Тој/Таа не е како другите?!

• Креатор на темата Креатор на темата Eliza
  • Време на започнување Време на започнување

Eliza

EliXiR
Член од
10 ноември 2008
Мислења
129
Поени од реакции
3
Fakt e deka denes sekoj sekogo izneveruva koga zboruvame za drugite.
A zosto koga stanuva zbor za onoj/onaa shto e so nas skoro sekogash se veli "ma daj nema sansi toj/taa ne e kako drugite"?

од кај ти тој факт цуро, еве јас на пример не изневерувам, ме посакуваат многу пичиња, ама не давам, и затоа ме викаат лошо куре:pos2:

затоа не генерализирај никад !

а имам и одговор на твоето прашање, тоа ти е една посебна 'психа кај лугето, исто као, коа ке отидеш кај некои родители у маало, да им кажеш дека нивното дете си го видел како се дрогира за да превземат нешто околу тоа...знаеш што ке добиеш што си бил отворен и искрен...кур по чело од нив...

ке кажат...види го овој е ненормален скрос...моето дете, па уште на врата дошол да каже...неееееееее...

а знаат и тоа добро...ама простаклук селски тоа е,

а да збориш за другите а да не се глеаш самиот...е тоа е тоа...македонски синдром на прикриена сељанштана...пуно има такви, исто е и со паровите, за друг ке зборат а нивните се пердашат на велико, или задоволуење на сопственото его...душевна салмонела би кажал јас.:baeh:

Субјективни размислувања базирани на лоши искуства, не факти.

A zosto koga stanuva zbor za onoj/onaa shto e so nas skoro sekogash se veli "ma daj nema sansi toj/taa ne e kako drugite"?

Доверба. Не е во прашање било кој, станува збор за личноста која ја љубиш и со која си изградил посебен однос, и како особено важен сегмент од тој однос е токму меѓусебната доверба.

...епа има ваков сличен пример кај мене во зграда...таа да има дечко..таа да пуши...таа да има слаби оценке во школо..нема шансе...сите така велат кога за неа ќе се рече нешто..на постариве не моеш д аима докажеш дека не е таква како шо с епонаша пред нив..ама ајде...тоа е..
..инаку неам појма причина з аова...можда сакаат доказ кој ќе го видат со свој очи па да поверуваат..инаку мразам..кога некој шо сум го видела прави се и сешто..а постариве збора као "цвеќе за мирисање"..тоа ме нервира мноооооооогу:nerv:..а може да кажам дека имам слично мсилење со постов над мене =)

да збориш за другите а да не се глеаш самиот...е тоа е тоа...македонски синдром на прикриена сељанштана...пуно има такви, исто е и со паровите, за друг ке зборат а нивните се пердашат на велико, или задоволуење на сопственото его...душевна салмонела би кажал јас.:baeh:

ДА,тоа е ТОА.....душевна салмонела:pos2:

Грешиш.
Еве ти гратис совет: никогаш не генерализирај луѓе:smir:.

Благодарам за советот:smir:
(погрешен збор употребив)

Убав наслов ама мислев за нешто друго се зборува. Енивеј никогаш не сум кажала такво нешто, зашто секогаш во мене постои доза несигурност во партнерот колку и тој мене да ме обожава хех. Сите ние можеме да изглумиме, па од кај да знам каков бил во претходниот живот кога не бил со мене, може пак да му се вратат истите навики и размислувања. Колку и да си по 24 саати со некого тој пак ќе изнајде начин да направи нешто, а ти да не приметиш. Затоа дај му слобода нека лета, верувај нема да посака ништо. Неможам да тврдам дека е светец, од кај да знам што прави кога не сме заедно, а искрено ич не се замарам. Сите сме исти на некој начин, на сите ни е слатко забранетото овошје колку и да не смееме да го јадеме, така да против тоа неможеш.

Доверба. Не е во прашање било кој, станува збор за личноста која ја љубиш и со која си изградил посебен однос, и како особено важен сегмент од тој однос е токму меѓусебната доверба.

Да,така е,но зар оние кои изневеруваат не се дел од некој таков посебен однос?!

Сеуште се обидувам да разберам зошто на изневерувањето гледате како на процес а не како на потклекнување на моменталната ситуација и нејзино евентуално пролонгирање?
Сериозно, зарем некој некогаш знаел како ќе стојат работите пред да се случат, бил свесен за тоа како ќе бидат изиграни потезите на шаховската табла.
Сите ние сме дел од посебен однос со битните луѓе во нашиот живот, релацијата што ја имаме е процесот кој што се менува, шифтира и создава, изневерувањето може да биде дел од тоа или не, зависи од желбите и контролата што ја поседуваме.
Гррр ...

Не можеш да знаеш кому можеш да веруваш, а кому не, впрочем не е тоа поентата, битно е во даден момент да имаш доверба во партнерот и да веруваш дека настаните ќе се одвиваат во посакуваната насока. Наивно е човек слепо да се држи до ставот "нема шанси да ме изневерува" кога постои нешто што укажува на тоа, но зошто би се сомневал во партнерот доколку не постои некоја основана причина.

Ти била во врска со некој за кој можеш да речеш "Mа ист е како сите други, сигурно негде се е*е со некоја!" ?

Секој има потреба дури е во врска,да биди со некој друг.Не зборам за то да се деси едно 100тина пати.Зборам да се случи то еднаш,два пати.Се случва.Јас бев та шо велеше "никогаш нема да чукнам превара",го гледав то како најлошата работа шо можи да се замисли, и оп,се случи и то.Сватив шо како и готовооо.Се случва бе,луѓе сме...:salut:

Сеуште се обидувам да разберам зошто на изневерувањето гледате како на процес а не како на потклекнување на моменталната ситуација и нејзино евентуално пролонгирање?
Сериозно, зарем некој некогаш знаел како ќе стојат работите пред да се случат, бил свесен за тоа како ќе бидат изиграни потезите на шаховската табла.
Сите ние сме дел од посебен однос со битните луѓе во нашиот живот, релацијата што ја имаме е процесот кој што се менува, шифтира и создава, изневерувањето може да биде дел од тоа или не, зависи од желбите и контролата што ја поседуваме.
Гррр ...

е тоа драга лејди, зависи од гените шо си ги носиме, некои се полиберални некои поконзервативни...и така...:smir:

ПС. боже, шо поише растеш, се по убава си...пу пу машала...:back:

Zosto?Bidejki ti imas mnogu ubavo mislenje izgradeno za nego,te pravi srekna i taka natamu,i koga ke razberis,ne deka ne veruvas,tuku NE SAKAS da veruvas,ne sakas da ti se rasipi srekata od SAMO od eden muabet od koj bez razlika dali ima 80% sansa da e tocen,za tebe sepak ima ostanati 20% sto se dovolno da imas nadez deka se e vo red.Ili vo najkratki crti kazano,poubavo ti e da se lazis samata sebe. Mnogu e tocna izrekata deka "nadezta posledna umira",a vo slucajov se ima uste nadez,se dodeka ne vidis so sopstveni oci...
I za kraj ne e slucajno koga se veli,deckoto/devojkata sekogash posledna doznava.....

Шансите мојот дечко да ме извара се еднакви со шансите да ја извара дечко и комшиката, значи нема „не е како другите“. Како статистичка можност постои подеднакво. Се што може да му се случи на некој друг, може да (и најверојатно ќе) ми се случи и мене.

Прашање на личен избор е колку доверба ќе си дозволиме да имаме во партнерот, а тоа во идеални количини би било ни премалку ни премногу. Не треба да одиме во ниедна од екстремите, значи ни да бидеме беспричински сомничави, ни да му веруваме безрезервно. Треба да се има доверба во партнерот, која по правило треба да оди под рака со љубовта, ама секогаш со доза резерва и спремни на најлошото, зошто во ништо не можеме да сме сигурни, а и љубовта е променлива категорија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom