Трик! Со помош на гаранцијата да добиете нов телефон

• Креатор на темата Креатор на темата Jane
  • Време на започнување Време на започнување

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
vdc4vy.jpg

Сте купиле нов телефон пред година дена и гаранцијата наскоро истекува. Посакувате да ви дадат нов телефон бесплатно?

Еве како ќе го изведеме тоа:

Исвадете го капакот од батеријата и батеријата
Поврзете 12V адаптер со конекторите од телефонот за батерија како што е покажано на сликата.
Интегрираното коло ќе исгори и телефонот ќе цркне. Нема да има никакви знаци од ова и сервисерите од Нокиа нема да можат да видат дека вие сте му направиле нешто на телефонот и ќе мора да ви дадат нов телефон (стариот нема да може да се поправи:)).

Не го правете ова ако телефонот не е под гаранција!!!
Не го правете ова ако не сте сигурни дека телефонот никогаш не бил полиен или паднал во вода и дека не е паѓал и е оштетен од удари!!!
Не го правете ова ако не го разбирате ова што го кажувам!!!:)

Е сега вака.
Темава ја ПРЕВЕДОВ зошто ми се виде интересна. Па сега од некој сервисер чекам мислење дали стварно работи триков.

Епа таму кај што го прочитав имаше околу 30 коментари. 7-8 што пробале им дале нов телефон, а другите имаа напишано дека е премногу ризично и нејќеле да пробаат.
Па еве некро како сервисер може да ни каже.

Јас мислам дека има добри шанси да го спржиш чипот и да познаат дека е рокнат од повисок напон,ама ај сепак да почекаме Некро као постручен да се изјасни на темата.

Jas bigo dal mojov mob. na testiranje ama neam garancija:nenene: :pos:

Jane напиша:
vdc4vy.jpg

Сте купиле нов телефон пред година дена и гаранцијата наскоро истекува. Посакувате да ви дадат нов телефон бесплатно?

Еве како ќе го изведеме тоа:

Исвадете го капакот од батеријата и батеријата
Поврзете 12V адаптер со конекторите од телефонот за батерија како што е покажано на сликата.
Интегрираното коло ќе исгори и телефонот ќе цркне. Нема да има никакви знаци од ова и сервисерите од Нокиа нема да можат да видат дека вие сте му направиле нешто на телефонот и ќе мора да ви дадат нов телефон (стариот нема да може да се поправи:)).

Не го правете ова ако телефонот не е под гаранција!!!
Не го правете ова ако не сте сигурни дека телефонот никогаш не бил полиен или паднал во вода и дека не е паѓал и е оштетен од удари!!!
Не го правете ова ако не го разбирате ова што го кажувам!!!:)

Успева не дека тестирав на мојот мобилен али другар со голи жици директно од стекер со 220 вати го полнел мобилниот и МОБИЛНИот шут доун д систем :pos2::pos2::pos2: сол односно сакам да кажам све му изгорел и сеа не му работи

ајде.... :pos:

ми се има случено многу пати, ама не под гаранција туку чоек му се расипал пуњачот и сеа да не купува од пазар од тие неоригиналните по 100 денари а скап му бил тој од 600 денари оригиналниот и решил да стане електроничр.
Штета што ништо не му влегло во главата додека учел во основно која е разликата мегу најизменична и еднонасочна струја.

п.с. Посигурно е дека тој што ке го направи овој експеримент дека ке отиде на сервис одколку телефонот.

иначе еве сега ке би објаснам што се случува и што може да се случи кога ке ставите мобилен телефон кој прима 5.2 волти едносаночна струја со 150 до 850милиампери на час на градската мрежа за наизменична струја.

значи кај нас во Македонија е нестабилен напонот понекогаш може да се дигне и до 260волти но тоа воопшто не игра улога за да цркне телефонот, доволно е и 20 волти струја макар и еднонасочна да е па да цркне.
Најчесто горат кондензаторите порадио тоа што тие се и заштита.
Во ГСМ технологијата кондезаторите се заменети со капси кои се исто така доста чувствителни посебно кај сониериксон и самсунг телефонит дури и 2/3 волти да се покачи напонот тие цркнуваат и го исклучуваат мобилниот телефон. На прв изглед е мртов телефонот но со промена на капсот пак си функционира се нормално.
Сименсите пак имаат друг вид на заштита наречена пагање на софтверот т.е. чим има мали неправилности поврзани со напонот и други работи телефонот се исклучува т.е. со еден збор кажано хибернира но не се изгубени податоците. т.е. се зависи од сервисот каде што ке го однесете ако го однесете во овластениот промо сиеменс сервис сакате некете они ке ви кажат бидете срекни што ви го напраивме телефонот, наместо да исфлешуваат само епром и да го вратат имејот назад они цел firmware менуваат на телефонот оти им е полесно и така се губат сите податоци - се надевам ова не го ни сфативте ниту пак сте го запамтиле.

