Светската банка: Бугарија, Србија и Романија можат да настрадаат заради Грција

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Да се види каде ги переле парите... ;-)

EBRD sees Greek bank impact on Balkans

Wed May 5, 2010 10:17am EDT

LONDON, May 5 (Reuters) - Bulgaria, Romania and Serbia may suffer as a result of the crisis in Greece, due to high levels of Greek banking exposure in these countries, the European Bank for Reconstruction and Development said on Wednesday.

"There is a potential risk in countries in which Greek banks play a special role -- Bulgaria, Romania, Serbia," EBRD president Thomas Mirow told a news briefing.

"Up to now we haven't seen any major effect, Greek banking subsidiaries have behaved well."

Kosovo has not yet achieved membership of the EBRD, Mirow added. "Two-thirds of our shareholders need to approve membership, that is not yet the situation."

The EBRD, set up after the Cold War to help former communist countries in eastern Eurpe make the transition to market economies, invests in 29 countries, mainly in the private sector.

It forecasts growth in the region of 3.3 percent this year, against a 6.1 percent contraction in 2009.

(Reporting by Carolyn Cohn)

Сите шо лаат по нас ...

Ако, ако .. се ќе им се врати. :)

Едино Романија не ми е крива ... ама шо не не прашале да им кажеме со кого се у орото. :)

Пробале тешкото да го играт, но се заебале само Македонците го можат тоа.:pos:

Ekonomskata sotuacija vo Makedonija e mnogu tejka. Kriza vo finansi, proizvod, nevrabotenost, ama ti si slep za tova. Tebe te raduva to shto BI MOGLO da ima problemi so vashite sosedi. Koga makedonski stopani morat da prodadat vo Bugarija, Grcija ili Romania svoia produkcija on mora da plati "duty" i "tax" na granicata. Deli ot tova on ima profit? Kak mislish? Deli on moje da konkurira bugarskite, romanskite ili nekoi drugi proizvodi ot EU, koi pomegu sebe si nemat duties i tax? Za tebe vajna e radostta ot ova deka u nas MOJE da stane polosho. Frustracija.

Macedonia least indebted per capita in region - research

Belgrade, April 14 (MIA) - Macedonia has registered least indebtedness per capita compared to regional countries, amounting to EUR 580, whereas indebtedness per employee is EUR 1,700, show results of a research by Serbian financial portal www.kamatica.com.

According to the research, Macedonia notes largest rise of indebtedness per capita in the past three years, amounting to 62 percent.

Citizens of Greece, Croatia and Slovenia are most indebted, with EUR 8,100, EUR 4,000 and EUR 3,570 per capita respectively, and EUR 14,000, EUR 10,000 and EUR 7,200 per employee respectively.

Pertaining to the largest rise of indebtedness per capita in the past three years, Macedonia is followed by Montenegro with 56 percent, Romania-51, Bulgaria-43 and B&H-40.

According to the structure of indebtedness rise, housing and refinancing loans are most common. ik/fd/13:20

Ekonomskata sotuacija vo Makedonija e mnogu tejka. Kriza vo finansi, proizvod, nevrabotenost, ama ti si slep za tova. Tebe te raduva to shto BI MOGLO da ima problemi so vashite sosedi. Koga makedonski stopani morat da prodadat vo Bugarija, Grcija ili Romania svoia produkcija on mora da plati "duty" i "tax" na granicata. Deli ot tova on ima profit? Kak mislish? Deli on moje da konkurira bugarskite, romanskite ili nekoi drugi proizvodi ot EU, koi pomegu sebe si nemat duties i tax? Za tebe vajna e radostta ot ova deka u nas MOJE da stane polosho. Frustracija.
Баце многу гледаш А1 ти.Само таму Македонија е претставена како Сахара во Европа и е робовладетелска држава каде малцинствата се варат во казани и потоа од нив се прави сапун и се извезува во Казахстан.

Баце многу гледаш А1 ти.Само таму Македонија е претставена како Сахара во Европа и е робовладетелска држава каде малцинствата се варат во казани и потоа од нив се прави сапун и се извезува во Казахстан.

Prijatele, ne sakam da sporim za gluposti. A1 ne e mojata televizija. Makedonski televizii vo Bugarija ne mojeme da gledame. Jas sam magistar po ikonomika- ekonomski i finansistki analizi. Ne mi treba da gledam nekoja televizija a da poglednem statistika. Tam ima vsichko shto mi treba. Nivo na vrabotenost, GDP, banki, finansi - bankovi i drjavni finansi, kapitalov kapacitet... So Grcija ne se znae shto ke se sluchi, poshto vo Grcija veke ne se veli samo za budjet, a za socialni buntove. Ne se znae koj ke povleche Grcija so svojot bankrut. Naj golema korist imat Germanija i Francija, Grcija da ne potone. Mnogo germanski i frenski banki za zatonuli vo grcki knija. Vo Bugarija, Romanija i Srbija ima mnogo klonove na grcki banki. Mnogo vajna e regulacijata na centralnite banki vo tia drjavi. A za Makedonija e vajna kakva chast ot makedonskata ikonomika e zavisna ot Grcija. Nikoj vo takov moment so nishto ne e zastrahovan.

Vo Bugarija, Romanija i Srbija ima mnogo klonove na grcki banki.

Само да потсетам, тоа погоре е темата. Дефокусирање води во бан.

Контрадикторно звучи тврдењето дека никој не можел да биде “застрахован’’ кога де факто многу српспки, бугарски и романски банки сте изложени во грчките лајна.

3атоа реков, сега кога излегува на виделина целата работа, нека се види каде се' Грците переле пари и со кого.

Што се однесува до француските и германските банки, па јас лично постирав тука дека и тие се вовлечени со милијарди евра. Француските најмногу, не се ни знае, а Германските со над 50 милијарди евра.

Само да запрашам Мисирков,дали имаш представа, дека сека една банка во сека една држава е подчинена на централната банка за таа држава? Централните банки дават дозвола за голем извоз на пари от трезорите на банките на неjна териториja.... :toe: Ти мислиш дека централните банки на тиja држави ке спат и ке дозволат толкова лесно да се идат парите во Гр да речиме ?

Чудна работа не ја туриле Македонија. Па јеботе цела економија зависи од Грчки фирми. Јаки некој аналитичари работат во СБ.

Сите шо лаат по нас ...

Ако, ако .. се ќе им се врати. :)

Едино Романија не ми е крива ... ама шо не не прашале да им кажеме со кого се у орото. :)

Така е, но за жал и во Романија корупцијата е на много високо ниво иако велат не толку како во Бугарија (Бугариве само што обзнанија дека посебни Трибунали за мафијашите ќе отварале бидејќи корумпираниот судски систем не може да се нос со проблемот).

ММФ и предлага на Романија т.е., на претседателот Трајан Башеску, намалување на платите за 25% и на пензиите зa 15%. Исто така намалување на помошта за невработените зa 15%.

Тоа е, кој се фатил на оро со Грција, ...

Аби Мисирков,Романиja веке се фана на орото во моментот когато подпишаха аражман со ММФ и зеха 9,3 милиарда евро и се види дека ке продолжат да взимат.
Гр нема ништо обшто со состоjбата на Романиja.
Зашто Романиja стигна до тука?-просто решиха да дават големи плати,без да ги заработуват и икономиката изпуши...Дефицитот во буджета им за 2010 се предвидува да е около 6%(2 пати повеке от допустимото во ЕУ)....:toe:НО,Романиja може да си го дозволи,това е држава со минимален надворешен долг,а Грциja не може....
Еве за Романиja- преди: ДДВ 19%, плосак данок 16% Нови(които се обмислат ): ДДВ-24% плосак данок-20%.
Па ке си дозволам да завршам со това, истата таа Бугариja,коjaто според тебе е "наjкорумпирана", истата таа не е зела ни едно евро долг от ММФ,Светска банка или каквата и да е институциja,заради кризата и до този момент се справува наполно сама...:toe:
Нормално е когато мечката заиграе во соседа,да доjде и каj тебе...,но битно е как ке ja посрешнеш. :wink:
Според последните статистически податоци от македонскиот завоз за статистика-во првиот квадрат ГР e вториот наjголем партнер на РМ ако не се лажам.:toe: Вдигнуването на ДДВ,вдигнуване на даноци и така натаму преку ке рефлектира врз покупателната мок на грчките грагани,а ако не копуват-тогава почти сите држави които извезуват за ГР ке усетат намалуване на извоза...:toe:

Само да потсетам, тоа погоре е темата. Дефокусирање води во бан.

Контрадикторно звучи тврдењето дека никој не можел да биде “застрахован’’ кога де факто многу српспки, бугарски и романски банки сте изложени во грчките лајна.

3атоа реков, сега кога излегува на виделина целата работа, нека се види каде се' Грците переле пари и со кого.

Што се однесува до француските и германските банки, па јас лично постирав тука дека и тие се вовлечени со милијарди евра. Француските најмногу, не се ни знае, а Германските со над 50 милијарди евра.

Misirkov, ne me plashi sas ban a me cheti i interpretiraj korektno. Nema da chete kako giavolot evangelieto -taka kak tebe ti e ugodno. Vo Bugarija Romanija i Srbija ima mnogo grchki banki. Vo Bugarija ima i ameriknaski banki (Citybank) i francuzki BNP, i Grermanski- Hypo bank i italianski- unicredito, i japonski (tokudabank) i bugarski (neftinvest, first investment) i...grchki. Bankoviot sektor vo Bugarija e liberaliziran i e vozmojno vseki, koito otgovaria na uslovite da otvori banka. Grchkite banki vo Bugarija sa podelenia na bankite-majki vo Grcija, no otgovarat na bugarskata regulacija za svoiata deinost vo Bugarija. Ta jas kajav deka ako ima potenciran risk, toj ide ot grchkite banki. A koj deka pere pari jas ne znam. Ti znaesh li vo Makedonija koj deka pere pari? Za 20 godini vo Bugarija grcite invesyiraha poveke ot 5 miliarda evro vo svoi investicionni proekti. Najgolemite proekti sa kompanijata za stomana Viahalko, koja kupi bugarskata Stomana i grckata telekomunikacionna kompania Globul -mobilen operator na grchkata kompania Kosmote. Ta ako si govorime za lajna zemi si turi ban sam na tebe. Oti na Balkanite lajna ima mnogo, i kad nas i kad vas. Neli? Ama samo chujdite lajna smrdat, a vashite sa si sladki oti sa si vashi.

Macedonia least indebted per capita in region - research

Belgrade, April 14 (MIA) - Macedonia has registered least indebtedness per capita compared to regional countries, amounting to EUR 580, whereas indebtedness per employee is EUR 1,700, show results of a research by Serbian financial portal www.kamatica.com.

According to the research, Macedonia notes largest rise of indebtedness per capita in the past three years, amounting to 62 percent.

Citizens of Greece, Croatia and Slovenia are most indebted, with EUR 8,100, EUR 4,000 and EUR 3,570 per capita respectively, and EUR 14,000, EUR 10,000 and EUR 7,200 per employee respectively.

Pertaining to the largest rise of indebtedness per capita in the past three years, Macedonia is followed by Montenegro with 56 percent, Romania-51, Bulgaria-43 and B&H-40.

According to the structure of indebtedness rise, housing and refinancing loans are most common. ik/fd/13:20

Тоа не е критериум за ништо. Тоа дека јас немам долгови, а шефот ми има, не значи дека шефот ми е посиромашен од мене.

Тоа не е критериум за ништо. Тоа дека јас немам долгови, а шефот ми има, не значи дека шефот ми е посиромашен од мене.

jasno deka ke e posiromasen poso po nase ke go krades i u rabotno vreme tvoj biznis ke brkas

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom