Таинственост...

• Креатор на темата Креатор на темата Гладиус
  • Време на започнување Време на започнување
ми кажале дека сум таинствена. тоа е можеби затоа што никогаш целосно не се отварам пред другите. можеби затоа што тајам не само мои туку и туѓи тајни.:salut:

Таинственоста..хмм..шо знам.. :)
Како особина на некоја ново-запознаена личност не ја мразам затоа што можеби тоа е последица од нешто...ама верувам дека после подобро запознавање на личнота таа треба да се отвори пред тебе и да не биде веќе таинствена...

Ако после подолго интензивно дружење пресоната уште не се отвори тоа е веќе чудно..ќе имам осечај дека нема доверба во мене...ме нервира тоа...не сум ја некоја алапача па да раскажам на цело Скопје шо и се десило на неа...

Ја лично не сум таинствена ни мистериозна...не си стварам комплекси дека сум центар на светот туку најнормално се понашам...можеби коа ќе дојдам во некое ново друштво ми е срам отпочеток и чекам да ги запознаам ја нив првен шо луѓе се па после они мене и „таинственоста“ исчезнува:)

Таинственост е поетичното име за психолошките состојби опишани како класичен страв од отворање спрема непознати или не толку познати, недоверба и слично.
Значи одбрамбен механизам. Одлика е на срамежливи и несигурни во себе луѓе или накратко интровертни луѓе. Ништо научно фантастично, ништо интригантно.
Е сега можи по малку интригантно ако се работи за личност која глуми таинственост на пример, а од друга страна пука од самодоверба.

Vistina e toa deka tainstvenite luge se mnogu pozabavni od onie drugite no tainstvenosta nekogas moze da te zatvori vo samiot sebe i da se isklucis od realniot svet.

Таинствени се луѓето што немаат шо да кажат...и као „кријат“ нешто само да бидат интересни.

Јебига..

Таинственост-можеби некој што не чавка многу (што ми се свиѓа), што кога ќе седнеш со него/неа да се напиеш кафе не значи дека треба да знаеш како се запознале баба му и дедо му.
За мене е интригантна, ми остава простор за имагинација.
ЗБоруваме за некомплетно разоткривање не за некаква езотеричност.

Дали е таа последица на повелкувањето од светот, или пак е порок на егоистичните погледи и алчноста?
А што е таинственост...хммм
нешто како... како... свачање на светот дека не е добар и барање со тоа други начини за борба и опстанок во него.
Колку вие се сметате себеси за таинствени, и дали сметате дека тоа е позитивна или негативна особина?
Доста таинствен!
,, Подобро да чутиш и да бидеш сметан за будала отколку да проговориш и да го уништиш секој сомнеш,,
Ми е гајле другите што мисља за мене. И така не се отморам мн пред људите. Само на одреден круг што ги сакам се отворам и тија ме знаа. Но пак не целосно. Сакам да останем таинствен. Никој не треба да знае се за вас и да знае каков сте туку секогаш и секогаш треба да остане нешто само за вас и никој друг.
Инаку не моем да речем дали е негативна или позитивна... бидејќи за секој различно го доживува. А јас пак неутрален сум.

таинственоста е само чекор до имагинарниот свет, многу не би рекле така но тоа е тоа, за да се „затвориш“ во себе мора да постои некоја причина, а оставање во тајност на некои информации кои не би требало да бидат споделени со другите не е таинственост!

Таинственоста не ја сфаќам за психолошки профил, туку за субјективен механизам на селекција од оние што комплицирано ја прифаќаат реалноста.

Споделував само со блиска особа ама бидејќи веќе ја немам ќе размислам дали ќе споделувам и со кого:jaj:

Па, да, се сметам себеси за таинствена личност бидејќи не сакам да споделувам детали од мојот живот со секого.
Според мене луѓето кои ги гледаме како таинствени едноставно внимаваат со кого комуницираат и да, во најголем дел од случаите имаат причина зошто не сакаат во даден момент да ја отворат својата душа пред некого.

За овие луѓе често се добива (погрешен) впечаток дека се студени и непристапни, или пак вообразени. При комуникацијата треба да се внимава и да се најде вистинскиот пат до нив.

Лоша страна е што луѓето кои сакаат да им се приближат на повлечените наидуваат на отпор, па ако имаат погрешен пристап нема да го пробијат ѕидот и се откажуваат. На тој начин можат да изгубат потенцијален пријател/блиска личност.

Хм, вака како што го поставив излегува дека таинственоста/повлеченоста е патолошки проблем. А можеби и е.
Во секој случај додека кај некого може да предизвика интерес за таа личност, таинственоста може и да претставува проблем од причините кои ги наведов. Не е лесно да си повлечена личност.

Одамна воопшто не бев таинствена.
Сега внимавам што кажувам и кому,дури и некои работи намерно ги сокривам.
Зошто сите сакаат да знаат за мене,кога јас не знам ништо за нив а ниту ме интересира до толку.
Ме нервира кога ми се мешаат у животот и сакаат да дознаат што повеке детали,а најмногу од се мразам објаснувања од било кој вид и тип,на луге што и не ми се така битни.

Одамна воопшто не бев таинствена.
Сега внимавам што кажувам и кому,дури и некои работи намерно ги сокривам.
Зошто сите сакаат да знаат за мене,кога јас не знам ништо за нив а ниту ме интересира до толку.
Ме нервира кога ми се мешаат у животот и сакаат да дознаат што повеке детали,а најмногу од се мразам објаснувања од било кој вид и тип,на луге што и не ми се така битни.

Pa.JAs ja svakam tainstvenosta kako dobra osobina.Jas sum tainstven isto.Porano ne bev voopsto i otkrivav se za mene.A na smetka na toa se vadat razni muabeti,ozboruvanja i sekakvi ogovaracki prikazni.Sega vnimavam sto i kako i na kogo kazuvam bidejki nemase da se vika tajan ako ne treba da se cuva skriena.PA taka da site sme tainstveni na nekoj naicn>nema covek sto ne e etainstven.Sekoj covek barem na moment bil nekogas tainstven.

Tainstvenosta e doblest vo sekoja smisla t.e i za onoj koj znae da cuva tajna i za onoj koj ja poveruva i za okolinata vo koja se zivee.Onie koi ne znaat da cuvaat tajna vo sekojdnevniot zivot najcesto gi narekuvame ogovaraci,alapaci od kokoska noga ima lapnato itn.Jas mislam deka pozitivna karakteristika na covek e da znae da socuva tajna,vsusnost kakov covek e onoj koj ne znae da cuva tajna?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom