Туѓите неуспеси

Не се тешам со такви работи, но познавам многу луѓе кои тоа го прават цело време и на нерви ми одат :uvo:

Дали се тешите со туѓите неуспеси?Колку пати сум се зачудувала од примери,особено на факултет.
На пример: колку испити положи?
- Два.
- Уф добро е,јас 4 положив

Или друг пример: До кај си со учење?
- до 150 страна
- Уф добра сум била бе јас,200 страни поминав

Ова се значи некои банални примери кои ме потикнаа да ја отворам темава.

Дали вие се замарате со неуспесите на другите и дали неуспесите на другите ви служат за да си го кренете сопственото его и да се утешите дека има некој со полоша ситуација од вас?

Дали на човекот му е потребно да знае дека некој е понесреќен или понеуспешен од него,за да ја смири својата душа?

Никако не си дозволувам да се замарам со туѓите неуспеси, иако знам доста кои го прават тоа. Сопственото его ништо не може да ми го крене повеќе од сатисфакцијата дека ЛИЧНО ЈАС сум си завршил работа за мене, која сум сакал да ја завршам за да си постигнам некој резултат и да се докажам сам пред себе, отколку да се докажам дека сум подобар од некој друг. А утеха бараат сите. Само не на ист начин. Никако не ми е утеха ако некој ми каже дека не научил ништо (дадов пример, според објаснувањето на темава), затоа што тоа мене не ми игра никаков фактор во моето учење.
Не мора да прашам, за да знам дека има некојкој не е толку успешен колку мене. Едноставно секогаш има подобро, но секогаш има и полошо. И на крај на се’, воопшто не ме интересираат достигнувањата на другите. Живеам за себе, а не за другите.

Velat deka covekot se uci na greskite ama nekoi nikako da naucat pa nivniot neuspeh go pripisuvaat na drug i mislat deka site im se potsmevaat?! Koga nekoja e stalno neuspesen kolku i da bides dobar,realen ili ne znam kakov ke dades komentar za neuspehot. Licno jas ne se raduvam na tugjite neuspesi,im pomagam na nekoi da se naucat i da uspeat ama na kraj izleguva narodnata deka prle se uci a ne magare... Ima momenti ama tie se mnogu retki koga nekomu mu se sitam na neuspehot,toa go pravam bidejki toj celo vreme protiv mojot uspeh ili necij drug namesto da zeme primer od tie sto uspeale pa i toj da uspee.Teska tema e taa,barem kaj nas vo Makedonija ne mozat mnogumina da ja svatat a zosto,bidejki za neuspesite svoi gi obvinuvaat drugite...

Воопшто не ми е потребно такво тешење, навистина. Мене ни најмалку нема да ми значи дали тој или таа положиле 3 или 4 испити или не положиле ни еден. Ако јас не сум положила тогаш ќе бидам незадоволна за самата себе, а нема да се тешам зошто сум подобра од некој друг, односно зошто има и полоши од мене.. Јас за такви работи си поставувам цел, ако не ја остварам, сигурно дека нема да ме утешат туѓите неуспеси:vozbud:

воопшто не гледам на неуспесите на другите пошо и јас не сум кузне шо....ако не успеал во нешо ке видам да му поможам нешо ако имам поке од него и нема да се фалам со тоа...

Нити гледам така нити се замарам... Додека јас имам 39 страни научрно повеќе од колегата, тој можеби знае што ке се падни, или на мајкаму брачедата има внук кој што е професор и ке му изваде 6-ка ос напишано име и презиме. Џабе се споредуваат, нема ефект тоа. Секој со своите одговорности, обврски и успеси. Затоа има поуспешни, понеуспешни, снајдителни и луѓе со врски (ова со врските за Леандра :smir:) во професијата.

не ми треби тешење, некогаш можеби ми треба ама шо е то е

Хммм..па незнам баш.Не дека се радувам на тугите неуспеси,ама ми се има случено да се тешам.На пример ако направам слаба некоја писмена полесно ми е ако знам дека цел клас ке добие слаби оценки :)
Тогаш се тешам дека не сум единствена :)Можеби не е ок ама тоа е...:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom