Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Креатор на темата vmx
  • Време на започнување Време на започнување
Дали знаеш зошто неможам да се најавам да гледам Макс тв го на комјутер? Внесувам конто и тел.број , ми вика дека сум најавен,..но не ме најавува и повторно тоа ми го бара за да можам да гледам Тв(немам Магента...туку 1500 пакет)
Пробај јави се на 122 можеби има некој проблем може ќе ти го решат ако ти се погоди техничар кој се разбира :)

Дали знаеш зошто неможам да се најавам да гледам Макс тв го на комјутер? Внесувам конто и тел.број , ми вика дека сум најавен,..но не ме најавува и повторно тоа ми го бара за да можам да гледам Тв(немам Магента...туку 1500 пакет)
Бааааааааааааагоооооооовиииии!
Ја си имав проблеми исто така и на сајтот да се најавам, и на нивната апликација. И после 100-ти пат ми успеа. Е сега пак нешо нејќеше да се пушти но кога и направив Clear Chance и Force Stop, после некое време се среди. Исто така пробував од на мајками телефонот, се пишав како што треба, ми стигна и код на SMS но на крајта ми излезе некоја грешка. Во една друга тема за Телефони, која е исто така по име T-Mobile (Телеком)но за Телефонскиот дел на Телеком, и ми кажаа на Фејсбук да им пишам но јас баталив пошто нејќев да се замарам. Но сега со оваа новата опција за споделување интернет пак ќе пробам од на мајками телефонот да го ставам бројот, и да си префрлам повеќе интернет бидејки и така мајками нема ништо посебно на телефонот освен Фејсбук, Месенџер и Вибер а и на неа 300MB и беа сосем доволни али од кога сменивме тарифа на тој број за да земеме Galaxy J3 2016 за 1 денар(Да City Moll) таа доби 4GB интернет. Иначе за ова со сајтот проблеми најарно да им се јавиш и да им кажеш, или пиши им на Фејсбук ако видат у опште.

Оние со понови модеми или рутери дома, кои DNS сервери ги ставаат од Телеком по дифолту? Сѐ уште се 62.162.32.5 и 62.162.32.22 или ги мешаат нивни со DNS од Google?

Оние со понови модеми или рутери дома, кои DNS сервери ги ставаат од Телеком по дифолту? Сѐ уште се 62.162.32.5 и 62.162.32.22 или ги мешаат нивни со DNS од Google?
Јас имам од тие со бели лед диоди.....е сега незнам на седумката каде да го најдам ДНС,.....копав нешто и најдов IPv4 DNS server 192.168.1.1 но мислам дека додека бев на XP ги имав тие 62....ама тогаш знаев каде да влезам....

192.168.1.1 е IP адресата од твојот рутер, веројатно. Би требало на рутерот да ги пишува DNS серверите. Ама, не е битно, фала ти како и да е. :)

Може ли некој да постави Мапа од покриеност на оптички интернет од Телеком низ Скопје и Македонија (Само да биде најновата верзија, да не биде некоја стара... )пошто на сајтот нешто е багнато, немаше низ што не пробав никако да ми отвори мапа...
Ако не најдете барем кажете ми од ваши сознанија за покриеноста на оптичкиот интернет од Телеком.

Може ли некој да постави Мапа од покриеност на оптички интернет од Телеком низ Скопје и Македонија (Само да биде најновата верзија, да не биде некоја стара... )пошто на сајтот нешто е багнато, немаше низ што не пробав никако да ми отвори мапа...
Ако не најдете барем кажете ми од ваши сознанија за покриеноста на оптичкиот интернет од Телеком.

Најдобрата мапа ти е проверката:

Ако живееш во станбена зграда, дали има сандачиња од Македонски Телеком ако не на секој кат, тогаш на секој втор кат или на секој трет кат ?

Ако живееш во куќа, дали на улицата на која живееш или на најблиските соседни улици има ормар со оптички разделници од Македонски Телеком ?

https://www.google.com/maps/@42.006...4!1sNFHtyq_GdAC0lrFNrpNTWw!2e0!7i13312!8i6656

Проверката за ормарот со оптички разделници важи и за станбените згради, бидејќи вообичаено во подрумите или пред влезовите на зградите има ормар со оптички разделници.

Македонски Телеком веќе со години не ја ажурира мапата на покриеност со нивната оптичка телекомуникациска мрежа - всушност ја отстрани од нивниот нов веб сајт на крајот на 2016 година, а и списокот со улици кои се покриени со нивната оптичка телекомуникациска мрежа исто така го отстранија.

За жал, ќе мораш самостојно да правиш проверка за да откриеш дали во твојата станбена зграда или на твојата улица - доколку живееш во куќа, е достапна оптичката телекомуникациска мрежа на Македонски Телеком.

Еве Dexter пред некое време збореше дека тоа швабите ништо Германско не донеле, освен оптички интернет кој и тој знае да паѓа повремено, интернет кој што е само со 2 паќети и кој што за некои е скап. Еве сега моментално сум во Германија, и бев кај едно езеро (тромеѓе меѓу Германија, Швајцарија и Австрија) во Равенсбург и на секои 50 до 100 метри имаше Телефонска постојка на Телеком со активен Wi-Fi хотспот. Леле само колку се напредни, дури и за оптички интернет нигде не се гледа нит инсталација, нит кабли, нит ништо (за да не се руши угледот на било која зграда). И тоа му испаѓа дека навистина швабците ги мрзи да донесат нови работи у Македонија како што е во Германија што е жално.
Тоа докажува колку назадни сме како држава :/

Еве Dexter пред некое време збореше дека тоа швабите ништо Германско не донеле, освен оптички интернет кој и тој знае да паѓа повремено, интернет кој што е само со 2 паќети и кој што за некои е скап. Еве сега моментално сум во Германија, и бев кај едно езеро (тромеѓе меѓу Германија, Швајцарија и Австрија) во Равенсбург и на секои 50 до 100 метри имаше Телефонска постојка на Телеком со активен Wi-Fi хотспот. Леле само колку се напредни, дури и за оптички интернет нигде не се гледа нит инсталација, нит кабли, нит ништо (за да не се руши угледот на било која зграда). И тоа му испаѓа дека навистина швабците ги мрзи да донесат нови работи у Македонија како што е во Германија што е жално.
Тоа докажува колку назадни сме како држава :/

Убаво да си поминеш, но малку погрешна ти е` математиката - швабите воопшто не се заинтересирани за инвестирање во инвестиции кои би биле од јавна корист за Македонците, туку единствено се заинтересирани за инвестирање во инвестиции од кои ќе извлечат максимален профит.

Да не беа останатите телекомуникациски оператори низ Македонија со своите оптички телекомуникациски мрежи за да му бидат сериозна конкуренција на Македонски Телеком, биди 100% сигурен дека денес сеуште ќе бевме заглавени со ADSL Интернет од Македонски Телеком.

Ако швабите навистина сакаат да помогнат во македонската економија, а истовремено да профитираат, ќе отвореа нови работни места во Македонски Телеком наместо да нудат отпремнина за вработените да си заминат, а истовремено и нивните работни места да ги префрлуваат во приватни компании кои соработуваат со Македонски Телеком.

Се знае која е` целта на швабите во Македонија - максимален можен профит, а вработените ќе служат како средство за остварување на таа цел - или преку црнчење за ситна боранија наречена плата, или како колатерална штета наречена технички вишок кој ќе биде отпуштен.

Жално е тоа што имавме само еден телекомуникациски оператор во Македонија кој вработуваше илјадници луѓе, а беше приватизиран, по што следуваа отпуштања и стагнација во квалитетот на телекомуникациските услуги во Македонија, која сигурно ќе потраеше подолго време ако не се појавеа локалните кабелски оператори низ Македонија кои со себеси го донесоа кабелскиот Интернет.

Всушност, Македонски Телеком едно време ги тужеше кабелските оператори бидејќи нелегално го редистрибуирале неговиот Интернет за своите корисници на кабелски Интернет.

Во основа, кабелските телевизии легално користеа Интернет од Македонски Телеком за кој редовно плаќаа, но на швабите не им се допаѓаше тоа што кабелските телевизии истиот тој Интернет го редистрибуираа на своите корисници на кабелски Интернет. Но судовите пресудија во корист на кабелските телевизии и со тоа кабелскиот Интернет доби амин од македонските судови за да почне да се шири низ Македонија - а ова беше во периодот помеѓу 2001 и 2005 година, што говори колку швабите навистина беа заинтересирани = НУЛА ПРОЦЕНТИ ИНТЕРЕС за да донесат квалитетна услуга во Македонија, наспроти нивните 100% интерес за да остварат максимален можен профит.

Ако шеташ подолго време низ Германија, појди до Бон и прашај таму некој од акционерите во Дојче Телеком дали воопшто знае каде е Македонија и дали воопшто има некаков интерес во отворање на нови работни места во телекомуникацсикиот оператор во Македонија кој е во сопственост на Дојче Телеком, или единствено го интересира профитот кој му следува еднаш годишно од дивидендата на Дојче Телеком.

Честит Велигден !!!

Последно уредено:
Добро бе,што е па сега ова....
Уште еден проблем...
Па ја вчера на тоа Router Login сајтот променив пасворд да не биде дефаулт root/admin и си стаив мој.Името си остана root (не ни можев да го сменам),а пасворд првин (од телефон го праев ова)во нотес го напишав со знаци,бројки и се како што треба и после го пастирав....
И еве денес да се пуштам на зајтот за Huawei HG8245H пишав име и пасворд и не ми дава да се логирам,а пасвордот е 100% точен пошто како што кажав го пастирав кога го менував,и претходно го зачував во нотес на телефон и сега видов од телефон и го пишав пак али нејќе....
Некое решение????
upload_2018-4-13_10-47-36.png[DOUBLEPOST=1523609371][/DOUBLEPOST]Иначе пробав и од телефон да се логирам и пак исти к*рац....20180413_105346.png 20180413_105508.png 20180413_105527.png upload_2018-4-13_10-47-36.png

Последно уредено:
Добро бе,што е па сега ова....
Уште еден проблем...
Па ја вчера на тоа Router Login сајтот променив пасворд да не биде дефаулт root/admin и си стаив мој.Името си остана root (не ни можев да го сменам),а пасворд првин (од телефон го праев ова)во нотес го напишав со знаци,бројки и се како што треба и после го пастирав....
И еве денес да се пуштам на зајтот за Huawei HG8245H пишав име и пасворд и не ми дава да се логирам,а пасвордот е 100% точен пошто како што кажав го пастирав кога го менував,и претходно го зачував во нотес на телефон и сега видов од телефон и го пишав пак али нејќе....
Некое решение????
Прегледај го приврзокот 189073

Иначе пробав и од телефон да се логирам и пак исти к*рац....

Лош потег од твоја страна, корисничкото име и лозинката за конфигурирање на рутерот секогаш треба да останат такви какви што треба да бидат според фабрички подесувања.

Обиди се да се логираш со претходната лозинка од фабричките подесувања, ако тоа не работи провери дали на долната страна на рутерот има налепница со лозинка и ако има, обиди се да се логираш со истата.

Доколку сепак ти остане нерешен проблемот, или ризикувај и ресетирај го рутерот, па можеби ќе можеш да се логираш со претходната лозинка или со лозинката на налепницата на долната страна на рутерот - ако воопшто ја има - или остави го рутерот таков каков што е` и не се жали, бидејќи во Македонски Телеком намерно практикуваат оставање на корисничкото име и лозинката на фабрички подесувања за да можат полесно да ги конфигурираат рутерите од централа.

Лош потег од твоја страна, корисничкото име и лозинката за конфигурирање на рутерот секогаш треба да останат такви какви што треба да бидат според фабрички подесувања.

Обиди се да се логираш со претходната лозинка од фабричките подесувања, ако тоа не работи провери дали на долната страна на рутерот има налепница со лозинка и ако има, обиди се да се логираш со истата.

Доколку сепак ти остане нерешен проблемот, или ризикувај и ресетирај го рутерот, па можеби ќе можеш да се логираш со претходната лозинка или со лозинката на налепницата на долната страна на рутерот - ако воопшто ја има - или остави го рутерот таков каков што е` и не се жали, бидејќи во Македонски Телеком намерно практикуваат оставање на корисничкото име и лозинката на фабрички подесувања за да можат полесно да ги конфигурираат рутерите од централа.
Со default user/pass пробав и неможе,ке пробам со тоа под рутерот ако сака....ако не ондак заеби...иначе како се ресетираше рутерот,преку копчето што е за On/Off или си има такво мало дупче за рестарт ( она со игла) ????

Со default user/pass пробав и неможе,ке пробам со тоа под рутерот ако сака....ако не ондак заеби...иначе како се ресетираше рутерот,преку копчето што е за On/Off или си има такво мало дупче за рестарт ( она со игла) ????

Треба копчето што се наоѓа во малата дупка да го држиш со игла неколку секунди додека не се исклучат или не трепнат сите сијалички на рутерот.

Потоа ќе треба да причекаш додека рутерот повторно се поврзи на Интернет.

На задната страна од рутерот наидов на тој default username/password и евентуално неможам тука ништо да сменам....па друг избор немам освен тоа што го кажа ти или да го оставам така како што си е, и или да го рестартирам на целосно...
Е сега ке пробам да го изгасам и да го пуштам пак па дајбоже ако проработи така ќе биде океј,а ако не ќе пробам со тоа што го кажа ти.
Телеком се буквално Full со багови :/[DOUBLEPOST=1523613434][/DOUBLEPOST]@Dexter26 Средив и успеав да се логирам (само преку телефон) но сега на компјутер на таа иконата ми дава извичник.... Друг проблем сега.[DOUBLEPOST=1523614493][/DOUBLEPOST]Еве што ми дава...
А пак на рутерот светат сите зелени што треба да светат освен LOS, Tel 1,Tel 2,USB и WPS. Друго се свети. Пробав да го рестартирам рутерот и го остаив така едно 10 секунди и повеќе и пак ништо...
(Голема будала сум што го направив ова, не требаше ни у опште да мењавам пасворд...)
20180413_121104.jpg
И иначе можам да пристапам до сајтот на рутерот но саму преку телефон...

Последно уредено:
На задната страна од рутерот наидов на тој default username/password и евентуално неможам тука ништо да сменам....па друг избор немам освен тоа што го кажа ти или да го оставам така како што си е, и или да го рестартирам на целосно...
Е сега ке пробам да го изгасам и да го пуштам пак па дајбоже ако проработи така ќе биде океј,а ако не ќе пробам со тоа што го кажа ти.
Телеком се буквално Full со багови :/

@Dexter26 Средив и успеав да се логирам (само преку телефон) но сега на компјутер на таа иконата ми дава извичник.... Друг проблем сега.

Еве што ми дава...
А пак на рутерот светат сите зелени што треба да светат освен LOS, Tel 1,Tel 2,USB и WPS. Друго се свети. Пробав да го рестартирам рутерот и го остаив така едно 10 секунди и повеќе и пак ништо...
(Голема будала сум што го направив ова, не требаше ни у опште да мењавам пасворд...)
Прегледај го приврзокот 189080

Треба да му оставиш време на рутерот за да се поврзи после ресетирањето, ако не се среди за 30 до максимум 60 минути, јави се на 122 и пријави дефект.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom