Три прашања

• Креатор на темата Креатор на темата Radost
  • Време на започнување Време на започнување
Секој нека спие на она уво на кое што сака,но крајот никому не му бега.Секој нека си мисли за себеси.А кој грешно мислел,тогаш ќе се открие.

Еднаш The Goodess ми кажа:„јас живеам додека сум жива“.......тоа е многу болно,да знаеш дека и после смртта смрт те чека.Затоа верниците не живеат само додека се живи.......

Спијте вие на тоа уво (=

Ние можеби спиеме на едно уво, но има кој да не разбуди зошто со другото слушаме. Тешко на вас што будни седите на ушите и не слушате.

do nekoj so gi macat somnezi :) neznaci deka ako ''nikoj'' go nema videno Gospod i deka ne postoi ,vie koga se kacuvate vo autobus go prasuvate li vozacot dali ima vozacka? normalno ne, mu veruvate deka ima, ili pak koga vleguvate vo apteka mu vikate na apotekarot daj toa i toa i vi dava i vie gtate a sto ako vi dal otrov? vie opet mu veruvate.itn.. sekoj sto go bara Bog so celoto srce ke go najde

Еден младич се враќа дома по завршувањето на студиите на Западот.Кога пристигнува дома,им вели на родителите да му најдат некој ученик кој ќе биде способен да одговори на неговите три прашања.Неговите му ветуваат дека ке најдат,а тој повторно им напоменува дека на Западот истите три прашања ги поставил на неговите учители,најголемите стручњаци и професори,но никој не можел да му даде одговор.Родителите се упорни и по некое време наоѓаат еден старец кој на младичот му се чини ептен неспособен во споредба со стручњаците претходно,бидејќи овој бил прост во споредба со истите,образуваните....Но сепак,не ја пропушта шансата.Му се доближува на старецот и му вели: ’’Сигурен ли сте дека ќе можете да одговорите на моите прашања,на кои ниеден стручњак не одговори досега?„ И старецот вели: “Се надевам.Јас не сум образуван,но ете,со Божја помош ќе се обидам да ти дадам одговор„.Младичот му вели:
Прво прашање: “Дали Господ постои и ако постои,покажи ми го Неговиот облик!„
Второ прашање: „Дали постои судбина?„
Трето прашање: „Ако ѓаволот е створен од оган,зошто на крајот во оган ќе биде фрлен?И така и така нема да осеќа болка!Дали Господ мислел на сево ова?“
Наеднаш,старецот му удира многу силна шлаканица.Младичот се запрепастува и му вика: „Зошто ме удри?Не кажав ништо страшно!„
А старецот му вели :„Па не де,не кажа.Само што мојата шлаканица е одговор на твоите прашања....Кажи ми ти вака: „Како се осеќаш откако ти удрив шлаканица?„
Младичот вели :„Нормално осеќам болка“
А старецот: „Што значи веруваш дека болката постои?“
Младичот:„Па да,ја осеќам“
Старецот: „Епа тогаш покажи ми го нејзиниот облик!“
Младичот: „Неможам“
Старецот му вели :„Тоа е одговор на твоето прво прашање.Сите ние го чувствуваме присуството на Бога,иако не го гледаме Неговиот облик.А кажи ми дали ти синоќа сонуваше дека ќе ти удрам шамар?“
Младичот?„Не“
Старецот:„А дали некогаш во минатото си помислил дека баш денес од мене ќе добиеш шамар?“
Младичот:„Не“
Старецот:„Тоа е одговор на твоето второ прашање.Тоа е судбина.А кажи ми сега од што е створена мојата рака со која те ошамарив?“
Младичот:„Од месо“
Старецот:„А твоето лице(образ),од што е створено?“
Младичот:„Па исто,од месо“
Старецот:„Аха.А што осеќаш откако те ошамарив?“
Младичот:„Болка“
Старецот:„Тоа е одговор на твоето трето прашање.Иако и ѓаволот и пеколот се створени од оган,ако Бог сака,пеколот ке постане најболното место за ѓаволот....“

:wink:
Стварно е закон ни на крај памет не ми текнало ова објаснување.
Али стварно вреди

STETA STO RECISI NIKOJ NE JA PROKOMENTIRAL POENTATA. A APOKALIPTO BRAVO ZA ZABELESKATA, NAVISTINA NEKOGAS BOG TREBA DA NE ISSAMARA ZA DA GO VIDIME, SAMO STO ZA ZAL KAJ NEKOI LUGE NI TOA NE USPEVA, ISTO KAKO KAJ FARAONOT.
FINA ILUSTRACIJA RADOST ZA SITE ONIE KOI POSTAVUVAAT PRASANJA OD TIPOT JAJCETO ILI KOKOSKATA I DALI BOG MOZE DA NAPRAVI TOLKU TEZOK KAMEN STO NI SAMIOT NEMA DA MOZE DA GO PODIGNE!
KOGA SITE BI JA OSETILE SUSTINATA NA BOG, SE BI BILO POLESNO, PA DURI I NIVNIOT ZIVOT NA ZEMJAVA.

Не е лошо, само некако по таа логика се чини дека постојат и дедо Мраз, и Снежана и седумте џуџиња, и Црвенкапа и цо. :icon_mrgr

Ima edna mnogu dobra,za toa zosto Bog dopusta stradanje vo svetot.Ja imam ednas poodamna spomnato....
+Eden covek odi na frizer,i dodeka frizerot go sisa,si pravat muabet,debatiraat na najrazlicni temi.Vo nekoja od niv bila i temata za religija.Frizerot mu rekol na covekov deka ne veruva vo Boga,deka dovolno e da izlezes na ulica za da vidis deka Toj ne postoi.Mnogu pati gledal napateni luge,koi mnogu stradale vo zivotot,bolni,siromasi....Razgneven od toa,mu vika deka Gospod ne postoi,zosto koga bi postoel,ne bi dopustil tolku stradanje i maki na zemjava.Covekot,koj patem,bil vernik,ne mu dal nikakov odgovor,molcel.Otkoga frizerov go isisal,si otisol.Po otprilika 10min. se vraka nazad vo frizernicata i mu vika na frizerot:"Znaes sto?!FRIZERITE NE POSTOJAT!!!"
A frizerov go gleda zacudeno i mu vika:"E kako ne postojat,samo sto te isisav,pred 10min!"
A covekov mu veli:"Da,mene me isisa,no sega samo sto pominav na ulicava vidov mnogu nesredeni luge,necisti....Koga frizerite bi postoele,ne bi imalo tolku nesredeni i necisti luge na svetov!!"
A frizerot mu vika:"Pa da,ama toa e taka,bidejki tie ne dosle kaj nas da se isisaat.Koga bi dosle,bi bile i sredeni,i cisti."
A covekov mu vika:"Pa tokmu taka.I lugeto koga bi se obrakale kon Boga,ne bi imalo stradanje i bolka na svetov.Toa e taka,bidejki tie ne se ni obrnuvaat kon Boga,isto kako sto nesredenite luge,ne se obrnuvaat kon tebe!"

Ne e problem sto ne idat na frizer nego sto ne znaat da se iscistat samite sredat samite al dobro potesko e da se objasni sam svoj frizer pricata :smir:

Ne mi se dopaga oti go distancira covek od boga kako da se toa nekoi uslugi koj gi dava nekoj odnadvor i zavisni sme od nego... malce aludira na crkva kako posrednik i zatoa ne aj podrzavam pricata 100 % al ima poenta !:smir:

Ne e problem sto ne idat na frizer nego sto ne znaat da se iscistat samite sredat samite al dobro potesko e da se objasni sam svoj frizer pricata :smir:

Ne mi se dopaga oti go distancira covek od boga kako da se toa nekoi uslugi koj gi dava nekoj odnadvor i zavisni sme od nego... malce aludira na crkva kako posrednik i zatoa ne aj podrzavam pricata 100 % al ima poenta !:smir:

-Pa ako veke zborime za kosata,da,osven frizer neznam koj ke mi ja sredi ili isisa dobro!Taka e i so Boga,tuka ne se raboti za usluga,tuku zosto toj nekoj e nesreden odnosno strada....Mnogu e poentata podlaboka.....A normalno,e dadena komparacija za da se dolovi smislata na prikaznata....Sto patem,e cista vistina.
-Crkvata i e Dom Bozji.Neznam na sto tocno mislis,no kako i da e,taa e mnogu posebno mesto,a ne institucija.....

STETA STO RECISI NIKOJ NE JA PROKOMENTIRAL POENTATA. A APOKALIPTO BRAVO ZA ZABELESKATA, NAVISTINA NEKOGAS BOG TREBA DA NE ISSAMARA ZA DA GO VIDIME, SAMO STO ZA ZAL KAJ NEKOI LUGE NI TOA NE USPEVA, ISTO KAKO KAJ FARAONOT.
FINA ILUSTRACIJA RADOST ZA SITE ONIE KOI POSTAVUVAAT PRASANJA OD TIPOT JAJCETO ILI KOKOSKATA I DALI BOG MOZE DA NAPRAVI TOLKU TEZOK KAMEN STO NI SAMIOT NEMA DA MOZE DA GO PODIGNE!
KOGA SITE BI JA OSETILE SUSTINATA NA BOG, SE BI BILO POLESNO, PA DURI I NIVNIOT ZIVOT NA ZEMJAVA.

Mislam deka ne mozhe da procita. Probaj so pogolemi bukvi.

Еден младич се враќа дома по завршувањето на студиите на Западот.Кога пристигнува дома,им вели на родителите да му најдат некој ученик кој ќе биде способен да одговори на неговите три прашања.Неговите му ветуваат дека ке најдат,а тој повторно им напоменува дека на Западот истите три прашања ги поставил на неговите учители,најголемите стручњаци и професори,но никој не можел да му даде одговор.Родителите се упорни и по некое време наоѓаат еден старец кој на младичот му се чини ептен неспособен во споредба со стручњаците претходно,бидејќи овој бил прост во споредба со истите,образуваните....Но сепак,не ја пропушта шансата.Му се доближува на старецот и му вели: ’’Сигурен ли сте дека ќе можете да одговорите на моите прашања,на кои ниеден стручњак не одговори досега?„ И старецот вели: “Се надевам.Јас не сум образуван,но ете,со Божја помош ќе се обидам да ти дадам одговор„.Младичот му вели:
Прво прашање: “Дали Господ постои и ако постои,покажи ми го Неговиот облик!„
Второ прашање: „Дали постои судбина?„
Трето прашање: „Ако ѓаволот е створен од оган,зошто на крајот во оган ќе биде фрлен?И така и така нема да осеќа болка!Дали Господ мислел на сево ова?“
Наеднаш,старецот му удира многу силна шлаканица.Младичот се запрепастува и му вика: „Зошто ме удри?Не кажав ништо страшно!„
А старецот му вели :„Па не де,не кажа.Само што мојата шлаканица е одговор на твоите прашања....Кажи ми ти вака: „Како се осеќаш откако ти удрив шлаканица?„
Младичот вели :„Нормално осеќам болка“
А старецот: „Што значи веруваш дека болката постои?“
Младичот:„Па да,ја осеќам“
Старецот: „Епа тогаш покажи ми го нејзиниот облик!“
Младичот: „Неможам“
Старецот му вели :„Тоа е одговор на твоето прво прашање.Сите ние го чувствуваме присуството на Бога,иако не го гледаме Неговиот облик.А кажи ми дали ти синоќа сонуваше дека ќе ти удрам шамар?“
Младичот?„Не“
Старецот:„А дали некогаш во минатото си помислил дека баш денес од мене ќе добиеш шамар?“
Младичот:„Не“
Старецот:„Тоа е одговор на твоето второ прашање.Тоа е судбина.А кажи ми сега од што е створена мојата рака со која те ошамарив?“
Младичот:„Од месо“
Старецот:„А твоето лице(образ),од што е створено?“
Младичот:„Па исто,од месо“
Старецот:„Аха.А што осеќаш откако те ошамарив?“
Младичот:„Болка“
Старецот:„Тоа е одговор на твоето трето прашање.Иако и ѓаволот и пеколот се створени од оган,ако Бог сака,пеколот ке постане најболното место за ѓаволот....“

Мнооогу добра приказна,,и поучна,,и вистинита :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom