Турција

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ти си продужеток на нивната необразованост,јебеш га признај и пола ти се простува.До младотурската револуција бевте назадно општество,наука и уметност забранети поими беа а донекада и сеуште се.Незаџабе кога го освоивте Константинопол кога ја видовте Света Софија од толкава убавина несте имале душа ја срушите,или да не ја направивте вие неа случајно?:pos2:
Канализациите се римски изум,пак си бегал од школо:nenene::nenene:

decko znam deka ne ti e lesno ama priznaj ednuska, odi istanbul vidi ednuska sto e topkapi saray vidi dali imalo umetnost. sporedi literatura, muzika, likovna umetnost pa da vidime dali bese zabraneto ili ne pa da gi sporedime dvete strani. a sto ima vo srbija? piperki i grav. lele kakva umetnicka vrednost. decko ne zaboravi studiram umetnost i tesko deka ke mozes da najdes kontra argumenti ako pocnam sega za umetnosta vo turcija. zato zatni si ja taa smrdliva usta bidejki pocna da smrdi. klosar si be abdal so da pram, mislis deka ako nafuras ovde nekoi gluposti nie ke gi prifatime taka. nikoj ne pie nafta ovde. anladin mi top evladim ?

Сум бил во Истамбул 6 пати,сум прошол по Таксим,сум бил и во Капали Чаршија,сум бил и во Топкапи,сум спиел во Хотел Кент кој е карши него,сум бил по таа долгата улица што оди од Таксим до морето не ми текнува во моментот сеа таа каде што име руска амбасада,сум бил ја сум видел.Знам и за уметноста за газелите(поеми) што се главно превземени ос Сасиндијците и Персијците знам ја тоа.Што имаме ние?Види во Македонија во Старо Нагоричани и во Нерези во црквите кои се изградени од српски владетели види ја уметноста таму,иди во Гранчаница и таму види ја уметноста,читај го Душановиот законик во кој што за прв пат ВО СВЕТОТ секој човек е еднаков пред законот и сиромавиот и богатиот.
Но изгледа ти не ги разграничуваш поимите опшествено уредување и култура,уметност и музика што дополнително ја докажува твојата неукост.:nenene::nenene::nenene:

Сум бил во Истамбул 6 пати,сум прошол по Таксим,сум бил и во Топкапи(Затворен Пазар),сум спиел во Хотел Кент кој е карши него,сум бил ја сум видел.Знам и за уметноста за газелите(поеми) што се главно превземени ос Сасиндијците и Персијците знам ја тоа.Што имаме ние?Види во Македонија во Старо Нагоричани и во Нерези во црквите кои се изградени од српски владетели види ја уметноста таму,иди во Гранчаница и таму види ја уметноста,читај го Душановиот законик во кој што за прв пат ВО СВЕТОТ секој човек е еднаков пред законот и сиромавиот и богатиот.
Но изгледа ти не ги разграничуваш поимите опшествено уредување и култура,уметност и музика што дополнително ја докажува твојата неукост.:nenene::nenene::nenene:
haha sega umetnosta bese zabraneta sega skokna za opstestvenoto ureduvanje. uste ednas ke ti recam absurdno e od kakov bilo aspekt da gi sporeduvas turcija i srbija. toa isto da gi sporeduvas amerika so tanzanija.tito da ne bese ne znam dali voopsto i ke postoevte, covekot ve napravi luge a vie sega plukate po nego. stvarno ne vredi so tebe da se vleguva vo debata bidejki gledam deka si vo ocajna situacija za da gi lecis svoite kompleksi. no forumot ne e soodvetno mesto za toa. ima posebni institucii kako bardovci demir hisar a mozebi vie srbite si imate i nekoja druga pokvalitetna institucija.

:pos2::pos2::pos2: Ех Тито тито одма си го браниш спасителот нели?:wink: Знае чика Србо знае он,Србија постои од 7ми век дооооооооооооооооооооолго пред да се појави Т од тито.Тито не направил нас луѓе:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:Тито нас и македонците не цицаше и ни ги растури земјите за да си добие резиденција на Истра и за да ги индустријализира Хрватска и Словенија.Додека Србија била држава вие сеуште сте се чешале за глава во Блиски Исток и сте се бореле со Византијците затоа не се брукај тука со од марс паднати информаци.

:pos2::pos2::pos2: Ех Тито тито одма си го браниш спасителот нели?:wink: Знае чика Србо знае он,Србија постои од 7ми век дооооооооооооооооооооолго пред да се појави Т од тито.Тито не направил нас луѓе:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:Тито нас и македонците не цицаше и ни ги растури земјите за да си добие резиденција на Истра и за да ги индустријализира Хрватска и Словенија.А за такви ко тебе има места како Сребреница,Овчара,Џаковица и други осталих :baeh:

a za tebe samo goli otok, more i to ti e aram za tebe. za vakvi `stavri` aram e kislorodot sto go disite.ti sto go pravis se vika rani kuce da te lae. vo titovo vreme se ziveese zivot a ne sega.

Ма каква Југославија вештачка држва издржана од амерички кредити....него нешо што највеќе ми штрчи,викај Бојкот на Израел а комунист си? Зар ти незнаеш од кој е створен комунизмот?:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Седете во школо децааааа со бегање ништо не се постигнува

Ма терај си како сакаш мене баш ме заболе уво,терај со верувањата дека турција пред да дојде на балканот пред све да асимилира од него пред да го исцрпи целосно дека била културно-уметничко-општествено напредна со среќа нека ти е:helou:

Ма каква Југославија вештачка држва издржана од амерички кредити....него нешо што највеќе ми штрчи,викај Бојкот на Израел а комунист си? Зар ти незнаеш од кој е створен комунизмот?:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Седете во школо децааааа со бегање ништо не се постигнува

Ма терај си како сакаш мене баш ме заболе уво,терај со верувањата дека турција пред да дојде на балканот пред све да асимилира од него пред да го исцрпи целосно дека била културно-уметничко-општествено напредна со среќа нека ти е:helou:

pa sto vrska ima tuka. mnogu absurdno mislenje, i amamot go sozdadoa turcite i sega ti ne banjaj se ostani smrdi ko les. kakva bezveza idea:pos2::pos2::pos2:a da zaborajv israel e komunisticka drzava pa sega treba da gi podrzuvam,lele kakva golema greska naprajv, aman be. kako zaborajv deka israel i porano bese komunisticka drzava. lele izvini aman. tuku mene mi e malku interesno srboman da gi saka izraelcite koi se najbliski so amerikancite koi ve bombardiraa pred nekolku godini.

Карл Марк и Енглез се евреи бе неписмењак,иди назад у школо уствари не иди у јасли и кажи ми кога ќе се вратиш то тогаш живео!:helou:

СрбоЛегенда, стварно треба да престанеш да ја споредуваш Србија со Турција. Турција немала уметност, немала ова немала она. Абе ќути си не брукај се овде пред сите. Терај работа и доста трескаш зелени.

Карл Марк и Енглез се евреи бе неписмењак,иди назад у школо уствари не иди у јасли и кажи ми кога ќе се вратиш то тогаш живео!:helou:

znam be abdalu eden ama ne gledam pricina ako tie se evrei jas da ne gi bojkotiram. a znam deka i tie da bea zivi ke gi bojkotiraa evreite koi se kapitalisticki gubrinja. razbra nepismen covek?

За 500 години политическо господство на Балкан турците не оставиха ни еден ебан архитектурен паметнит.Нито един.Освен неколко джамии.За 500 г.Па кој се е шетал на север и на запад знае каква е разликата с земите кои са били под Австроунгарија например.За 500 г една каменна обштествена зграда не оставиха тија диваци.А земете една Будапешта за сравнение.14 век Балканите беа в фаза к'сен феодализам а ни врнаха в робовладелскиа строј 1000 г назад.

haha stvarno imas nekoi psihicki problemi pa sakas svoite kompleksi da gi lecis na forumot. pogolema stoka od tebe ne znam dali postoi, turcite nemale civilizacija. abe abdal turcite koga se banjaa vie smrdevte na lajna be kopuk i ti sega ke dojdes da mi zboruvas za civilizacija.more za vas cetnicite samo tito bese lek.

А за тебе само ИЗРАЕЛ е лекот... :tapp:

decko znam deka ne ti e lesno ama priznaj ednuska, odi istanbul vidi ednuska sto e topkapi saray vidi dali imalo umetnost. sporedi literatura, muzika, likovna umetnost pa da vidime dali bese zabraneto ili ne pa da gi sporedime dvete strani. a sto ima vo srbija? piperki i grav. lele kakva umetnicka vrednost. decko ne zaboravi studiram umetnost i tesko deka ke mozes da najdes kontra argumenti ako pocnam sega za umetnosta vo turcija. zato zatni si ja taa smrdliva usta bidejki pocna da smrdi. klosar si be abdal so da pram, mislis deka ako nafuras ovde nekoi gluposti nie ke gi prifatime taka. nikoj ne pie nafta ovde. anladin mi top evladim ?

Уметност во Турција има колку во штала полна со волови и крави ете толку ума...!!!
А она останатото е се или изменето или изрушено од старите цивилизации, а највеќе од ВИЗАНТИЈА и нејзиниот главен град КОНСТАНТИНОПОЛ...!!! Турците само ја "намирисале" таа уметност и сега ти мислиш дека е таа нивна...??? :pos2::pos2::tapp::tapp:

tuku mene mi e malku interesno srboman da gi saka izraelcite koi se najbliski so amerikancite koi ve bombardiraa pred nekolku godini.

Е видиш... е тоа е чудно А..??? Се додека тепаат Палестинци мене Евреите ми се мили и ги подржувам...

А како тоа ти го мразиш Изреал , а ги сакаш педерите од САД...??? Тоа не е чудно...???:tapp:

А за тебе само ИЗРАЕЛ е лекот... :tapp:

Уметност во Турција има колку во штала полна со волови и крави ете толку ума...!!!
А она останатото е се или изменето или изрушено од старите цивилизации, а највеќе од ВИЗАНТИЈА и нејзиниот главен град КОНСТАНТИНОПОЛ...!!! Турците само ја "намирисале" таа уметност и сега ти мислиш дека е таа нивна...??? :pos2::pos2::tapp::tapp:

Е видиш... е тоа е чудно А..??? Се додека тепаат Палестинци мене Евреите ми се мили и ги подржувам...

А како тоа ти го мразиш Изреал , а ги сакаш педерите од САД...??? Тоа не е чудно...???:tapp:

Делије вие да ја сонувате не можете да ја замислите Турската историја,турската култура и нивната музика бидејќи сте толку ограничени што не сакате да знаете ништо повеќе од Србија и ќе ве молам пак да се потрудите да дебатирате без меѓусебно да се навредувате.

Еве еден линк на кој ќе можете да дознаете нешто повеќе за Турција оти како што гледам врска немате за ништо.

Турската култура, уметност, архитектура и музика

Поздрав:helou: И ќе ве молам без офтопик коментари за Израел и Палестина имате друга тема овде зборуваме за Турција.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom