Инспириран од еден актер под име Wizz Air Ви(д)иш Га (па га Не видиш) и еден сега многу популарен неактивен член од форумов мене во последно време ми се кења од следниве колумни низ печатените медиуми и социлајни мрежи.
Најдобар начин и зачин за да бидеш популарен е да напишеш подолг статусслешколумна која ќе има миљон споделувања и два миљона лајкови. Како до тоа?
1. Додај 4000+ пријатели на Фејсбук. Не е битно кои се, и шуто и рогато, битно да те прифатат.
2. Напиши подолг статус слеш колумна која ќе ги содржи следниве моменти:
a) дека си незадоволен/разочаран/изнервиран/бесен слеш особено битно да нагласиш е моментот дека ти е преку к.р
б) Незадоволството и сите други емоции од точка а) насочи ги кон моменталната состојба.
в) Моменталната состојба може да се однесува на било што од сметката за струја преку гужвите во вторник и петок во ЈСП па се до младиот кромид кој не е со исти вкус како лани. Особено може не загарантирани ама големи шанси за успех имаш ако чепнеш една или двете од следните точки: меѓуетничките односи и политичките партии.
г) Во првиот дел од колумната не се штеди на револтот и пцовките. Но не заборавај да ги упатиш кон сите партиципанти и да не држиш страна за да не изгледаш како Миленко или Бранко Гержожжовски. Мајки, шајки, ти се повраќа, ти се гади, тапчовци, неписмени идиоти се и Вардар и Пелистер и Пехчево и Дебар и Камени и Стоковна Куќа Мост и Дуле и Коки и Близу и Далеку и Александар и Искендер (односно пак Александар) се да оду у к.рац.
д) Во вториот дел биди good cop. Фокусирај се на атеолиберокосмополвеганозенбудоалтернативовудиален срањотии. Луѓе сме сите, ајде да се дружиме (Мачорот Леополд од екс СССР цртаните филмови-заб. на ав.), подај рака, водење љубов, марш за заедништво, не на предрасудите и останати декадентни розеви фантазии. Особено на јачина се достигнува со цитат од некој си фактор Х од историјата од Епикур и Евлија Челебија па се до Мартин Лутер Кинг и Роберт Шуман.
3. На крајот стави некоја песна. По можност пост панк или Вудсток стајл. Текстот во песната нека биде а'ла Јунајт Јунајт Јуроп стајл.
4. Објави го сето тоа на Фејсбук и останати социјални мрежи.
5. Факултативен boost ќе постигнеш ако имаш пријатели по веб порталите што тоа ќе го стават на нивните страни.
6. Wait for it.... waaaaait for iiiiitttttt.....
7. Џек пот!!! Сркај си лајкови и споделуваља.
Лајкови и споделувања од млади револуционери кои ќе го сменат светот. Со моќта на маусот. И Јасер Арафат шалот. И Вуди Ален филмовите. И се така до следната дупешка што некој од погоре ќе ни ја приреди и покрај силната заложба на интернет анархистите со В фор Вендета аватари и истоимени маски за Први Април на плоштад. А тогаш, одиме на следна таква колумна со повторно истите и истите и истите и истите и истите состојки и тоа трае и трае и трае и трае и трае и трае.
Искрено, ВИЕ мене сте ми преку кур. Јавете ми се кога со вашите attention whore демек дипломатско избалансирани просеравања ќе постигнете некоја поента in real life, па макар и од каучот. Ама, секогаш постојат црните овците кои се множат, кои не можат да видат дека се овци, кои сметаат дека овци се сите останати а они не, кои ќе ги читаат, споделуваат и лајкаат вашите дегутантни, декадентни, до дијареа репетирачки исти курац различни хипстерски паковања, повторно и повторно и повторно и повторно и повторно.
Ајт сега марш на школка во парк каде што ќе ја извојувате својата слобода преку правење ѓубре на тревникот со ќесиња и шишиња Скопско од литро и пол слушајќи некои несфатени бендови.