Тодор Александров

• Креатор на темата Креатор на темата Мартин$
  • Време на започнување Време на започнување
Боре Протогеров е убиен од Ванчо Михајло единствено поради тоа што го сметал за конкурент и за иден претседател на ВМРО. Ништо чудно и зад убиството на Алекснадров да стои Михајлов.:toe:

Стои и после го „одмаздва“. :facepalm:

Еј Трну а вистина ли е дека внуката на Гоце Делчев-Катерина Нурџиева го опишува Александров како негативна личност во нашата историја?

Точно е,имам читано текстој или па да не гледав емисија,ќе се потрудам да побарам.

Инаку Протугеров е прадедо на Мартин Протугер секретар на Влада

Еј Трну а вистина ли е дека внуката на Гоце Делчев-Катерина Нурџиева го опишува Александров како негативна личност во нашата историја?

Да гледав интервју со внуката од Гоце Делчев и на Александров го нарече гробар на Македонците

Инаку Протугеров е прадедо на Мартин Протугер секретар на Влада

Не е точно. Протуѓеров немал деца.

Мартин Протуѓер по мајчина линија е внук и на Леон Огненов, близок соработник на Даме Груев со кого го формирале охридскиот комитет на Организацијата. Огненов заедно со Петар Чаулев во 1913 го кренале Охридското востание.

Бичиклиски е потомок на војводата Стоил Бичиклиев кој во 30-те години на 20 век со својата чета дејствувал во Источна Македонија. Важел за еден од најблиските соработници на Тодор Александров.

Конгресот прифаќа резолуција, со којашто го оправдува Ив. Михајлов за убиството на Протогеров. Во неа се кажува, дека уште пред септември 1924 г. Ал. Протогеров, служејки се со заблуди и интриги постојано се стремел да го осрамоти името на Т. Александров, да создава расположение против него, што доведува и до неговото убиство. Со своето поведение тој внесувал раскол во организацијата и ја довел во опасност нејзината целовитст и самостојност. Тој е учесник и во убиството на Т. Александров. Имајќи предвид кажаното, според резолуцијата на конгресот, Иван Михајлов го исполнил својот долг, кога решил и дал заповед за неговото убиство. Со тоа тој ги зачувал врвните интереси на организацијата.
Во специјална резолуција на конгресот ВМРО декларира, дека ќе го продолжи делото на Т. Александров и ќе се бори за извојување на полна политичка автономија на Македонија.

ADVISOR: Немој молим те да го браниш тоа ѓубре Ванчо Михајлов по влашка линија.
Негова заслуга е згаснувањето на историското ВМРО и Горноџунмајските атентати во кои загинале многу видни македонски дејци.

И да BTW гледај го интервјуто со Михајлов на yoуtube вo 2 дела и ке видиш самиот каков изрод бил.

Кој кого правда брее? Текстов го цитирав појма немам за овие односи Александров Михајлов и остали.

Од каде го најде жити се дека Михајлов е Влав ???

Дали вреди да се збора за Тодор Александров во наговата книга `Се за Македонија` се самиот се кажува,инаку зошто го повлекол потписот од договорот на 24 мај 1924 година во Виена ако не бил со царот?

А за Ванчо Михајлов уста не се отрвора иако отепа безброј Македонци по наредба на бугарските служби.

Тодор Александров е еден од најголемите македонци и престанете да го претставувате човекот како бугарофил. Слава му. :oeoeoe:

Тодор Александров е еден од најголемите македонци и престанете да го претставувате човекот како бугарофил. Слава му. :oeoeoe:

Над твојот пост има човек кој го тврди спротивното:toe: Докажи си ја тезата :smir:

Јас мислам дека има на форумов многу луѓе кои што ја докажаа тезата дека Александров е Македонец и дека се борел за Македонија а не бугарофил како што го претставуваат. Најдолем доказ за мене е онаа слика на која што се гледа натписот "През голготата кон независна Македонија" и бројните писма за кои што зборува за независна Македонија. Толку од мене.:salut:

dobro be ilija ajde ti sega objasni: zosto Gjorce bil blizok so Stamoliski -najgolemiot dusman na makedoncite i VMRO vo celost.

Nemam namera da go crneam Gjorce ama rabotite bile i se mnogu matni. Ne moze za nekoj izjavi pisma dokazi i slicno da se zemaat zdravo za gotovo, a za nekoj drugi da vazat drugi pravila.

Vo sekoj slucaj Todor Aleksandrov e prestrogo ocrnat vo istorija od nekoi krugovi sto taka im odgovaralo.

Немам појма од кои причини Ѓорче бил близок со Стамболиски.
Кои писма се земани здраво за готвово а за кои не, за какви правила зборуваш човеку?

Некни слушав изјава на историчарот Чиприганов(така мислам дека се викаше) и кажа дека Александров се борел за автономија на Македонија, но лугето во неа ги сметал за бугари. Е сеа колку е тоа точно јас немам поима.

Кој кого правда брее???? Текстов го цитирав појма немам за овие односи Александров Михајлов и остали. од каде го најде жити се Михајлов Влав ???
ајдеее:nesvest:
Па влав бил бе ванчо михајлов. Ти шо мислеше дека е?

Ovie muabeti nemaat kraj, sekoj izleguva so svoi verzii i sekoj gi gleda nestata na svoj nacin, ali jas sega ke odam malku of topik i ke gi prasam lugeto koj sto plukaat po Aleksandrov i go deklariraat deka bil Bugarofil i sl ( Jas licno smtam deka ne e taka ama mozebi gresam) ''ako ovie site luge bile predavnici i se borele za Makedonija vo Bugarska ramka ( iako ima eden ton dokazi kade sto ja imaat Makedonija na karti, kalendari, pari, i slicno vo etnicki granici) togas spored koj arsin ili standardi gi velicime tie sto ja vklucija MAKEDONIJA kako del od Jugoslavija, ke napomenam- Makedonskiot narod nikogas ne se borel za nekakva Jugoslavia. prasanjeto e sega od kade se opravduva taa postapka. Nekoj ke rece " pa taka ja steknavme slobodta". Togas se postavuva prasanjeto " Dali takva ista sloboda ke nemavme i so tatarive" ? Duri ima razlika vo toa sto tatarive se zalagaa za celosna Makedonija vo sklop na BG a ne samo del vaka rasparceni. I ako se slucese taka i sleduvase istototo scenario kako so Jugoslavija pri eventualno delenje bi se odvoila cela MK a ne del vaka kako sto sme sega. I da ne odam vo stilot "sto bi bilo koga bi bilo" muabetot mi e kazam deka imame dvojni standardi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom