Таинственост...

• Креатор на темата Креатор на темата Гладиус
  • Време на започнување Време на започнување

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Никогаш не сум знаел како да ја дефинирам таинственоста.
Дали е таа последица на повелкувањето од светот, или пак е порок на егоистичните погледи и алчноста?
Колку вие се сметате себеси за таинствени, и дали сметате дека тоа е позитивна или негативна особина?

Дали е таа последица на повелкувањето од светот, или пак е порок на егоистичните погледи и алчноста?
Колку вие се сметате себеси за таинствени, и дали сметате дека тоа е позитивна или негативна особина?
Не би рекла дека е повлекување од светот или дека има врска со алчноста, јас повеќе ја сфаќам како поинаков поглед кон светот и животот, кој што е различен од другото, повеќе општо прифатено мислење, па поради тоа ваквите личности ги дефинираме како таинствени од едноставна причина што не можеме да го прочитаме нивното однесувње кое е за нас ексцентрично. Јас оваа особина ако може така да се нарече, ја сфаќам како позитивна затоа што ако сите луѓе сме исти не би било интересно, и воопшто, мислам дека овие луѓе се многу поинтересни од другите, само треба да го пронајдат вистинскиот начин за да им го покажат тоа на другите во вистинското светло. Само така ќе може да дојде до израз нивната позитивност. Дали сум таинствена незнам, треба другите да кажат, некои луѓе имаат искоментирано такво нешто за мене, што воопшто не го сфаќам како лошо, како и да е..:smir:

Јас ја сфаќам како претпазилво одбирање на кого треба да му се "исповедаме" а на кого не, во овој денешен злобен свет таинственоста е најдобра опција според мене.

Што е таинственост...Мммм, интересно и занимливо прашање, баш ме замисли. Па таинственоста...производ е на затвореноста на самиот човек. Колку е човек позатворен, колку помалку открива детали за себе толку повеќе е таинствен, барем така изгледа во очите на другите, бидејќи е затворен, мистериозен не оддава детали што ја дава таа таинственост. Има пак, некои луѓе кои едноставно зрачат со некоја таква одредена енергија.

Јас не би рекла дека сум таинствена, затоа што во принцип сум прилично отворена личност, не оставам некој простор за мистериозност, ваљда.
Мислам дека е интересна, неутрална особина, не е ни лоша ни добра. Онака баш неутрална, иако некогаш може да ти помогне да се заштитиш сам себе од надворешни влијанија.

не знам дали воопшто постои таинственост. најчесто се поради нешто повлечени луѓе, далеку од тоа дека се навистина таинствени.

Според мене не е позитивна особина. Ако е последица на нешто, некаков страв, од предавства или нешто така.. што е тука позитивно.

Не сум сретнала човек... таинствен... да зборува нешто а да не знаеш што сака да каже, со која цел.. од каде доаѓа и на каде оди. (се разбира не буквално последново)

значи според мене не постои. кога ќе сретнам, ќе сменам мислење! :)

не знам дали воопшто постои таинственост. најчесто се поради нешто повлечени луѓе, далеку од тоа дека се навистина таинствени.

Според мене не е позитивна особина. Ако е последица на нешто, некаков страв, од предавства или нешто така.. што е тука позитивно.

Не сум сретнала човек... таинствен... да зборува нешто а да не знаеш што сака да каже, со која цел.. од каде доаѓа и на каде оди. (се разбира не буквално последново)
Некои работи коишто еве ти мислиш дека треба отворено да ги кажуваме, некој може да ги злоупотреби, така да позитивно е тоа што си се штитиш самата себеси.
А и не секој човек што е таинствен воедно е и повлечен.
Зборував за болдираниот дел.

Таинственоста некако ми се поврзува со негативно искуство од претходна преголема доверба кон некого или општо кон луѓето. Ако некогаш сме биле премногу искрени, сме споделувале тајни, радости, таги и сето тоа било злоупотребено од некого создаваме ѕид понатаму во животот плашејќи се дека повторно истото би ни се случило.
Исто во животот сум сретнала луѓе кои од суеверие се таинствени, кои мислат дека ако кажат некому нешто (план, желба...) подоцна нема да се случи истото од причина што гласно го кажале некому.
Има таинствени луѓе кои таа особина ја наследиле од домашното воспитување. Од родителите стекнале став дека нештата не се кажуваат надвор од домот, дека околината е злобна и ќе исмејува, осудува и сл.

Некои работи коишто еве ти мислиш дека треба отворено да ги кажуваме, некој може да ги злоупотреби, така да позитивно е тоа што си се штитиш самата себеси.
А и не секој човек што е таинствен воедно е и повлечен.
Зборував за болдираниот дел.

значи вака: (за мене зборам)

Никогаш на никого не кажувам нешто што не би го кажала на сите. Така да ако некој помисли дека за нешто што сум го кажала ќе може да отиде и да ме изоговара се заебал гадно.. оти ништо чудно и тој другиот да го знае истото.:tv:

инаку... луѓето се такви какви што се. (сите знаеме какви) и нема заради нив да си играм таинственост, кога не ми е природно :smir:

Едно е да бидеш таинствен а друго е да бидеш повлечен.
Таинственост се јавува кога сакаш да скриеш нешто,кога сакаш да се претставиш у друго светло различно од вообичаеното,додека повлеченост е донекаде вродено,не сакаш или не си свесен за тоа,а сепак си повлечен,не можеш слободно да се однесуваш у малку непознато друштво,не можеш целосно да се искажеш некому,ама не по своја желба целосно,туку тука играат улога и срамежливоста и самата природа на личноста на тој човек.
Кај таинственост,целосно е по твоја желба таквото однесување,ако сакаш да скриеш нешто ќе го скриеш,без разлика дали си повлечена или крајно отворена личност.

Е сега,дали е позитивна или негативна особина,зависи од степенот на таинственост и од тајната нормално :)
Не чини ни многу да си таинствен,до толку што некои луѓе и ги излудува целата таа мистерија околу твојата личност,или пак некои и веќе не се ни трудат да разговараат со тебе поради тоа што знаат дека ништо нема да добијат,меѓутоа и многу отвореност не е на арно,да се расфрлаш со информации за тебе на било кого и било каде.

Па и не е играње таинственост во прашање, него еден вид на претпазливост, јас додека не упознаам убаво човек каков е и што е неможам да му кажувам одредени работи е сеа не дека ќутам али кажуавам основни работи тоа што сметам дека е доволно да се упознаеме кои сме и што сме,отвореност до граница. Не дека сум нешто повлечена,може и некое непријатно искуство дејствува на тоа така да реагирам.Јас некои работи неможам на секој да му ги кажам, некој може погрешно да ме сфати или воопшто да не ме сфати, или пак ќе кажам да го злоупотреби тоа, секаде има таинственост, па ако нема луѓето би полуделе јас мислам.Секој да знае се за секој?:nesvest:

Таинственоста е нешто што секој човек треба да го има, според мене.
Нешто што можеш да го видиш а знаеш дека никогаш нема да можеш да знаеш што е. Нешто што цел живот ќе те привлекува кон луѓето, а и тие ќе бидат привлечени од твојата таинственост.
Нешто што не може да се искаже со зборови, туку само да се види. Луѓето кои навистина не сакаат и не знаат, ја знаат нашата таинственост иако ние некогаш не сме свесни за тоа.
Луѓето кои немаат таинственост се досадни и проѕирни, и најчесто бараат задоволство во такви работи, најчесто материјални.

Секој да знае се за секој?:nesvest:

Не ме разбра. првиот дел од реченицата ми е дека на никого не кажувам нешто што не би го кажала на секој.
ме сфаќаш?
со сите исти општи бош муабети :)

дури и да се подопуштам со некого пак е само милиметар или два под површното.:smir:

значи, ништо посебно важно, сензационално, примамливо за трачарење...

Не ме разбра. првиот дел од реченицата ми е дека на никого не кажувам нешто што не би го кажала на секој.
ме сфаќаш?
со сите исти општи бош муабети :)

дури и да се подопуштам со некого пак е само милиметар или два под површното.:smir:

значи, ништо посебно важно, сензационално, примамливо за трачарење...
:) те разбрав, не мислев за тебе, и јас си кажував онака за мене како јас си се однесувам.
Само за разлика од тебе имам некои личности на кои можам да им кажам одредени работи(не се) што на другите неможам. Не е нешто што се однесува за другите, туку приватни, лични работи:smir:

:) те разбрав, не мислев за тебе, и јас си кажував онака за мене како јас си се однесувам.
Само за разлика од тебе имам некои личности на кои можам да им кажам одредени работи(не се) што на другите неможам. Не е нешто што се однесува за другите, туку приватни, лични работи:smir:

Имам и јас!!! Маж ми! :pos: И тоа знае само затоа што после мене ако треба.... планирам да го венчам само за Македонија!!!:pos:

пс: извини на неспоразум! :smir:

Незнам зошто али таинственоста ја гледам како човек самац да сум...незнам немоќам да издржам нешто во мене...ме скокотка...
кога целам кон 100% учинок во иднина, се затворам во себе, ги согледувам реалните можности, успевам да си ги согледам своите квалитети за периодот кој следи...и тоа ми носи резултат.
Малку сум надвор од темата, од друг агол погледната:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom