Торти!

  • Креатор на темата Креатор на темата DeviL_32`
  • Време на започнување Време на започнување
леле фала многу ! многу ја сакам оваа торта мајками ја има 2 пати напраено , ама не сака да губи време да ми каже како се праи, бидејки мисле дека ке ја утнам и дека сум мала. Ама јас утре ке си купам и ке си ја направам еднаш веке... :P
ако не сака да губе време да и покаже како се прават таа торта мислам дека не е мајка.
Сепак мислам дека е второто и дека не ти ја кажува бидејки те мислела дека си уште мала и дека може да ја утнеш .
 
A да не претера малце? Ја онака си кажав а ти за збор ме фати.. ц.ц.ц Не дека несака туку несака да ме мачи да правам туку таа да ми направи на готово + никогаш и немам спомнато да ме научи само сигурно така ке реагира или ке стои над мене за да ми покаже ако незнам а вака на раат ке си правам :P
Ај отидовме офф топик.
Не се брукај ваака... -.-''
 
ако не сака да губе време да и покаже како се прават таа торта мислам дека не е мајка.
Сепак мислам дека е второто и дека не ти ја кажува бидејки те мислела дека си уште мала и дека може да ја утнеш .

Има 13 години, логично е да не се замара мајка и со тоа цел живот е пред неа има кога да готви :smir:
Инаку ова со хоплата нема шанси да го утнеш. Изматија добро хоплата и после ставаш ред бисквити (прво потопи ги во млеко за да бидат меки) па ред хопла и така додека имаш.

п.с. дека правиш првпат не прави со сите бисквити и со цела хопла, малку направи колку за да знаеш за друг пат :pipi:
 
Има 13 години, логично е да не се замара мајка и со тоа цел живот е пред неа има кога да готви :smir:
Инаку ова со хоплата нема шанси да го утнеш. Изматија добро хоплата и после ставаш ред бисквити (прво потопи ги во млеко за да бидат меки) па ред хопла и така додека имаш.

п.с. дека правиш првпат не прави со сите бисквити и со цела хопла, малку направи колку за да знаеш за друг пат :pipi:

Фала, ке направам по два реда, колку за почеток :D
 
Има 13 години, логично е да не се замара мајка и со тоа цел живот е пред неа има кога да готви :smir:
Инаку ова со хоплата нема шанси да го утнеш. Изматија добро хоплата и после ставаш ред бисквити (прво потопи ги во млеко за да бидат меки) па ред хопла и така додека имаш.

п.с. дека правиш првпат не прави со сите бисквити и со цела хопла, малку направи колку за да знаеш за друг пат :pipi:
епа супер ,уште од тогаш да се уче, ако не друго ке стекне навика.
лошо се изрази девојчето во реченицата,не требаше да каже мајка ми не сака да си губе време со мене .
 
TORTA.jpg

GUMENI KOLAC

KORE
3 dcl šećera
3 žličice sode bikarbone
3 žlice kakaa
6 žlica pekmeza- nije bitno kakav
5 žlica ulja
7 dcl mlijeka
2 vrečice vanilin šećera
30 dkg brašna

KREMA
1/2 l mlijeka
5 žlica brašna
20 dkg šećera
25 dkg margarina
glazura
10 dkg čokolade za kuhanje
5 dkg margarina
Priprema

KORE:-Sve sastojke smiješaj skupa . Smjesa će biti tekuća ali ne brini jel takva mora biti.Podijeli na 3 dijela i ispeci 3 kore.
Peći na 180-200 stupnjeva 5-7 minuta jer budu jako brzo gotove.
Da su gotove znat ćeš po tome kad sva bude suha.Ako se i duže peče nema veze.

KREMA:- Odvojiti malo mlijeka i u njemu razraditi brašno.Ostatak mlijeka stavi da se kuha te staviti i šećer da se otopi.Kad mlijeko zakuha dodati brašno.
U hladnu kremu dodati izrađeni margarin
.

Kremu podijeli na dva dijela i premazati kore.
Preliti s glazurom od čokolade koju ste otopili na pari.

Staviti u frižider da se malo stisne


Се извинувам што текстот не е на македонски јазик :smir:
Ама ова вреди да се направи и да се проба.
 
Ресана торта

СОСТОЈКИ
750g ресани
250ml млеко
250g маргарин (1 коцка)
1 шолја ситно исечкани ореви

ИНСТРУКЦИИ ЗА ПРИГОТВУВАЊЕ
Секое колаче ресана исечете го на 4 парчиња и ставете ги сите ресани во голем длабок сад.
Ставете тенџере на оган. Додајте ги во него млекото и маргаринот. Мешајте додека маргаринот не се стопи целосно, а кога ќе се случи тоа, тргнете го тенџерето од огнот. Оставете го да се олади.
Со изладеното млеко прелијте ги ресаните. Додајте ги исечканите ореви. Мешајте внимателно со дрвена лажица или со рака. При мешањето не употребувајте премногу сила за да не се издробат ресаните.
Со рацете оформете ја смесата по желба или ставете ја во голема модла.
За попримамлив изглед, стопете поголемо количество темно чоколадо и прелијте ја тортата. Најлесен и најбрз начин да ја завршите тортата е само да изрендате чоколадо по целата нејзина површина.
Оформената торта оставете ја да отстои во фрижидер 2-3 часа.

