Светиот или "светиот" оган во Ерусалим?

Kikamika, дискутираме за Великденскиот оган од гробот Христов, кој се јавува/спушта на Земјава под влијанието од Духот Свет, ..............
............а што ако се јавува/спушта на земјата под влијанието од ДУХОТ КЛЕТ????

11 И видов друг ѕвер како излегува од земјата. Тој имаше два рога како кај јагне и зборуваше како змев.
12 И со сета власт на првиот ѕвер тој дејствуваше пред него и ја тераше целата земја и жителите нејзини да му е поклонат на првиот ѕвер, чија смртна рана се беше исцелила;
13 и правеше големи чуда, па дури и оган да симнува од небото на земјата пред луѓето.
14 И ги мамеше жителите земни со чудата, што му беа дадени да ги врши пред ѕверот, кој што имаше рана од меч и остана жив.
15 И му се даде да вложи дух во ликот на ѕверот, та да прозборува тој и да направи да бидат убиени оние, кои нема да му се поклонат на ѕверовиот образ.
(ОТКРОВЕНИЕ 13)
--- надополнето: Dec 4, 2011 3:49 PM ---
Мене лично ме чуди зошто луѓето веруваат во празни гробови, коа сме веќе кај светциве..

А мене лично ме чуди, зошто „живиот“ го бараат меѓу мртвите, т.е. оној што престојува во небото, го бараат и му се клањаат во празниот гроб, кој што повеќе од 2000 години е празен???

Се додека им е поважен „ празниот гроб“ од „небото“, се дотогаш сатаната ќе си игра со нив и ќе им испраќа тн. чуда ...како во случајот со Ерусалимскиот оган, кој што во никој случај не е од Бога, туку е дело на сатаната.

14 И не е за чудење; бидејќи самиот сатана се преобразува во ангел на светлината;
15 та затоа не е голема работа, ако е слугите негови му се преобразуваат како слуги на правдата; но нивниот крај ќе биде според делата нивни.

.
13 и правеше големи чуда, па дури и оган да симнува од небото на земјата пред луѓето.
.

Ах, да секако....

И сега, која е врската меѓу великденскиот оган од гробот Христос и огнот, кој ќе биде симнуван од небото, како демонски трик? Нели е повеќе од очигледно дека великденскиот оган е тековен настан а не пророштво за настани, .т.е. „чуда„, кои антихристот допрва ќе треба да ги направи? :confused:

Ах, да секако....

И сега, која е врската меѓу великденскиот оган од гробот Христос и огнот, кој ќе биде симнуван од небото, како демонски трик? Нели е повеќе од очигледно дека великденскиот оган е тековен настан а не пророштво за настани, .т.е. „чуда„, кои антихристот допрва ќе треба да ги направи? :confused:

А што ако овој „тековен настан“ е предигра или „увертира“ на оној другиот кој што антихристот треба да го направи? Што ако овај Ерусалимски оган треба да ги припреми луѓето за да му поверуваат на оној другиот оган од небото кој допрва треба да слезе?
Едноставно, кога антихристот ќе биде во можност да ги замајува луѓето со оган од небото, зарем сатаната не е во можност и вас да ве замајува со оган, наречувајќи го Ерусалимски оган?

А што ако овој „тековен настан“ е предигра или „увертира“ на оној другиот кој што антихристот треба да го направи? Што ако овај Ерусалимски оган треба да ги припреми луѓето за да му поверуваат на оној другиот оган од небото кој допрва треба да слезе?

Воа погоре е типична простестантска реторика: сам си поставува прашање-сам си одговара. Моето прашање беше многу јасно: зашто толкуваш работи кои допрва треба да се случат, а тие работи, се‘уште неслучени, и‘ ги припишуваш на Црквата!???
--- надополнето: Dec 5, 2011 2:00 PM ---
Едноставно, кога антихристот ќе биде во можност да ги замајува луѓето со оган од небото, зарем сатаната не е во можност и вас да ве замајува со оган, наречувајќи го Ерусалимски оган?

Тоа е саде Твоја мудрост, оти Црквата, поточно, Светите Оци, до таа мерка го имаат опишано појавувањето и владееењето од антихристот, што со леснотија и до сега и тековно, но и одсега понатаму, ги разликува и ќе ги разликува нештата кои се или од Бога или од лукавиот.

Трај си....

Чудна појава над небото во Ерусалим

погледнете ги двете видеа- снимени во исто време но,со различни камери
што би можело да биде?
http://www.imbf.org/2314-strannoe-yavlenie-v-nebe-ierusalima.html#.TtvcvWEkSSo

Тоа светло се спушта многу блиску до кубето од Ал Акса џамијата. Навистина што би можело да биде?

Тоа светло се спушта многу блиску до кубето од Ал Акса џамијата. Навистина што би можело да биде?

Штом е во Ерусалим, мора да е Ерусалимскиот православен оган, друго не ми се верува дека е.

Хм оној текстон на Чорбаџија со змејот ми личи на добра бајка за деца пред спиење.
А ѓаволот не може да има удел во црквата(Има поговорка бега како ѓаол од крст)
Самата светост на црквата не му дозволува да влезе внатре.
Никаква варијанта нема да му дозволи Бог на злото да си поигрува во храмот со луѓето.единствено може човек да го стори тоа да го запали оганот што и тоа не е вистина се гледа дека самиот од себе се пали и тоа место можеби е најсвето на целиот свет.
Кој Бог преку тоа ни ја покажува светлината од каде воскреснал и не поткрепува и ја засилува нашата вера.
Мислам дека едно време МПЦ испраќаше авион кој зимаше оганче од таа свеќа и ја носеше во Македонија.

А ѓаволот не може да има удел во црквата (Има поговорка бега како ѓаол од крст)
Самата светост на црквата не му дозволува да влезе внатре.

1. Не секоја „црква“ што се нарекува „црква“ е Христова Црква. Христос јасно прорече дека ќе се јават многу лажни учители и ќе заведат мнозина. Христова Црква е онаа што се придржува до Христовото учење, бидејќи Христос јасно рече:
Ако останете во Мене и ако Моите зборови останат во вас, барајте што и да посакате, и ќе ви биде.... Ќе останете во Мојата љубов, ако ги запазите Моите заповеди...,“ (Исус, ев. Јован 15-то поглавје, Библијата)

2. Поговорката „бега како ѓаол од крст“ не е Библиска поговорка. Ако ѓаволот не побегнал, па дури и го напаѓал, се иживувал и Го искушуваш Исус Христос на самиот Голготски крст, тогаш зошто би бегал од некое друг крст? :)

3. Како што претходно неколку пати објаснив, во целата Библија (прелистај ја колку сакаш пати) никаде нема да најдеш дека некоја физичка градба е наречена „Црква“. Едноставно Библијата е јасна по ова прашање дека Христова Црква (Христово тело на Земјата) се наречени христијаните. Тие се храмот на Светиот Дух, а не некоја градба со крст на неа. Немам ништо против такви градби да се користат како места за собирање на христијаните, но далеку од тоа дека тие градби се црквата и дека Светиот Дух живее таму.

4. Ѓаволот нема ама баш никаков проблем да влезе во градба каде што се собираат христијани. Потсети се дека ѓаволот веќе бил влезен во Исусовиот предавник (Јуда Искариотски) и дури учествувал во Господовата Спомен вечера (првата причест).
Епа пријателе ако на ѓаволот не му пречела Светоста на Христос кој дури и нозете му ги измил на Јуда, па дури и му подал од лебот.. зошто би му сметало да влезе во некаква градба направена од човечки раце?
Во книгата на Јов исто така пишува дека Сатаната дошол да се поклони пред Бог (веројатно Божјиот престол на Небото).

„Еден ден дојдоа Божјите синови да застанат пред Бога, а меѓу нив пристапи и Сатаната. Тогаш Господ го праша Сатаната: „Од каде доаѓаш?“ (Јов 1:6, Библијата)

Оттука гледаме дека Сатаната нема проблем да се појави ни пред Бог, ни пред светоста која извира директно од Него, ниту пак бега од крст како што тоа православните поучуваат.

единствено може човек да го стори тоа да го запали оганот што и тоа не е вистина се гледа дека самиот од себе се пали и тоа место можеби е најсвето на целиот свет.

На почетокот на темава објаснив дека е лесно (прелесно) да се изведе самозапалување на свеќа со помош на бел фосфор. Секој студент на хемија може да ти го потврди ова. Еден мој пријател (што студира хемија) ми кажа дека тој експеримент го правеле и на факултет (само не со свеќа). Истиот ефект може да се постигне и на други начини. Секој просечен илузионист ќе ти каже најмалку 5-6 начини на кој што може да се направи тоа, а и го правеле тоа и тоа многу пософистицирано. Просечен илузионист може и од џебот да ти извади оган :)
Не биди толку наивен и да паѓаш на вакви ефтини трикови. Бог правел толку спектакуларни чуда, и срамота е ваков ефтин трик да му го припишуваме Нему. Божјите чуда се недвосмислени, јавни, проверливи.

Мислам дека едно време МПЦ испраќаше авион кој зимаше оганче од таа свеќа и ја носеше во Македонија.

Јас имам дома од тие свеќи. Еден мој пријател беше таму и ми донесе (33 свеќи). Еднаш ги запалив и замисли, во пламенот ја држев мојата рака исто толку време колку што на клипчињата луѓето ги држат нивните раце (3-4 секунди). Замисли немав никаква рана од огнот. Температурата е многу повисока над пламенот, но во пламенот лесно можеш да издржиш 3-4 секунди. Ако не ми веруваш ти стојам на располагање во секое време, со истите свеќи (ќе видиш на нив пишува Ерусалим).
Значи лага е и тоа дека тој пламен наводно не може да те изгори. Ако беше навистина така, тогаш луѓето нема само 3-4 секунди да пикаат раце, туку ќе можеа и барем 10 секунди. Ако тоа е навистина Божјо чудо и ако тоа е навистина Божји оган што не ги гори верниците, тогаш зошто некој не држи рака во оганот па и една минута? :)

Пак ќе речам, понижувачки за христијанскиот Бог е да му припишуваме вакви ефтини трикчиња и да ги нарекуваме Божјо чудо.

Оттука гледаме дека Сатаната нема проблем да се појави ни пред Бог, ни пред светоста која извира директно од Него, ниту пак бега од крст како што тоа правос Ако тоа е навистина Божјо чудо и ако тоа е навистина Божји оган што не ги гори верниците, тогаш зошто некој не држи рака во оганот па и една минута? :)
.

Чорба,

„...одговор је у боци....„

Имено, Ти нит си христијанин, нит си дел од Црквата! Ете зашто Великденскиот оган може да Те изгори и повреди! Ти текнуе?...

За паралела, би ја посочил Светата Тајна причест! Имено, очигледно е дека таа Света Тајна кај нашите номинални православни верници се зема, најблаго речено, несериозно, па таквите традиционални верници пристапуваат кон причеста апсолутно неподгвотвени па иако ја примаат причеста, таа (причеста...) кај нив не предизивкува никаква промена во нивните души!

Ти текнуе?...

Ама затоа, неправилната подготовка, недостојното приоѓање и примање на причеста, може да има и штетни и тешки последици кон номиналните верници, а таа штетност оди до ниво‘ од симнување од умот!

Ти текнуе?...

Оттука гледаме дека Сатаната нема проблем да се појави ни пред Бог, ни пред светоста која извира директно од Него, ниту пак бега од крст како што тоа православните поучуваат.
.

Амсолутно погрешно толкување.и во билијата пишува дека Христос истеруваше зли духови и демони.Демоните се тресеа пред него и го молеа да не ги уништи
Случката со Свињите и Легион.

Ете зашто Великденскиот оган може да Те изгори и повреди! Ти текнуе?...

Не сум дел и Му Благодарам на Исус Христос што не сум дел од самонраречената православна црква МПЦ (која ниту другите православни цркви не ја признаваат како црква).

Ете зашто Великденскиот оган може да Те изгори и повреди! Ти текнуе?...

Значи како што реков погоре, јас ја држев раката исто толку колку што и сите православни верници ја држеа. Еве постирај било кое од тие клипчиња каде што православните верници ставаат раце во пламенот и ќе видиш дека сите ја држат раката околу 3-4 секунди, со исклучок на некои похрабри и поиздржливи кои ја држат околу 5-6 секунди. Повеќе не можат. Жешко им е, ги боли :) Замисли и нив ги повредува :) А тоа е доказ дека нема ништо магично во тој оган, туку е само еден ефтин трик, една ефтина заблуда за наивните верници. Библиските личности Седрах, Мисах и Авденаго биле долго време во вжарената печка фрлени од Навуходоносор. Тие што ги фрлиле изгореле од пламенот на печката, а овие седеле во печката долго време и ништо не им биднало. (Книга на пророк Даниел, 3то поглавје, Библијата) Ете тоа е Божјо чудо, а не мафтање со раката 3-4 секунди во пламенот на свеќите, нешто што секој човек може да го направи без никаков проблем. Како не ви е срам да го поистоветувате Бог со вакви ефтини трикчиња?

Очигледно православието не може со Христовото учење да си ја оправда исправноста на својата вера, па пробува да ги мами наивните луѓе со некои вакви ефтини трикови, со измилени митски приказни, басни и легенди, без никакви аргументирани докази за нивното реално случување.

Не сум дел и Му Благодарам на Исус Христос

Да да, то мора да е некој Твој „христос„....Чиј лик нит си го видел, нит го признаваш.
--- надополнето: 14 април 2013 во 02:43 ---
Значи како што реков погоре, јас ја држев раката исто толку колку што и сите православни верници ја држеа.

Да, со тоа што за тие православни верници, прашање е колку биле достојни за да примат таков знак Божји, но Ти, како и многу пати до сега, намерно, свесно и целисходно ја прескокаш потребата од исклучителна подготовка за еден таков чин па имаш бааги „материјал„ за да ги наклеветиш правосланите верници.
--- надополнето: 14 април 2013 во 02:44 ---
Еве постирај било кое од тие клипчиња каде што православните верници ставаат раце во пламенот и ќе видиш дека сите ја држат раката околу 3-4 секунди, со исклучок на некои похрабри и поиздржливи кои ја држат околу 5-6 секунди.

Од мои причини, ретко користам „клипови и линкови„ ,така да вакви желби можеш да упатиш до „БТР„ и „Шутел„, они ја пуштаат Цеца за „100-ка„.
--- надополнето: 14 април 2013 во 02:46 ---
Библиските личности Седрах, Мисах и Авденаго биле долго време во вжарената печка фрлени од Навуходоносор. Тие што ги фрлиле изгореле од пламенот на печката, а овие седеле во печката долго време и ништо не им биднало. (Книга на пророк Даниел, 3то поглавје, Библијата) Ете тоа е Божјо чудо, .

Се согласувам: да, тоа е Божјо чудо, кое се‘ште не се случило, а нит ќе се случи во Вашата заедница па не Ти преостанува ништо друго, освен да се китиш со туѓи перја...така?...

Амсолутно погрешно толкување.и во билијата пишува дека Христос истеруваше зли духови и демони.Демоните се тресеа пред него и го молеа да не ги уништи
Случката со Свињите и Легион.

1. Погрешно толкување на одредени цитати не се посочува со цитирање на други несоодветни цитати. Ако мислиш дека моите цитати се погрешни, повели кажи што е погрешно во нив. Објасни ми како тоа Сатаната немал проблем да се појави пред Севишниот Бог (Јов 1:6, Библијата) или да го искушува Христос (во Негова близина) и има проблем да влезе во некој храм што некој го изградил и го нарекол „црква“?

2. Демоните се треселе затоа што Христос заканувачки им се упатил и знаеле што следува. Ѓаволот нема проблем да му се приближи на Исус. Па земи читни малку Библија и ќе видиш дека ѓаволот поминал 40 дена и ноќи со Исус искушувајќи го да се фрли од храмот и други работи (ев. Лука 4то поглавје, Библијата), дека ѓаволот го искушувал Исус и преку Петар (да не оди во Ерусалим), тој бил и во Јуда додека заедно седеле на последната вечера.. али затоа сега тој ќе се плаши да влезе у некој храм на МПЦ :)

3. Јас не зборев за демоните, туку за ѓаволот. Значи дури и во ова ти се обиде да ми ја дефокусираш и пренасочиш дискусијата.

Очигледно православието не може со .

Во ред де, еве, православието не може се‘, Ајде почни да ми причаш што можеш Ти лично ли Твојата/Вашата заедница...Ќе можеш? :D
--- надополнето: 14 април 2013 во 02:54 ---
2. Демоните се треселе затоа што Христос заканувачки им се упатил и знаеле што следува. Ѓаволот нема проблем да му се приближи на Исус. Па земи читни малку Библија и ќе видиш дека ѓаволот поминал 40 дена и ноќи со Исус искушувајќи го да се фрли од храмот и други работи (ев. Лука 4то поглавје, Библијата), дека ѓаволот го искушувал Исус и преку Петар (да не оди во Ерусалим), тој бил и во Јуда додека заедно седеле на последната вечера.. али затоа сега тој ќе се плаши да влезе у некој храм на МПЦ :)
.

Чорба,

а дали ѓа‘оло‘ некад влегол у „христијански центар„ у Дебар Маало? Ш‘о го спречуе ѓа‘оло‘ во една таква негова намера? :sneaky:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom