Тинитус

• Креатор на темата Креатор на темата BOJ@N
  • Време на започнување Време на започнување
Цинедил не смеам, алергичен сум, Стугерон Форте нема.
... активната супстанца во двата лека е (cinnarizine), секоја таблета содржи 75 mg цинаризин (затоа и двата се означуваат како „форте“ / висока доза)
... цинаризинот е антагонист на калциумовите канали и хистаминските H₁ рецептори, неговото дејство се состои во:
- спречување на контракциите на мазните мускули во крвните садови.
- подобрување на церебралната (мозочната) и периферната циркулација.
- намалување на надразливоста на вестибуларниот апарат (се користи при вртоглавица - вертиго, зуење во ушите и морска болест).

images.jpgтгб.jpg dbimagea853.jpg

ЦИНЕДИЛ е производ на наша компанија Алкалоид , додека Стугерон форте е оригинален фармацевтски производ произведен од Јансен (Janssen Pharmaceutica).

... фармацевтските производители користат различни помошни - ексципиенси (како сврзни, дополнувачи, конзерванси, ароми и бои, тие не лекуваат сами по себе, но се главни за стабилизирање на лекот, негово полесно голтање и правилно ослободување во телото).

... двата лека содржат лактоза монохидрат како главно средство за полнење и врзување, па лицата со тешка интолеранција на лактоза мора да бидат внимателни со двата производа.

- алкалоидов Цинедил најчесто користи класична комбинација на лактоза, пченкарен скроб, микрокристална целулоза, повидон и магнезиум стеарат и таблетите се бели по боја.

додека јенсовиот т.е.кркин Стугерон форте покрај лактоза и пченкарен скроб, често содржи специфични згуснувачи како што е поливидон (PVP K30), талк и магнезиум стеарат и таблетите се жолти по боја бидејќи содржат и жолта прехранбена боја (Sunset Yellow).

... за најголем дел од пациентите, овие минимални разлики во помошните супстанции немаат никаков ефект врз лекувањето, но кај некои како кај тебе се појавува преосетливост и алергија посебно од жолтата прехрамбена боја кај стугерон, акај цинедил тоа не е присутно зошто е бела таблета, ама ете кај тебе е обратно.
... разлики во скробот или целулозата можат да направат едната таблета да се разгради во желудникот неколку минути побрзо или побавно од другата, што кај екстремно чувствителни пациенти дава чувство дека едниот лек „подобро им делува“.

... кај Цинедил најчесто се користи пченкарен скроб (corn starch) или негови деривати (натриум скроб гликолат) како средство за распаѓање на таблетата. Некои оригинални формулации користат компиров скроб или микрокристална целулоза со различен квалитет и преосетливост на одредени видови скроб или нивни остатоци (траги од глутен кај нечисти скробови) може да предизвика кожна реакција.

... како лепило за да се формира таблетата, Цинедил користи малку поинаков тип на полимер (најчесто класичен Повидон - PVP) и затоа кај некои луѓе, одредени молекуларни тежини на повидонот или полиетилен гликолите (PEG) можат да предизвикаат алергиска реакција на кожата (осип, чешање) што изгледа е причината кај тебе на алергија од Цинедил.

земав и слушно апаратче од 550 евра и ми помина Тинитот,
...носењето слушно апаратче не може трајно да го излечи (да помине засекогаш) тинитусот, но значително го намалува или целосно го маскира зуењето додека се носи.

Последно уредено:
Не сум алергичен на бор...ушната докторка од Железара ми препиша Цинедил плус Олигопин и да носам слушен апарат.Цинедил не смеам, алергичен сум, Стугерон Форте нема.Олигопин земав 15 дена, земав и слушно апаратче од 550 евра и ми помина Тинитот, да чукнам во дрво....шефицата у блиската аптека пак користи неуробион кога ќе има проблем....инаку умав Мениеров синдром со вртоглавици и изгубив слух на десно уво, ама тоа уште пред 25 години...носев некој апаратчиња што идат преку фондот, ама не ги биваше и ги фрлив, ова е подобро, само на 40-60 дена се затнува и треба или чистење или замена на цревцето, 200мкд

Велиш си го „решил„ тинитусот со слушното апаратче? Сериозен си? Што чудо од апаратура е тоа?

(Извини на прашање, ама не сум убеден во успехот).

Велиш си го „решил„ тинитусот со слушното апаратче? Сериозен си? Што чудо од апаратура е тоа?

