- Член од
- 6 февруари 2011
- Мислења
- 1.066
- Поени од реакции
- 4.525
Битолски бон-тон е општо прифатена ја пее цела сала лесна мелодија добар текст, точно дека кај нас е позната по гробарската верзија, но “шушана” како мелодија е распространета низ цел балкан иначе песната потекнува од ʼ60тите а мелодијата мислам дека не е автентична југословенска туку иди негде од истокот. Исто како и вие шо ја препеавте sara perche ti amo, можи и ќе заживее. Се гледа дека се трудите да наметните некој оргинален пристап шо е за поздрав, до сега мене ми нема некоја ваша влеземо во глава шо е субјективно мислење. Има една сега не ми иди ни текст ни ритам ептен ја форсирате ама многу лошо ми звучите како калинкари (неќам да ги навреда)битолски бон тон е најголемата глупост што има искочено у последно време од кај вас. Да беше 92ра ќе разберев, тогаш беше фора да се крадат мелодии или да се препеат песни од грчки, српски или други балкански групи а вие во 2024та се избацивте со верзија на "дошо је и тај дан умро је партизан". Следно ќе биде некоја препевка на "Где год ти да играш"... Стварно не знам како воопшто сте дале зелено светло за ова да пројде али ај, вие си знаете...
Не ме сфаќајте погрешно, не е лоша мелодијата. Комити пред 20 години ја имаат исто препеано (Тебе те сакаме, тебе те бодриме..), али во веќе подолго време многу се пази све што излага да биде оригинално. Од песни, корео, дизајни, фонтови, начин на изработка на транспаренти итн. Некад се дешаваат и киксови но како што иде времето се е поретко и поретко.
.Overall најоргинална до сега на тифо сцената имам и друг пат кажано, дефинитивно ФА и нека знае сега јадранот, дури имам гледано послем то многу навивачки групи го имаја земено ритамот дури едни Чеси/Словаци на хокеј ја рокаја. За мене од поновите најдобра ми е незастанвај само гази ги , мелодијата е од sway и текстот добро му легна. За разлика од пред 5/6 години новите генерации си донесоја и некој нов дух, секогаш можи подобро треба да се поработи и некој стари да се искоренат, за пофалба е тоа шо не се пеј повеќе ʼ63та значи свеста се крева за разлика од пред 20-30 години, на секое пеење на ʼ63та мислите ме носат на еден од најголемите македонци и битолчани Јонче Христовски кој ја загуби сопругата во тој земјотрес и во нејзина чест ја испеја песната Животе Мој една од мојте омилени. Трогателна приказна…