега.

http://en.wikipedia.org/wiki/User:A-Day
Нешто повеќе за ова:
http://www.kernelmag.com/features/report/4716/a-russian-enigma/#

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.610
Поени од реакции
88.107
Ај у пичку матер... се наежив од видеото...

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Морам да признам стварно е мистериозно..
Од првото видео изгледав 10 минути .... и се повторува трт - трт- ..... ништо друго немаше
На второто видео убаво се слушаат имињата и броевите.
Затоа препорачувам - може да се погледа
Ме интерсира дали некој знае на која далечина може да се прима овој радио сигнал?

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Имам јас две екстремно глупи прашања.
1.Дали е на некој начин можно тоа да се некој постари пораки,снимени кога имало некој настани,како војни на пример и некако да се емитуваат денес?
2.И дали е некако можно ние тука во Македонија да ги фатиме?

Член од
16 октомври 2013
Мислења
80
Поени од реакции
58
Ако ова е од војската на Русија нешто тајно, тие како прво не би дозволиле да излезе во јавност. Како друго, они самите не би го истражувале ако е нивно, зошто да го истражуваш кога знаеш што е. Ако никој не знае што е, може да е нешто голема работа.

И да испаднам малце песимист. Ова толку специјалисти какви не го истражувале сеуште е мистерија, ние овде ќе дојдеме до решението...
Ма немој да ме јеб*ш бре

Член од
16 октомври 2013
Мислења
80
Поени од реакции
58
Го најдов ова како можно решение и има некаква смисла....

Михаил Дмитриј Женја Борис
-> МДЖБ - 112 ,Поселок Герби. С 1982 года хранитьсја баллистическаја ракета.
Код 059 -> Запрос на использование средств удаленного контролја.
Павел Роман Ольга Леонид Анна Зинаида Николај Иван Константин
->
Пролазник - Тјажелаја машина с установленној системој ПРО.

85-02-85-50-76 -> Условныј код бронетехники США, так как шифровки сејчас другие, то сказать точно не могу.

14 676 -> Запрос маршрута. Рајон Урала.

Архипелаг -> Уральскиј горы.

Превод мислам дека нема потреба
Јас мислам дека треба, те молам...

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Имињата во пораките не се ич чудни.. тоа е руската фонетска азбука (А = Ана, Б = Борис, В = Василиј..), еквивалент на таа користена од НАТО (Alfa, Bravo, Charlie..) и еден куп други држави. За се` останато, барајте "numbers stations" на пребарувач по желба и читајте.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
A file can be downloaded at this link that allows followers to listen to UVB-76 in iTunes.

Не фала... ова никад не би го слушал live. Ќе слушам пола саат и ќе ми се избаци некој русин баш тогаш коа ја слушам ко што иам ја среќа у несреќа у мојов живот. Не фала.

C

cige

Гостин
Кога ќе ги земеш првите букви од имињата ќе добиеш PRIORITET.
Pavel-Roman-Ivan-Olga-Roman-Ivan-Tatjana-Elena-Tatjana = PRIORITET... Чудно у пм.
Исто и ова е чудно.
Kampatim-Roman-Ivan-Nikalaj-Uliana-Mihail = Krinum, а кога ова ќе го преведеш на англиски добиваш Crinum, што е растение кое што го има претежно во Јужна Африка.
И ние во дворот имавме насадено Кринови. Цветаа негде во мај месец, и редовно идеа комшики на мајка ми да и бараат да им набере за на матурска ќе оделе. Како демек нема цвеќари да си купат, или ќе се осиромашат за 100-150 денари, а кај нас така демек диви цветаат, мајка ми ги одледува за тие на матурски да ги носат, а не нас во дворот да ни растат. И еве пред неколку години ги искорна, поради комшии без осет.

Kajgana Shop

На врв Bottom