Тепачка - тивко етничко чистење

Статус
Затворена за нови мислења.
pa tvojot prijatel a poveke albanci sto gi znam tvrdat deka ataturk bil albanec. vrati se nekolku strani ponazad i ke najdes citirano i boldirano koj tvrdel.to e to
Ne e be Ataturk albanec, ne e.
Kazav, iako postojat tvrdenja deka majku mu e so albansko poteklo, toj ne e albanec. Toj ja sozdade turskata nacija, i toj e turcin.
A i ti se vkluci vo diskusijata so tvoite neosnovani treskanja uste pred da bide spomnat Ataturk.

I pak ke povtoram. So golema bukva da mu go napises imeto.

Ne e be Ataturk albanec, ne e.
Kazav, iako postojat tvrdenja deka majku mu e so albansko poteklo, toj ne e albanec. Toj ja sozdade turskata nacija, i toj e turcin.
A i ti se vkluci vo diskusijata so tvoite neosnovani treskanja uste pred da bide spomnat Ataturk.

I pak ke povtoram. So golema bukva da mu go napises imeto.

Да беше турчин он самиот можеби и ќе му текнеше :)

Премногу ОФ ТОПИЦИ ИЗНАЧИТАВ ДЕНЕСКА. Незнам дали ова што ќе го напишам и најточниот приод кон темата, воедно и ситуацијата која е премногу критична, но никој не ја забележува, едноставно се пролонгира, а 90% од Стружаните, а и македонците од ЗАПАДНА македонија не се свесни во каква ситуација се наоѓаме.

Етничко чистење ?! Да, еден вид.

Би започнал вака. Последните случувања ме натераа да размислам од кај е потеклото на ваквата ситуација, коренот. И дојдов до овој заклучок:

Генерациите 1988 ( до некаде и пред 1988 ), 1989, 1990, 1991, 1992, до 1993, се тие кои се користат како фигури, како играчки со кои се започнува процесот за ГОЛЕМА АЛБАНИЈА. КАКО, се прашувате ? Токму во овие генерации, можеби и порано, родителите Албанци, раѓаат во просек по 5-6 ( има семејства со дури 9 деца ) наспроти 1-2 на Македонците, со што се создава бројното население албанци. Сите знаеме што се случи со Бучковски и со договорот, чисто албанските села да влезат во општина Струга, за да се создаде албанска општина. Но да не навлегуваме тука, да се вратам на темата. Истите тие деца, уште како мали ( имам докази од неколку "прости" албанци ) добиваат невиден третман, уште од 5-6та година, ДА МРАЗАТ СЕ ШТО Е НЕАЛБАНСКО. Значи, тие деца кои сега се прва, втора, трета, четврта, и по факултетите во Струга, ги прават овие нереди. ЗОШТО ? Тоа не' носи кон тивкото етничко чистење. СИТЕ СЕ СЛОЖНИ кога станува збор за тепачка на македонец, и овој процес го имаат започнато последните 3-4 години, и тепаат по 1-2 македонци кои ги чекаат сами. Тие македонци, бидејќи им е влеано страв, дека повторно ќе бидат пречекани од албанците, не влегуваат во конфликти со нив, едноставно имаат страф. Некои, одат во Охрид, Битола, Скопје. ТИЕ што не се отселуваат, едноставно животот надвор од домовите, го живеат како деградирани малцинство. ТУКА е главниот проблем. Значи, самите македонци сме потиснати, поради што некои, се толку плашливи, а ги има многу, и неможат да им се спротивстават на албанците. И низ овие години се пролонгира оваа ситуација, која станува мошне сериозна, а ретко некој сериозно да ја сфаќа.

Решението ? Постои само едно, кое според мене е чиста фантазија, поради што самите македонци од страв не се сложни, и гледаат само да не бидат истепани, бидејќи знаат дека албанците можат да се соберат во група од 100, а македонците едвај 15-тина души. Решението е - возвраќање на ист начин. Но не може, па затоа почнува македонскиот ученик да се чувствува како отфрлен, поради таа доминација на албанските ученици. И КОЈ Е КРИВ ЗА СЕ ?! Некои ќе речат БУЧКО, до некаде се во право. Но вината лежи во РОДИТЕЛИТЕ, и ПРОФЕСОРИТЕ кои лично со мои очи видов дека во ланската тепачка им даваат шипки на своите ученици да удираат по македонците, и не мрднаа со прстот додека двајца ученици беа избодени со ножеви.

Незнам колку сум во право, но мислам дека доколку некој Стружанец РЕАЛНО ја согледа ситуацијата, ќе го потврди моето мислење.

lele stvarno ova e veke nekoja bolest. pa sto vrska ima golema mala bukva be, ne bidete tolku smesni.

Нема шанси само ти да бидеш смешен :) Тоа задоволство не ти го оставам сам да го вкусиш :) Мора сите заедно да бидеме смешни :D хихих, хахаха. хухух :)

Иначе, голема буква укажува на тоа колку го почитуваш неговото име, лик, и дело :)

lele stvarno ova e veke nekoja bolest. pa sto vrska ima golema mala bukva be, ne bidete tolku smesni.
Kako, kako....? Sto rece? Aj povtori....
Aj idi da vidam da mu go plesnes ova vo faca na nekoj turcin vo Turcija, pa da vidam jas posle kaj toj tebe ke te plesne.

Kako, kako....? Sto rece? Aj povtori....
Aj idi da vidam da mu go plesnes ova vo faca na nekoj turcin vo Turcija, pa da vidam jas posle kaj toj tebe ke te plesne.
vnimanie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
deca na pat!!!!!!!!!!!!
ah be deca i toa so poremeteni mozoci. stvarno ste seriozni ili ova e veke vtoriot stepen na vasata bolest. pa nemate vrska sto zboruvate. aj da odime na ultranacionalisticki turski forumi kade sto clenovite si pisuvaat imeto so mala bukva. ako za vas cestta e vo edna bukva vie totalno ste vo zabluda. ljubovta sprema nekoj ne moze da se izrazi preku golema ili mala bukva.tie toa cuvstvo ne mozete da go znaete, odete si napiseete si so golemi bukvi i taci i ahmeti i aliti i selmani kolku sakate. pa mozebi ke dobijat nekoj pogolem status vo ocite na narodot. eve ke napisam ALBANCI so golemi bukvi pa pak ne ve mrazam i sto sega?

vnimanie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
deca na pat!!!!!!!!!!!!
ah be deca i toa so poremeteni mozoci. stvarno ste seriozni ili ova e veke vtoriot stepen na vasata bolest. pa nemate vrska sto zboruvate. aj da odime na ultranacionalisticki turski forumi kade sto clenovite si pisuvaat imeto so mala bukva. ako za vas cestta e vo edna bukva vie totalno ste vo zabluda. ljubovta sprema nekoj ne moze da se izrazi preku golema ili mala bukva.tie toa cuvstvo ne mozete da go znaete, odete si napiseete si so golemi bukvi i taci i ahmeti i aliti i selmani kolku sakate. pa mozebi ke dobijat nekoj pogolem status vo ocite na narodot. eve ke napisam ALBANCI so golemi bukvi pa pak ne ve mrazam i sto sega?
Mrazi me be, mrazi me, od tuka do Mesecinata mrazi me, kur me zabole mene ako nekoe wannabe turcince ke me mrazi. Toa nema mene da me spreci da gi sakam TURCITE ( ama turcite ) kako nacija najmnogu posle albancite. Nema da me spreci mene ATATURK da go sakam, pocituvam i go velicam kako eden od najgolemite luge vo istorijata na covestvoto :toe::toe:

A ti pak mrazi me, valjda ke se olesnis taka od kompleksite i frustraciite, ke si najdes srodni drugarcinja, ke si gi drkate malite kurinja zaednicki.... pa i opnete se po ednas, imate blagoslov od mene.

И после ке ми каже некој во Македонија не постои национална омраза..нема ултра-националисти...криви се албанците криви се македонците криви се грците криви ни се сите на нас...а не сваќаме дека едноставно незнаеме заедно да живееме...ете некој вика етничко чистење друг користи збор “албанец„(кој што на македонски литературен граматички или каков и да сакате вие јазик е албанец и поинаку неможе да биде)...а да ве прашам јас до 2001 год се додека албанците од измачувања претепувања и малтретажи од страна на власта(во која што немаа право на глас) ја дигнаа главата и сега ги уживаат правата како и секој светски граѓанин беа добри... а сега за 2 3 случки од икс карактер БУМ во јавноста...мислам треба да се призне дека од двете страни ги имаме истите проблеми...Особено мразам кога некој ке спомне Западна Македонија...а да погледнеме малце во Источна Македонија зошто ги немаат овие проблеми..дали бидејќи не живеат албанци или бидејќи им го расцветаа бизнисот(прашајте кој сакате од обичен земјоделец до најдобар бизнисмен)...ова сто го читате низ весници не е ништо туку само една обична провокација да се одвлече вниманието на јавност од вистинските проблеми и уште една провокација на една(било која) политичка партија која што „сака да им помогне на македноците ?!?„ мислам до кога ке паѓаме на вакви глупи провокации..кога ке сватиме дека сме само „работна„ рака на поединци спремни за се само да го грабнат столчето на „власта„...Ова го зборам како неутрален гледач на играва...никакви факти ...одиме само напред назад со топката и никако да постигнеме гол на вистинската порта ...играме кака Македонија & the rest of the world ...само лоша слика на меѓуетничките односи во Македонија 1 чекор напред и 3 назад...до кога вака?

Mrazi me be, mrazi me, od tuka do Mesecinata mrazi me, kur me zabole mene ako nekoe wannabe turcince ke me mrazi. Toa nema mene da me spreci da gi sakam TURCITE ( ama turcite ) kako nacija najmnogu posle albancite. Nema da me spreci mene ATATURK da go sakam, pocituvam i go velicam kako eden od najgolemite luge vo istorijata na covestvoto :toe::toe:

A ti pak mrazi me, valjda ke se olesnis taka od kompleksite i frustraciite, ke si najdes srodni drugarcinja, ke si gi drkate malite kurinja zaednicki.... pa i opnete se po ednas, imate blagoslov od mene.

a zas sakase da te sakam i pocituvam sto celo vreme me pcuese, ili pak tvojata kompanija sto celo vreme me vikase klosar i slicno. ako sakas i bista da ti napravam. za mene e vazno da se bide covek. na za zal kaj vas ne gi gledam tie osobini. jas vo nieden post tebe ne te navrediv, a ti sto napravi pocna so direktni pcuenja? toa e covestvo i kako mozam da te sakam ednostavno zaradi nekolku nekulturni luge ko vas se ocrnuva imeto na celata nacija. toa e negativno samo za vas a vie samite ste krivi.so vakva arogancija ne mozete da stignete daleku. a uste ednas te predupreduvam da ne mi ja mesas mojata nacija i da prekines so toa wannabe. ok? jas ne sum od tie nepismeni koi so sila na popisite gi zapisuvavte albanci bez razlika dali se turci, torbesi, romi ili drugo. zatoa vidi si ja ti svojata nacija i ne mi ja mesaj mojata.ok?

Ic ne si vo pravo.
Samo vo Hollywood bi bil vo pravo so vakva prikazna. :toe:
Незнам која националност си, и незнам колку во очи и' гледаш на реалноста, ама сигурен сум дека не доволно ја имаш согледано ситуацијата. Препоставувам дека или си албанец, бидејќи согледав негирање од твоја страна на такво нешто, или пак си македонец кој живее во некој си свој свет, а не ја гледа вистината која го боди в очи!.

И после ке ми каже некој во Македонија не постои национална омраза..нема ултра-националисти...криви се албанците криви се македонците криви се грците криви ни се сите на нас...а не сваќаме дека едноставно незнаеме заедно да живееме...ете некој вика етничко чистење друг користи збор “албанец„(кој што на македонски литературен граматички или каков и да сакате вие јазик е албанец и поинаку неможе да биде)...а да ве прашам јас до 2001 год се додека албанците од измачувања претепувања и малтретажи од страна на власта(во која што немаа право на глас) ја дигнаа главата и сега ги уживаат правата како и секој светски граѓанин беа добри... а сега за 2 3 случки од икс карактер БУМ во јавноста...мислам треба да се призне дека од двете страни ги имаме истите проблеми...Особено мразам кога некој ке спомне Западна Македонија...а да погледнеме малце во Источна Македонија зошто ги немаат овие проблеми..дали бидејќи не живеат албанци или бидејќи им го расцветаа бизнисот(прашајте кој сакате од обичен земјоделец до најдобар бизнисмен)...ова сто го читате низ весници не е ништо туку само една обична провокација да се одвлече вниманието на јавност од вистинските проблеми и уште една провокација на една(било која) политичка партија која што „сака да им помогне на македноците ?!?„ мислам до кога ке паѓаме на вакви глупи провокации..кога ке сватиме дека сме само „работна„ рака на поединци спремни за се само да го грабнат столчето на „власта„...Ова го зборам како неутрален гледач на играва...никакви факти ...одиме само напред назад со топката и никако да постигнеме гол на вистинската порта ...играме кака Македонија & the rest of the world ...само лоша слика на меѓуетничките односи во Македонија 1 чекор напред и 3 назад...до кога вака?
Толку таа сивата маса во мозокот ти е стесната ?! Или припаѓаш на деца со посебни потреби, или се правиш таков ?! Кога човек нема доволно знаење за некоја ситуација НЕ ЗБОРУВА. Мислиш дека сето ова е само ИГРА ?! Дојди да живееш 1 ден во Струга, и ќе почувствуваш што е тоа всушност реалноста во МАКЕДОНИЈА, па после тоа ќе ми кажуваш бизнисмени и земјоделци.

a zas sakase da te sakam i pocituvam sto celo vreme me pcuese, ili pak tvojata kompanija sto celo vreme me vikase klosar i slicno. ako sakas i bista da ti napravam. za mene e vazno da se bide covek. na za zal kaj vas ne gi gledam tie osobini. jas vo nieden post tebe ne te navrediv, a ti sto napravi pocna so direktni pcuenja? toa e covestvo i kako mozam da te sakam ednostavno zaradi nekolku nekulturni luge ko vas se ocrnuva imeto na celata nacija. toa e negativno samo za vas a vie samite ste krivi.so vakva arogancija ne mozete da stignete daleku. a uste ednas te predupreduvam da ne mi ja mesas mojata nacija i da prekines so toa wannabe. ok? jas ne sum od tie nepismeni koi so sila na popisite gi zapisuvavte albanci bez razlika dali se turci, torbesi, romi ili drugo. zatoa vidi si ja ti svojata nacija i ne mi ja mesaj mojata.ok?
Koj kur prv me narece kopuk i Albanec be, a?
Jas posteno 100 pati ti go povtoruvav istoto prasanje, ti najde da mi solis pamet i da me navreduvas.
Mrs be tamu.
Wannabe turcince.

Незнам која националност си, и незнам колку во очи и' гледаш на реалноста, ама сигурен сум дека не доволно ја имаш согледано ситуацијата. Препоставувам дека или си албанец, бидејќи согледав негирање од твоја страна на такво нешто, или пак си македонец кој живее во некој си свој свет, а не ја гледа вистината која го боди в очи!.
Albanec sum druze.
I ne, ne si vo pravo.
Listaj po stranicive, diskutiravme, i Makedoncki pocna so vakvi banalni i neosnovani konstrukcii kako tebe, pa zatoa i ja bataliv diskusijata so nego. A uste ednas od pocetok, me mrzi. :toe:

Генерациите 1988 ( до некаде и пред 1988 ), 1989, 1990, 1991, 1992, до 1993, се тие кои се користат како фигури, како играчки со кои се започнува процесот за ГОЛЕМА АЛБАНИЈА. КАКО, се прашувате ? Токму во овие генерации, можеби и порано, родителите Албанци, раѓаат во просек по 5-6 ( има семејства со дури 9 деца ) наспроти 1-2 на Македонците, со што се создава бројното население албанци.
Прва грешка. Многу пати е спомнувана оваа точка и многу пати е пропадната во вода. Истото ќе се случи со нејзе и овој пат. Само јас нема да те демантирам, тоа ќе оставам да го направи некој Македонец со чисто срце и душа, да каже по колку деца имаа Македонците 1988.
Инаку не целеле на голема албанија и такви ствари, тоа некои македонци се влезени во таков трип. Им требале деца, на сите. Едно со кравите, 2 на нива, едно по дома да чисти... Таква била "пазарната економија". Незнаењето/неедукацијата (која силно им беше одзимана од страна на македонците, ама покасно ќе се осврнам на тоа) придонесе на таков исход. Брат ми има 40 години, може да се рече дека неговиот труднички век изминал или изминува, и на 2 деца си ги заклучи јајцата. Едно женско, едно машко и кврц. Нема ниви.
Сите знаеме што се случи со Бучковски и со договорот, чисто албанските села да влезат во општина Струга, за да се создаде албанска општина. Но да не навлегуваме тука, да се вратам на темата.
И јас ќе го направам истото и ќе се преправам дека не го прочитав ова :)
Истите тие деца, уште како мали ( имам докази од неколку "прости" албанци ) добиваат невиден третман, уште од 5-6та година, ДА МРАЗАТ СЕ ШТО Е НЕАЛБАНСКО. Значи, тие деца кои сега се прва, втора, трета, четврта, и по факултетите во Струга, ги прават овие нереди. ЗОШТО ? Тоа не' носи кон тивкото етничко чистење. СИТЕ СЕ СЛОЖНИ кога станува збор за тепачка на македонец, и овој процес го имаат започнато последните 3-4 години, и тепаат по 1-2 македонци кои ги чекаат сами. Тие македонци, бидејќи им е влеано страв, дека повторно ќе бидат пречекани од албанците, не влегуваат во конфликти со нив, едноставно имаат страф. Некои, одат во Охрид, Битола, Скопје. ТИЕ што не се отселуваат, едноставно животот надвор од домовите, го живеат како деградирани малцинство. ТУКА е главниот проблем. Значи, самите македонци сме потиснати, поради што некои, се толку плашливи, а ги има многу, и неможат да им се спротивстават на албанците. И низ овие години се пролонгира оваа ситуација, која станува мошне сериозна, а ретко некој сериозно да ја сфаќа.
Сакаш веруј, сакаш не (иако претпоставувам што ќе биде твојот избор) ама ова не е вистина. Етничка нетрпеливост секогаш имало. Се сеќаваш, таа ја растури Југославија. Ама не би си земал за слобода да и дадам толкава тежина и големина.
Ќе тргнам од мојата домашна култура. Татко ми ме едуцираше да ги сакам и почитувам СИТЕ луѓе, без разлика на вера и националност, ми го има и потенцирано ова. Сигурен сум дека и ти знаеш некое такво семејство. Исклучоци има и на двете страни. Сакаш да ми кажеш дека и во минатото Албанците не се мразеле од страна на македонците? Побогу, самиот термин е измислен да не навредува :) А не е тој термин од вчера. Да не почнам да спомнувам други работи, многу ги има а и ќе ја разводниме темава. Значи за оваа точка можам да заклучам дека двете страни имаме вина. Не треба да е така. Наместо да размислуваме и дискутираме за нашите разлики, треба да размислуваме и дискутираме за работите што ни се заеднички. Кажи ми 1 (ЕДНА) тема на форумов во која се дискутира некоја наша сличност. Јас за секоја една таква ќе ти дадам 10 кои не разделуваат и ги потенцираат нашите разлики. Ти на крај ќе загубиш а јас ќе победам.
Решението ? Постои само едно, кое според мене е чиста фантазија, поради што самите македонци од страв не се сложни, и гледаат само да не бидат истепани, бидејќи знаат дека албанците можат да се соберат во група од 100, а македонците едвај 15-тина души. Решението е - возвраќање на ист начин.
Колку ужасно грешиш. Тоа решение ќе направи од Невзат Халили претседател на Илирида а Македонија ќе ја направи земја од 10.000 м2. Насилството не е решение.
Незнам колку сум во право, но мислам дека доколку некој Стружанец РЕАЛНО ја согледа ситуацијата, ќе го потврди моето мислење.
Имаме доволно стружани членови на форумов, и мене ме интересира нивниот став и мислење за проблематикава. Ама искрено и отворен коментар, без лутина и земање страна.

Albanci be albanci kako ne vi e SRAM da zboruvate protiv turcite,koga naj mnogu politicka i ekonomska podrska dobivate od Turcija,vo 1999 godina koga imase vojna vo Kosovo i koga si begavte site kako kucinja niti edna zemja ne ve primase kako izbeglici osven Makedonija i Turcija... Plus Turcija megu prvite bese sto go prizna Kosovo, i uste ova da kazam turcite vo Turcija ne znaat albancite kolku se dusmani na Turcija i na turskiot narod,pa se nadevam deka ambasadorite na Turcija toa ke go naucat ednas za sekogas pa da gi inforimiraat posle turskata vlada vo Ankara,no rabotata e sto posle nekoi albanci sto se naogat vO Turcija mnogu skapo ke plakat za se storenoto, kako sto plakat den denes kurdite i ermencite..

ARNAVUTAN DOST OLMAZ,ARNAVUT BOKTUR.
ARNAVUTAN BEY OLMAZ OLSA DA YAKISMAZ..

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom