ТИФОМАНИЈА!

• Креатор на темата Креатор на темата 87_47
  • Време на започнување Време на започнување
битолски бон тон е најголемата глупост што има искочено у последно време од кај вас. Да беше 92ра ќе разберев, тогаш беше фора да се крадат мелодии или да се препеат песни од грчки, српски или други балкански групи а вие во 2024та се избацивте со верзија на "дошо је и тај дан умро је партизан". Следно ќе биде некоја препевка на "Где год ти да играш"... Стварно не знам како воопшто сте дале зелено светло за ова да пројде али ај, вие си знаете...

Не ме сфаќајте погрешно, не е лоша мелодијата. Комити пред 20 години ја имаат исто препеано (Тебе те сакаме, тебе те бодриме..), али во веќе подолго време многу се пази све што излага да биде оригинално. Од песни, корео, дизајни, фонтови, начин на изработка на транспаренти итн. Некад се дешаваат и киксови но како што иде времето се е поретко и поретко.
Битолски бон-тон е општо прифатена ја пее цела сала лесна мелодија добар текст, точно дека кај нас е позната по гробарската верзија, но “шушана” како мелодија е распространета низ цел балкан иначе песната потекнува од ʼ60тите а мелодијата мислам дека не е автентична југословенска туку иди негде од истокот. Исто како и вие шо ја препеавте sara perche ti amo, можи и ќе заживее. Се гледа дека се трудите да наметните некој оргинален пристап шо е за поздрав, до сега мене ми нема некоја ваша влеземо во глава шо е субјективно мислење. Има една сега не ми иди ни текст ни ритам ептен ја форсирате ама многу лошо ми звучите како калинкари (неќам да ги навреда) :D.Overall најоргинална до сега на тифо сцената имам и друг пат кажано, дефинитивно ФА и нека знае сега јадранот, дури имам гледано послем то многу навивачки групи го имаја земено ритамот дури едни Чеси/Словаци на хокеј ја рокаја.

За мене од поновите најдобра ми е незастанвај само гази ги , мелодијата е од sway и текстот добро му легна. За разлика од пред 5/6 години новите генерации си донесоја и некој нов дух, секогаш можи подобро треба да се поработи и некој стари да се искоренат, за пофалба е тоа шо не се пеј повеќе ʼ63та значи свеста се крева за разлика од пред 20-30 години, на секое пеење на ʼ63та мислите ме носат на еден од најголемите македонци и битолчани Јонче Христовски кој ја загуби сопругата во тој земјотрес и во нејзина чест ја испеја песната Животе Мој една од мојте омилени. Трогателна приказна…

Битолски бон-тон е општо прифатена ја пее цела сала лесна мелодија добар текст, точно дека кај нас е позната по гробарската верзија, но “шушана” како мелодија е распространета низ цел балкан иначе песната потекнува од ʼ60тите а мелодијата мислам дека не е автентична југословенска туку иди негде од истокот. Исто како и вие шо ја препеавте sara perche ti amo, можи и ќе заживее. Се гледа дека се трудите да наметните некој оргинален пристап шо е за поздрав, до сега мене ми нема некоја ваша влеземо во глава шо е субјективно мислење. Има една сега не ми иди ни текст ни ритам ептен ја форсирате ама многу лошо ми звучите како калинкари (неќам да ги навреда) :D.Overall најоргинална до сега на тифо сцената имам и друг пат кажано, дефинитивно ФА и нека знае сега јадранот, дури имам гледано послем то многу навивачки групи го имаја земено ритамот дури едни Чеси/Словаци на хокеј ја рокаја.

За мене од поновите најдобра ми е незастанвај само гази ги , мелодијата е од sway и текстот добро му легна. За разлика од пред 5/6 години новите генерации си донесоја и некој нов дух, секогаш можи подобро треба да се поработи и некој стари да се искоренат, за пофалба е тоа шо не се пеј повеќе ʼ63та значи свеста се крева за разлика од пред 20-30 години, на секое пеење на ʼ63та мислите ме носат на еден од најголемите македонци и битолчани Јонче Христовски кој ја загуби сопругата во тој земјотрес и во нејзина чест ја испеја песната Животе Мој една од мојте омилени. Трогателна приказна…
Fa se 100 godini za pesni pred site Mk grupi, ili bar bea. Ama tolku vreme ne se aktivni i uste go drzat vrvot. Alal da im e na tie dechki sto ja vodea grupata od 2009-2013-14 smetam deka go dostignaa maksimumot sto nema ni edna generacija da go projde dolgo vreme.

Агресивна младина веќе не е младина сега е само АГРЕСИВНА Центар Бојс се враќаат на голема врата, цпб спремајте се да ве брцаме IMG_1540.jpeg

Барав сабајлево да гледам Клиперс-Лејкерс, на крај налетав на Соколи-Овче Поле. Неповрзано со навивањево (убаво е да заживее тифо сцената меѓу младите на истокот), каква мизерија од кошарка имаме. Дури и на полошо отишло од сезоните кога навивавме со Комбат во трета и втора лига. Земале вовеле правило по еден странец во екипиве да има. Кај ги нашле овие америве, господ знае. Играта мизерија. Караколев гази со 100 години :D
Штета што е поделена на два региона, а во регионов во кој е КК Вардар нема екипи со навивачки групи.
Кога сме веќе кај Караколев. Кога премина од МЗТ во Работнички таму некаде во 2006 или 2007, беше најомразен лик кај ФА. Маста му ја вадеа. Го следеа со коли после тренинзи, му се закануваа, се посра братот :D
Штета што ради некоја болест мораше да прекине со кошарка некој период, се гледа дека го разбира баскетот во однос на младиве.
Затоа кога се повлече Фершпед од Работнички таму некаде 2008-2009та год прв му ја кидна и отиде во Торус (тогаш клуб во налет со многу пари). Кога дојдоа да играат во Парк со Работнички, ЦПБ на загревање му фрлаа 50ки и 100 денарки :icon_lol:

Одамна планирам тема за песни од мак тифо сцената да отворам, ќе биде интересно да се споделат песните од 90-тите досега. Да се види колку сме напреднале во поглед на текстовите.

Инаку, имаме добри песни во последнава деценија и во времето на Екипа Корео (и нешто малку пред нивно оформување кога член на УКБ ги правеше дел од песните, а дел беа смислени од The Club) и сега.

Од последниве години Градот Скопје има, Леле каква радост е (и добар текст), Идеалите од претците, преработкава на Sara perche ti amo, имаше певлива преработка и од O-Zone од Dragostea din tei, која не се пее многу (Уште се чудат како можеме, секој ден на тебе да е посветен, децата што со тебе се родија, уште живеат со истата емоција нанананана) итн.

Секако, на толку извадени песни има и некои утнати и тешко певливи. Некако повеќе е ставен акцент на подлабока смисла да има текстот што некогаш ја прави песната тешка за пеење.

ФА имаа неколку певливи песни, плус полесно е пеењето во сала, подобро звучат песните на спорт во кој лесно се ствара еуфорија, бидејќи е динамичен и цело време има кошеви/голови. На мртвилото фудбалско, чекаш корнер еднаш на 20 минути за да скока цела трибина, сам си правиш забава да не умреш од досада.

Од ФА за мене најдобри се две песни од аспект на певливост и значењето:
1. Не ми треба мене титула
2. О МЗТ те сакаме, роден сум јас цел плабо бел

Иако сум од другата навивачка група и навивам за Работнички, оваа утакмица е достигнат лимитот и најдоброто навивање во сала на мак тифо повторување на ова тешко.
Ваква атмосфера и навивање на утакмица на кошарка ракомет немало.На утакмицава паднаа и ударни транспаренти на дел од гробарските екипи од Македонија.

Иако сум од другата навивачка група и навивам за Работнички, оваа утакмица е достигнат лимитот и најдоброто навивање во сала на мак тифо повторување на ова тешко.
Ваква атмосфера и навивање на утакмица на кошарка ракомет немало.На утакмицава паднаа и ударни транспаренти на дел од гробарските екипи од Македонија.

Тука мислам падна трансот Гробари Битола ако не се лажам

Овој период немаше дете од основно школо да не се пали на Мзт или да не навива. И за 5 години цела општина умре...

А клипов иначе е репер за тоа колку уствари сме уназадени на тоа поле.

Кај е Партизан сега, а кај се сите наши домашни клубови. За Партизан со дешавките у Евролига цел свет ги дозна (а со тоа и Србија како држава). Нема поголема промоција за една нација/народ и култура, од спортот. Кај нас за ништо се нема слух, јбг.

Овој период немаше дете од основно школо да не се пали на Мзт или да не навива. И за 5 години цела општина умре...

А клипов иначе е репер за тоа колку уствари сме уназадени на тоа поле.

Кај е Партизан сега, а кај се сите наши домашни клубови. За Партизан со дешавките у Евролига цел свет ги дозна (а со тоа и Србија како држава). Нема поголема промоција за една нација/народ и култура, од спортот. Кај нас за ништо се нема слух, јбг.
Секој вистински навивач на мзт треба да му биде благодарен на Ивица до крајот на животот, човекот ги постави темелите на овој мзт кој ден денес е број 1 па 3 празни места па доаѓа Пелистер па ред други клубови меѓу кој спаѓа и Работнички. Тие години нема што да се коментира освен тоа дека фемили беа на ниво што и треба да биде. мзт игра со Партизан, Ѕвезда, Олимпија и клубови од тој ранг додека Работнички играше со Струмица у петок у5, играш со Пелистер у среда у 5. (Тогаш Пелистер беше тотално ирелевантен во мак баскетот) Од денешна перспектива нормално било што нивните натпревари биле со поголема посетеност и боље атмосфера.

Друго сакав да пишам колку се дигнавме како тифо сцена, 2025 е најдобрата година за навивањето после 2013/14. Имавме 10-11 години каде ниедна навивачка група немаше некој континуитет повеќе од две до три утакмици. Се сеќавам на едно дерби Вардар Пелистер на Градски работен ден мислам има 7 8 години.(Кој се сеќава нека ме поправи). Комити на запад 50тина души Чкембари не се дојдени. Исто Работнички мзт 2019 во Борис, ние 35 души а они 45 и тука се дофрлуваме демек сеа ќе се тепаме. Фала му на Господ помина најлошото и од сега само да се тера здрава приказна.
Позз кисс

Друго сакав да пишам колку се дигнавме како тифо сцена, 2025 е најдобрата година за навивањето после 2013/14. Имавме 10-11 години каде ниедна навивачка група немаше некој континуитет повеќе од две до три утакмици. Се сеќавам на едно дерби Вардар Пелистер на Градски работен ден мислам има 7 8 години.(Кој се сеќава нека ме поправи). Комити на запад 50тина души Чкембари не се дојдени. Исто Работнички мзт 2019 во Борис, ние 35 души а они 45 и тука се дофрлуваме демек сеа ќе се тепаме. Фала му на Господ помина најлошото и од сега само да се тера здрава приказна.
Позз кисс
Таа утакмица кога имаше 80-тина Комити на запад, а Чкембари ги немаше беше еден голем исклучок за дербињата и никаков репер не е за тифо сцената.
Таа полусезона Вардар се откажа од играње уште во второ пролетно коло, играше со младинци и Шкендија освои со 30+ поени разлика.
Им ги дававме утакмиците на сите што се бореа за опстанок. На Градски не' победија Пелистер, Победа и Скопје. Немаше никаков драж на утакмиците, решено првенство, Вардар дава утакмици, групата беше во пад ради неколку причини надвор од спортските и затоа тоа дерби помина на тој начин (и општо целата полусезона).

Од комитски аспект, сезоните во втора лига имавме далеку подобра атмосфера и изданија. Не дека годинава беше лоша (напротив), ама ситуацијата во клубот влијае и врз групата. Особено меѓу постарите генерации.
Ништо посебно не е тифо сцената. Чкембари имаат смена на генерации и помлади дечки кои подобро ја водат групата. На фудбал имаат слаба бројка, на ракомет се добри.
Уште Лозари и Рибари навиваат на многу утакмици во два спорта, но ништо спектакуларно во поглед на бројноста, само верност и одличен број на утакмици.
Тук таму на фудбал навиваат Ултра банда, Кратери, Војводи, Винари, Мајмуни и Калинкари, ама ништо специјално.

Од навивачки групи во сала, се вратија Кумани, вие имате малку подобра бројност од претходно и на истокот навиваат Овчари. ФА стандардни низ последниве 5 години, бледило, но верни.

Можеби ете е сезона со највеќе активност на групи, но пак ќе кажам, ништо посебно (со исклучок на Комити и Чкембари).

Одамна планирам тема за песни од мак тифо сцената да отворам, ќе биде интересно да се споделат песните од 90-тите досега. Да се види колку сме напреднале во поглед на текстовите.
Нека отвори било кој ваква тема, мислам дека ќе гори, ќе има стварно многу што да се зборува, само да оди во вистински правец дискусијата, а не секој само да си кажува за песните на неговата група и да ги крева во небеса, додека сите песни на останатите групи му се срање.
Може и во оваа тема да почнеме, како сакате.

Инаку кога се текстови во прашање, химната на Комити мислам дека е нешто што никој никогаш нема да го надмине.
Има јаки песни секако и на други навивачки групи, ама јас никако не би ја ставил на пример од ФА - Нека знае Јадранот, пред химната на Комити.

Не постои ниту една друга навивачка песна што толку се има етаблирано меѓу народот, луѓе што немаат стапнато на трибина знаат во 3 сабајле да ги разбудиш да ти ја испеат.
Се кладам и дека не постои член на Македонска навивачка група што скришно дома си ја нема пеено, без разлика што никогаш тоа јавно нема да го признаат.:D

Толку има некое длабоко значење текстот, идеолошки, патриотски, навивачки, емотивно...
Нема Македонец што може да остане рамнодушен на тие стихови.

Посебно делот:

Црвената е за крвта врела, за македонски градови села, а црната е за тој што жали, за Гоцевите идеали.

Нека отвори било кој ваква тема, мислам дека ќе гори, ќе има стварно многу што да се зборува, само да оди во вистински правец дискусијата, а не секој само да си кажува за песните на неговата група и да ги крева во небеса, додека сите песни на останатите групи му се срање.
Може и во оваа тема да почнеме, како сакате.

Инаку кога се текстови во прашање, химната на Комити мислам дека е нешто што никој никогаш нема да го надмине.
Има јаки песни секако и на други навивачки групи, ама јас никако не би ја ставил на пример од ФА - Нека знае Јадранот, пред химната на Комити.

Не постои ниту една друга навивачка песна што толку се има етаблирано меѓу народот, луѓе што немаат стапнато на трибина знаат во 3 сабајле да ги разбудиш да ти ја испеат.
Се кладам и дека не постои член на Македонска навивачка група што скришно дома си ја нема пеено, без разлика што никогаш тоа јавно нема да го признаат.:D

Толку има некое длабоко значење текстот, идеолошки, патриотски, навивачки, емотивно...
Нема Македонец што може да остане рамнодушен на тие стихови.

Посебно делот:

Црвената е за крвта врела, за македонски градови села, а црната е за тој што жали, за Гоцевите идеали.
Кога сме кај химнава, јас се кладам дека денес дечкиве на трибина да им речеш да ја пеат и да плескаат со раце паралелно (како на времето, само трета строфа) ќе се исподркаат за сите пари :D , ќе биде тоа раштиман оркестар. Штета што таа верзија со раце отиде некако во заборав.

За сезона бум на нашата тифо сцена е пред 2-3 години кога и Пелистер и Вардар беа втора лига и имаше доста вратени тогаш групи, како ајдуци, винари, мајмуни, фаланга веќе почнуваја мислам од тогаш и во сала да навиват, војводи беа активни се бореа да не отпадни тетекс од втора лига, сејмени вадеа знамиња. Багери имаја неколку утакмици деца само со тапан шо викаја саса. Паткари тогаш се вратија на фудбал да навиват имаше езерско дерби. Рибари се обидоја сегде да гостуват тој период. Лозари та сезона се враќаа од европска утакмица од Австрија и во Кратово од пред стадион навиваја. Та сезона само тиквеш беше прва лига и изборот за гостување беше мал, додека втора лига 70% од утакмиците имаше можност со 2 навивачки групи да бидат. Сега фали уште 2 3 екипи прва лига на фудбал да влезат кај шо ќе можи да се гостува и нема да е толку досадна лигата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom