- Член од
- 19 март 2011
- Мислења
- 18.984
- Поени од реакции
- 40.197
Нормално не. Кој нормален би коментирал било која од глупостите на Серл.
Дистинкцијата на Серл помеѓу intentionality и as-if intentionality е сосем коректна.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Нормално не. Кој нормален би коментирал било која од глупостите на Серл.
Сосема небитно, самите дефиниции му се каша попара и се невредни за експериментален пристап, затоа и немаат никаква тежина.Дистинкцијата на Серл помеѓу intentionality и as-if intentionality е сосем коректна.
Intentionality = интенцијалност. Мислам дека ова би бил подобар превод. И токму за таа интенцијалност напишав.Интенцијалност, или интенционалност е правилниот превод?
Зборуваме за интенционалноста сфатена онака како што ја дефинира Серл?
--- надополнето: 23 септември 2013 во 21:34 ---
Ако ова се однесува на интенционалноста за која зборува Серл, тогаш потполно ја промашува поентата.
Имаш право, Шемсо. Интенционалноста е конструкт кој не брка работа во научни истражувања. Свеста единствено може да се објасни како нуспродукт (или епифеномен) на компутациите кои се одвиваат во мозокот, и тоа е доволно.
Имаат компутациите кои се одвиваат во компјутерот свест како епифеномен и ако не зошто би немале по истата логика?Калкулаторот?
Интенционалноста ако се разгледува од материјален редукционизам не постои туку е чиста каузалност, но земајќи го во предвид тоа што материјализмот е фундаментално трул и фалшлив и не може никако да ја објасни ни свеста првенствено и ако тргнеме од идеалистички агол да гледаме на нештата свеста, таа е неиспитана па и недостапна за испитување територија и можно е да ја поседува интентционалноста како својство, како што сметал Декарт на пример. Нема како да се докаже или негира. Обидот за докажување на својата (не)интенционалност на човекот е ист случај како кучето кога ќе си ја брка сопствената опашка. Или обид некој да си докаже дека не е „мозок во тегла“ или не се наоѓа во некаков Матрикспритоа земајќи го во предвид тоа што го немате Морфеус да ви понуди црвена или сина пилула
Интересно е што ние поседуваме интуитивно знаење точно што е тоа интенција како идеја, но „проблемот“ настанува подоцна кога гледа низ призма на материјалистичка логика па си велиме еј не може, сигурно сум во грешка, мора да е илузија таа интуиција. Уште повеќе како што се повеќе се задлобочуваат некои во таа логика па свеста ја сведуваат де на ниво на биолошки процес, па на електрични сигнали, па на крајот на компјутација. Кант се превртува у гроб од глупостиве. Еве како на пример овја кој е сметан за „еден од најголемите умови“ на денешницата кај пошироката јавност. За тие што се запознаени со проблемот кажаното е огромна смешка.
http://www.dnaindia.com/scitech/189...al-brain-can-provide-form-of-life-after-death
Не знам колку е веродостојно пренесено но смислата е таа "the 71-year-old theoretical physicist said that he’s of the opinion that the brain is like a programme in the mind, which is like a computer, so it’s theoretically possible to copy the brain on to a computer and provide a form of life after death“Рајот и пеколот на Данте звучат пологично. Хокинг иако несомнено интелегентен човек, сепак е далеку од гениј и има толку глупости вакви изнатропано вредносно што глупав човек не може за 10 животи да ги постигне.
Те разбирам. Ама, ова што го застапуваш е: а) дуализам, кој е побиен, и б) научно недокажливи тврдења.
Право чудо е колку е научно неписмен Серл, во рангот на француските шарлатани. Кога би знаел малку невробиологија, би знаел дека болката е сосема "интенционална" и го наведува организмот да заземе соодветен став према извесна ситуација и опкружување (чувај енергија, седи на едно место, не превземај ризик). Исто е и со анксиозноста. Анскиозноста е страв кој и тоа како ја одредува "интенциозноста". Анксиозен глушец се движи во затворен простор, не излегува на отворено да се храни, не испитува нов простор.Малку е дугачко, ама корисно е за да се следи дискусијата.
Intentionality and Consciousness
An important feature of the majority of mental states is that they have an “intentional” structure: they are intrinsically about, or directed toward, something. (Intentionality in this sense is distinct from the ordinary quality of being intended, as when one intends to do something.) Thus, believing is necessarily believing that something is the case; desiring is necessarily desiring something; intending is necessarily intending to do something. Not all mental states are intentional, however: pain, for example, is not, and neither are many states of anxiety, elation, and depression.
Право чудо е колку е научно неписмен Серл, во рангот на француските шарлатани. Кога би знаел малку невробиологија, би знаел дека болката е сосема "интенционална" и го наведува организмот да заземе соодветен став према извесна ситуација и опкружување (чувај енергија, седи на едно место, не превземај ризик). Исто е и со анксиозноста. Анскиозноста е страв кој и тоа како ја одредува "интенциозноста". Анксиозен глушец се движи во затворен простор, не излегува на отворено да се храни, не испитува нов простор.
А ова со верувањето е верување, желбата е желба делува како Латас да му го пишувал.
Каде е Стеф кога е најпотребен???Да бев малце помлад и да немав златен занат ќе се шалтав на биохемија. Секундарно.
Каде е Стеф кога е најпотребен???
Со стегнато тело до биохемија! Ова е веќе аплициран трансхуманизам, на лицу мјеста!Еве го бе, тука е до мене. Пиеме суперџус од сурутка и те збориме колку ти е боље као певаљка.
Со стегнато тело до биохемија! Ова е веќе аплициран трансхуманизам, на лицу мјеста!