(Извини на прашање, ама не сум убеден во успехот).
имав напади на зуење, се појавуваа ненадејно, траеа по 30-50 минути, немаа врска со ушите...првин беа на 2 недели, па на 6-7 дена, по тоа зачестија преку 2-3 дена...Олигопон пиев 15 дена, по тоа и апаратче носам, други лекови сега не користсм во врска со тинитот, пред тоа земав МГ со гинко и силни Б витамини, а сега само МГ со Б6 и обични БКомплекс..Патем, билната аптека Кумановск;а, позади Даре Џамбаз, ми кажа дека има капки за подобрациркулација на крвите садови во мозокот, релативно ефтини, мислам оолу 250мкд....

имав напади на зуење, се појавуваа ненадејно, траеа по 30-50 минути, немаа врска со ушите...првин беа на 2 недели, па на 6-7 дена, по тоа зачестија преку 2-3 дена...Олигопон пиев 15 дена, по тоа и апаратче носам, други лекови сега не користсм во врска со тинитот, пред тоа земав МГ со гинко и силни Б витамини, а сега само МГ со Б6 и обични БКомплекс..Патем, билната аптека Кумановск;а, позади Даре Џамбаз, ми кажа дека има капки за подобрациркулација на крвите садови во мозокот, релативно ефтини, мислам оолу 250мкд....
Прецизирај која е таа аптека зад „Д.Џамбаз„. Благодарам...

И нормално, како се именувани посочените капки...ако ги знаеш.

Прецизирај која е таа аптека зад „Д.Џамбаз„. Благодарам...

И нормално, како се именувани посочените капки...ако ги знаеш.

Такви капки не земав, имав веќе купено Олигопин, ама знае продавачот за циркулација во мозокот,,,

Такви капки не земав, имав веќе купено Олигопин, ама знае продавачот за циркулација во мозокот,,,
Претпоставував дека се работи за „Стојанови„. Сум бил кај нив. Ќе ги барам и за посочените капки. Благодарам...

Претпоставував дека се работи за „Стојанови„. Сум бил кај нив. Ќе ги барам и за посочените капки. Благодарам...
... секој хербален препарат или додаток на исхрана мора да помине низ официјална процедура за одобрување пред да се пушти во промет, на амбалажата мора да стои број на решение од Агенција за храна и ветеринарство и серија на производот, доколку тоа го нема се ставате во здравствен ризик при користење.

... секој хербален препарат или додаток на исхрана мора да помине низ официјална процедура за одобрување пред да се пушти во промет, на амбалажата мора да стои број на решение од Агенција за храна и ветеринарство и серија на производот, доколку тоа го нема се ставате во здравствен ризик при користење.
Објективно земено но мислам тие што се земаат перорално не се опасни, освен ако се направе коини од опасни билки, како едно време некој во Бугарија што му текнако да праи тинктура од Атропа Беладона (во периодот кога фармацевтсите фабрики ги прекинаа таблетите со атропа беладона)...ама мојот матичен му а пациенти со незапирлива желудечна киселина им даваше со шприц од инекција Атропин во лажиче..па сега наминав кај една докторка што работи со хомеопатски лекови, јас мислев има чоек што и носи од Бугарија, но таа ми рече дека сама ќе го праи од Атропински ампули ??
А Штетни има и лекови, додека не се открије го клукаат народот. Мене пред 40 години летно време, затнати Алергични синуси матичниот ми лечеше со Кристални пеницилин инекции и инекции Кортико...Да не кажувам дека пред да го Забранат тетрациклинот американците ја продадоа лиценцата на Алкалоид, итн....

Објективно земено но мислам тие што се земаат перорално не се опасни,
...ауууу кое погрешно мислење!
ама мојот матичен му а пациенти со незапирлива желудечна киселина им даваше со шприц од инекција Атропин во лажиче..па сега наминав кај една докторка што работи со хомеопатски лекови!
...да не испадне „твојот матичен“ со срп, па да си го платиш тоа твое поверение со глава!
но таа ми рече дека сама ќе го праи од Атропински ампули ??
... матичен лекар е да даде здравствена услуга во преглед и воспоставување дијагноза, а не да приготвува и самата „да прави“ лек посебно од инјекции атропин Бог да чува, човек да се прекрсти, да знам која е твоја матична веднаш ќе ја пријавам за свесно загрозување на здравјето на пациентите!

Доколку сакате да користиш вистински и проверени хомеопатски препарати, тие треба да бидат набавени од лиценцирани хомеопатски аптеки или овластени претставници на реномирани хомеопатски лаборатории
па сега наминав кај една докторка што работи со хомеопатски лекови
... доктор НЕ СМЕЕ да изработа и работи со хомеопатски лекови, со тоа не само што ја злоупотребува положбата дека е докторка (ако воопшто е докторка), па има контакт со пациенти, туку го загрозува и нивното здравје што со закон е казнливо, а Лиценцата веднаш треба да и' се одземе!

... доколку имаш ќеф да користиш вистински и проверени хомеопатски препарати, тие треба да бидат набавени од лиценцирани хомеопатски аптеки или овластени претставници на реномирани хомеопатски лаборатории, а не таму од некоја докторка која тера дополнителен многу опасен бизнис за кој не екомпетентна ниту по професија ниту по работно место.
Штетни има и лекови, додека не се открије го клукаат народот.
...ако го знаеш овој факт, зошто за тебе не важи и токму тоа ти го правиш, не ти е мил животот?

- атропинот е силен лек кој ги блокира одредените нервни импулси и неговото неправилно дозирање (особено преку шприц на своја рака) може да предизвика сериозни несакани ефекти, вклучувајќи забрзана работа на срцето, висок притисок, проблеми со видот и проблеми со мокрењето.

- прво треба на таа твоја матична да и' дадеш до знаење дека ампулите (инјекциите) се направени за интравенозна или интрамускулна употреба, а нивното претворање во орални капки „на своја рака“ не е одобрено од ниту една регулатива за лекови, таа мисли дека ако ти стави во чаша со вода две капки од таа ампула со атропин и ќе ти го даде да испиеш ќе ја среди твојата желудачна киселина, мало сутра, ако ти се нафаќаш на таков ризик да си добиеш тахикардија, дополнително ќе се поремети работата на желудникот, воала повели пробај и плати одозгора пари за такво многу ризично „лекување“ и потоа Иван исцелител бил овако онаков, барем тој е неук и ризикот е уочлив, ама ова матичната со Лиценца за работа како доктор што прави опасни експерименти приготвувајќи лекови за што нема ни дозвола ниту право да го прави на своите пациенти во име на медицината и лекувањето, ете затоа треба пријава за вакви „доктори“!

...ауууу кое погрешно мислење!

...да не испадне „твојот матичен“ со срп, па да си го платиш тоа твое поверение со глава!

... матичен лекар е да даде здравствена услуга во преглед и воспоставување дијагноза, а не да приготвува и самата „да прави“ лек посебно од инјекции атропин Бог да чува, човек да се прекрсти, да знам која е твоја матична веднаш ќе ја пријавам за свесно загрозување на здравјето на пациентите!

Доколку сакате да користиш вистински и проверени хомеопатски препарати, тие треба да бидат набавени од лиценцирани хомеопатски аптеки или овластени претставници на реномирани хомеопатски лаборатории

... доктор НЕ СМЕЕ да изработа и работи со хомеопатски лекови, со тоа не само што ја злоупотребува положбата дека е докторка (ако воопшто е докторка), па има контакт со пациенти, туку го загрозува и нивното здравје што со закон е казнливо, а Лиценцата веднаш треба да и' се одземе!

... доколку имаш ќеф да користиш вистински и проверени хомеопатски препарати, тие треба да бидат набавени од лиценцирани хомеопатски аптеки или овластени претставници на реномирани хомеопатски лаборатории, а не таму од некоја докторка која тера дополнителен многу опасен бизнис за кој не екомпетентна ниту по професија ниту по работно место.

...ако го знаеш овој факт, зошто за тебе не важи и токму тоа ти го правиш, не ти е мил животот?

- атропинот е силен лек кој ги блокира одредените нервни импулси и неговото неправилно дозирање (особено преку шприц на своја рака) може да предизвика сериозни несакани ефекти, вклучувајќи забрзана работа на срцето, висок притисок, проблеми со видот и проблеми со мокрењето.

- прво треба на таа твоја матична да и' дадеш до знаење дека ампулите (инјекциите) се направени за интравенозна или интрамускулна употреба, а нивното претворање во орални капки „на своја рака“ не е одобрено од ниту една регулатива за лекови, таа мисли дека ако ти стави во чаша со вода две капки од таа ампула со атропин и ќе ти го даде да испиеш ќе ја среди твојата желудачна киселина, мало сутра, ако ти се нафаќаш на таков ризик да си добиеш тахикардија, дополнително ќе се поремети работата на желудникот, воала повели пробај и плати одозгора пари за такво многу ризично „лекување“ и потоа Иван исцелител бил овако онаков, барем тој е неук и ризикот е уочлив, ама ова матичната со Лиценца за работа како доктор што прави опасни експерименти приготвувајќи лекови за што нема ни дозвола ниту право да го прави на своите пациенти во име на медицината и лекувањето, ете затоа треба пријава за вакви „доктори“!
Ова што праи хомеопатски лекови не ми е матична, лошо сме се разбрале...а порано, пред 20 години тој што ми беше тогаш матичен кажа дека дал некому да пие од лажиче атропин, од ампула...но не сум прашал колку му дозирал и колку пати го прим3нувале тоа, јас тогаш набавив од Швајцарија дражеи со атропа беладона, етска доза....меѓутоа кога во Грција прашував за истите дали има, доктор грчки кажа ова е забрането во Грција...
Што се однесува до витамините и сл8чни работи, мислам дека НИКОЈ не води есап, се е тоа кому иде...ете се продаваат препарати со 100мг Селен а нема ич Е витамин ? Да не аборувам за тоа колку е доза на витамин или минерал и друго...има 101 толкување, а ги продаваат сите тие работи како додаток на исхрана...еве 2017 кога имаше сил3н вирус (почина мало дете во Охрид а Таравари после даде оставка од министер), купив во апт3ка препарат ПЕРГА, некој си шупелки од Градско производители. Претхпдно 2009 имав земано Саравита, другарот ја праеше, многу добро, ама ова од Градско беше прзреана, не чувана во фрижидер и имав пролив и повраќање....Пријавив кога дојдов во Скопје, ме направија будала тие од инспекцијата...а биле во Градско, г инајале во кафана и ќе ти пишуваат шупелките дека тоа е по правилата за мед....глупости, медот не е ферментиран производ а Пергата е...
Така да ни лековите не се сигурни...т.е. производителот ќе се осигури со дузини МОЖНИ нузпојавиа ти мисли му...еве на пример кардио мафијата зацртале дека секој над хх години треба да пие кардиопирин, а има луѓе што не го поднесуваат...а да не зборувам за по непознати лекови, ете од клинички ми препиша турски лек против алергија, за астматичари, а немам астма и можеби и не смеам да го земам ...

...еве 2017 кога имаше сил3н вирус (почина мало дете во Охрид а Таравари после даде оставка од министер),
...аман, А.Таравари нема чувство за сосвест, емпатија и одговорност, така да џабе му препишуваш совесност за оставка, вистина тогаш опозицијата (предводена од ВМРО-ДПМНЕ) бараше негова оставка по неколкуте трагични случаи со починати новороденчиња и двегодишно дете од Охрид во август 2017 година, но Таравари тогаш одби да се повлече од функцијата поради тие настани, изјавувајќи дека ќе се утврдува одговорност доколку се докаже лекарска грешка, а кога се докажала лекарска грешка? Никогаш!

... за време на неговиот втор мандат како Министер за здравство, тој поднел официјална оставка во мај 2025 година, но оваа одлука била донесена поради внатрепартиски и коалициски сакам/несакам во тогашната Влада на СДСМ и ДУИ, а Таравари се повлекол од позицијата Министер за здравство исклучиво за да се кандидира и да ја преземе функцијата градоначалник на Општина Гостивар по тогашните локални избори.

...за да после со промена на Власта, премиерот Х. Мицковски имал големо поверение во него, па исклучиво сакал тој да биде Министер за здравство, што нели, ако ме следиш пишував тука за најголема грешка на Премиерот, за што за кратко време се обелодени неговата природа на политичка дволичност (партиско скокање од една Влада во друга Влада) и алчност за пари со катна гаража и паркинг места!

...ајде да не идеме офф, темата е за Тинитус!

Јас имам пиштење во левото уво после ковидот т.е. после вакцината се појави. Барем јас така си го протолкував. Некогаш е поизразено, некогаш помалку, а често и го снемува. Баш сега кога пишувам е 1 од скала до 5.
Прочитав дека нема лек и не му се потресувам. На почеток мислев дека е до ушниот канал, ама испадна дека тој си е чист и во ред, само јас не сум во ред изгледа :D

Од она што е достспно по „Нет„-ов како инфо, тинитусот не го сметаат за болест, туку за симптом за нешта/болести кои допрва ќе му се случат на „носителот„ на тинитусот и дека за таа беља нема лек.

Некои „олабавувања„ на тинитусот кои се достапни на „Нет„-ов, во облик од „вежби„ околу ушите и черепот, се бескорисни и неубедливи...

Back
На врв Bottom