Значи да прејдеме на главното.
Моторолите посебно в3, в360, л2, л6, л7 и сите понови од П2к серија чим ги стаиш на 220волти напон им нема спас, поради едноставна причина - немаме стручен сервис.

Др, шо да ви кажам... зависи каква ви е среката кога ке го правите ова... може да се расипе само понењето, може да цркне телефонот - како во поголемиот дел од случаевите, може да рокне ко бомба и да умрете. :toe:

п.с. пазете жиците каде што се голи, значи без облога да не ги допрете со раце.

па со срека.

п.с. ако не ви се инвестира ова во вашиот телефон а сакате да видите како функционира идете на бит-пазар купете по 2-300 денари телефони и видете што ке се случи.
Ај сеа на темава можеме и искуства да си споделуваме.
п.с. можете и видео да снимате додека го правите експериментот.

Напиша толкав пост ама нипти битно со целта на темата.
Ти донесе некој таков телефон што ќе направиш? Ќе му важиш гаранција, ќе му го поправиш, нов ќе му дадеш??? Тоа ме интересира.

хаха... ова и го очекував. Никаков резултат и покрај толку галамење, но некој професионален во оваа работа ке ме сфатеше што сакав да кажам.

Значи како прво телефонот ако мириса на изгорено ке му го акнам од зграда.

а ако е допрен на повисок напон макар и несакајки и колку и да ми галами демек неоригинален бил полњачот или пак не е он ништо виновен неможе никако да ми докаже дека телефонот сам од себе се умртвил оти пред него ке го отворам и ке му покажам што точно изгорело.

п.с. купи си од бит-пазар некој ефтин телефон стај го на 220в едно пола секунда значи само и после 1 месец пак ке смрди на изгорено.

Читајте пациенти од светскиот гсм форум.

hi masters..yesterday i got one k300i mobile...
which is dead... and it got dead coz the owner cut the charging cable and switch it direct in 220volts....
the golden ic is blast....
space is also damage...
only the power redlight blink when insert the baterry ....
any one have any idea... how to handel this ....
regards...
mate give him back and tell him next time to charge him on 10000
smile.gif

just kiding,I think that cpu can't hold that much voltage also the lines over pcb are made for low voltage so if you want to play see if he will power up only by changing the golden ic
Good Byeeeeeeeeeeeeeeee
220v?????? he turned smoke ....is garbage now!!!!!! use only for holding paper in the wind ....... hehe!!
biggrin.gif
is hard to belive this

that men is to stupid to have a phone

unbeliveble

Абе Јане не кажува за 220 волти... за 12 волти адаптер....

каков е ефектот тогаш? дали пак ќе се познава тоа смрдењето... со 220 се знае, и пластиката ќе се стопи...

Паметни се сервисерите и кога нема да го чепнеш ке ти кажат дека ти е отваран и чепкан а не кога намерно ке го заебеш

со 12волти е муабетот???? ајдееее јас па цело време регистрирам директни жички од градскиот (водовод ке реков) напон.

со 12волти директно на телефон скоро исто ко и 220 кај некои модели, посебно поновиве.
Јас имам приклучено на еден алкател 24волти - такво ми беше напојувањето, и се работеше нормално. Значи зависи од телефонот.

Како и да е ако изгори нешто - пак се приметува по мирисот - тоа е негативното само, мислам исто како човек нели???

mRnO напиша:
Паметни се сервисерите и кога нема да го чепнеш ке ти кажат дека ти е отваран и чепкан а не кога намерно ке го заебеш

хехе... се сложувам, ама не е кај сите така тие од алфа копи, германос, импулс, мобико и промо се со средно.

т.е. на нив не им е битно дали ке ти го напраат телефонот или не, битно им е на крај месец да си земат 15.000ки...

додека повекето од сервисерите работат на процент, кој е будала да ти признава гаранција на се? како би заработил тогаш???

се знае, гаранција има само на работите што не се расипуваат т.е. на ништо. А во случај ако се случи да се расипе нешто што подлежи под гаранција секогаш е виновен купувачот.

наравоучение.
Шо ке ви е гаранција? пример многу муштерии јас сум изгубил затоа што не давам гаранција на половните мобилни телефони.

Сабајле имав еден пациент сакаше да купи една нокиа 1600 за 1000 денари. Телефонот беше се екстра сочуван комплетен со кутија и помината гаранција пред 2 месеци од германос и затоа што не сум му давај јас гаранција не го купи, вика и шо ако кога ке искочам од врата и ми се расипе? а јас му реков седи тука пред мене со саати испробувај го, работи го што сакаш прај му на телефонот но на половни не даваме гаранција. мислам зошто да му давам???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom