The Dark Knight Rises

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Навистина неможам да го споредам Бејн со Џокер, тотално различни негативци. Двата лика беа одлични но сепак Џокер беше одигран до перфекција, и за мене лично беше далеку поинтересен лик. Она што Бејн го направи интересен беше неговиот глас и мистеријата зад маската. Толку.

Филмот имаше добар тек, во ниеден момент не беше досаден и успеа да ме изненади на 2-3 пати со работи кои не ги очекував. Се гледа дека Нолан се подобрува од филм во филм. TDKR има супер storytelling и посветува доволно внимание на секој од ликовите. Интересно е што дури и за споредните ликови се одбрани познати актери/ки. Неможам да се симпатизирам со ликот на Cat Woman, иако актерката одглуми добро и мотивите за нејзиното дејствување беа убаво прикажани, сепак некако Anne Hathaway ми е одбивна а Cat Woman треба да биде неодолива. Робин беше полн погодок.

Јас искрено очекував поинаков крај, гледано дека целата трилогија го има оној dark feeling. Воопшто немаше да ми смета доколку Нолан ја имаше храброста на George RR Martin ;)

8,8/10

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Не знам дали е до мене, ама гласот на Бејн ме понекогаш деконцентрираше бидејќи ми звучеше како гласот на Леонард Нимој.

Грешка си, баш во воведната сцена гласот беше ист Шон Конери!

После го средија нешто, ама стварно смешно беше. :)

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Вчера го глеав филмов....не можам да кажам дали е подобар од претходните два (мада глупост е какво било компарирање филмови по некаква „добрина“), ама реално е добар филм и вредеше целата бука околу него....таа е таа естетика од претходните филмови и скоро да нема дел од филмот кој што е непотребно дел од него...

Што си тиче приказната.....има моменти - заздравување кичма за месец-два-три, притоа опраена кај „железничарот“, тоа малку потешко, ама добро SF филм е, да не цепидлачиме...и најбитното...очекував стварно да заврши филмов, ама тоа во Америка не бидуе...........и тоа ме разочара.........мораше жив да остане, мораше со невестана (која btw не сум сигурен дека баш мораше да ја има во филмов)..........за жал, продуцентите се главни и треба пак милиони да се лапаат, "четворка“ за 3-4 години пак, ама тоа е....јбг

Најмногу сум разочаран од начинот на кој Бејн завршува, а толку сериозно ја гради целата приказна во филмот...точно, не е како Леџер, (пошо таква улога се одигрува еднаш во 10 години и непотребно да се споредуваат неспоиви ликови), ама комплетно оригинален карактер, генијално осмислен и одигран од ТХ....кажа неколку фантастични реплики, соодветни за денешново време, критички за живеењето посебно на богатите, ама за жал само со нив остана....најмногу ми остави впечаток во целиот филм и фрли во сенка се' друго...

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Сега се сетив, нели беше малку глупо изведено она со Алфред и неговото заминување? Ми делуваше толку недоработено, а во филм од 2 саати и 40 минути можеле подобро да го опфатат тоа.

Патем, кога сме на релација Џокерот-Бејн, Џокерот поставуваше морални дилеми, сакаше да си игра со луѓето од задоволство, Бејн од друга страна сакаше да ги повреди. Чиста сила.

VLJ

Член од
14 ноември 2011
Мислења
2.277
Поени од реакции
4.314
Грешка си, баш во воведната сцена гласот беше ист Шон Конери!

После го средија нешто, ама стварно смешно беше. :)
Да, смешно, и дури на моменти исфорсирано. Можеби Нолан не требало да го синхронизира по втор пат, без разлика што Американците кренаа галама. Првобитната верзија ми е подобра, појезива, барем од она кое сум го видел на интернет. Еве споредба:

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Сега се сетив, нели беше малку глупо изведено она со Алфред и неговото заминување? Ми делуваше толку недоработено
Ako само тоа ти делуваше недоработено, супер. :) А Метју Модин? што бараше у филмот ни самиот он не знае. Скеркроу? Бејн како умре, го снема од кадар ебго. Магично заздравување на кичма и враќање у форма после 8 години, за секунда. Ако збориме за глупо, зошто Бетмен стоеше на тенок мраз и палеше оган на него, си праеше знакчиња додека отчукува бомба, итн. Еден куп дупки и пропусти има. Лошата монтажа и пребрзото менување сцени, снемување ликови, телепатската поврзаност на Бетмен и Кетвоман и нивната магична моќ за телепортација, итн. Во "недоработено" би го стаил и Бејн, покрај никаквата смрт, ја не го видов да праеше нешто друго освен што кршеше вратови (2 со рака, 1 со нога) и 1 кичма (ЕПИК сцена BTW). (Смешниот глас не ми сметаше.) Импресивен лик али му фалеше поголема минутажа по мене.
Иам и некои други замерки... ама доволно мрчење. :)

А

Анноун

Гостин
- да , требаше да прежалат еден од старите , најарно ќе беше Фримен да го прежалат , ама дека црнец , и го оставија :pos:
- бејн , неверојатен лик , ама стварно после твистот не го ебаа два посто некако , се согласувам со вас
- зошто мораше романтиката со лапањето , кога секоја секунда беше драгоцена ? -1 има филмов само ради таа сцена. 5 секунди се лапаа , мислам , хелоууу , а што со Готам јеботе ?
- крајот и музиката , некако туу мач инсепшн . Не велам дека беше лоша музиката , само како Цимер да играше на истата карта .

8.5 му давам , во глобала ми се допадна .

stick figure

#MiaSanArsenal
Член од
2 мај 2010
Мислења
4.811
Поени од реакции
3.705
Бејн беше супер негативец се до пресвртот, каде максимум го утнаа филмот.
Толку курчење за на крај оваа црната да испадне детето што излегнало од дупката? Немој да ме јебеш!

8.4 од мене, TDK беше многу поубаво осмислен, а за Џокерот да не правиме муабет.

M

Muranyi

Гостин
Бејн беше супер негативец се до пресвртот, каде максимум го утнаа филмот.
Толку курчење за на крај оваа црната да испадне детето што излегнало од дупката? Немој да ме јебеш!

8.4 од мене, TDK беше многу поубаво осмислен, а за Џокерот да не правиме муабет.
И мене тоа малку ме разочара.Сепак еден од најдобрите филмови што ги имам гледано,од мене има 9.5.Се гледа мојата импресионираност искажана преку мојот аватар:D

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Па мислам дека тој беше во Blackgate затворот, па така и се појави :)
Нолан го остави овој лик со недефиниран крај у ББ (само одјава негде) и како да не знаеше што да прави со него у другиве делови, му остана како незавршена работа, loose end. :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.517
Се фаќате за ситници... Се на се, филмот беше интересен за гледање и ми го задржи вниманието во целиот тек.
Оцена 8.9/10.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Го изгледав филмот и можам да кажам дека е тешко американско-холивудско срање.Ефектите и продукцијата се одлично, но глумата е катастрофална со дијалози коишто ми личат како поезија да читаат.Многу вештачка глума напумпана со американски патриотизам кој фрчи на сите страни.
Многу мразам сцени во коишто со сила се пумпа некој вид со еротицизам како со таа глумицата којашто е очајна глумица, али има цицка јебига.Народ гледа цицка, а не таленат.
Филмот имаше добра поента на почетокот-Бејн си беше добриот во приказната и сакаше да ги убие бирократите, лоповите, милијардерите, ама како и секогаш тие победуваат на крај:D
Ова е типичен филм за деца да се палат на science fiction за друго не.
И, незнам како гледате филмови во коишто знаете што ќе се случи на крајот?

Kajgana Shop

На врв Bottom