Нема да погрешите ако ја сервирате тортата со парче свеж портокал. За декорација, ние употребивме дел од кората на портокалот, експандиран ‘рж и малку чоколаден прелив.

Ако ви здодее аромата на портокал или ако вашите најблиски сакаат нешто поразлично, едноставно изберете ресана со друг вкус и ќе добиете „нова“ торта.
 
Еве ја мојата втора чоколадна торта, само што ја направив :) Кој го сака рецептот нека прати ПП.

DSC02047.jpg

DSC02055.jpg
 
Рецепт од мојата омилена торта:

10 јајца,
450 гр шеќер,
150 гр шеќер во прав,
4 ќесички ванилин шеќер,
60 гр густин,
500 мл млеко,
250 гр маргарин,
600 гр јагоди (замрзнати),
3 ќесички пудинг од ванила,
1 ќесичка пудинг од јагода,
200 гр чоколадо за готвење,
4 ќесички шлаг,
И хартија за печење.

Прво одделете ги белките од жолчките.

Подготовка на тесто:
Со миксер изработете ги белките додека не добиете пенаста смеса, а потоа постепено додавајте 150 гр шеќер. Рерната загрејте ја на 150 степени. Тепсијата обложете ја со хартија за печење, можете малку да ја намачкате со масло. Истурете ги белките и печете ги 1 час на 150 степени, така што повеќе да се сушат отколку да се испечат.

Подготовка на чоколаден прелив:

Растопете 200 гр чоколадо за готвење и истурет го врз испечената кора од белки. Оставете да се олади и ставете ја во фрижидер.

Фил 1:
10те жолчки изматете ги со миксер заедно со 100 гр шеќер, додадете ги 4. ванили, густинот и 1 пудинг од ванила. Згрејте пола литар млеко и постепено во него додавајте ги жолчките. Постојано мешајте за да не настанат грутки, треба да добиете густа смеса. Оставете го филот да се олади. Со миксер изматете го маргаринот, постепено додавајте го шеќерот во прав, а потоа и изладениот фил со жолчки. Ставете ја смесата во фрижидер. Доколку се појават грутки уште еднаш изработете ја смесата со миксер, пред нанесување.

Фил 2:
Во сад за готвење ставете 1 чаша вода и 200 гр шеќер. Оставете ги да повријат и додадете ги јагодите. Кога ќе зовријат додадете 2 ќесички пудинг од ванила и 1 ќесичка пудинг од јагода (пудинзите пред да ги додадете во смесата со јагоди, посебно измешајте ги со малку вода и внимавајте да не се создадат грутки). Оставете го филот да се олади.
Откако тестото и филовите ќе се оладат, започнете со филување. На тестото првин се нанесува жолтиот, па црвениот фил, а најгоре ставете го шлагот. Декорирајте со јагоди, вишни или чоколадни мрвици.
 
Овошна торта њам:D
Fruit_Cake2010-01-21-12-57-18.jpg

 
.леле ги обожавам....Најубава домашна торта ми е касато , а за купечки сите од канела
 
Драги форумџики (Олимпија, CafeDelMar и др. на кои не можам да се сетам сега) ај ве молам споделете рецепт за овошна торта (со јаготки). Рецептата на Хич ме бендиса, но никогаш не е лошо да имаш повеќе идеи.
И ме интересира дали некој знае како се прави домашен сируп од јаготки за декорација.
ВИ благодарам :love:
п.с. Ќе изненадувам за роденден во сабота, па ептен треба да е спешл тортата и на вкус и на декорација. :)
 
Драги форумџики (Олимпија, CafeDelMar и др. на кои не можам да се сетам сега) ај ве молам споделете рецепт за овошна торта (со јаготки). Рецептата на Хич ме бендиса, но никогаш не е лошо да имаш повеќе идеи.
И ме интересира дали некој знае како се прави домашен сируп од јаготки за декорација.
ВИ благодарам :love:
п.с. Ќе изненадувам за роденден во сабота, па ептен треба да е спешл тортата и на вкус и на декорација. :)

Имам правено повеќе со јагоди, ќе ги побарам другите рецепти ама оваа ми е фаворит. И лесна е за правење и е премногу вкусна и освежувачка. :)
Домашен сируп немам правено, најчесто го користам сирупот од слаткото. :)
 
Драги форумџики (Олимпија, CafeDelMar и др. на кои не можам да се сетам сега) ај ве молам споделете рецепт за овошна торта (со јаготки). Рецептата на Хич ме бендиса, но никогаш не е лошо да имаш повеќе идеи.
И ме интересира дали некој знае како се прави домашен сируп од јаготки за декорација.
ВИ благодарам :love:
п.с. Ќе изненадувам за роденден во сабота, па ептен треба да е спешл тортата и на вкус и на декорација. :)
Шо ќе се замацуваш за малце, купи торта и шлакни си ја во фаца ете му изненадување:icon_lol:
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom