Уреди за печење леб и рецепти

  • Креатор на темата Креатор на темата Zebar
  • Време на започнување Време на започнување
Мулинекс се многу добри и познати производувачи на кујнски апарати, јас имам еден мултипрактик од нив веќе... па мислам.. 12-13 години нема гајле а план ми е да земам и користам вакво нешто
 
Јас имам еден турски Кинг, мислам дека има 11 програми, можеби и повеќе, за 3 часа ти прави леб од 1кг доволно за еден ден, можеш да мешаш да додаваш други брашна, можеш само тесто да ти измеси за пица и тн. За 3800ден мерак работа. Од продавница 3-4 леба не ти стигаат, дали секој од нив има по 250гр а 25ден е.
 
Технички, не мора месење... Ако се стави помала количина квасец и се остави тестото да стасува преку ноќ, квасецот преку ферментацијата ќе "направи" глутен и без месење (глутенот и е главната причина за месењето).

Рецептот:
http://www.nytimes.com/2006/11/08/dining/081mrex.html?_r=1
Лебот што се добива е позбит, потврд, помалку возудшест од купечките, но повкусен (за мене барем).


Да не искочам хејтер, само да наоѓам маани, ама...

- немам рерна на 500 степени (ако кажуваат во фаренхајти, тоа се 260 C, ама сумњам дека стариов шпорет постигнува толку колку што пишува, но добро, тоа е моја работа)
- немам толкави садови, а и со простор сум тесен,
- состојките не знам дали можам да ги најдам (инстант квасец во прав?) - добро де, за нив и прашував, т.е. ме интересираат поздрави, а овие се обични,
- батката пак лом се направи и себе и садовите и приборот и површината...

Само да не беше ова со тефлонов... Иако, што е безбедно? Читам за новиве керамики исто како за тефлонот, којзнае што има и во тенџерињава што ги купуваме од пазар...
 
Zebar, jaс не го правам лебот баш исто како горе на видеото. Ама идејата е иста, без месење, само промешуваш со шпатула брашно, вода и квасец, го оставаш да одстои 12часа и го ставаш во тенџере (претходно убаво загреано во рерна). Директно од садот каде стасувало тестото, се префрла во тенџето, се проросува со вода, се става капакот (не смее да има пластика), и се става во врела рерна да се пече некои пола саат.

Сега линкам уште две видеа, мојот метод е сличен со првата половина на првото видео, и со втората половина на второто видео.


Само да не беше ова со тефлонов... Иако, што е безбедно? Читам за новиве керамики исто како за тефлонот, којзнае што има и во тенџерињава што ги купуваме од пазар...
Обичните емајлирани тенџериња се побезбедни и од тефлонот и од керамичките. Иноксните од Братство се ОК, но се инертни, им треба повеќе време да се загреат (и да се изладат потоа).

Најбезбедни се тенџериња од лиено железо, како старинските од бабите наши. Не сум видел нови за продавање кај нас, а баш би сакал да набавам.
 
Аха, сега укапирав што е работава со тефлонот: заебава на висока температура, а за леб баш таква треба. Пу, јаз'к...

(Гребењето башка)
 
Здраво,

Купивме машина за правање леб мегутоа не добивме никакви рецепти со неа. Пробавме неколку од интернет ама не е тоа тоа. Дали некој знае и има испробано рецепти за да добие по саалам леб со машиниве за правење леб па да сподели?
 
За што ќе правиш лебот, да отвориш пекара или лично за домашна употреба??
 
Јас купив пред неколку години машина за правење леб и си стои во подрум. Пробав секако и со секакви рецепти ниеден не испадна како што треба. Ако сакаш убав леб би требало само машина за месење да земеш.
 
Црно лепче

1 мала лаж.квасец
2 мали лаж.сол
1 голема лаж. шеќер
200 гр.вода + 200 гр млеко(или може само 400 гр.вода,без млеко)
300 гр.бело брашно
300.гр.ржово брашно
25 гр.зејтин
семенки по желба(сончоглед,ленено семе,семки од тиква,сусам...)вкупно 3,4 лажици

Пченкарен

1 1/3 cup топла вода
3 tbs зејтин (јас ставам маслиново)
1 tbs шеќер
1 1/2 tsp сол
3/4 cup пченкарно брашно
3 1/4 cup бело брашно
1 1/2 tsp сув квасец
Програма: стандард за 1 kg леб.

Бел леб
1 tsp сув квасец
520 gr бело брашно
2 1/2 tbs шеќер
2 tsp сол
2 tbs путер
200 ml mleko
160 ml вода
Програма: Бел леб/Француски леб за 1 kg.


Tomato Foccaacia - средна големина/програм за бело лепче

квасец 3/4 tsp - мала лажичка
400гр. бело брашно
1 tsb шеќер
150мл. салце или сок од патлиџан
120мл. вода
50гр. маслинки ( исечкани на пола)
50гр. суви патлиџани ( но немора да ги ставаш)
Маслинките и сувите патлиџани се ставаат во диспанзерот за ореви, а ако го немаш за 5 минути одкако ќе почне машината со работа.

Пица лепче - средна големина/програм за бело лепче

1/2 tsb квасец
400гр. бело брашно
1tbsp шеќер
15гр. путер.... можеш и маргарин
1-1/2 tbsp млеко во прав...... немора да го ставаш
1 tsb сол
2 tsb оригано
280мл. вода
75гр. феферонки и салама ситно сечкани
50гр. маслинки (сечкани)
Саламата и маслинките се додаваат во диспанзерот на самиот почеток пред да ја вклучиш машината, а ако го немаш дисапанзерот, 5 минути одкога ќе ја вклучиш машината да работи.

Seeded bread - големо лепче/програм за бел лебче

1 tsb квасец
500гр. бело брашно
1 tbsp шеќер
25гр. путер.... можеш и маргарин
1-1/2 tbsp млеко во прав.... немора да го ставаш
1tsp сол
350мл. вода
2 tbsp сусам
1-1/2 tbsp семки од тиква
1-1/2 tbsp семки од сончоглед
Ставањето на семките и сусамот е исто како и кај останатите рецепти.


:)
 
Za domasna upotreba.

За што ќе правиш лебот, да отвориш пекара или лично за домашна употреба??
[DOUBLEPOST=1396808113][/DOUBLEPOST]Fala, a so ti znaci tsp i tbs i sl...?

Црно лепче

1 мала лаж.квасец
2 мали лаж.сол
1 голема лаж. шеќер
200 гр.вода + 200 гр млеко(или може само 400 гр.вода,без млеко)
300 гр.бело брашно
300.гр.ржово брашно
25 гр.зејтин
семенки по желба(сончоглед,ленено семе,семки од тиква,сусам...)вкупно 3,4 лажици

Пченкарен

1 1/3 cup топла вода
3 tbs зејтин (јас ставам маслиново)
1 tbs шеќер
1 1/2 tsp сол
3/4 cup пченкарно брашно
3 1/4 cup бело брашно
1 1/2 tsp сув квасец
Програма: стандард за 1 kg леб.

Бел леб
1 tsp сув квасец
520 gr бело брашно
2 1/2 tbs шеќер
2 tsp сол
2 tbs путер
200 ml mleko
160 ml вода
Програма: Бел леб/Француски леб за 1 kg.


Tomato Foccaacia - средна големина/програм за бело лепче

квасец 3/4 tsp - мала лажичка
400гр. бело брашно
1 tsb шеќер
150мл. салце или сок од патлиџан
120мл. вода
50гр. маслинки ( исечкани на пола)
50гр. суви патлиџани ( но немора да ги ставаш)
Маслинките и сувите патлиџани се ставаат во диспанзерот за ореви, а ако го немаш за 5 минути одкако ќе почне машината со работа.

Пица лепче - средна големина/програм за бело лепче

1/2 tsb квасец
400гр. бело брашно
1tbsp шеќер
15гр. путер.... можеш и маргарин
1-1/2 tbsp млеко во прав...... немора да го ставаш
1 tsb сол
2 tsb оригано
280мл. вода
75гр. феферонки и салама ситно сечкани
50гр. маслинки (сечкани)
Саламата и маслинките се додаваат во диспанзерот на самиот почеток пред да ја вклучиш машината, а ако го немаш дисапанзерот, 5 минути одкога ќе ја вклучиш машината да работи.

Seeded bread - големо лепче/програм за бел лебче

1 tsb квасец
500гр. бело брашно
1 tbsp шеќер
25гр. путер.... можеш и маргарин
1-1/2 tbsp млеко во прав.... немора да го ставаш
1tsp сол
350мл. вода
2 tbsp сусам
1-1/2 tbsp семки од тиква
1-1/2 tbsp семки од сончоглед
Ставањето на семките и сусамот е исто како и кај останатите рецепти.


:)
[DOUBLEPOST=1396808153][/DOUBLEPOST]Baj d vej imalo razlika od masina do masina i kopmatibilnost na receptita, taka da dokolku e toa vistina mojata e NEO.
 
Ја имаме истата и за печење леб не ја бива како на греалка да го печеш, но добра е за месење да не се валка по дома и добро го меси тестото.
 
Црно лепче

1 мала лаж.квасец
2 мали лаж.сол
1 голема лаж. шеќер
200 гр.вода + 200 гр млеко(или може само 400 гр.вода,без млеко)
300 гр.бело брашно
300.гр.ржово брашно
25 гр.зејтин
семенки по желба(сончоглед,ленено семе,семки од тиква,сусам...)вкупно 3,4 лажици

Пченкарен

1 1/3 cup топла вода
3 tbs зејтин (јас ставам маслиново)
1 tbs шеќер
1 1/2 tsp сол
3/4 cup пченкарно брашно
3 1/4 cup бело брашно
1 1/2 tsp сув квасец
Програма: стандард за 1 kg леб.

Бел леб
1 tsp сув квасец
520 gr бело брашно
2 1/2 tbs шеќер
2 tsp сол
2 tbs путер
200 ml mleko
160 ml вода
Програма: Бел леб/Француски леб за 1 kg.


Tomato Foccaacia - средна големина/програм за бело лепче

квасец 3/4 tsp - мала лажичка
400гр. бело брашно
1 tsb шеќер
150мл. салце или сок од патлиџан
120мл. вода
50гр. маслинки ( исечкани на пола)
50гр. суви патлиџани ( но немора да ги ставаш)
Маслинките и сувите патлиџани се ставаат во диспанзерот за ореви, а ако го немаш за 5 минути одкако ќе почне машината со работа.

Пица лепче - средна големина/програм за бело лепче

1/2 tsb квасец
400гр. бело брашно
1tbsp шеќер
15гр. путер.... можеш и маргарин
1-1/2 tbsp млеко во прав...... немора да го ставаш
1 tsb сол
2 tsb оригано
280мл. вода
75гр. феферонки и салама ситно сечкани
50гр. маслинки (сечкани)
Саламата и маслинките се додаваат во диспанзерот на самиот почеток пред да ја вклучиш машината, а ако го немаш дисапанзерот, 5 минути одкога ќе ја вклучиш машината да работи.

Seeded bread - големо лепче/програм за бел лебче

1 tsb квасец
500гр. бело брашно
1 tbsp шеќер
25гр. путер.... можеш и маргарин
1-1/2 tbsp млеко во прав.... немора да го ставаш
1tsp сол
350мл. вода
2 tbsp сусам
1-1/2 tbsp семки од тиква
1-1/2 tbsp семки од сончоглед
Ставањето на семките и сусамот е исто како и кај останатите рецепти.


:)
Че ги пробам рецептиве,поготово за црниот леб,зш имам поголема потреба од таков леб во овој период ... :)
 
Za domasna upotreba.

[DOUBLEPOST=1396808113][/DOUBLEPOST]Fala, a so ti znaci tsp i tbs i sl...?

[DOUBLEPOST=1396808153][/DOUBLEPOST]Baj d vej imalo razlika od masina do masina i kopmatibilnost na receptita, taka da dokolku e toa vistina mojata e NEO.
Едното значи мала лажичка, а другото голема:)

Секако дека од машина до машина има разлика, но многу луѓе ги тргаат на страна машиниве по неколку правења леб, затоа што не им излегува добро лебот...... финтата еве на пример за бел леб да ти искочи добро е редоследот на ставање на состојките..... овој е редоследот.....
1. Вода
2. Сол
3. Брашно
4. Квасец
..... шеќер не ни мора да ставаш :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom