Телекабел интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Креатор на темата cYb3rc0re
  • Време на започнување Време на започнување
Близу таа брзина ја испорачува на 95% од целата нивна покриеност а за бизнис корисниците брзините одат до 1 gbps.
Оваа не е баш целосно точно. Скопје има повеќе Docsis 3.0 покриеност и брзина до 100 мегабити. Куманово нема повеќе од 20 мегабити, Штип,Велес и деловите од Прилеп што се на лан можат до 60 мегабити ама тоа веќе не е Docsis него преку лан кабел. За Тетово појма неам како стојат. Воглавно најсилниот пакет неможат да го купат доста од корисниците, тој вториот со 20 Мегабити е изводлив насекаде.
Од мрежата на близу, највеќе Docsis има во Куманово(ама сеуште не 3.0), лан има само во една населба ама мислам дека и тамо ги трзаат каблите. Скопје знам дека има доста Docsis ама и Lan, ресто градовите мислам дека Штип и Велес се целосно Лан, Прилеп е изгледа пола-пола а Тетово нез.
Знам дека темата е за Телекабел, ама па е во контекст...

Оваа не е баш целосно точно. Скопје има повеќе Docsis 3.0 покриеност и брзина до 100 мегабити. Куманово нема повеќе од 20 мегабити, Штип,Велес и деловите од Прилеп што се на лан можат до 60 мегабити ама тоа веќе не е Docsis него преку лан кабел. За Тетово појма неам како стојат. Воглавно најсилниот пакет неможат да го купат доста од корисниците, тој вториот со 20 Мегабити е изводлив насекаде.
Од мрежата на близу, највеќе Docsis има во Куманово(ама сеуште не 3.0), лан има само во една населба ама мислам дека и тамо ги трзаат каблите. Скопје знам дека има доста Docsis ама и Lan, ресто градовите мислам дека Штип и Велес се целосно Лан, Прилеп е изгледа пола-пола а Тетово нез.
Знам дека темата е за Телекабел, ама па е во контекст...
Prilep Tk nema lan mreza , mrezata e A hybrid fiber coaxial (HFC)
eurodocsis 2.0

За близу зборев. Ако имаш информации и за двете фирми како стојат низ градови пиши баш ме интересира.
Blizoo vo Prilep e 60% docsis ostanatoto Lan[DOUBLEPOST=1418026456][/DOUBLEPOST]
Blizoo vo Prilep e 60% docsis ostanatoto Lan
dase nadopolnam lan od blizoo vo Prilep postepeno se isklucuva i se prefrla na 1 kabel ,odnosno docsis.

Последно уредено:
Што се случува со Телекабел зошто одеднаш користат Google DNS? Ќе има ли некакви новости?Значи и со понуда и со се се катастрофално назад дури еден Оне е поинтересен и наскоро ќе станат дел од ВИП...

Поисплатливо им е да не одржуваат сопствена DNS resolver инфраструктура.

Blizoo vo Prilep e 60% docsis ostanatoto Lan[DOUBLEPOST=1418026456][/DOUBLEPOST]
dase nadopolnam lan od blizoo vo Prilep postepeno se isklucuva i se prefrla na 1 kabel ,odnosno docsis.

Ако е така тогаш - катастрофална одлука, во поглед на корисниците, ама воглавно неписмен народ нема да примети.
- Отвара гугле?
- Да, добро е.
Зошто да ти понудат стабилен и симетричен етернет кога може да имаш нестабилен асиметричен доксис и пак да ја плаќаш истата цена, плус обавезна аналогна кабелска, нели?
Инаку штом одлучиле така сигурно си го имат удрено есапот и исплатливоста им е поголема со доксис.

muabetot pogore drzi voda,no osvem upload,jas ne gledam nekojalosa stvar od dosis internetot--,6 godini bev na Lan na kabelnet imase mn, problemi(obavezno 2/3 pati mesecno nemav po pola den,den inteernet-gorea swicevi po banderi,pa smenile swic po 3 dena napojuvajneto,crknalo-minimum 5~10 prekini imav mesecno) prethodno na one 2 godini imav maka i pret toa 2 na adsl bese 50/50 a sega----,5ti mesec na Tk, do sega ne snemalo internet ni 5 minutu da recam ej,nema.....ne sum se javil vo Tk da prijavam problem,ni so tv ni internet- neee reklama, od pred nedela dve se zaprimetuva posporo loadirajne i nesto poniski speedtest rezultati, no vo globala e OK-eve momentalni rezultati.index.jpg

Moze li nekako da sw vratat starite DNS adresi,podobro mi rabotese internetot,i ako moze ,kako i koi bea adresite???

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Поисплатливо им е да не одржуваат сопствена DNS resolver инфраструктура.

Ако е така тогаш - катастрофална одлука, во поглед на корисниците, ама воглавно неписмен народ нема да примети.
- Отвара гугле?
- Да, добро е.
Зошто да ти понудат стабилен и симетричен етернет кога може да имаш нестабилен асиметричен доксис и пак да ја плаќаш истата цена, плус обавезна аналогна кабелска, нели?
Инаку штом одлучиле така сигурно си го имат удрено есапот и исплатливоста им е поголема со доксис.
Незнам од каде идејата дека лан конекција е подобра од Docsis. Речиси не познавам човек којшто имал нет преку лан кабел а да немал проблеми. Да точно е дека и кај Docsis има проблеми не е да нема, ама симетрична брзина не е карактеристична за сите провајдери, пример локалните провајдери некои нудат симетрични(како Близу некаде) но некои и го ограничуваат на 1 мегабит upload. Плус преку еден кабел се оди на Docsis(TV,Net,Fix), а со лан кабел треба плус да се пушта пак обичен коаксијален (Docsis) само за аналогната и дигиталната. Така да од аспект на практичност, побрзо поправање на проблем и поголема стабилност, Docsis is a way to go.

http://www.blizoo.bg/bundle_single_info.html?pkg=%D1%CC%C0%D0%D2
Nee mestoto ovde ....no bodi oci..... koga ova kaj nas za 600 denari, internet 25/3 mbps, televizija 80 kanali +5 hd telefonija 4000min vo sopstvena mreza 2000 min,kon site fix vo BG.. c.c.c.c.c.
5000 svetlosni godini sme ponazad od nasite sosedi ***

720 denari 50/4 mbps...... 130 kanali ...itn da ne dolzam mnogu ....
e ovaa moja cudesna napatena zemja ***

http://www.blizoo.bg/bundle_single_info.html?pkg=%D1%CC%C0%D0%D2
Nee mestoto ovde ....no bodi oci..... koga ova kaj nas za 600 denari, internet 25/3 mbps, televizija 80 kanali +5 hd telefonija 4000min vo sopstvena mreza 2000 min,kon site fix vo BG.. c.c.c.c.c.
5000 svetlosni godini sme ponazad od nasite sosedi ***

720 denari 50/4 mbps...... 130 kanali ...itn da ne dolzam mnogu ....
e ovaa moja cudesna napatena zemja ***

Џабе е се колку ида збориме. Се додека не почнат сите да им се гасат нема прогрес

А за 950ден. (29.99ЛВ) добиваш 150/6 mbps (D/U) брзина. :toe:

Незнам од каде идејата дека лан конекција е подобра од Docsis. Речиси не познавам човек којшто имал нет преку лан кабел а да немал проблеми. Да точно е дека и кај Docsis има проблеми не е да нема, ама симетрична брзина не е карактеристична за сите провајдери, пример локалните провајдери некои нудат симетрични(како Близу некаде) но некои и го ограничуваат на 1 мегабит upload. Плус преку еден кабел се оди на Docsis(TV,Net,Fix), а со лан кабел треба плус да се пушта пак обичен коаксијален (Docsis) само за аналогната и дигиталната. Така да од аспект на практичност, побрзо поправање на проблем и поголема стабилност, Docsis is a way to go.

Наједноставно кажано:
Етернет имаш сопствена линија до најблиската активна точка на поврзување со операторот.
Доксис константно делиш RF канали со цел комшилук (во најмала рака) до најблиската активна точка на поврзување со операторот.

Уште во старт на физичко ниво доксис во поглед на перформанси е инфериорен, понатаму на податочно ниво има поголем оверхед по фрејм, исто така е назад. Е сега, уште понатаму, изведбата на транкувањето, сценариото, топологијата и ресурсите, сето тоа индивидуално зависи од deployment-от.

Тоа е исто како да ми речеш дека, хипотетички, ВиФи-то дома што го имаш има подобри перформанси од етернет кабелот, а генерално знам дека - не, и кај мене - не, и кај некој друг не.

Ова генерално важи секаде.

Не велам дека доксис нема позитивни гледни точки, само воглавно во споредба со етернет е snake oil.

Sto mislite ajde koj e po upaten smeniv DNS od neotel 80.77.144.10/11 spored mene bidejki celiot internet od Tk,odi preku neotel , ip adresite se od tamu rutata do google i cel svet e preku neotel,jas veke gi smeniv pingot skoro kon site serveri e povisok vo ms,no pobrzo loadira.......

Attachments

• 2014-12-12_002315.png
    2014-12-12_002315.png
    60,2 KB · Прегледи: 24

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom